Breastfeeding : Bila jadual mengepam dah ke laut..

May 27, 2013


Morning semua.. ari isnin yg x best arini.. sebabnye masih dalam mood holiday.. mood dah kelaut dah ni.. hahaha.. tp nak wat acaner?? tetap kena pegi keje jugak.. cuti dah abes yerk!! Jangan nak berangan2 lagi duk mandi manda kat pantai lagi yerk!!!

Hahaha.. tu la dia.. penangan bercuti lama.. mood nak keje pun xde.. semua ingat family jer.. asyik tengok gambo2 time bercuti tu jer.. ok2.. nanti aku story pasal cuti2 malaysia kitorg..

Kali ni cuma nak share sikit penangan hasil tenusu ku bila lama bercuti.. hasil tenusu pun dah ke laut dah.. hahaha.. lama ko x mengepam.. mmg sepanjang minggu lepas schedule mengepam aku dah ke laut dulu.. sebelum bercuti lagi dah cam tu.. sbb nye aku bizi sgt ngan keje2 yg patut disiapkan sebelum aku bercuti..

Lagi2 ngan ari rabu tu aku terpaksa gi tempat vendor utk wat 1 sample.. sampai tghari kat sana.. mmg xdan la nak mengepam pagi tu.. Balik rumah baru aku pam..


Arini setelah 4 hari bercuti tanpa mengepam, hasil tenusu ku menurun.. tp aku tetap bersyukur sebab x drop banyak sgt.. aku jangkakan drop teruk.. tp alhamdulillah, xde la begitu ketara.. pagi ni dapat la 5.5 oz.. biasa leh dapat paling kurang 7oz..

Petang nanti x tau lagi.. sekarang ni mmg aku pam 2x jer sehari. sebab stock EBM faris dah penuh deep freezer tu.. skrg tengah nak abiskan stok bulan Januari..  bayangkan la banyak mana stok yg ada.. tu yg aku kurangkan sesi mengepam.. Agak2 stok dah susut nanti aku kena wat power pumping balik supaya dpt dapat tingkatkan hasil tesusu.. hehe

So, time bekerja tu  kena pam ikut schedule untuk maintain kan hasil susu kita.. biasa dah dekat masa nak pam tu mesti dah rasa LDR kan.. tu yg kalo lari sikit jer time mengepam tu rasa sayang jer sebab dah terlepas LDR.. time LDR tu la susu leh keluar banyak..

Ada org dapat rasa LDR banyak kali, ada yg sekali jer.. or 2 kali jer.. tu yg rasa sayang kalau LDR dah datang dulu sebelum kita start mengepam.. susu pun mungkin kurang sikit dari biasa..


Nak share lagi satu perkara, skrg ni aku dah ada geng mengepam.. sebelum ni aku pam sorg2 jer kat surau.. skrg tidak lagi.. 2 org opismate aku baru naik keje balik selepas 2 bulan cuti bersalin.. sorg new mom dan sorg lagi mummy anak dua.. bertambah bersemangat la aku nak pam skrg ni sebab dah ada geng kan.. (beg kaler itam tu aku yg punya!! hahaha)

Ok, tu la citer pagi ni.. opss.. dah tengahari dah.. nanti aku citer pasal percutian kami ke Terengganu dan Gambang ye..

bye..

You Might Also Like

2 komen

  1. Sy sekali pam dapat 3 oz jer..akak makan apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak makan cam biasa je fifi.. xde makan supliment pape pon.. yg penting mesti makan.. xde nak diet2.. xde makan apa2 yg org ckp milkboster ke..mmg xde.. tp alhamdulillah, murah rezeki kali ni.. dan banyak minum air masak..

      Delete