Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Gambang (22 ~25/5/13) Part 1

May 31, 2013


Salam Jumaat semua.. hope semua sihat arini.. Ok2.. hari ni nak citer pasal 2nd family day kitorg ke Terengganu dan Gambang. Family day ni adalah untuk family belah aku di Melaka - adik beradik n parents kitorg. Untuk entry kali ni aku citer pasal perjalanan pegi ke Kuala Terengganu jer dulu ye.. Kali ni kitorg pegi 4 buah kereta.

1 kete from JB - family kecik aku (AF3)
2 kete from Melaka - family kecik Angah (AF2) dan 1 kete (0ur parents and 2 org adik yg lom kawen lagi AF4 & AF5)
1 kete from Klang - Family kecik  Along (AF1)

Kami (AF3's family) bergerak dari rumah jam 8.00 pm hari Rabu malam Khamis.
AF2's family and adik2 bergerak dari Melaka lepas Asar.. sebab diorg ada singgah Tangkak sekejap dan singgah makan malam dekat Segamat.. lagipun diorg sume halfday termasuk AF1 dan aku.. cuma asben aku je yg x halfday (cuti dah tinggal sikit kate nya).

AF1's family pulak bergerak dari Klang lebih kurang jam 9.30pm. Meetpoint kami bertemu adalah di Petronas selepas traffic light simpang empat (Muadzam -HPT- Kuantan). Estimate  jam 12 tghmalam berjumpa kat situ..

Bila AF3's family sampai area segamat, AF4 cakap diorg tunggu kitorg kat Petronas Muadzam. then baru gerak sama2 3 biji kete.. kitorg sampai segamat jam 10.10pm.. singgah petronas jap lebih kurg 10 minit utk rehat dan salin pampers adik faris. then gerak ke Muadzam.. Bagi mereka yg biasa lalu jalan Muadzam tu, mesti dah sedia maklum jalan tu lurus jer tp banyak lori lalu time malam.. aku 1st time lalu jalan tu naik kete..naik bas ada la 2,3 kali kot.. memang jarang sgt la aku ni berjalan ke pantai timur..

Jarak perjalanan dari JB-Kuala Terengganu lebih kurang 541km.. anggaran masa 7 jam setengah tanpa berhenti..

Lebih kurang jam 12.30am, kami sampai di Petronas yg dijanjikan.. sementara menunggu AF1 sampai, kami berehat sebentar.. asben pun sempat tido sekejap.. dia mmg penat sgt kan.. masing2 sibuk mencari toilet.. tak lama lepas tu AF1 pun sampai.. so, semua dah berkumpul..

Tepat kul 1 pagi, kitorg meneruskan perjalanan ke Terengganu.. another half way lagi perjalanan.. kali ni AF3 lead pulak.. maklum ler en asben tu kan penah study kat Dungun.. so, kira dia dah biasa la lalu jalan ke sana.. kami ikut jalan pantai jer.. Target nak sampai Kuala Terengganu jam 4 pagi..

Perjalanan waktu malam xde apa yg  menarik.. laut pun x nampak.. tp bestnye jalan malam ni sejuk la.. tapi kalo dah ngantuk tu tetap ngantuk jugak.. bila time ngantuk, mula la asben bawa laju utk hilangkan ngantuk.. yg lain pun follow jer..

Sepanjang perjalanan, ada la 2 kali benti kot.. Sampai di  Paka, dapat la kami cuci mata tengok pemandangan lampu2 di Petronas, Paka.. memang cantik sgt.. terang benderang jer..

Dah dekat sampai Kuala Terengganu, masing2 mula mengantuk semula.. masing2 mula bawa slow.. asben kalo bawak slow lagi la mengantuk katanya.. so, benti jap kat Petronas.. yg lain pun benti.. padahal time tu mmg dah dekat sampai dah pun.. x sampai 10km pun..

Lebih kurang jam 5 pagi kami sampai di Nu'man Homestay, Chendering, Kuala Terengganu.. Target lari sejam.. sebab planning asal nak gerak dari meetpoint jam 12 tghmalam pun lewat sejam.. tapi alhamdulillah, selamat sampai sudah.. boleh rehat2kan badan dan tido sebentar sebelum mulakan jalan2 di sekitar kuala terengganu..

Ok.. that's all citer pasal perjalanan ke Kuala Terengganu.. pasni ni sambung citer pasal penjelajahan kat KT pulok ye.. tunggu...

#Entry ni mmg kurang gamba sbb x kose nak amik gambo time malam.. huhu#

You Might Also Like

2 komen

  1. Af..jauh kan??...mcm tu la klo aku nak balik JB..berasap bontot ku...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la.. jauh beb.. naik kematu.. dah ler pangku si kecik tu kan..

      Delete