Aktiviti bersama family,

Ohhh..anak bujang ayah!!

June 27, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Anak bujang aku sekarang ni bukan main manja lagi.. walaupun dah pandai berdikari, dah pandai main2 sendiri tapi tetap nak ibu ayah dia ada duk lepak sekali ngan dia.. tp time kite lepak ngan dia, dia pulak gi jelajah satu rumah..

Aiiyakkk!! ini budak memang notti sgt tau.. bila ibunye nak gi wat keje kat dapur, cepat jer dia kejo.. pastu siap merengek2 minta kite angkat dia.. sabo jer la.. aduiii..acaner maknye nak wat kijo kan??

Kalo ayah pegang dia pun kadang2 dia xmo jugak.. nanges2.. tapi cuba ayah letak dia kat leher.. suke ko.. tu memang tempat fav dia.. terus senyap.. agaknye dia suke duk tinggi2 sebab nampak semua tempat.. lagi2 ayah nye tu mmg dah tinggi kan.. lagi ler dia suke.. hahaha..


Tapi faris bukan takat suke duk kat leher ayah jer tau.. lagi dia suke sbb dapat geget telinga ayah.. hahaha.. nasib la ayah oiii.. tadah jer la telinga tu bagi anak geget.. haha.. cian ayah..

Tambahan pulak skrg ni faris tgh nak tumbuh gigi belah atas pulak.. tu yg gatal jer gusi tu.. asyik cari benda jer nak digeget.. hahaha.. dapat geget tinge ayah pun dah cukup best ye adik.. dapat asah gigi tu.. hehehe..

Sampai berbekas ko tinge ayah kena geget.. nampak bekas love bite adik tu.. cian ayah... merah-merah tinge ayah.. huhu.. nasib la ayah yg kena kan.. kalo ibu nye yg kena dah menjerit2 dah.. haha..  ayah jerit slow2 jer.. control macho ler tu.. hahaha

Ibu nye dah biasa dah kena geget cam tu.. tak heran dah.. tiap ari jadi mangsa adik faris tau.. tak terkira dah bekas nya.. hahaha..

P/s : ayah cakap hanya anak2 ayah dan anak2 buah jer yg buleh duduk dekat bahu ayah.. kelazzz kan..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Dapat jalan2 kat Jusco pun jadi la..

June 25, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Dah bape minggu promise dekat kakak imani nak bawak dia pegi Legoland.. tapi tak bawak2 jugak.. sebab weekend jer mesti bizi.. kadang2 xde kat rumah.. acaner nak bawak dia gi jejalan legoland??

Memandangkan company aku nak wat family day kat Legoland, aku pun pikir xpela, at least akan pegi jugak time family day tu.. malang nya, family day yg sepatutnya ada hari Sabtu lepas terpaksa di postpone disebabkan skrg ni musim jerebu.. maka nya, untuk sekian kali nya kami x jadi pegi lagi.. dan kakak frust lagi..

Setiap ari dia akan cakap camni kat kitorg..

"Ibu, eshok tite nak gi dedoland kan ibu??"
"Yeah..yeah.. eshok tite pegi dedoland"
"Nak pegi dedoland kena tido awal kan ibu"
"Nanti kakak nak pegi dedoland ngan Bunda, ngan tok bah, ngan cik shu"

Owh.. kesian anak ibu.. banyak lagi ayat yg slalu disebut kakak..
tula..lain kali kalo ibu ayah dah janji kena la tunai kan.. kalo tak selagi tak ditunaikan anak akan tuntut!!

Untuk menunaikan hajat kakak imani, kitorg bawak dia pegi main2 dekat Jusco Taman U.. nak bawak dia main kat playground kat taman memang tak sesuai la kan sbb jerebu.. so, kena la pilih indoor punye tempat.. last2 pegi Jusco je la, tu yg paling dekat ngan rumah..

Keta ayah baru nak masuk Jusco pun kakak dah suke.. "Yeah!! yeah!! Tite pegi cini.." terlompat2 dia dalam kete.. hahaha.. kakak..kakak.

Masuk jer pintu jusco tu terus nampak playground kat foodcourt.. ape lagi.. tersengeh2 ler si kakak ni.. mata duk tengok tempat tu jer.. kakak nak tu.. kakak nak tu..


Tapi bila dah sampai, bila disuruh masuk dalam tu dia malu2 pulak.. wat2 segan2 pulak ye kakak.. tersipu2 malu kononnyer.. hahaha.. anak ai memang cam tu.. mula2 jer malu2.. pastu dah x tau malu.. haha

 Hah.. amek ko.. lepas dah dapat rentak, suka hati ler dia main.. tu pun mula2 dia ajak ibunye skali masuk dalam tu.. ibu xnak ikut dia xnak main.. tapi bila tengok kakak dah enjoy main dalam tu, slow2 aku kuar.. hahaha

 Ayah ngan adik tunggu kakak main dekat meja berdekatan.. Masing2 muka boring ko.. yela, kakak syok2 main.. tapi diorg kena tunggu.. boring ler.. kalo bagi chance si adik ni meniarap.. abis laju jer dia meniarap sampai ke hujung meja.. hahaha..

Lepas main2.. kitorg pusing2 round2 jusco pulak.. tengok la gaya cik kak sorg ni.. hepi ler dapat jalan2.. boring dah asyik duk terperap jer kat umah kan.. hehe..
okla.. tu jer aktiviti weken kami.. melayan anak2 manja dua org ni..

bye..
^__^

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Resepi : Jemput-jemput labu

June 24, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam semua.. isnin datang lagi.. ramai tak yg cuti arini? daerah muar, melaka, selangor dan KL semua sekolah cuti arini kan.. semua ni gara2 jerebu yg x habis2.. alhadulillah, jerebu kat jb ni dah kurang.. tp kat area N9, selangor, KL pulak yg teruk kan.. angin dah tolak jerebu tu ke sana pulak nampak gayanya.. tapi muar ngan melaka still x berkurangan malahan makin teruk pulak kan.. mudah2an cepat la abis jerebu ni.. kesian kat org ramai x leh kuar rumah kan.. banyak keje ttak leh buat bila keadaan macam ni.. family kat melaka tu pun cakap diorg duk dalam rumah pun dah susdah nak bernapas.. kesiannya..

Memandangkan udara kat luar kotor, weekend lepas duk kat umah jer la.. dah duk umah mula la pikir nak wat breakfast apa pagi sabtu tu... pening gak nak cari idea.. bukan sebab org kat umah ni asyik nak makan jer tapi sbb diorg ni susah nak makan.. lagi2 sarapan.. kecuali aku jer yg kuat makan (tolak batu ngan kayu jer.. haha)

Dalam seminggu tu memang dah mengidam nak wat jemput2 labu ni sebab ada balance labu wat puree adik faris aritu.. disebabkan 1st time nak buat, so kena ler meng'google' cari resepi.. tapi x sempat nak catit resepi tu n amik dari link mana.. so pandai2 adjust2 sendiri.. yg penting bahan2 nya mesti ada.. yang pasti resepi yg sangat mudah dan senang membuatnya.. jom kite tengok resepi nya..


Bahan-bahannya :
2 cawan labu yg telah direbus dan dilenyek
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum.
2 sudu tepung jagung
2 sudu gula
Sedikit garam

# Minyak utk menggoreng

Cara membuatnya :
1) Rebus labu. Bila labu dah masak, angkat dan toskan.. then, lenyek labu tu.. nak cepat boleh blend jer tp jgn blend time panas ye.
2) Masukkan bahan2 lain dalam 1 bekas  dan gaul sebati.. 
3) Masukkan labu yg dah siap lenyek tu dlm bekas tadi dan gaul sebati.
4 ) Sedia utk digoreng dalam minyak yg panas. sendukkan sedikit aduanan ke dalam kuali (saiz terpulang nak besar ke kecik) - aku wat kecik2 jer, senang skali ngap jer.. hahaha..

Mudahkan.. ape lagi, try la nanti ye.. rasanya memang sedap. rasa manis2 buah labu tu.. ada resepi yg aku jumpa diorg letak gula banyak sgt. tapi aku kurangkan letak 2 sudu jer sebab labu tu sendiri dah manis kan..

Selamat mencuba!!

0 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding : EBM utk adik Faris hampir penuh DF

June 21, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Bulan ramadhan hampir tiba.. tinggal bape hari jer lagi kan.. mommies semua yg breastfeed baby dah kumpul stok lom? mana tau wat standby time bulan puasa nanti.. kot2 susu merudum time puasa kan..

Alhamdulillah, puasa2 sebelum walaupun breastfeed tapi still dapat pam jugak.. walaupun susu kurang sikit kuantiti nya dari hari2 biasa yg tak puasa kan.. yg penting time sahur tu kena sahur la.. jangan pulak skip sahur ye!! malam hari tu pulak banyak kan minum air masak.. InsyaAllah susu sentiasa ada..


Alhamdulillah, untuk bulan puasa kali ni aku tak perlu risau2 sebab insyaAllah stok EBM untuk adik Faris mencukupi.. hampir penuh deep freezer dah.. sekarang ni pun baru nak habiskan stok bulan Februari punye..

Dua minggu lepas, stok EBM tu penuh df.. tapi lately ni faris kan dah kuat minum susu.. sehari minum 5 botol instead 4 botol jer.. biasanya baby makin besar makin kurang minum susu kan, tapi faris terbalik lak.. mungkin sebab dia kurang makan sgt. lagipun cuaca skrg ni kan panas jer.. jerebu pulak tu.. tu yg adik cepat haus..

Hurmm.. tengok la tu, EBM faris tak tersusun dalam df.. dekat 2 bulan kot tak sempat nak susun EBM tu ikut date.. main masuk jer dulu.. bakul tu pun dah penuh.. ibu super duper bizi skrg ni.. pastu weekend ada jer hal.. jarang ada kat umah.. tu yg x dan nak susun2 tu.. huhu

Dua minggu lepas, stok EBM tu penuh df.. tapi lately ni faris kan dah kuat minum susu.. sehari minum 5 botol instead 4 botol jer.. biasanya baby makin besar makin kurang minum susu kan, tapi faris terbalik lak.. mungkin sebab dia kurang makan sgt. lagipun cuaca skrg ni kan panas jer.. jerebu pulak tu.. tu yg adik cepat haus..

Lepas ni ibu mesti ler rajin2 pam lagi. maklum la time faris kurang minum susu aritu aku terpaksa kurangkan sesi mengepam. kalo tak sure x muat dah df tu.. alhamdulillah.. murah rezeki Allah bagi untuk anak kedua ni.. mudah2an dapatlah menyusukan faris sampai 2 thn sekurang2nya..
Amin...

Notakakiku : kalau korang tak cukup bottle / plastic bag storage, meh la beli ngan Little Bambam.. murah2 jer..

2 comments:

Cerita ibu,

Jerebu di JB semakin teruk!!

June 21, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat semua..
Arini keadaan jerebu di Johor semakin teruk!!
Sangat lah teruk!!
Nampak berkabus jer kat sana sini..
Bukan kabus sbb sejuk di awal pagi,
tapi udara kotor..
Tok sah verangan ler cam duk kat tanah tinggi kononnyer..
hahaha..

Tapi siyes.. memang teruk sangat!!
Semalam sebelum masuk ke opis,
aku kena pegi tempat subcon company aku kat area kempas,
untuk wat sample..
Abis wat sample dalam kul 10.30 pg,
aku terus gi opis pulak kat kulaijaya..

Sepanjang perjalanan nak ke opis memang nampak cam kabus jer..
pemandangan pun nampak kabur jer..
memang ketara sgt!!
bangunan yg biasa nampak pun time tu dah x nampak!!


Bila masuk highway PLUS yg kat kempas tu..
Biasa nampak jer plaza tol dari jauh..
ni dah dekat pun masih samar2 jer..
Signboard pun tak nampak sgt..
Memang teruk!!
dan bahaya sgt!!

Ni pulak pemandangan sekitar opis aku..
snap dari dalam opis..
kelabu2 asap jer nampak kat luar..
hoho..

Tengahari tu kuar lunch..
keadaan makin teruk..
xnampak sgt jalan..
sampai ada kereta yg bukak lampu..

Kitorg nak beli mask..
pegi farmasi, kedai ubat..
semua dah abis.. xde stok lagi..
stok baru sampai arini,
kompem harga dah naik..
untung ler tokey wat mask kan..
time ni ler dapat wat duit banyak!!

Actually esok company aku ada wat family day kat Legoland..
tapi bila keadaan jerebu yg teruk ni..
ramai pekerja yg minta postpone family day tu..
lagipun kan dah diarahkan utk jangan adakan aktiviti luar time ni..
ni lagi nak wat family day..
ape ke jadah nyer..
bila ramai yg wat bantahan..
last2 company pun setuju utk postpone..
alhamdulillah..

Hope keadaan jerebu ni cepat la abis..
kesian kat anak2..
dah dekat 2 minggu diorg tak sihat sangat..
batuk2..selsema.. demam..
on..off..
dgn jerebu lagi ni..
makin menjadi2 la..

Ya Allah..
KAU lindungi lah keluargaku,
rakan2 ku dan seluruh rakyat Malaysia,
dari segala perkara buruk dan yg memudaratkan..
Semoga kita semua diberi kesihatan yg baik..
Amin..

0 comments:

Faris Zakwan,

WW19 # Kakak, kita nak order apa ni?

June 19, 2013 Ibu Dilah 2 Comments



Adik : Kakak, kite nak order ape ni?
Kakak : Adik zahuan tengok ler ape yg besh..
Adik : Adik x tau la.. kakak nak minum ape?
Kakak : Kakak nak air teh 'O' adik.. fav kakak tu..

^__^

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Bila faris kena buli!!!

June 18, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Hari ahad lepas semasa semua org dah tido, si kecik ni xnak tido.. maklum ler, dia baru bangun dari tido kan.. tak kan la nak tido lagi kan.. tapi yg lain dah kepenatan tengahari tu, tu yg tido.. ibu pun ngantuk jugak.. tapi si kenit ni x tido xkan ibu nak tido pulak kan..

Yang geramnye, dah ler xnak tdo, pastu xleh ditinggal pulak.. langsung xleh nak wat keje.. baru bangun jer dia dah nanges.. masukkan dalam walker pun mcm tu jugak!!! nak tak nak ibu pun teman kan kenit ni.. baring golek2 ngan dye.. tp bila ibu golek2 ngan dye, dye lak gi meniarap jelajah 1 rumah!! erkkkk!!! guam nye ibu tengok si kenit ni!!!  ada yg kena geget kang!! suh ibu baring pastu dia syok pusing sana sini..

Apa pun ibu xleh wat.. baju x siap jemur lagi.. masak pun tak lagi.. nasib baik  pagi tu breakfast nasi lemak.. so kenyang la lagi kan.. pikir2 cam ner nak gi jemur baju/angkat baju ngan bawak budak kecik ni ye??!!

Tinggg!!! Yeahhh!! dapat satu idea!! Masukkan budak kecik ni dalam bakul besar.. pastuh bawak dia kuar rumah untuk angkat baju.. terpinga2 adik bila ibu masukkan dalam bakul.. nanges tak, senyum pun tak.. mungkin dye pikir ape kah yg ibu cuba wat kat dye time tu?? hahaha..

 Muka blurrr.. blurrr.. melopong ko tengok ibu masukkan baju dalam bakul tu.. ape yg ibu nak wat ni?? comel sgtt tengok muka blur2 dye tu.. hah!! tula, sape suh adik nanges bila ibu tinggalkan.. terpaksa la ibu angkut adik skali utk angkat baju..

Bila baju hampir penuh dalam bakul tu, muka adik start cebik2.. nak nanges la tu!! takut tertimbus dek baju yg banyak2 tu.. hah.. kan dah kena buli ngan ibu.. cian omel2 ibu ni kena buli.. last2 ibu dapat angkat baju jer, nak jemur baju lain x dapat jugak.. sabo jer la..

Bila dah bawak masuk dalam dan kuar kan dye dari bakul tu, bukan main menyengeh lagi ko.. eiii.. geram tul ibu tengok budak kenit ni tau.. nasib baik comel!! hahaha..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Kuantan / Bukit Gambang (22 ~25/5/13) Part 3

June 17, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Huaawaa.. malas nye nak apdet pasal trip ni lagi.. bukan malas sebab ape pun.. cuma malas nak taip panjang2.. kalo boleh rekod jer kan senang.. pastu tepek jer kat sini.. hahaha.. dasar pemalas kamu ye!!

Ok2.. citer sebelum ni pasal perjalanan ke t'ganu dan aktiviti kami di hari pertama ada di sini ye.. Perjalanan dan Day 1. Now, kite sambung citer di hari kedua.

DAY 2


Noor Arfah Batik
Destinasi pertama di hari kedua adalah Noor Arfa Batik.. Niat di hati nak makan breakfast skali di situ, tapi cafe dia x bukak pulak.. Memandangkan Noor Arfah Batik hanya 7minit sahaja dari homestay, kami hanya survey2 aje.. my sis cadang nak beli 1 kodi kain batik. Then kitorg survey2 jugak batik2 kat situ.. memang cantik2 belaka.. tp harga pun cantik jugak..hihi.. nasib baik la aku ni x minat sgt pakai batik2 ni [sbb mls nak iron baju benonye.. ] jadi selamat la poket aku kan.. hahaha..


 Pasar Payang
Selesai survey di Noor Arfah Batik, kami meneruskan perjalanan ke destinasi kedua iaitu Pasar Payang.. ni tempat yg paling ditunggu2 ok.. maklum ler, 2x penah dtg t'ganu tapi x penah jejak ke pasar payang.. so, memang teruja ler nak tengok pasar payang tu camne.. hahaha.. [cam jakun jer kan..] maklum ler, pestime kan..

Perghhh.. memang banyak giler kedai2 nya.. mau sesat masuk dlm tu.. dah ler kitorg beramai2.. ngan small soldier yg ramai2 tu lg, risau tul kalo diorg terlepas dari pandangan.. budak2 ni pulak jenis berani n tak makan saman.. cam tarzan dah mak2 diorg ni terjerit2.. sabo jer la..

Tambahan lak, time kitorg sampai tu dah dekat time org solat jumaat.. so, yg laki2 ni memang selamat ler katenye x yah nak ngikut si mak2 ni menyoping.. hahaha.. pandai ko ngelat ye!! xpe, janji diorg dah bagi duit siap2 kan.. lagi best shopping tanpa kaum adam iye dok?? hahaha..

Ape yg kitorg beli kat pasar payang? Beli keropok, suvernir, baju2 t-shirt terengganu dan juga beli telekung untuk kakak Imani.. kebetulan memang aku nak cari telekung budak, bila nampak jer rembat ler terus. RM20 jer.. sebey kain batik pun kat Kak Pah (Noor Arfah Batik) lagi murah.. so x beli la kat situ..

Keropok beli sikit jer sbb kitorg mmg dah planning nak beli kat kedai keropok jer terus.. kalo ikut hati memang banyak aku nak beli, nasib baik ngan bawak budak kecik tu lagi, x dan aku nak usha lebih2.. selamat lagi poket aku.. hahaha

Puas pusing2 sampai kat  1 kedai ni kitorg borong t-shirt t'ganu.. tu pun sbb masing2 dah penat nak jalan dan malas nak sebey2 lagi.. sampai org habis solat jumaat pun x sempat beli pape lagi kan.. tu yg janji kat kedai makcik tu jer, pastu masing2 terus pilih2 baju.. memang rezeki makcik tu la kami beli kat dia.. habis dekat rm500 jugak kot kat kedai tu jer.. tp total kitorg semua 1 family la..

Kopok Lekor Kg Losong
Memandangkan hari tu last day kami di T'ganu, so harus la beli kopok lekor kan.. tak sah dtg t'ganu kalo tak beli kopok lekor losong.. tapi hari tu kan hari Jumaat, so banyak la kedai kopok lekor yg tutup.. berpusing2 jugak la kitorg cari.. sampai kitorg dah berpecah, ada yg terus balik rumah, my sis pulak pegi ke Noor Arfah Batik balik utk beli kain batik kat sana.

On the way balik umah tu, kitorg pandai2 ler pusing2 sendiri kat area Kg Losong tu.. memang rezeki kami agaknye, ada kedai yg bukak.. dapat jugak ler beli kopok lekor losong.. tapi asben cakap yg tempat tu x bape best sgt.. tp daripada xde kan, beli la jugak sikit..



 Pantai Pandak, Chendering
Dah penat round 1 pasar payang, kitorg balik homestay awal sikit haritu.. lagipun cadangnya haritu nak mandi2 pantai.. lepas rehat2 jap kat homestay, lebih kurang kul 5 lebih, kitorg turun ke pantai.. budak2 ler paling teruja..

Puas gak la mandi walau x lama.. tapi kakak imani takut air laut.. menjerit2 dia bila bawa masuk laut.. adoii.. spoilt betul la.. x dapat ibu ayah nak mandi lama2.. suh duduk tepi pantai pun nak ajak kite teman kan jugak.. sabo jer la.. adik dapat gak berendam sekejap.. pastu ayah bawak jalan2 tepi pantai.. sampai dia tetido.. cian dia tido dlm kesejukan sbb pakai baju basah..


BB Seafood
Makyong (my sis - AF2) cakap dia dah muak makan steamboat / seafood.. dia nak makan nasi2 pulak.. maklum ler, org tgh peknen ni bukan boleh dijangka kan dia punye tekak.. kebetulan pulak, kawan mak (mak kpd kwn adik aku) pelawa dtg umah dia dekat area KT tu.. [lupe lak apa nama tempat tu..] tapi dia ckp dia x dan nak masak2 kat umah sbb dia tgh sambung study time tu.. so x sempat nak masak2 kat umah.. dia bawak la kitorg makan kat luar..

so malam tu kitorg dinner di BB Seafood. makcik tu dah siap tempah awal2.. so, kitorg datang terus makan jer.. mcm2 lauk ada, tomyam, ikan masak sweet sour, sayur2.. kira menepati la citarasa makyong tu.. dpt makan nasi kan.. masakannya pun sedap.. kalo nak ikutkan makcik tu nak belanja kitorg.. tp since kitorg pun mmg dah ada peruntukan untuk makan2, so kitorg la yg bayar.. lagipun makcik tu dah bagi kitorg kopok lekor dan kopok ikan sorg 2 bungkus per/family kecik.. banyak tu dia bagi.. dah ler sedap giler kopok tu.. rezeki2.. hihi..

time dinner tu, kitorg ada acara potong kek birthday skali untuk birthday girl/boy utk bulan April dan May.. 2 org bulan april dan 2 org bulan May.. lepas potong kek dan makan kek, kitorg pun balik homestay..

Sampai homestay pun dah lewat.. sampai2 jer semua tido. . tp budak2 biasa ler kompem tdo lewat.. mak2 n pak2 jer yg terus zzzzzzzzzzzzzzzzz...

 p/s : day 2 ni memang tak banyak amik gambar.. x sempat katenye.. hihi

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Kakak Imani demam lagi

June 14, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Dah nak balik keje semalam, babysitter call cakap badan kakak panas.. sudah!! demam datang lagi.. BS cakap lagi, patut pun dia senyap jer sepanjang hari tu.. rupe2nye x sedap badan.. tau2 jer la, si kakak tu kan maknenek!! banyak no cakap nye.. so bila dia senyap jer mmg obvious sgt ler nampaknye kan..

Muka sedih dan mata layu.. berair2 mata dye..

Sebelum tu time tghari tu BS ada bg msg bagitau yg kakak muntah lepas minum susu.. tak tau ape yg tak kena.. lepas minum jer dia muntah.. aku pun mmg dah perasan, lately ni kakak x minum susu (iyo) kat umah.. (dekat seminggu jugak ler) kadang2 ada gak dye mintak, tapi bila dah buat dye xnak minum.. Lagi geram kalo dye mintak beriye2 time pagi2 buta kul 2 pagi.. time minta tu merayu2 ko.. tapi bila dah buatkan, xnak minum.. mau ko tak hangenn??
Nasib baik ibu ko ni leh sabo lagi nak.. kalo tak mau pagi2 buta tu aku pot pet pot pet!!! hahaha.. ngantoks punye pasal.. tak kose aku nak meroyan pepagi buta tu.. kahkahkah..

Disebabkan last week baru gi klinik, so semalam takde ler bawak si kakak tu gi klinik lagi.. lagipun kompem ayah xnak punye.. mana tak nye, beriye la mak pak ko ni bawak anak gi klinik, dah ler bayo mahal time pagi2 buta, pastuh si kakak ni pulak xnak makan ubat.. memang payah beno nak bagi si kakak ni makan ubat.. cam nak bergado tengah2 pagi buta tu tau.. huru hara rumah pepagi tu.. yg menjerit marah lain, yg melalak lain.. huhhhh.. kalo x sabo memang leh naik hantu ko..

Memandangkan badan kakak memang panas malam tadi, aku lap2 badan dye sebelum tdo.. nasib baik la adik tak meragam dan boleh tido awal.. dapat la aku melayan ragam si kakak yg nak bermanja pulak.. lepas lap badan tu panasnya kurang sikit..

Nak bagi makan ubat kompem tak nak kan..  so aku masukkan ubat dlm botol susu dye, then tambah kan sikit air.. suh dye minum.. tu pun susah tau nak minum.. ayah gertak, kalo xnak minum air tu, kena makan ubat.. slow2 dye minum sikit air tu.. dalam esak2 nanges ngan hingus kuar lagi, dye minum sikit2..

kalo tengok memang sebak.. aku memang tak sampai hati tengok bila kakak kena marah ngan ayah.. tapi kakak ni pun keras hati jugak!! Kalo dye kate tak, memang dye tak nak!! Ko paksa ler dye.. memang dye susah nak buat..

Last2 ayah dia dah tak tahan, paksa gak dia makan ubat terus.. suh minum air jer tak nak.. kan kena makan ubat direct.. lagi la aksi ala2 gado kat dapur pulok.. lepas bagi ubat, ayah jiruskan kakak air kat badan dye.. dengan melalak2 budak tu.. cian kakak.. untuk kebaikan kakak jugak.. ayah tak nak kakak terus demam..

Lepas mandi, aku siapkan kakak pakai baju semua.. pastu sapu vicks.. suh dia tido sebelah aku.. peluk2 dye.. alhamdulillah.. tak lama tu dye tido.. bangun pagi tadi pun aku rasa panas dye dah kurang dah.. lega aku..

Semoga kakak cepat sembuh!!
Ibu, ayah n kakak sayangggg sgtttt kat kakak tau..


0 comments:

Cerita ibu,

Anak korang penah wat cam ni tak??

June 14, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat semua.. penghulu segala hari.. semoga diberi keberkatan kepada kite semua hari ni.. Jom tengok gelagat anak bujang sorang ni..


Wah!!! Ko tengok tu.. bukan main santai lagi dak faris ni duk kat baby chair.. relax betul dye ye.. tak takut jatuh langsung ko.. hurmm.. budak kecik, mana la dye tau kan.. mak nye jer yg takut dye tergolek.. maklum ler.. duduk pun x bape nak kuat lagi..  boleh pulak dye duk menyenget2 kan.. kang terselit kat celah kusi tu camner??

Dah tu kaki siap angkat2 lagi.. sabo jer la.. penuh kusi tu bila dye dok cam tu.. paling tak tahan tengok muka dye yg slamber jer kan.. alahai anak, geram tul ibu tengok adik ni tau..

Hurmm.. anak korang penah dok camni tak??

0 comments:

Kakak Diyana,

WW18 # Rambut baru

June 12, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


2 comments:

Aktiviti bersama family,

Encem boy dah 8 bulan

June 11, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Alhamdulillah.. ari jumaat lepas genap usia adik Faris Zakwan 8 bulan.. sekejap jer anak ibu dah besar!! cepat tul masa berlalu.. rindu pulak ibu masa zaman adik kecik2 dulu.. yg x tau pape lagi tu.. yg tomei2 tu.. hihi

Sekarang walaupun dah besar tp tetap comey, encem dan manja.. Ye.. adik faris ni sangat la manja.. lebih manja dari kakak imani dulu.. kakak pun x semanja adik tau..

Juga murah dengan senyuman.. mudah sangat tersenyum bila di panggil dan diagah.. Huhhh.. sggtttt comelllllllllllll sgt bila dia tersenyum... cair abis la ibu.. senyuman yg sangat manis dan menawan.. dah besau ni nanti encem tau.. hahaha

Ada juga yg bertanya adik  ni boy ke girl? Bila cakap boy diorg terkejut.. "Ingatkan baby girl tadi".. Adohai... anak ibu yg encem ni dikatakan girl?? Hurmm.. jambu sangat ke anak ibu ni sampai org ingat girl? Huhu.. cian encem boy ibu ni..

Ari khamis lepas ibu bawa lil faris gi check up 8 bulan kat klinik.. ala juz timbang berat dan nurse tanye perkembangan anak jer.. xde inject pun.. berat adik naik sikit sgt.. skrg beratnya hanya 7.1kg jer.. adohai.. comel molek jer anak ibu ni.. ingat kan adik ni x mcm kakak dulu.. ibu ingat adik akan naik tembam dengan jaya nye.. rupa2nya idak.. sama jer cam kakak.. sampai 4, 5 bulan jer berat naik banyak.. pastu naik ciput2 jer..

Main sorg2 kat nursing room sementara tunggu turn..
Hurmm.. mana kan tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan.. iye idok? dah ayah nye genatik kurus dan tinggi.. nampak gaye nye menurun kat anak2 ler.. haha.. xpela.. dari ikot gen ibu karang berisi2 lak nanti.. pastu ketot.. opsss.. bukan ketot,  tp kurang tinggi dan comel.. hahaha..

Walaupun berat naik sikit jer, asalkan adik sihat dan aktif, ibu x risau.. mmg sebelum ni adik sihat jer.. tp malam tu adik demam pulak.. tu la 1st time faris demam.. dan lagi sedih, adik demam skali ngan selsema dan batuk.. uhh.. so pity!! meleleh2 hingus dia.. nak menyusu pun susah.. hidung asyik tersumbat jer.. cian anak ibu.. kalo la boleh, biar ibu yg tanggung semuanya..

Dua budak demam yg mcm tak demam.. huhu

Lebih tragis, kakak imani pun demam sama.. huawaaa.. tengah2 pagi buta kitorg bawa anak2 gi klinik.. time tu pukul 3 lebih kurg.. lepas tu paksa sorg2 makan ubat.. adik walaupun nanges2 kena paksa makan ubat, tapi still dapat gak dia telan ubat tu semua.. beza ngan kakak, melalak2 dia bila dipaksa makan ubat..seksa wey nak soh kakak makan ubat.. mau bergaduh ngan ayah nye.. huhu

Tu yg aku terpaksa EL ari jumaat tu.. sbb kecian kat bebudak tu.. time demam2 camni jiwa lebih sensitip okeh.. mesti mau lebih belaian dari ibu dia ni.. adik lak xleh ler ibu g jauh sikit, merengek ler dia.. dia nak ibu golek2 sama2 ngan dia jer.. huhu..

Nak citer pasal perkembangan adik sepanjang 7 ~ 8 bulan ni..

 Tengok tu..gigi adik dah besar dah..

1) Gigi - adik faris dah ada 2 gigi dah skrg ni.. dah besar dah gigi bawah tu.. ada tanda2 mcm nak tumbuh gigi atas pulak.. bila anak dah tumbuh gigi ni, ibunye la yg menanggung azab nye.. mana tak nye, asyik nak menggeget jer keje nye.. pantang nampak jari kite lalu depan mata dia, cepat jer dia sambar nak masuk mulot dia tau.. guamm ai tau.. haha.. dah  la gigi tu dah tajam.. mak aiiii.. sakittttt woo.. 

Kalo time menyusu lagi la.. boleh dia tarik n pusing.. ko bayangkan jer la sakit nye cam ne.. cam nak nanges mak tau!! dah tu x makan saman lak.. bila kite marah bukan nye dia nak lepas kan.. lagi tersengih2 ada ler.. sabo jer tau.. takat picit2 hidung tu dah x berkesan dah utk dia lepas kan.. skrg ni ibu dpt idea baru utk selitkan jari kat dalam mulut dia, baru dia boleh lepaskan cik N tu.. anak2.. bijak betul kamu ye..
 
2) Gaya menyusu - Yeah!!  skrg adik dah pandai menyusu atas badan ibu bila ibu baring.. dia panjat badan ibu then sondol2 nak cari cik N.. tp adik lom cekap lagi.. abis semua dia nak geget.. lom sampai sasaran pun dia nak isap gak.. hahah.. lawak tol!! terpaksa ibu tolong dia suluh kan jalan.. haha.. xpe, lama2 nanti adik cekap ye.. tp siyes.. comel giler time dia menyusu atas badan... nampak manja jer.. kadang2 sampai tertido atas badan ibu..
 
3) Meniarap maju keliling rumah - owhhh.. ni paling ibu x leh tahan.. mana2 celah semua dia dah masuk.. bawah meja semua dia dah terjah.. ada skali tu dia masuk bawah coffee table, pastu tersangkut x leh kuar.. haha.. pe lagi, nanges la minta bantuan 991.. haha..
 
 
1 lagi port yg dia suke terjah adalah dapur.. bila x nampak ibu jer dia pegi dapur.. dengan merengek2 dia berusaha cari ibu kat dapur.. haha.. pandai tol anak ibu ni la.. ada 1 malam tu kitorg semua kat hall tengah lepak2 tengok tibi, dia lak boleh pegi dapur.. padahal dapur tu gelap jer..berani tul dia.. bila kite panggil dia benti then pusing pandang kite, pastu senyum.. aduhai.. cair ati ibu tengok ko senyum nak!!
 
4) Dah boleh terima arahan - skrg adik dah pandai terima arahan kite sikit2.. aritu dia main ball ngan kakak.. kakak letak ball 1 tempat, pastu dia panggil adik.. "Adik.. adikk.. cni.. amik ball ni.. cepat adik!! cepat!!" Bila dia dengar jer suara kakak, cepat2 dia maju kejar bola tu.. dengah tersengih2 gembira, laju jer dia maju.. bila dah dekat ngan ball, kakak jauh kan lagi ball tu, suh dia amik lagi.. dia pun pegi lagi kat ball tu.. cam tu la seterusnya.. comel sgt time adik main2 ngan kakak mcm tu tau.. happy sgt diorg..
 
5) Kuat menyusu dan makan - skrg ni adik makin kuat minum susu kat rumah babyitter.. sebelum ni minum 4 botol x 3.5 oz.. skrg nambah BS request tambah lagi 1 botol sebab kdg2 x sempat sampai nak tunggu ibu balik dah abis.. lagipun skrg ni kan cuaca panas sgt, tu yg dia cepat haus kot.. makan pun dah 3x makan.. tp adik still xnak makan bubur lagi.. weken lepas try bagi dia lagi tp adik makan bape sudu jer..
 
6) Berusaha untuk merangkak - dalam proses utk merangkak pulak dah skrg ni.. montot dah angkat2 dah.. kaki pun kdg2 tengok cam dah bergerak ke depan sikit.. x lama lagi merangkak betul la tu..
 
7) Memanjat - dah blaja panjat2 dah skrg ni.. mula2 badan ibu.. pastu tilam.. pastu meniti kat tepi sofa.. walaupun x sekuat mana, tp dia nak gak berdiri tepi sofa tu tau..
 
8) Dah boleh duduk - skrg adik dah boleh duduk dah.. dah lama sikit.. tanpa bantuan.. tp lom pandai duduk sendiri.. kena kita yg duduk kan dia..
 
 
Banyak lagi perkembangan adik faris sepanjang 7 ~ 8 bulan.. tapi dah x ingat dah sgt.. okla.. semoga anak2 ibu cepat sihat.. jadi lah anak yg soleh, bijak dan menghormati ibu bapa..
 
love u so much adikkk..
muaahhh..
 
love
-ibu dilah-

0 comments:

Cerita ibu,

Jom main masak-masak!!

June 10, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Hi.. morning uolls.. hari isnin datang lagi.. monday blues pun sama menjelma!! Huawaaaaaaaaa.. malasnye rasa nak keje arini.. lagi2 my parents ada kat umah tu.. dan lagi malas bila dah cuti 3 hari setengah sebab anak2 demam.. ok.. nanti aku citer pasal diorg demam ni..

Actually, hari Khamis tu aku half day sebab bawak lil faris gi check up 8 months.. kononya bila dah half day tu dapat ler aku masak utk makan malam awal.. x der makna nya.. dah si kecik tu merengek jer, cam ne nak masuk dapur awal kan.. ni yg sempat aku masak utk dinner.. Ayam masak tiram halia.. fav en asben.. tp dah lama x masak lauk ni.. Kalau nak resepi boleh tengok kat SINI.. aku penah share resepi nya sebelum ni..

 Ayam Masak Tiram Halia

Tapi dalam kelam kabut nak siapkan makan malam tu, sempat lagi aku wat puding roti ni.. tu pun gara2 roti dah expired aritu.. tp kalo roti gardinea kan lambat berkulat kan.. 2 ari lps expired kadang2 still x berkulat lagi.. kalo roti lain lom sampai expired date pun kadang2 dah berkulat dah.. so, sbb syg tengok roti tu banyak lagi, maka nya terhasil la puding roti ni..

Puding roti coklat

Untuk puding roti ni pun aku penah share resepi sebelum ni.. leh tengok kat SINI.. tapi kali ni aku wat lain sikit.. tapi lain kali aku citer ye.. tengok tu, walaupun rupanya hodoh, tp sedap tau.. haha.. angkat bakul sendirik..  yg penting x manis sgt..

Ntah kenapa, minggu lepas aku terlebih rajin pulak.. rajin nak membaking2.. lepas wat puding roti, aku wat mini pavlova pulok.. Ni la akibat nye bila mood membaking dah datang.. walaupun rasa nak buat tu dah 2,3 bulan lepas lagi.. hahaha.. lama giler kan.. tapi baru la ni dapat aku wat pavlova ni lagi..

Mini Pavlova

Kebetulan pulak family aku datang umah, memang dah cun sgt ler kan.. maka semalam terhasil la mini pavlova ni.. ni kali kedua aku wat.. tapi kali ni aku wat yg mini pulak.. senang nak dimakan kan..

Adik aku cakap, makan ni x cukup 1 jer.. haha.. tu pun walaupun namanya mini, tapi aku wat agak besar jugak tau.. siap dah ada org request utk watkan pavlova ni time kenduri doa selamat masuk umah baru lagi tu.. huhu.. insyaAllah, kalau ada masa leh wat lagi nanti bila balik kampung..

Okla.. nanti aku share resepinye ye.. Ada banyak benda nak citer lagi ni.. tp next entry la ye.. bye..

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Kuantan / Bukit Gambang (22 ~25/5/13) Part 2

June 06, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


DAY 1
Jam 9.30 pagi, kitorg kuar dari homestay. Destinasi 1st, pegi breakfast dulu.. memasing dah lapar.. better isi perut dulu sebelum mulakan perjalanan pusing2 bandar kuala terengganu.. Kami bersarapan di kedai makan berdekatan ngan homestay aje.. tp malang nya, tempat makan tu x sedap sgt makanan nya..

Menu pilihan, nasi dagang, nasi lemak dan kuih muih.. nasi dagang nye keras.. nasi lemak ok la.. tp yg best kopok lekor.. mmg best.. terasa isi ikan nya.. kuih2 biasa jer rasanya..

Taman Tamadun Islam

Lebih kurang jam 10.30 pagi, kitorg bergerak ke Taman Tamadun Islam.. lebih kurang 20 minit jer perjalanan dari Nu'man homestay. Cuaca time tu memang panas terik.. cik organizer a.k.a cik bendahari a.k.a cik setiausaha a.k.a AF4 a.k.a cik fiza pun terus gi beli tiket.. (panjang betul jawatan cik pipi yerr.. ni adik aku yg betul2 bawah aku)

Harga tiket? aku x pasti.. nanti aku check balik ye sbb AF4 yg beli.. tu yg x ingat sgt.. huhu.. Lepas beli tiket, kami bergerak ke jeti untuk amik turn naik River Cruise.. kami naik 2nd trip boat.. satu bot tu cuma ada 1 pasangan visitor je.. selain dari tu family kitorg.. dan dah tentu pemandu bot dan tourist guide..

Kami dibawa menaiki cruise mengelilingi Pulau Wan Man selama 45minit.. Jom kita layan gambar2 yg diambil semasa naik bot ni..





Adik faris pun pakai safety jacket tau.. comel jer.. tapi separuh jalan jer la.. pastu dia dah start merengek2 sbb panas kot pakai jaket tu.. rimas.. last2 ibu bukak kan jer jaket tu.. cian adik.. nampak kepala ngan kaki jer kan..

Keindahan Masjid Kristal - view dari atas bot..


My Big Family
From left (above) : Hubby, Adik Faris, Me - ibu Dilah (AF3), Che Ngah (AF2), BIL - Pak Ngah (asben AF2), Tok Bah, Bunda, Ameer, Along (AF1), SIL - Yati (wife Along), Cik Su (AF5), Auntie Zaza (AF4)
From left (Below) : Eusoff Muaz, Kakak Imani, Abg Aiman, Abg Adam, Kakak Sofiya.

Dapat bergambar beramai2 1 family selepas turun dari bot.. yg pompuan bukan main suke lagi.. tp yg laki2 ni semua muka ketat jer.. haha.. tp yg paling suke adik faris la.. suke betul dia dpt amik gambau eh..

Gambar ni diambil oleh staff di situ.. sekeping gambar ni berharga RM25. actually, semasa dalam bot, mmg dah ada staff diorg yg amik gambar utk setiap family kecik kitorg. Bila turun je dari bot, gambar kitorg dah terpampang dekat board.. sape nak beli harga sekeping gambar siap border dia RM25. Kitorg x beli pun yg tu sbb gambar x cantik.. iyela, diorg x cakap pun yg gambar tu diorg akan cuci dan kite boleh beli.. kalau tau, boleh la posing molek2 sikit kan.. haha..

Tapi kami minta dia ambil kan gambar 1 family besar ni.. siap print skali.. kalo beli banyak dapat murah sikit. 5 keping RM85. Kira sekeping RM17 la.. kami try mintak 6 keping RMM100 tp x dapat.. puas pujuk mamat tu, x berjaya gak.. geram betol tau..

Monumen Islam

Selepas naik cruise, kami ke monumen islam pula.. Di sini terdapat replika dan bangunan masjid dari serata dunia.. Terdapat beberapa masjid yg boleh dimasuki dan terdapat tayangan video juga..

Kami mengambil pakej tram bagi memudahkan pergerakan di sekitar kawasan monumen tersebut.. terdapat juga buggy dan basikal.. boleh disewa mengikut kesesuaian pengunjung. Selain dari tu, terdapat juga taman permainan kanak2 di sekitar kawasan monumen..




Selepas melawat monumen di Taman Tamadun Islam, kami singgah sebentar di Masjid Kristal untuk menunaikan solat jamak Zuhur dan Asar.. Anak2 pun dah kepenatan.. dapat jugak mandikan diorg kat situ.. segar sikit kan..

 Pandangan hadapan Masjid Kristal.. Bunda dan auntie Zaza.. sempat lagi berposing ye..


Ikan Celop Tepung (ICT) - Teluk Ketapang

Selesai solat jamak di Masjid Kristal, kami bercadang untuk pegi makan pulak.. masing2 dah lapar dah.. masa tu dah pukul 4 ptg lebih kurang.. dah sampai tganu, tak sah kalo x makan ike celop tepung kan.. usha2 mana tempat makan ICT yg sedap.. ada org kawan kat Teluk Ketapang sedap.. apa lagi, moh kite terjah ke sana..

Nama ike celop tepung, tapi gambo ike nye tak amik pun.. tak dan nak amik gambo ngan pegang si kecik tu.. ni jer yg sempat disnap.. udang celop tepung dan sotong celop tepung.. selain tu ada ikan kembung dan ikan pari celop tepung..

Kami ingatkan makan ICT ni dengan nasi.. rupanya makan cicah sos je.. ala2 makan pisang goreng la gaya nye kalo kat JB ni.. so, terpaksa la tambah order nasi goreng dari gerai lain.. tak kenyang kalo makan ICT aje, sbb tghari kitorg x makan nasi lagi kan..

Pantai Pandak, Chendering

Lepas makan ICT, kami balik ke homestay.. dah petang dah pun.. masing2 penat dan letih.. kitorg (AF3) lak terus gi pantai.. dekat jer dgn homestay tu.. dlm 1km jer.. jalan kaki pun boleh.. 

Pantai Pandak ni bersih jer.. pasir putih.. walaupun berada dalam kawasan kampung, tapi pantai ni bersih.. kakak imani excited sangat tengok pantai.. habis basah seluar dia.. dah lipat pun jatuh balik.. last2 bukak jer terus seluar tu.. tu yg nampak pampers jer.. time tu mmg kitorg x bercadang nak mandi pun.. just main2 kat gigi2 air jer..





Dinner di D'Ganu Cafe
Malam tu kitorg kuar makan dinner di D'Ganu Cafe.. Semasa kami naik bot di Taman Tamadun Islam, tourist guide tu ada memberi cadangan utk makan di sini.. Makan steamboat murah kate nya di sini.. tu yg kitorg nak try..

Berhadapan D'Ganu Cafe adalah sungai.. di seberang sungai pula terletaknya I-City.. so, view memang cantik.. nampak lampu2.. meriah la kan..


Restoren ni memang besar.. selain steamboat, terdapat juga western food. Kami memilih utk makan steamboat and grill. terdapat beberapa pakej yg disediakan di situ.. Antaranya;

Pakej Steamboat untuk 6 org - RM30
Pakej Steamboat utk 4 org - RM25

Tapi kami memilih pakej family kerana dalam  pakej family siap ada air dan nasi..
Biasanya kalau makan steamboat dan grill di JB, kita makan buffet kan.. berbeza dgn tempat ni, set untuk 6 org ni dah siap2 diberi 1 tray.. so, kalo x abis pun x kena charge..



Lepas dinner, kami terus balik homestay.. masing2 pun dah penat kan.. so, apa lagi tido ar.. sok nak jalan lagi kan.. hehe..

bersambung...

4 comments:

Aktiviti bersama family,

Dulu berdua.. kini berempat

June 05, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Ahad lepas kitorg pegi hantar Tok Bah ke rumah Atok di Felda Ulu Tebrau.. Balik tu singgah tengok newborn baby my kazen pulak dekat Taman Bukit Tiram.. Time tu pun dah dekat pukul 9 mlm dah.. masing2 dah lapo dah dari siang cuma makan kat umah org keje kawen jer..

Tetiba asben cakap, "Jom kite makan kat Restoren Cik Wan.." " Eh.. dah lama kite x makan kat situ kan, teringat zaman bercinta ler tu..hehe.." Wah, dah lama giler x makan kat tempat ni.. Terkenang kembali masa zaman cintan-cintun dulu.. restoren ni antara tempat fav kitorg pegi bila kuar makan.. sebab makanannya sedap dan dekorasinye menarik..


Sempat lagi cakap ngan asben.. "Dulu kite datang sini berdua jer kan.. sekarang ni datang dah berempat pulak..hehe.." Tu nama nya ada peningkatan.. hihi

Tengok kedai tu x banyak berubah.. sama jer mcm dulu.. yg x sama cuma org nya.. asben cakap.. "Dulu ada awek2 cun yg amik order.. skrg ni yg amik order dah x cun dah"
Hahaha.. ingat lagi ko awek2 cun yg dulu tu.. sabo jer la.. Dasar lelaki mata keranjang ye, ingat ajer aweks2 cun tu yer.. haha.. sajer ler tu nak cuit2 ati ai.. x suke tau ai.. tp ada aku kesah?? dalam byk2 gadis2 cun tu pun, hanya ai pilihan ati u kan.. kan.. hahaha.. (Ayat nak sedap kan ati sendiri.. huhu..)


Kakak lentok manja.. suke tiru gaya ibu skrg ni tau.. gambar berempat memang tak dapat nak amik.. amik bertiga2 jer.. huhu.. gambar makanan lagi tak dok.. sebab time makanan sampai terus jer makan.. dah lapo kate nye kan.. x sempat nak amik gambo.. ni sempat bergambo pun sementara tunggu makanan sampai.. tp yg penting makanan kat sini tetap sedap mcm dolu3..

0 comments:

Aktiviti bersama family

Penatnyer.. Jom cuci kereta!!

June 03, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Morning semua.. Kejap jer dah masuk bulan June kan.. maknanya dah masuk setengah tahun 2013.. cepat jer kan masa berjalan skrg ni.. Welcome June.. Bye-bye May.. Bulan May yg banyak meninggalkan kenangan manis buat kami sekeluarga.. semoga bulan June ni akan lebih baik lagi.. aminnn..

Skrg ni every weekend activiti family kecik kami sgt pack.. bizi memanjang.. x lekat kat rumah.. rumah pun dah mcm tongkang pecah dah.. hahaha.. x sempat nak mengemas betul2..

Tapi yg penting, perkara basic harus la dikemas kan.. pinggan mangkuk cuci, kain baju berbasuh.. Bakul baju pun cepat jer penuh.. rasa baru siap lipat semua baju, sehari dua dah penuh balik.. Bakul baju kotor pun sama.. adohai.. tak penah abis keje rumah ni kan..

Tu belum citer kat bilik lagi.. nak transfer baju anak2 kat bilik diorg asyik tertangguh jer.. mana tak nyer, planning nak kemas weekend.. tapi bila weekend manjang jer xde kat umah.. pegi sana la.. pegi sini la.. huhhh.. tired sgt hokey!!

Badan pun dah sakit2 dah ni.. lenguh2 dah.. x cukup rehat kan.. Alangkah bestnyer kalo dapat gi SPA.. dapat diurut2 badan ni.. dibelai2 badan ni kan.. fuhhh.. heaven rasanya kan.. ;)

Kalo badan dah penat, kete cik asben tu pun sama jugak.. dah merata2 'dia' berjalan.. sampai ganu tu 'dia' pegi.. 'dia' pun penat jugak kan.. skali skala bagi la 'dia' pegi SPA.. bagi reward kate nye kan.. haha...

Jom cuci kete!! Murah jer.. cuma RM4 jer untuk cuci kete.. automatik kan.. guna machine jer.. tp kalo nak vacuum dalam kete, nak wax, nak polish.. tu semua kena charge harga lain la.. untuk basic basuh kete ni charge nye hanya RM4..


1) basahkan kete dulu.. dari atas, kanan-kiri semua dipancut air.. ni semua auto..
2) Bagi sabun pulak.. snow ler gaye nye.. pun auto jugak..
3) Baru pekerja yg bagi sental itu kereta ok.


4) Bilas ngan air pulak..
5) Ada machine berus tolong bersihkan lagi dengan air.. dari kiri-kanan, depan dan atas.. warna warni berus tu ok.. cantik pulak aku tengok.. hahaha..


6) Lepas kuar dari tempat berus tu baru ada pekerja yg lap kete pulak.. ni kira last stage la..
7) last sekali, bagi wax itu tyre pulak.. yg ni asben mintak tambah.. RM1 charge nye..


Total semua RM5.. sangat cepat.. kejap jer dah siap.. tengok tu, banyak kete dah beratur untuk dicuci.. kete kuning tu tempat yg 1st tadi, tempat sembur air.. guna high pressure kate nye.. tapi kitorg tgk xde la high sgt.. haha.. but still ok la..

Ni 1st time kitorg cuci kete auto cam ni.. lain kali leh pegi lagi.. hihi
Ok..bye..
^__^

4 comments: