Aktiviti bersama family,

Encem boy dah 8 bulan

June 11, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Alhamdulillah.. ari jumaat lepas genap usia adik Faris Zakwan 8 bulan.. sekejap jer anak ibu dah besar!! cepat tul masa berlalu.. rindu pulak ibu masa zaman adik kecik2 dulu.. yg x tau pape lagi tu.. yg tomei2 tu.. hihi

Sekarang walaupun dah besar tp tetap comey, encem dan manja.. Ye.. adik faris ni sangat la manja.. lebih manja dari kakak imani dulu.. kakak pun x semanja adik tau..

Juga murah dengan senyuman.. mudah sangat tersenyum bila di panggil dan diagah.. Huhhh.. sggtttt comelllllllllllll sgt bila dia tersenyum... cair abis la ibu.. senyuman yg sangat manis dan menawan.. dah besau ni nanti encem tau.. hahaha

Ada juga yg bertanya adik  ni boy ke girl? Bila cakap boy diorg terkejut.. "Ingatkan baby girl tadi".. Adohai... anak ibu yg encem ni dikatakan girl?? Hurmm.. jambu sangat ke anak ibu ni sampai org ingat girl? Huhu.. cian encem boy ibu ni..

Ari khamis lepas ibu bawa lil faris gi check up 8 bulan kat klinik.. ala juz timbang berat dan nurse tanye perkembangan anak jer.. xde inject pun.. berat adik naik sikit sgt.. skrg beratnya hanya 7.1kg jer.. adohai.. comel molek jer anak ibu ni.. ingat kan adik ni x mcm kakak dulu.. ibu ingat adik akan naik tembam dengan jaya nye.. rupa2nya idak.. sama jer cam kakak.. sampai 4, 5 bulan jer berat naik banyak.. pastu naik ciput2 jer..

Main sorg2 kat nursing room sementara tunggu turn..
Hurmm.. mana kan tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan.. iye idok? dah ayah nye genatik kurus dan tinggi.. nampak gaye nye menurun kat anak2 ler.. haha.. xpela.. dari ikot gen ibu karang berisi2 lak nanti.. pastu ketot.. opsss.. bukan ketot,  tp kurang tinggi dan comel.. hahaha..

Walaupun berat naik sikit jer, asalkan adik sihat dan aktif, ibu x risau.. mmg sebelum ni adik sihat jer.. tp malam tu adik demam pulak.. tu la 1st time faris demam.. dan lagi sedih, adik demam skali ngan selsema dan batuk.. uhh.. so pity!! meleleh2 hingus dia.. nak menyusu pun susah.. hidung asyik tersumbat jer.. cian anak ibu.. kalo la boleh, biar ibu yg tanggung semuanya..

Dua budak demam yg mcm tak demam.. huhu

Lebih tragis, kakak imani pun demam sama.. huawaaa.. tengah2 pagi buta kitorg bawa anak2 gi klinik.. time tu pukul 3 lebih kurg.. lepas tu paksa sorg2 makan ubat.. adik walaupun nanges2 kena paksa makan ubat, tapi still dapat gak dia telan ubat tu semua.. beza ngan kakak, melalak2 dia bila dipaksa makan ubat..seksa wey nak soh kakak makan ubat.. mau bergaduh ngan ayah nye.. huhu

Tu yg aku terpaksa EL ari jumaat tu.. sbb kecian kat bebudak tu.. time demam2 camni jiwa lebih sensitip okeh.. mesti mau lebih belaian dari ibu dia ni.. adik lak xleh ler ibu g jauh sikit, merengek ler dia.. dia nak ibu golek2 sama2 ngan dia jer.. huhu..

Nak citer pasal perkembangan adik sepanjang 7 ~ 8 bulan ni..

 Tengok tu..gigi adik dah besar dah..

1) Gigi - adik faris dah ada 2 gigi dah skrg ni.. dah besar dah gigi bawah tu.. ada tanda2 mcm nak tumbuh gigi atas pulak.. bila anak dah tumbuh gigi ni, ibunye la yg menanggung azab nye.. mana tak nye, asyik nak menggeget jer keje nye.. pantang nampak jari kite lalu depan mata dia, cepat jer dia sambar nak masuk mulot dia tau.. guamm ai tau.. haha.. dah  la gigi tu dah tajam.. mak aiiii.. sakittttt woo.. 

Kalo time menyusu lagi la.. boleh dia tarik n pusing.. ko bayangkan jer la sakit nye cam ne.. cam nak nanges mak tau!! dah tu x makan saman lak.. bila kite marah bukan nye dia nak lepas kan.. lagi tersengih2 ada ler.. sabo jer tau.. takat picit2 hidung tu dah x berkesan dah utk dia lepas kan.. skrg ni ibu dpt idea baru utk selitkan jari kat dalam mulut dia, baru dia boleh lepaskan cik N tu.. anak2.. bijak betul kamu ye..
 
2) Gaya menyusu - Yeah!!  skrg adik dah pandai menyusu atas badan ibu bila ibu baring.. dia panjat badan ibu then sondol2 nak cari cik N.. tp adik lom cekap lagi.. abis semua dia nak geget.. lom sampai sasaran pun dia nak isap gak.. hahah.. lawak tol!! terpaksa ibu tolong dia suluh kan jalan.. haha.. xpe, lama2 nanti adik cekap ye.. tp siyes.. comel giler time dia menyusu atas badan... nampak manja jer.. kadang2 sampai tertido atas badan ibu..
 
3) Meniarap maju keliling rumah - owhhh.. ni paling ibu x leh tahan.. mana2 celah semua dia dah masuk.. bawah meja semua dia dah terjah.. ada skali tu dia masuk bawah coffee table, pastu tersangkut x leh kuar.. haha.. pe lagi, nanges la minta bantuan 991.. haha..
 
 
1 lagi port yg dia suke terjah adalah dapur.. bila x nampak ibu jer dia pegi dapur.. dengan merengek2 dia berusaha cari ibu kat dapur.. haha.. pandai tol anak ibu ni la.. ada 1 malam tu kitorg semua kat hall tengah lepak2 tengok tibi, dia lak boleh pegi dapur.. padahal dapur tu gelap jer..berani tul dia.. bila kite panggil dia benti then pusing pandang kite, pastu senyum.. aduhai.. cair ati ibu tengok ko senyum nak!!
 
4) Dah boleh terima arahan - skrg adik dah pandai terima arahan kite sikit2.. aritu dia main ball ngan kakak.. kakak letak ball 1 tempat, pastu dia panggil adik.. "Adik.. adikk.. cni.. amik ball ni.. cepat adik!! cepat!!" Bila dia dengar jer suara kakak, cepat2 dia maju kejar bola tu.. dengah tersengih2 gembira, laju jer dia maju.. bila dah dekat ngan ball, kakak jauh kan lagi ball tu, suh dia amik lagi.. dia pun pegi lagi kat ball tu.. cam tu la seterusnya.. comel sgt time adik main2 ngan kakak mcm tu tau.. happy sgt diorg..
 
5) Kuat menyusu dan makan - skrg ni adik makin kuat minum susu kat rumah babyitter.. sebelum ni minum 4 botol x 3.5 oz.. skrg nambah BS request tambah lagi 1 botol sebab kdg2 x sempat sampai nak tunggu ibu balik dah abis.. lagipun skrg ni kan cuaca panas sgt, tu yg dia cepat haus kot.. makan pun dah 3x makan.. tp adik still xnak makan bubur lagi.. weken lepas try bagi dia lagi tp adik makan bape sudu jer..
 
6) Berusaha untuk merangkak - dalam proses utk merangkak pulak dah skrg ni.. montot dah angkat2 dah.. kaki pun kdg2 tengok cam dah bergerak ke depan sikit.. x lama lagi merangkak betul la tu..
 
7) Memanjat - dah blaja panjat2 dah skrg ni.. mula2 badan ibu.. pastu tilam.. pastu meniti kat tepi sofa.. walaupun x sekuat mana, tp dia nak gak berdiri tepi sofa tu tau..
 
8) Dah boleh duduk - skrg adik dah boleh duduk dah.. dah lama sikit.. tanpa bantuan.. tp lom pandai duduk sendiri.. kena kita yg duduk kan dia..
 
 
Banyak lagi perkembangan adik faris sepanjang 7 ~ 8 bulan.. tapi dah x ingat dah sgt.. okla.. semoga anak2 ibu cepat sihat.. jadi lah anak yg soleh, bijak dan menghormati ibu bapa..
 
love u so much adikkk..
muaahhh..
 
love
-ibu dilah-

You Might Also Like

0 comments: