Cerita ibu,

Jerebu di JB semakin teruk!!

June 21, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat semua..
Arini keadaan jerebu di Johor semakin teruk!!
Sangat lah teruk!!
Nampak berkabus jer kat sana sini..
Bukan kabus sbb sejuk di awal pagi,
tapi udara kotor..
Tok sah verangan ler cam duk kat tanah tinggi kononnyer..
hahaha..

Tapi siyes.. memang teruk sangat!!
Semalam sebelum masuk ke opis,
aku kena pegi tempat subcon company aku kat area kempas,
untuk wat sample..
Abis wat sample dalam kul 10.30 pg,
aku terus gi opis pulak kat kulaijaya..

Sepanjang perjalanan nak ke opis memang nampak cam kabus jer..
pemandangan pun nampak kabur jer..
memang ketara sgt!!
bangunan yg biasa nampak pun time tu dah x nampak!!


Bila masuk highway PLUS yg kat kempas tu..
Biasa nampak jer plaza tol dari jauh..
ni dah dekat pun masih samar2 jer..
Signboard pun tak nampak sgt..
Memang teruk!!
dan bahaya sgt!!

Ni pulak pemandangan sekitar opis aku..
snap dari dalam opis..
kelabu2 asap jer nampak kat luar..
hoho..

Tengahari tu kuar lunch..
keadaan makin teruk..
xnampak sgt jalan..
sampai ada kereta yg bukak lampu..

Kitorg nak beli mask..
pegi farmasi, kedai ubat..
semua dah abis.. xde stok lagi..
stok baru sampai arini,
kompem harga dah naik..
untung ler tokey wat mask kan..
time ni ler dapat wat duit banyak!!

Actually esok company aku ada wat family day kat Legoland..
tapi bila keadaan jerebu yg teruk ni..
ramai pekerja yg minta postpone family day tu..
lagipun kan dah diarahkan utk jangan adakan aktiviti luar time ni..
ni lagi nak wat family day..
ape ke jadah nyer..
bila ramai yg wat bantahan..
last2 company pun setuju utk postpone..
alhamdulillah..

Hope keadaan jerebu ni cepat la abis..
kesian kat anak2..
dah dekat 2 minggu diorg tak sihat sangat..
batuk2..selsema.. demam..
on..off..
dgn jerebu lagi ni..
makin menjadi2 la..

Ya Allah..
KAU lindungi lah keluargaku,
rakan2 ku dan seluruh rakyat Malaysia,
dari segala perkara buruk dan yg memudaratkan..
Semoga kita semua diberi kesihatan yg baik..
Amin..

You Might Also Like

0 comments: