Aktiviti bersama family,

Kakak Imani demam lagi

June 14, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Dah nak balik keje semalam, babysitter call cakap badan kakak panas.. sudah!! demam datang lagi.. BS cakap lagi, patut pun dia senyap jer sepanjang hari tu.. rupe2nye x sedap badan.. tau2 jer la, si kakak tu kan maknenek!! banyak no cakap nye.. so bila dia senyap jer mmg obvious sgt ler nampaknye kan..

Muka sedih dan mata layu.. berair2 mata dye..

Sebelum tu time tghari tu BS ada bg msg bagitau yg kakak muntah lepas minum susu.. tak tau ape yg tak kena.. lepas minum jer dia muntah.. aku pun mmg dah perasan, lately ni kakak x minum susu (iyo) kat umah.. (dekat seminggu jugak ler) kadang2 ada gak dye mintak, tapi bila dah buat dye xnak minum.. Lagi geram kalo dye mintak beriye2 time pagi2 buta kul 2 pagi.. time minta tu merayu2 ko.. tapi bila dah buatkan, xnak minum.. mau ko tak hangenn??
Nasib baik ibu ko ni leh sabo lagi nak.. kalo tak mau pagi2 buta tu aku pot pet pot pet!!! hahaha.. ngantoks punye pasal.. tak kose aku nak meroyan pepagi buta tu.. kahkahkah..

Disebabkan last week baru gi klinik, so semalam takde ler bawak si kakak tu gi klinik lagi.. lagipun kompem ayah xnak punye.. mana tak nye, beriye la mak pak ko ni bawak anak gi klinik, dah ler bayo mahal time pagi2 buta, pastuh si kakak ni pulak xnak makan ubat.. memang payah beno nak bagi si kakak ni makan ubat.. cam nak bergado tengah2 pagi buta tu tau.. huru hara rumah pepagi tu.. yg menjerit marah lain, yg melalak lain.. huhhhh.. kalo x sabo memang leh naik hantu ko..

Memandangkan badan kakak memang panas malam tadi, aku lap2 badan dye sebelum tdo.. nasib baik la adik tak meragam dan boleh tido awal.. dapat la aku melayan ragam si kakak yg nak bermanja pulak.. lepas lap badan tu panasnya kurang sikit..

Nak bagi makan ubat kompem tak nak kan..  so aku masukkan ubat dlm botol susu dye, then tambah kan sikit air.. suh dye minum.. tu pun susah tau nak minum.. ayah gertak, kalo xnak minum air tu, kena makan ubat.. slow2 dye minum sikit air tu.. dalam esak2 nanges ngan hingus kuar lagi, dye minum sikit2..

kalo tengok memang sebak.. aku memang tak sampai hati tengok bila kakak kena marah ngan ayah.. tapi kakak ni pun keras hati jugak!! Kalo dye kate tak, memang dye tak nak!! Ko paksa ler dye.. memang dye susah nak buat..

Last2 ayah dia dah tak tahan, paksa gak dia makan ubat terus.. suh minum air jer tak nak.. kan kena makan ubat direct.. lagi la aksi ala2 gado kat dapur pulok.. lepas bagi ubat, ayah jiruskan kakak air kat badan dye.. dengan melalak2 budak tu.. cian kakak.. untuk kebaikan kakak jugak.. ayah tak nak kakak terus demam..

Lepas mandi, aku siapkan kakak pakai baju semua.. pastu sapu vicks.. suh dia tido sebelah aku.. peluk2 dye.. alhamdulillah.. tak lama tu dye tido.. bangun pagi tadi pun aku rasa panas dye dah kurang dah.. lega aku..

Semoga kakak cepat sembuh!!
Ibu, ayah n kakak sayangggg sgtttt kat kakak tau..


You Might Also Like

0 comments: