Aktiviti bersama family

Penatnyer.. Jom cuci kereta!!

June 03, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Morning semua.. Kejap jer dah masuk bulan June kan.. maknanya dah masuk setengah tahun 2013.. cepat jer kan masa berjalan skrg ni.. Welcome June.. Bye-bye May.. Bulan May yg banyak meninggalkan kenangan manis buat kami sekeluarga.. semoga bulan June ni akan lebih baik lagi.. aminnn..

Skrg ni every weekend activiti family kecik kami sgt pack.. bizi memanjang.. x lekat kat rumah.. rumah pun dah mcm tongkang pecah dah.. hahaha.. x sempat nak mengemas betul2..

Tapi yg penting, perkara basic harus la dikemas kan.. pinggan mangkuk cuci, kain baju berbasuh.. Bakul baju pun cepat jer penuh.. rasa baru siap lipat semua baju, sehari dua dah penuh balik.. Bakul baju kotor pun sama.. adohai.. tak penah abis keje rumah ni kan..

Tu belum citer kat bilik lagi.. nak transfer baju anak2 kat bilik diorg asyik tertangguh jer.. mana tak nyer, planning nak kemas weekend.. tapi bila weekend manjang jer xde kat umah.. pegi sana la.. pegi sini la.. huhhh.. tired sgt hokey!!

Badan pun dah sakit2 dah ni.. lenguh2 dah.. x cukup rehat kan.. Alangkah bestnyer kalo dapat gi SPA.. dapat diurut2 badan ni.. dibelai2 badan ni kan.. fuhhh.. heaven rasanya kan.. ;)

Kalo badan dah penat, kete cik asben tu pun sama jugak.. dah merata2 'dia' berjalan.. sampai ganu tu 'dia' pegi.. 'dia' pun penat jugak kan.. skali skala bagi la 'dia' pegi SPA.. bagi reward kate nye kan.. haha...

Jom cuci kete!! Murah jer.. cuma RM4 jer untuk cuci kete.. automatik kan.. guna machine jer.. tp kalo nak vacuum dalam kete, nak wax, nak polish.. tu semua kena charge harga lain la.. untuk basic basuh kete ni charge nye hanya RM4..


1) basahkan kete dulu.. dari atas, kanan-kiri semua dipancut air.. ni semua auto..
2) Bagi sabun pulak.. snow ler gaye nye.. pun auto jugak..
3) Baru pekerja yg bagi sental itu kereta ok.


4) Bilas ngan air pulak..
5) Ada machine berus tolong bersihkan lagi dengan air.. dari kiri-kanan, depan dan atas.. warna warni berus tu ok.. cantik pulak aku tengok.. hahaha..


6) Lepas kuar dari tempat berus tu baru ada pekerja yg lap kete pulak.. ni kira last stage la..
7) last sekali, bagi wax itu tyre pulak.. yg ni asben mintak tambah.. RM1 charge nye..


Total semua RM5.. sangat cepat.. kejap jer dah siap.. tengok tu, banyak kete dah beratur untuk dicuci.. kete kuning tu tempat yg 1st tadi, tempat sembur air.. guna high pressure kate nye.. tapi kitorg tgk xde la high sgt.. haha.. but still ok la..

Ni 1st time kitorg cuci kete auto cam ni.. lain kali leh pegi lagi.. hihi
Ok..bye..
^__^

You Might Also Like

4 comments:

  1. dulu aku rajin basuh kat automatic carwash lepas balik kerja kat area Kulai..cepat kn..mcm touch n go plak..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun kat kulai la.. kat depan tesco kulai tu..

      Delete
    2. hehe..tempat yg sama la tu...

      Delete
    3. kitorg pun slalu jer lalu kat situ, tp x terpk lak nak pi basuh kat situ.. tp next time leh basuh lg kat situ.. hihi

      Delete