Resepi : Jemput-jemput labu

June 24, 2013


Salam semua.. isnin datang lagi.. ramai tak yg cuti arini? daerah muar, melaka, selangor dan KL semua sekolah cuti arini kan.. semua ni gara2 jerebu yg x habis2.. alhadulillah, jerebu kat jb ni dah kurang.. tp kat area N9, selangor, KL pulak yg teruk kan.. angin dah tolak jerebu tu ke sana pulak nampak gayanya.. tapi muar ngan melaka still x berkurangan malahan makin teruk pulak kan.. mudah2an cepat la abis jerebu ni.. kesian kat org ramai x leh kuar rumah kan.. banyak keje ttak leh buat bila keadaan macam ni.. family kat melaka tu pun cakap diorg duk dalam rumah pun dah susdah nak bernapas.. kesiannya..

Memandangkan udara kat luar kotor, weekend lepas duk kat umah jer la.. dah duk umah mula la pikir nak wat breakfast apa pagi sabtu tu... pening gak nak cari idea.. bukan sebab org kat umah ni asyik nak makan jer tapi sbb diorg ni susah nak makan.. lagi2 sarapan.. kecuali aku jer yg kuat makan (tolak batu ngan kayu jer.. haha)

Dalam seminggu tu memang dah mengidam nak wat jemput2 labu ni sebab ada balance labu wat puree adik faris aritu.. disebabkan 1st time nak buat, so kena ler meng'google' cari resepi.. tapi x sempat nak catit resepi tu n amik dari link mana.. so pandai2 adjust2 sendiri.. yg penting bahan2 nya mesti ada.. yang pasti resepi yg sangat mudah dan senang membuatnya.. jom kite tengok resepi nya..


Bahan-bahannya :
2 cawan labu yg telah direbus dan dilenyek
1 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum.
2 sudu tepung jagung
2 sudu gula
Sedikit garam

# Minyak utk menggoreng

Cara membuatnya :
1) Rebus labu. Bila labu dah masak, angkat dan toskan.. then, lenyek labu tu.. nak cepat boleh blend jer tp jgn blend time panas ye.
2) Masukkan bahan2 lain dalam 1 bekas  dan gaul sebati.. 
3) Masukkan labu yg dah siap lenyek tu dlm bekas tadi dan gaul sebati.
4 ) Sedia utk digoreng dalam minyak yg panas. sendukkan sedikit aduanan ke dalam kuali (saiz terpulang nak besar ke kecik) - aku wat kecik2 jer, senang skali ngap jer.. hahaha..

Mudahkan.. ape lagi, try la nanti ye.. rasanya memang sedap. rasa manis2 buah labu tu.. ada resepi yg aku jumpa diorg letak gula banyak sgt. tapi aku kurangkan letak 2 sudu jer sebab labu tu sendiri dah manis kan..

Selamat mencuba!!

You Might Also Like

0 komen