Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Kuantan / Bukit Gambang (22 ~25/5/13) Part 2

June 06, 2013


DAY 1
Jam 9.30 pagi, kitorg kuar dari homestay. Destinasi 1st, pegi breakfast dulu.. memasing dah lapar.. better isi perut dulu sebelum mulakan perjalanan pusing2 bandar kuala terengganu.. Kami bersarapan di kedai makan berdekatan ngan homestay aje.. tp malang nya, tempat makan tu x sedap sgt makanan nya..

Menu pilihan, nasi dagang, nasi lemak dan kuih muih.. nasi dagang nye keras.. nasi lemak ok la.. tp yg best kopok lekor.. mmg best.. terasa isi ikan nya.. kuih2 biasa jer rasanya..

Taman Tamadun Islam

Lebih kurang jam 10.30 pagi, kitorg bergerak ke Taman Tamadun Islam.. lebih kurang 20 minit jer perjalanan dari Nu'man homestay. Cuaca time tu memang panas terik.. cik organizer a.k.a cik bendahari a.k.a cik setiausaha a.k.a AF4 a.k.a cik fiza pun terus gi beli tiket.. (panjang betul jawatan cik pipi yerr.. ni adik aku yg betul2 bawah aku)

Harga tiket? aku x pasti.. nanti aku check balik ye sbb AF4 yg beli.. tu yg x ingat sgt.. huhu.. Lepas beli tiket, kami bergerak ke jeti untuk amik turn naik River Cruise.. kami naik 2nd trip boat.. satu bot tu cuma ada 1 pasangan visitor je.. selain dari tu family kitorg.. dan dah tentu pemandu bot dan tourist guide..

Kami dibawa menaiki cruise mengelilingi Pulau Wan Man selama 45minit.. Jom kita layan gambar2 yg diambil semasa naik bot ni..





Adik faris pun pakai safety jacket tau.. comel jer.. tapi separuh jalan jer la.. pastu dia dah start merengek2 sbb panas kot pakai jaket tu.. rimas.. last2 ibu bukak kan jer jaket tu.. cian adik.. nampak kepala ngan kaki jer kan..

Keindahan Masjid Kristal - view dari atas bot..


My Big Family
From left (above) : Hubby, Adik Faris, Me - ibu Dilah (AF3), Che Ngah (AF2), BIL - Pak Ngah (asben AF2), Tok Bah, Bunda, Ameer, Along (AF1), SIL - Yati (wife Along), Cik Su (AF5), Auntie Zaza (AF4)
From left (Below) : Eusoff Muaz, Kakak Imani, Abg Aiman, Abg Adam, Kakak Sofiya.

Dapat bergambar beramai2 1 family selepas turun dari bot.. yg pompuan bukan main suke lagi.. tp yg laki2 ni semua muka ketat jer.. haha.. tp yg paling suke adik faris la.. suke betul dia dpt amik gambau eh..

Gambar ni diambil oleh staff di situ.. sekeping gambar ni berharga RM25. actually, semasa dalam bot, mmg dah ada staff diorg yg amik gambar utk setiap family kecik kitorg. Bila turun je dari bot, gambar kitorg dah terpampang dekat board.. sape nak beli harga sekeping gambar siap border dia RM25. Kitorg x beli pun yg tu sbb gambar x cantik.. iyela, diorg x cakap pun yg gambar tu diorg akan cuci dan kite boleh beli.. kalau tau, boleh la posing molek2 sikit kan.. haha..

Tapi kami minta dia ambil kan gambar 1 family besar ni.. siap print skali.. kalo beli banyak dapat murah sikit. 5 keping RM85. Kira sekeping RM17 la.. kami try mintak 6 keping RMM100 tp x dapat.. puas pujuk mamat tu, x berjaya gak.. geram betol tau..

Monumen Islam

Selepas naik cruise, kami ke monumen islam pula.. Di sini terdapat replika dan bangunan masjid dari serata dunia.. Terdapat beberapa masjid yg boleh dimasuki dan terdapat tayangan video juga..

Kami mengambil pakej tram bagi memudahkan pergerakan di sekitar kawasan monumen tersebut.. terdapat juga buggy dan basikal.. boleh disewa mengikut kesesuaian pengunjung. Selain dari tu, terdapat juga taman permainan kanak2 di sekitar kawasan monumen..




Selepas melawat monumen di Taman Tamadun Islam, kami singgah sebentar di Masjid Kristal untuk menunaikan solat jamak Zuhur dan Asar.. Anak2 pun dah kepenatan.. dapat jugak mandikan diorg kat situ.. segar sikit kan..

 Pandangan hadapan Masjid Kristal.. Bunda dan auntie Zaza.. sempat lagi berposing ye..


Ikan Celop Tepung (ICT) - Teluk Ketapang

Selesai solat jamak di Masjid Kristal, kami bercadang untuk pegi makan pulak.. masing2 dah lapar dah.. masa tu dah pukul 4 ptg lebih kurang.. dah sampai tganu, tak sah kalo x makan ike celop tepung kan.. usha2 mana tempat makan ICT yg sedap.. ada org kawan kat Teluk Ketapang sedap.. apa lagi, moh kite terjah ke sana..

Nama ike celop tepung, tapi gambo ike nye tak amik pun.. tak dan nak amik gambo ngan pegang si kecik tu.. ni jer yg sempat disnap.. udang celop tepung dan sotong celop tepung.. selain tu ada ikan kembung dan ikan pari celop tepung..

Kami ingatkan makan ICT ni dengan nasi.. rupanya makan cicah sos je.. ala2 makan pisang goreng la gaya nye kalo kat JB ni.. so, terpaksa la tambah order nasi goreng dari gerai lain.. tak kenyang kalo makan ICT aje, sbb tghari kitorg x makan nasi lagi kan..

Pantai Pandak, Chendering

Lepas makan ICT, kami balik ke homestay.. dah petang dah pun.. masing2 penat dan letih.. kitorg (AF3) lak terus gi pantai.. dekat jer dgn homestay tu.. dlm 1km jer.. jalan kaki pun boleh.. 

Pantai Pandak ni bersih jer.. pasir putih.. walaupun berada dalam kawasan kampung, tapi pantai ni bersih.. kakak imani excited sangat tengok pantai.. habis basah seluar dia.. dah lipat pun jatuh balik.. last2 bukak jer terus seluar tu.. tu yg nampak pampers jer.. time tu mmg kitorg x bercadang nak mandi pun.. just main2 kat gigi2 air jer..





Dinner di D'Ganu Cafe
Malam tu kitorg kuar makan dinner di D'Ganu Cafe.. Semasa kami naik bot di Taman Tamadun Islam, tourist guide tu ada memberi cadangan utk makan di sini.. Makan steamboat murah kate nya di sini.. tu yg kitorg nak try..

Berhadapan D'Ganu Cafe adalah sungai.. di seberang sungai pula terletaknya I-City.. so, view memang cantik.. nampak lampu2.. meriah la kan..


Restoren ni memang besar.. selain steamboat, terdapat juga western food. Kami memilih utk makan steamboat and grill. terdapat beberapa pakej yg disediakan di situ.. Antaranya;

Pakej Steamboat untuk 6 org - RM30
Pakej Steamboat utk 4 org - RM25

Tapi kami memilih pakej family kerana dalam  pakej family siap ada air dan nasi..
Biasanya kalau makan steamboat dan grill di JB, kita makan buffet kan.. berbeza dgn tempat ni, set untuk 6 org ni dah siap2 diberi 1 tray.. so, kalo x abis pun x kena charge..



Lepas dinner, kami terus balik homestay.. masing2 pun dah penat kan.. so, apa lagi tido ar.. sok nak jalan lagi kan.. hehe..

bersambung...

You Might Also Like

4 komen

  1. aku dah 7 bln pindah tganu..tp blom ada masa nk g Kuala Tgnu..hihih...sabar jek la

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyela.. dah ko asyik ikot hubby ko gi outstation kat KL je cam ne nak g kuala t'ganu.. hahaha.. tp biasa ar tu, kat tempat sendiri xnak pegi.. kat tempat org juga yg kite sibuk nak gi kan.. melawat kata nya.. haha

      Delete
    2. Betul tu af..dulusebelum pindah beria2 nak g pulau redang..tp sampai skrg x jejak2 lg kaki ku ini..hahah

      Delete
    3. xpe.. banyak masa lagi.. lagi2 ko x keje kan skrg ni.. tp jgn miss pi pulau redang / perhentian / kapas.. idaman gak nak pi tu.. hihi.. cam aku kat melaka tu la.. org sibuk dtg melaka, tp org melaka sendiri x abis melawat melaka.. hahaha

      Delete