Aktiviti bersama family,

Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Kuantan / Bukit Gambang (22 ~25/5/13) Part 3

June 17, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Huaawaa.. malas nye nak apdet pasal trip ni lagi.. bukan malas sebab ape pun.. cuma malas nak taip panjang2.. kalo boleh rekod jer kan senang.. pastu tepek jer kat sini.. hahaha.. dasar pemalas kamu ye!!

Ok2.. citer sebelum ni pasal perjalanan ke t'ganu dan aktiviti kami di hari pertama ada di sini ye.. Perjalanan dan Day 1. Now, kite sambung citer di hari kedua.

DAY 2


Noor Arfah Batik
Destinasi pertama di hari kedua adalah Noor Arfa Batik.. Niat di hati nak makan breakfast skali di situ, tapi cafe dia x bukak pulak.. Memandangkan Noor Arfah Batik hanya 7minit sahaja dari homestay, kami hanya survey2 aje.. my sis cadang nak beli 1 kodi kain batik. Then kitorg survey2 jugak batik2 kat situ.. memang cantik2 belaka.. tp harga pun cantik jugak..hihi.. nasib baik la aku ni x minat sgt pakai batik2 ni [sbb mls nak iron baju benonye.. ] jadi selamat la poket aku kan.. hahaha..


 Pasar Payang
Selesai survey di Noor Arfah Batik, kami meneruskan perjalanan ke destinasi kedua iaitu Pasar Payang.. ni tempat yg paling ditunggu2 ok.. maklum ler, 2x penah dtg t'ganu tapi x penah jejak ke pasar payang.. so, memang teruja ler nak tengok pasar payang tu camne.. hahaha.. [cam jakun jer kan..] maklum ler, pestime kan..

Perghhh.. memang banyak giler kedai2 nya.. mau sesat masuk dlm tu.. dah ler kitorg beramai2.. ngan small soldier yg ramai2 tu lg, risau tul kalo diorg terlepas dari pandangan.. budak2 ni pulak jenis berani n tak makan saman.. cam tarzan dah mak2 diorg ni terjerit2.. sabo jer la..

Tambahan lak, time kitorg sampai tu dah dekat time org solat jumaat.. so, yg laki2 ni memang selamat ler katenye x yah nak ngikut si mak2 ni menyoping.. hahaha.. pandai ko ngelat ye!! xpe, janji diorg dah bagi duit siap2 kan.. lagi best shopping tanpa kaum adam iye dok?? hahaha..

Ape yg kitorg beli kat pasar payang? Beli keropok, suvernir, baju2 t-shirt terengganu dan juga beli telekung untuk kakak Imani.. kebetulan memang aku nak cari telekung budak, bila nampak jer rembat ler terus. RM20 jer.. sebey kain batik pun kat Kak Pah (Noor Arfah Batik) lagi murah.. so x beli la kat situ..

Keropok beli sikit jer sbb kitorg mmg dah planning nak beli kat kedai keropok jer terus.. kalo ikut hati memang banyak aku nak beli, nasib baik ngan bawak budak kecik tu lagi, x dan aku nak usha lebih2.. selamat lagi poket aku.. hahaha

Puas pusing2 sampai kat  1 kedai ni kitorg borong t-shirt t'ganu.. tu pun sbb masing2 dah penat nak jalan dan malas nak sebey2 lagi.. sampai org habis solat jumaat pun x sempat beli pape lagi kan.. tu yg janji kat kedai makcik tu jer, pastu masing2 terus pilih2 baju.. memang rezeki makcik tu la kami beli kat dia.. habis dekat rm500 jugak kot kat kedai tu jer.. tp total kitorg semua 1 family la..

Kopok Lekor Kg Losong
Memandangkan hari tu last day kami di T'ganu, so harus la beli kopok lekor kan.. tak sah dtg t'ganu kalo tak beli kopok lekor losong.. tapi hari tu kan hari Jumaat, so banyak la kedai kopok lekor yg tutup.. berpusing2 jugak la kitorg cari.. sampai kitorg dah berpecah, ada yg terus balik rumah, my sis pulak pegi ke Noor Arfah Batik balik utk beli kain batik kat sana.

On the way balik umah tu, kitorg pandai2 ler pusing2 sendiri kat area Kg Losong tu.. memang rezeki kami agaknye, ada kedai yg bukak.. dapat jugak ler beli kopok lekor losong.. tapi asben cakap yg tempat tu x bape best sgt.. tp daripada xde kan, beli la jugak sikit..



 Pantai Pandak, Chendering
Dah penat round 1 pasar payang, kitorg balik homestay awal sikit haritu.. lagipun cadangnya haritu nak mandi2 pantai.. lepas rehat2 jap kat homestay, lebih kurang kul 5 lebih, kitorg turun ke pantai.. budak2 ler paling teruja..

Puas gak la mandi walau x lama.. tapi kakak imani takut air laut.. menjerit2 dia bila bawa masuk laut.. adoii.. spoilt betul la.. x dapat ibu ayah nak mandi lama2.. suh duduk tepi pantai pun nak ajak kite teman kan jugak.. sabo jer la.. adik dapat gak berendam sekejap.. pastu ayah bawak jalan2 tepi pantai.. sampai dia tetido.. cian dia tido dlm kesejukan sbb pakai baju basah..


BB Seafood
Makyong (my sis - AF2) cakap dia dah muak makan steamboat / seafood.. dia nak makan nasi2 pulak.. maklum ler, org tgh peknen ni bukan boleh dijangka kan dia punye tekak.. kebetulan pulak, kawan mak (mak kpd kwn adik aku) pelawa dtg umah dia dekat area KT tu.. [lupe lak apa nama tempat tu..] tapi dia ckp dia x dan nak masak2 kat umah sbb dia tgh sambung study time tu.. so x sempat nak masak2 kat umah.. dia bawak la kitorg makan kat luar..

so malam tu kitorg dinner di BB Seafood. makcik tu dah siap tempah awal2.. so, kitorg datang terus makan jer.. mcm2 lauk ada, tomyam, ikan masak sweet sour, sayur2.. kira menepati la citarasa makyong tu.. dpt makan nasi kan.. masakannya pun sedap.. kalo nak ikutkan makcik tu nak belanja kitorg.. tp since kitorg pun mmg dah ada peruntukan untuk makan2, so kitorg la yg bayar.. lagipun makcik tu dah bagi kitorg kopok lekor dan kopok ikan sorg 2 bungkus per/family kecik.. banyak tu dia bagi.. dah ler sedap giler kopok tu.. rezeki2.. hihi..

time dinner tu, kitorg ada acara potong kek birthday skali untuk birthday girl/boy utk bulan April dan May.. 2 org bulan april dan 2 org bulan May.. lepas potong kek dan makan kek, kitorg pun balik homestay..

Sampai homestay pun dah lewat.. sampai2 jer semua tido. . tp budak2 biasa ler kompem tdo lewat.. mak2 n pak2 jer yg terus zzzzzzzzzzzzzzzzz...

 p/s : day 2 ni memang tak banyak amik gambar.. x sempat katenye.. hihi

You Might Also Like

0 comments: