Faris Zakwan dah 9 bulan

July 08, 2013


Salam semua..  Alhamdulillah, semalam 7 July my lil bambam dah masuk 9 bulan.. Ohhh..kejap jer dah 9 bulan anak ibu.. Rindu pulak suasana adik time baby2 dulu.. Time tu x pandai pape lagi.. Sume ibu ayah yg kena buat.. Skrg adik dah makin lasak..

Ikuti perkembangan adik sepanjang 8 - 9 bulan ni..


Adik dah pandai berdiri sendiri.. start 2 minggu lepas, mula2 perasan adik mula bangun sendiri.. pastu dia pegang sofa, or ibu ayah, pandai dia cari tempat nak berpaut.. dekat coffee table pun sama.. ohhh.. risau sgt kalo dia nak berdiri kat coffee table tu sbb table tu kaca, kalo dia x pegang betul2 boleh jatuh terhantuk.. bahaya sgt kan.. tp alhamdulillah, so far x penah terhantuk lagi.. tp jatuh dah banyak kali, nasib baik kitorg sempat tangkap dia.. kalo tak....


Lepas berdiri, adik start memapah dekat sofa.. bila ada peluang jer, dia akan berdiri, pastu slow2 dia memapah dekat sofa.. dekat katil pun sama jugak..

Step seterusnye, adik memanjat pulak.. bila dah confident berdiri kat sofa or katil, dia mula angkat kaki.. utk panjat.. saje nak tengok betul ke tak dia panjat sendiri, ibu acah dia dengan menan.. letak menan tu ketengah katil sikit.. memang betul, bila dia try nak mencapai menan tu tp x sampai, dia mula angkat kaki dan panjat katil.. bijak betul anak ibu ni la...


Adik dah pandai duduk sendiri.. x perasan bila dia stat duduk sendiri, tp bila perasan dia dah stat panjat2 atas ibu ayah dan mcm dah nak berdiri, baru la perhatikan dia betul2..

Dah tumbuh gigi atas.. sblm ni adik dah ada 2 btg gigi bawah.. 8bln stgh adik tumbuh 2 btg gigi lagi tp gigi atas pulak.. gigi rabbit mcm gigi ibu!! hahaha.. nampaknye adik banyak ikut ibu.. opsss..mare ayah dia nanti.. hehehe.. bila dah tumbuh gigi baru lagi ni, mula la gatal2 gusi dan gigi tu kan.. keje nye nak menggeget org jer skrg ni.. sabo jer la.. sakit giloss bila kena geget ngan budak kecit ni.. lgi2 time tgh menyusu.. ohhh.. rasanya mcm dah melecet dah cik N ku.. time kakak dulu xdela mcm ni.. agaknye baby boy mmg cam ni kot??eh iye ke??


Merangkak.. ermm.. belum lagi.. walaupun dah nampak gaya dia nak merangkak, tapi adik mcm xnak jer teruskan.. adik dah stat angkat montot dari 7 bulan lagi.. dah nampak 2 step ke depan.. tp pastu dia stop.. terus meniarap dah maju ala2 small soldier gitu.. agaknye dia pikir, cam tu lagi cepat.. haha.. satu rumah dia dah jelajah.. masuk bawah meja semua boleh..

Nampaknya si manja ibu ni makin aktif dan lasak.. tu sebab berat x naik
. Pastu dah pandai main ngan kakak.. iye la, badan pun dah kuat kan, boleh la main lasak2 main golek2 ngan kakak.. sweet sgt bila tgk diorg main sama2 tau.. nampak dah besar dah bila pandai main ngan kakak.. kakak pun suke la dah ada kawan ajak main kan..

Semoga anak ibu terus membesar dgn sihat dan baik.. 
Ibu, ayah dan kakak syg sgttttt kat adik tau..

P/s : agak2 raya nanti adik dah pandai jalan lom?? 
Erkkk.. x sabau lak nak tgk adik pandai jalan..

You Might Also Like

0 komen