Aktiviti bersama family,

Melentur buluh biarlah dari rebungnya : kakak sembahyang subuh

July 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam ramadhan semua..

Hari jumaat lepas, kakak dan adik bangun awal.. masa ibu dan ayah tengah bersahur.. biasa la tu.. dalam 2minggu mesti ada 2 or 3 ari yg anak2 ni akan bangun awal..

Bangun2 jer terus minta nasi.. nasi ngan kicap katanya.. muka segar bugar tu, macam bukan org baru bangun tido.. so, bagi la kakak nasi ngan lauk sikit.. makan xde la banyak mana, tp tengok org makan, dia pun nak makan jugak..

Siap makan, ibu kemas2, basuh pinggan mangkuk, siapkan bekalan susu adik.. pastu dah azan subuh, ibu pun nak solat.. adik kat tepi ibu.. kakak nampak ibu nak solat, dia pun cakap 'kakak nak semayang jugak'.. okla, tapi kakak kena  tolong ibu jaga adik dulu.. lepas ibu sembahyang kakak pulak sembahyang.. ibu pulak jaga adik.. 

Lepas ibu sembahyang, ibu pakaikan kakak telekung dia pulak.. dia pun berdiri kat sejadah.. mula sembahyang.. kali ni dia sembahyang nampak kusyuk sgt.. walaupun xde baca pape pun sbb x pandai lagi, tapi tengok muka dia mmg siyes sgt.. mcm real dia tgh sembahyang..


Biasanya kalo dia perasan kita tgh usha2 dia, dia akan ketawa.. tp ni tak.. x pandang langsung.. lepas tu dia rukuk, sujud, duduk antara dua sujud dan berdiri balik.. sampai siap.. walaupun ada yg x betul sgt dan skip perbuatan, tp alhamdulillah, kakak dah ingat jugak sikit2 step dalam sembahyang.. suatu perkembangan yg baik kan...

Lepas ni boleh ajar bacaan pulak sikit2.. Semoga kakak menjadi anak yg bijak dan solehah.. ameennn.. 
"Melentur buluh biarlah dari rebung nya " 

You Might Also Like

0 comments: