Aktiviti bersama family,

Meriahnya dapat berbuka bersama family!!

July 22, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..
alhamdulillah, arini dah masuk 13 hari kita semua berpuasa kan.. so far aku still puasa penuh lagi.. xde ponteng2 lagi.. hihihi.. sepanjang 11 hari berpuasa aku ok jer cuma smlm jer dah petang dlm kul 4 lebih tu aku betul2 tired dah.. mungkin sebab smlm aku x sempat nak bersahur.. pastu dengan menyusukan adik faris lagi kan.. memang betul2 rasa x larat sgt.. lagi2 nak berdiri, rasa cam nak pitam jer dah.. badan dah kekurangan air kot..

Oh ye.. ari jumaat lepas, bunda tokbah (mak & abah aku) dan ciksu, adik aku yg bongsu tu datang rumah kitorg.. diorg sampai betul2 time dah nak berbuka.. aku pun sampai umah dah lambat kan, mmg x dan ler nak masak2.. just wat air panas jer.. pastu hubby balik keje terus singgah bazar beli nasi dan mee sup.. bunda lak dah siap bawak kuih dari melaka.. wah.. makanan dari melaka tau.. yg pasti ada popia sira garing, memang sedap gilos la.. aku memang suka popia sira yg jual kat melaka sbb garing.. memang penuh la meja hari tu.. tu 1st time kitorg makan byk2 sepanjang bulan puasa kali ni..

Ari sabtu lak, kitorg xde beli makanan kat bazar.. masak simple2 jer.. xde masak banyak2.. aku masak asam pedas ikan parang, goreng ayam, goreng sayur bayam.. pastu bunda lak wat bubur lambuk.. itu jer.. xde kuih2 pun.. tu pun makan x abis.. actually kitorg mmg kalo berbuka puasa style makan ala kadar jer.. xde beli makanan byk2 kat bazar sampai penuh meja n membazir.. kalo org lain biasa bulan puasa banyak membazir beli makanan byk2, tp kitorg tak, yg penting dapat berbuka..

Tapi semalam paling happening la.. sebab masa tghari tu tetiba bunda cakap nak wat sate goreng.. whattt?? sate goreng?? sedap tu.. pastu wat sambal kacang lak.. & kebetulan kat umah ada ketupat segera.. wah!! dah macam menu raya ler pulak kan..  memang superb!! pastu last minit aku tambah wat sayur masak lodeh pulak.. memang kena betul la menu semalam.. terangkat habis beb!!


Memang mabeles la.. sedap hingga menjilat jari beb!! paling tak tahan hubby siap dah bgtau awal2 suruh simpan sambal kacang tu sikit.. dia nak wat cicah ngan jemput2.. hahaha.. tak agak2 ko.. time tu lom rasa lagi, tapi dah suruh simpan.. kahkahkah.. tp yg ni bukan aku masak ler.. bunda yg masak.. aku kena try wat sendiri lepas ni.. kena mintak resepi dari bunda..

Sate goreng tu pun bunda yg buat jugak.. sebelum ni bunda mmg penah buat.. tp kali ni dia wat ikut resepi dari internet.. wah.. mentang2 bunda dah pandai meng'google' skrg ni kan.. dah pandai cari2 resepi ye.. hehehe..

Dah semua bunda yg masak, apa yg aku masak?? hahaha.. aku cuma masak sayur masak lodeh tu jer.. pastu aku wat cheesekut lagi skali.. hihi.. sajer jer wat cheesekut sbg dessert tuk smlm.. lagipun aritu aku ada post kat pesbok, adik aku dah tengok.. so alang2 dia ada, aku wat la.. sempat la aku turunkan ilmu skali.. hah, lepas ni boleh la dia wat sendiri nanti.. hehehe..


Tu pun aku wat separuh, pastu dia sambung abiskan sbb adik faris dah bangun tido.. merengek ler dia bila ibu dia xde kan.. tu yg aku suh adik aku siap kan.. dapat la bekal kan diorg bawak balik kg sikit.. hihi..

Yang pasti menu berbuka semalam memang superb!! macam menu raya kan.. bunda pun dah cakap raya tahun ni bunda nak wat sate goreng ngan daging ungkep.. tak nak menu yg bersantan.. kalo nak makan rendang, kat umah makcik2 aku leh makan.. hihi.. boleh gitu??

Alhamdulillah, walaupun aku x dapat balik kampung berpuasa ngan diorg masa awal ramadhan aritu, tp sekurang2 nya aku merasa la jugak berpuasa bersama family bila diorg datang sini.. tu pun kakak melalak bila bunda & ciksu tinggalkan dia... dia nak ikut bunda balik kg..

You Might Also Like

0 comments: