Hari Raya,

Popia Nestum Horlick

July 31, 2013 Ibu Dilah 12 Comments


Assalamualaikum semua..

Tinggal beberapa hari jer lagi kita nak menyambut kedatangan bulan syawal kan.. mesti ramai yg tengah pulun wat persiapan terakhir kan.. tp jangan lupa ibadah lain di bulan ramadhan  ni yer.. yg penting jangan sampai berlaku pembaziran..

Bila cakap pasal raya mesti org citer pasal baju raya, kuih raya, duit raya dan perhiasan rumah kan.. aku part yg lain2 tu ada la sediakan sikit2.. tp kalo part kuih raya, mintak mahap la yer.. aku x pandai nak wat biskut2 raya ni.. tau makan jer..hahaha

Dulu time kecik2 or time lom kawen, kitorg wat biskut raya kat umah Bunda bila adik ngan kakak balik bercuti sama.. maklum ler, aku ni tangan keras sikit, diorg tu part masak2 memang handal.. aku jer yg paling malas turun ke dapur.. hahaha..

So skrg bila dah kawen, rasa kan la.. x merasa nak wat biskut2 kat umah sendiri.. kalo nak pi order or beli kat kedai tu.. RM100 dpt 4 jenis.. hahaha.. tp rasanya x jamin la yer..

Tapi dalam x pandai nak wat biskut raya tu, aku tetap ada keinginan nak wat kuih raya sendiri.. ala, wat yg simple2 jer.. lagi2 yg x payah nak bakar2.. tambahan pulak dengan adanya 2 org assistant aku tu, memang payah ler nak ke dapur lama2... 'small soldier' tu lagi la, cepat jer dia kejau mak nyer ni nanti.. ada yg termasuk dalam tepung lak nanti.. hahaha

Okla, panjang nau mukaddimah aku ni.. asalnye nak citer kuih raya pertama yg aku wat jer pun, tapi dah terbebel panjang lak.. sori la yer.. aku kan memang kuat membebel.. hahaha.. so, nak diceritakan yg aku dah dapat wat kuih raya @ dengan kata lain kerepek raya.. hahaha.. iaitu popia nestum.. resepi yg sgt mudah dan simple.. dan yg paling penting rasanya sedap sgt.. jom tengok resepi..

POPIA NESTUM @ HORLICK
(anggaran 400 pcs)

Bahan2nya:
1 paket kulit popia (40 keping)
**1 1/2 cwn nestum origanal
**1/2 cwn susu tepung (aku guna dutch lady)
**1/2 cwn horlick
**1/2 cwn gula castor
1 sb tepung gandum (bancuh dgn sedikit air)
minyak utk menggoreng

Cara membuatnya:


1) Buka kulit popia satu persatu dan gulung. sapukan bancuhan tepung tadi di hujung kulit popia yg telah digulung.. tepung tu berfungsi sebagai gam, tak bagi kulit popia tu terbuka bila digoreng.

2) Buat sampai habis kulit popia tu.. lepas tu gunting serong2.. 1 gulung boleh digunting kpd 10 bhgian. Gunting semua..

3) Panaskan minyak utk menggoreng dalam kuali. bila minyak dah betul2 panas, baru masukkan popia tadi. api jgn besar sgt. goreng sehingga keemasan sikit.. balik2kan supaya warnanya sekata.. bila dah siap, angkat dan toskan.. pastikan minyak di tos kan betul2.. alas bekas dengan tisu.
4) Sementara menggoreng popia tu, sediakan bahan untuk serbuknya pula.. blend semua bahan yg bertanda **.

5) Bila popia dah kering dari minyak, masukkan popia dalam campuran nestum tadi dan gaul rata.. buat sampai siap..

6) Dah siap.. boleh masuk dalam balang..

# TIPS
* Ketika menggulung kulit popia, pastikan kedudukan anda jauh dari kipas. Kalau tidak, kulit popia akan cepat kering.
* Boleh guna lidi or chopstick bagi memudahkan proses menggulung kulit popia.
(tp aku tak guna pun)
* Jangan gulung terlalu padat, biar longgar sikit supaya popia tu akan jadi rangup dan serbuk nestum boleh masuk dicelah2 popia.
(kalau padat, popia akan jadi keras selepas digoreng)

SELAMAT MENCUBA!!

P/S :Hurmm.. mudah sangat kan.. aku rasa macam tak cukup jer sebalang tu untuk raya, mcm nak wat lagi jer.. hahaha.. tuan rumah yg banyak makan ni..


Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..


 

You Might Also Like

12 comments:

  1. alamak sedap nye.. mula mcm malas nk buat, nk beli je.tp tahun ni yg jual melambung2 plak rege nye..kene buat gak nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap ciknaa.. tu jer la kuih raya yg sy buat.. nak wat yg biskut2 x reti.. hahaha..wat yg simple sudah..

      Delete
  2. Susu tu kalau guna coffemate boleh ke?

    ReplyDelete
  3. X sure la.. tp susu tu utk bg rasa berlemak sikit..baru best..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih...d atas resepi dan segala tunjuk ajar...hanya allah saja yg dapat membalasnya...

    ReplyDelete
  5. mcm senang jer..nk wat la..

    ReplyDelete
  6. Sy dh cuba buat...sedap...tp knp ye, bila mkn sy jadi pening dan nk muntah?

    ReplyDelete
  7. Nak cuba lah. Terima kasih resipinya.

    ReplyDelete