Aktiviti bersama family,

Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Kuantan / Bukit Gambang (22 ~25/5/13) Part 4

July 16, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Adohai... bukan main lama lagi aku nak habiskan citer pasal cuti2 malaysia kitorg kat t'ganu - kuantan / gambang ni.. hampir2 aku terlupa yg aku lom abis lagi citer.. tu la, asyik citer benda lain jer, lupa dah pasal family day ni.. ni pun aku teringat sebab ternampak gambar sate zul.. hahaha.. 
[tengok tu, bulan2 pose ni nampak makanan baru nak ingat ye pasal cuti aritu yer..] teruk tul perangai ek.. 

Ok2, jom sambung citer pasal family day aritu. Kalau nak tau citer sblm ni ada kat sini, PART 1, PART 2 and PART 3.

DAY 3

Hari ke-3 ni kitorg planning nak ke Bukit Gambang Water Park. So, kena la gerak awal2 pagi dari Kuala Terengganu.. emm, kalo dah ramai2 ngan anak2 kecik ni, jangan harap ler nak kuar awal sgt. lagi2 nak check out dari homestay kan, banyak ler barang2 yg nak dikemaskan.. 

Pukul 9 lebih kitorang check out dari homestay. planning nak singgah breakfast kat mana2 kedai tepi jalan masa on the way turun ke kuantan.. tapi cam banyak kedai x bukak pulak pagi tu.. ada pun asyik dah terlepas jer.. tambahan pulak time tu sibuk meng'usha' gerai2 yg jual kopok di sepanjang jalan.


Kalo gi t'ganu x sah la kalau balik x bawak ole2 kopok dan kopok lekor kan.. ada member en asben ku bgtau yg kopok lekor 008 sedap.. sebelum ni aku pun x tahu menahu pasal nombor2 gerai ni.. rupa2nya nombor2 tu mcm kod kedai la.. senang org nak tau kedai nombor berapa. maklum ler banyak sgt gerai tepi jalan tu kan..
Jalan punya jalan x jumpa jugak gerai 008 tu.. last2 kitorg benti jer la mana2 gerai yg nampak yg menarik dan banyak barangnye.. tu pun x memborong sgt.. pastu teruskan perjalanan depan sikit lagi baru jumpa gerai 008 tu. kalau dari arah t'ganu ke kuantan, gerai tu sebelah kanan.. so kena la melintas jalan. gerainya pun besar.. nampak jelas pekerja2 gerai tu buat kopok lekor sbb open jer.. kat sini banyak gak la memborong kopok..

Nak mencari kopok lekor tu pun dah makan masa lama. time tu dah pukul 11 dah kalo x silap.. [sori aku dah lupa sikit2..] makan tak lagi, perut dah bunyi2 dah.. macamana nak sampai bukit gambang pukul 12 ni [planning asal sampai BG kul12]. then, tok bah cakap dia dah janji nak singgah umah sedara kat bandar dungun pulak.. so x yah la singgah breakfast.. direct ke dungun.

Sampai dungun dah tengahari.. rumah sedara kitorg ni betul2 kat bandar dungun.. sampai jer rumah dia, borak2 kejap pastu org tu jemput makan tengahari.. wah! macam org ngantuk disorongkan bantal pulak.. masing2 makan bukan main lagi. . dah lapo katenye kan.. hahaha.. siap makan terus kitorg teruskan perjalanan..

Kalo dah namanya lepas makan, mata mesti ler mengantuk.. lagi2 jalan tengahari buta, tengah panas2 kan.. en2 driver sume dah mula layu.. jalan slow jer..  haii, kalo cam ni kul bape nak sampai.. asben ku tu lain pulak, kalo ngantuk dia lagi bawak laju2.. nak hilangkan ngantuk katenye..


Kitorg lalu jalan pantai.. so dapat la tengok pantai time siang.. aritu lalu pantai time malam x nampak apa pun.. lepas cherating baru kitorg masuk highway pantai timur..  time tu dah pukul 2 lebih.. disebabkan masing2 ngantuk, kitorg benti kat hentian kejap.. sambil2 tu discuss samada nak terus ke bukit gambang atau check in homestay jer.. sebab dah lewat kan, rugi la kalo mandi kejap jer kat water park tu..

After discussion, we decided untuk terus check in homestay jer.. memasing pun dah penat kan.. kali ni kitorg duduk homestay dekat kuantan sbb homestay dekat bukit gambang dah habis dah.. sampai homestay pun dah pukul 5 lebih sbb kitorg siap sesat2 lagi.. hahaha.. lepas tu kitorg relax2 jer, ada yg tido..

Malam tu kitorg kuar makan dinner kat Restoren Sate Zul. sate zul ni mmg glamer kat kuantan. terdapat 4 cawangan restoren sate zul kat kuantan ni.. tempatnya pun x jauh dari homestay, dalam 10 minit jer.. kalo dah expert jalan kat kuantan ni 5 minit boleh sampai.. kedudukan restoren sate zul ni pun dekat2 jer.

Restoren 1st yg kitorg pegi dah kehabisan sate.. pastu pegi restoren yg ke 2 pulak, ramai org jugak.. hampir2 x dpt tempat duduk. masa nak amik order, waitress tu cakap kuah kacang dah habis.. perghh.. yg tadi sate abis, ni kuah kacang pulak abis.. kalo kuah kacang abis nak makan ngan apa pulak???


Tapi nasib kitorg baik, kuah kacang dah sampai.. dapat ler makan ngan sate.. pastu masing2 ada order makanan lain, nasi lemak, nasi goreng dan macam2 lagi.. yang pasti sate zul ni memang best sgt.. dan besar.. x sia2 menunggu lama..


Harga sate ni pun berpatutan. Ayam hanya 70sen saje secucuk. Daging pulak 80 sen secucuk. kira murah la dengan saiznya yg besar kan.. Lepas makan kitorg jalan2 kat bandar kuantan kejap.. pastu terus balik homestay..  dan tidooo..zzzzz

Kalau datang kuantan jangan lupa singgah di restoren sate zul ye!!

Tinggal 1 entry lagi untuk last day.. harap2 aku x lupa la nak update nanti ye.. hehe



You Might Also Like

2 comments:

  1. Lama dah tak gi belah pantai timur.kot nk g masa raya tp anak sulong nak upsr..huhu..pospon end yr kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni pun baru kali ke3 g pantai timur kak.. kalo g time raya mesti jem kan kat sana..

      Delete