Aktiviti bersama family,

Adik buli kakak pulak!!

August 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat..

Wah.. seronok kan.. tiap2 ari duk up entry pasal anak2.. mana tak nya, macam2 gelagat anak2 yg tengah nak membesar ni.. ada jer yg diorg wat untuk tarik perhatian kita kan.. dan time ibu ayah ada umah la masa diorg nak bermanja2 ngan parents kan.. maklum la, ibu ayah bizi bekerja kan.. mencari rezeki..

Hurmm.. kalau selalu kakak asyik buli adik, rebut menan adik la.. tak bagi adik main menan dia la.. tak nak main ngan adik la.. kadang2 dia nak peluk adik kuat2 la.. suh adik duduk dekat dia.. dan macam2 lagi.. sampai nanges2 adik tu dikejekan kadang2..


Tp smlm lain pulak.. kali ni adik pulak yg buli kakak okeh!!
hahahahahahahhhh..
Nak tau apa yg adik buat?? hurmmm.. adik nak geget kakakkk.. memang lately ni ibu perasan yg adik dah berani nak menggeget kakak... hahaha..

Sebelum ni adik hanya geget ibu ngan ayah jer.. tp skrg dia dah berani geget kakak dia..
tp pelik, kakak xdela marah sgt.. marah tu tetap marah, mulut dia bising la suh amik adik yg nak geget dia, tp xdela sampai meraung2 sgt.. kejap jer pastu dah okeh.. dia cuma mengadu jer la kat ibu dia ni..

Tapi semalam lagi teruk, adik berusaha gigih nak geget badan kakak.. dia panjatnye badan kakak tu.. tp yg peliknya kakak x marah sgt.. dia mcm suke2 pulak, tergelak2 dia.. mungkin geli kot bila adik wat cam tu kat dia.. tp tu time adik lom dapat geget la, bila dah dapat menjerit gak dia.. hahaha


Tapi yg kelakar nya, dalam adik duk "smackdown" dia, boleh pulak kakak tertido.. hahaha.. pelik..pelik.. sempat lagi kakak tido.. patut pun adik naik atas dia pun dia senyap jer.. ghupe2nya dah tertido.. boleh pulak cam tu ek??

Seronok bila tengok anak2 dah pandai main sama2.. comel sggttt taww..
baru la nampak cam adik beradik.. kalo x nak bergaduh jer..
adik dah sah2 ler x tau pape lagi..
tapi si kakak tu, cam 'belanda' pulak!!
Barang adik pun dia wat mcm barang dia..
cian adik slalu kena mengalah..
hahaha..

Tunggu la adik dah besar sikit nanti..
dah pandai main.. dah pandai rampas balik menan..
time tu kakak pulak yg kena buli..
hahaha..

okeh la.. tu jer citer anak2ku arini..
anak korang camner pulak??

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Baju adik jadi baju bear!!

August 29, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum..

Hah.. cer teka ape pulak citer kakak imani arini?? Apa lagi perangai dia kali ni?
Hurmm.. kali ni dia menggayakan baju adik pada bear dia pulak..

Semalam, lepas amik anak2 dari rumah BS, kitorg singgah kedai runcit.. nak beli barang sikit utk masak dinner.. kakak biasala xdela meminta2 jajan ke apa sgt.. sebab aku dah bgtau yg aku nak beli pisang utk adik.. so, dia pun ckp dia nak pisang jugak.. kira ok la kan..

Lepas tu kitorg pun balik rumah.. masuk2 rumah jer biasala kakak tu mesti cari menan.. main2.. main dalam bilik la.. ntah macam mana ntah dia boleh bukak almari baju dia ngan adik.. mula la godek2 baju dalam tu.. time tu mmg aku x perasan sbb tgh melayan si adik..

Tau2 dia amik baju adik.. time tu aku baru perasan dia amik baju adik.. dia tanya tu baju sape?? sbb baju tu mmg aku x penah pakaikan kat adik lagi sbb baju tu besar lagi.. beli time pegi t'ganu bulan 5 aritu.. tunggu adik besar sikit baru la boleh pakaikan..

Kakak nampak excited tengok baju tu.. sbb baju tu lebih kurang baju dia.. tp baju kakak kaler pink-purple.. baju adik kaler oren-hitam..

Then dia bawak baju adik tu ke hall.. dia amik bear.. mula pakaikan seluar dekat bear.. aikk..dah stat dah.. dia dah stat nak nak sarung baju2 adik kat bear tu.. mula2 dia pakaikan seluar.. muat2 jer cuma sluar tu labuh sikit.. eh.. bukan seluar yg labuh tp kaki bear tu yg pendek.. kehkehkeh..

Siap pakai seluar pakaikan baju pulak.. pandai tu dia pakaikan baju tu.. sabo jer la..
mana la dia dpt idea nak pakaikan baju tu kat bear ek.. budak2 kan, ada jer idea dia..
tp xpela, tu namanya otak dia tgh berpikir.. lagi banyak ragam lagi bijak sebenarnya..
cuma maknye jer la kena sabo kalau umah sepah2 ngan menan.. budak kreatif kan..


Tengok tu gambar bear dia yg dah pakai baju adik.. lepas ni mesti dia try baju lain pulak..
eh.. jangan x tau lepas dia dah siap pakaikan baju, dia bukak balik sluar tu..
hah.. cer teka apa yg dia nak wat lepas tu??

Kalau pakai seluar tp x pakai pampers nanti kalo bear nak 'yak' mcmana pulak kan..
so dia nak pakaikan la bear tu pampers.. tp pampers adik tau.. pampers dia xnak pulak..
tp x sempat dia nak pakaikan, aku dah amik pampers tu..
hahaha.. kijam tul aku kan..

Iyela, agak2 la kan.. kalo dia dah stat main pakaikan pampers tu kompem lepas ni dia amik pampers lagi dan pakaikan dekat bear2 dia yg lain pulak.. sbb ni bukan la yg 1st time dia wat cam tu..

Kalau dah stat nanti habis la pampers bersepah2.. ingat pampers tu murah ke nak oiii???
hurmm.. tu la budak kan.. mana la dia tau kan.. otak dia ligat jer cari idea kan.. tgk apa yg kita wat seharian, pastu nak ikut.. tu sebab kita kena tunjuk contaoh yg baik kat anak2..  supaya dia ikut yg baik2 jer..

Hurmm.. okla.. tu la citer gelagat kakak malam tadi.. arini apa pulak agak2nya yer??

till then..
bye..

0 comments:

Breastfeeding,

WW20 # Rezeki adik faris arini

August 28, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Alhamdulillah..
rezeki adik faris utk 1st session pagi tadi..
dah lama x merasa macam ni sejak2 susu merudum sebelum puasa ritu..
Kadang sehari dapat 2 botol jer..

Opss..ok..tu jer..
nak share kegumbiraan arini..
till then..
bye..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Macam-macam ragam la kakak imani ni..

August 27, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua...

Malam tadi kitorg pegi Jusco Taman U lagi.. haha.. jusco tu macam dah jadi taman permainan kakak lak.. pantang jer lalu tepi jusco tu, cepaat jer dia tunjuk2 kat jusco.. tp semalam boleh pulak dia cakap kat ayah dia cam ni..
"Kite lalu sini jer kan ayah.."

Hahaha.. padahal mesti dalam hati dia dah suke bila kete ayah dah belok masuk ke jusco tu.. cover ler tu kononnya.. drama queen betul la kakak ni.. hahaha.. kalo korg nak tau, jusco taman U kat skudai ni kecik jer.. xdela macam jusco tebrau city or jusco bukit indah yg besar sgt tu.. tu sebab kitorg suka pegi sini, x yah penat2 nak berjalan.. setakat nak beli barang2 biasa or cuci mata bole la ke sini.. lagi pun dekat sangat ngan rumah kitorg..

Kalau kitorg gi sini pun pakaian kitorg sempoi jer.. x yah nak semat2 bagai.. haha.. org2 datang sini pakai suar pendek ngan selipar jepun pun ada tau.. tp kitorg xdela sampai cam tu skali..

Tapi semalam gaya kakak paling ohsemmm.. macam org nak gi bersukan gaya nya.. siap pakai stokin belang2.. baju pun sempoi jer, pakai baju biasa2 jer.. tapi paling x tahan dia siap nak bawak beg skola dia.. haha.. gaya mcm org nak gi skola pun ada gak.. tp kakak ni lom skola lagi..


Tengok tu..siap beg bagai.. kepohci jer gaya nyer.. hihi..
nak tau ape ada dalam beg tu??
hurmmm.. dalam tu ada menan dia sikit..
ada pampers kakak dan adik faris..
dan ada biskut..

Tapi satu jer yg wat aku geram kat budak kecik ni, dia susah nak ikat rambut..  tp kalo angin dia ok, dia sendiri yg minta kita ikatkan.. mcm malam tadi, dia minta ikatkan rambut, tp ntah bila ntah dia dah buka ikatan tu.. huhhh.. geram tul aku..

Dah la rambut depan tu dah panjang sampai nak masuk mata.. nak potong asyik x sempat jer.. nak pakai2 sepit jangan harap ler, asyik dibukak jer.. ni ler, budak ni memang susah nak digayakan kat kepala dia sejak kecik lagi mmg cam tu.. agaknya sbb dari kecik aku x biasakan kot.. tu yg dia rimas bila ada benda kat kepala..

 
Satu lagi peveret kakak adalah pakai stokin.. memang dia suka sgt pakai stokin.. tp kadang2 aku kena syorokkan jugak stokin dia tu.. sebab kalo dia terjumpa jer mula la dia nak pakai.. pastu mula la sebelah ke timur sebelah ke barat.. tu yg geram tu, hilang sebelah la nanti..

Ni pun dia pakai sebab semalam dia ternampak stokin ni.. dia cakap nak pakai.. aku bagi jer la.. lagipun stokin ni cantik sgt.. belang2 kan.. pastu cam sesuai lak pakai ngan kasut hello kitty dia tu.. oh ye.. ni la kasut raya kakak imani.. dia yg pilih sendiri tau..

eh ko nak tau x?? gambar kaki ngan kasut dia ni, dia yg request sendiri nak amik gambo tau.. dah pandai nak amik2 gambar sendiri skrg ni.. hahaha.. penuh gambar yg ntah apa2 dia amik dalam hp tu.. sabo jer la..


Gambar budak encem ni mesti la ada jugek kan.. haha..
sejuk jer hati bila tengok muka adik ni..
suci jer rupa dia kan.. hehe..
comel lak dia pakai baju tu..
baju murah jer pun..
T-shirt rm5, baju bebek tu pun rm5..
murah giler kan.. cantik lak tu..

okla.. tu la citer pasal anak-anak aku.. ala.. aku bukan nya ada citer lain pun.. budak 2 org ni jer la jiwa raga aku akan slalu aku citer kan.. seronok bila citer pasal anak2 kan.. lagi pun leh wat kenangan bila diorg besar nanti..

ok..
bye..
^____^

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Beraya ke rumah babysitter kakak Imani dan kawan lama ibu

August 26, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..

Hari ni rasa hepi sangat sebab weekend semalam dapat pergi beraya ke rumah kawan2 dan babysitter kakak yg lama.. babysitter yg jaga kakak dari kecik lagi sampai 2 thn.. Rasanya baru minggu ni kitorg dapat berjalan raya, tu yg seronok tu.. weekend sblm tu kan budak2 demam, duk terperuk kat umah jer.. tp weken smlm kitorg langsung x duduk kat umah.. hahaha..

1st ari sabtu tu kitorg memang dah plan nak gi beraya ke rumah babysitter lama kakak imani.. makcik ni sgt baik.. aku penah wat entry kat SINI. x penah ada masalah sepanjang dia menjaga kakak imani.. family dia pun sgt baik.. aku dah anggap macam family aku sendiri.. last kitorg gi umah dia masa raya cina ritu.. dah lama kan..

Memang aku tunggu2 nak beraya ke rumah 'tokmak' ni.. ntah la, sbb dah rasa mcm family sendiri kot.. tu yg rasa rindu nak jumpa diorg.. [haha..maknye yg lebeh kan..] Bila sampai sana, diorg menyambut kedatangan kami dengan meriah.. seronok sgt kan.. dah lama tak jumpa..

 Ni 1st time dapat amik gambar tokmak betul2.. sebelum ni dia slalu mengelak utk amik gambar sama2.. segan katanya..

Kakak macam biasa lambat panas.. org usik2 dia, nak bersalam semua tak nak.. sampai suruh makan pun tak nak.. apalagi kalo nak pegang2 dia.. berbeza ngan adik faris, diorg amik, ajak main2 x kesah pun.. menyengih jer keje nya.. memang senang la.. org  bagi makan pun dia menganga jer.. hahaha..

Sampai dah nak balik baru kakak ok sikit.. mungkin time mula2 tu dia dah lupa2 sikit kan.. nak ingatkan balik.. tu yg lambat panas engine tu.. haha.. sayang kan.. kalo selalu jumpa mesti dia ingat.. ni senyap jer.. dah nak balik baru dengar suara dia sikit.. sabo jer la..

Bergambar bersama anak dan cucu tokmak..

Lepas pegi rumah tokmak, kitorg pegi rumah makcik asben lak.. dekat jer ngan umah tokmak.. kat area kempas jugak.. time ni kakak banyak cakap.. maklum ler, minggu sblm tu dah ada jumpa 'tok lim' ni.. so dia masih ingat lagi la.. tu yg banyak cakap.. kalo org yg dia x kenal or lama x jumpa mmg dia lambat panas..

Lepas gi umah tok lim, kitorg confuse nak gi mana lagi.. call member ofis, dia xde kat umah lak..  nak gi umah kawan UTM dulu pun dia xde kat rumah.. pk punya pikir teringat kat kawan UTM sorg lagi, dia duduk kat larkin.. kawan lain ada, tp saje nak cari yg area2 kempas jugak, sebab dah dekat situ kan.. yg lain sume duduk jauh2..

Nak gi rumah odie, tp no fon xde.. maklum ler aku bukan rapat sgt ngan dia benonya.. walaupun satu kos mekanikal industri dulu, tp kelas dia x banyak sama ngan aku.. tp kitorg penah tinggal sebilik masa minggu orientasi.. dalam seminggu kalo x silap aku.. ala, x kesah la kan.. lagipun dia friendly..

So try la msg dia kat fb dia.. fuhh..nasib baik dia perasan dan cepat reply.. bagi alamat dan no pon.. pastu terus la kitorg gi cari umah dia.. x susah pun nak cari.. sbb area tu mmg kitorg selalu round..

Rumah odie ni cantik sgt.. dia baru pindah 3, 4 bulan lepas.. sampai2 disambut mesra oleh odie, husband dia dan anak2 dia.. oh.. yg best nya sblm ni kitorg ada gak msg2 kat fb sbb anak kitorg ni sebaya.. beza 2 minggu jer adik faris ngan adik ayie.. tu yg banyak citer tu..


Walaupun x rapat sgt dulu, tp kitorg tetap mesra.. dan x kekok bila jumpa.. ada topik nak citer kan.. anak2 pun seronok.. adik faris suka tengok kakak mia yg tembam tu.. kakak imani lak suka makan 'spring' yg auntie odie masak.. oh ye.. odie ni mmg pandai sgt masak.. kuih raya semua dia buat sendiri tau...

Balik dari rumah odie, kitorg gi jalan2 kat jusco taman u pulak.. ada benda yg nak dicari.. minggu ni jer dah bape kali gi jusco tu.. dah macam tempat menan kakak jer jusco tu kan.. hahaha..

Hari Ahad pulak kitorg beraya area Ulu Tiram.. pegi rumah makcik kat bukit tiram dan rumak atok kat Felda Ulu Tebrau.. kali ni lambat sikit berkunjung ke rumah diorg gara2 minggu ke-2 raya aritu budak2 demam kan.. so lambat la sikit gi jenguk atuk.. ni semua sedara sebelah abah aku.. adik abah dan bapa abah..

Rumah ke-3 adalah rumah ex opismate aku.. member ni dah benti keje bulan 3 aritu.. rumahnya kat PULADA..oh ye.. wife soldier ni.. actually dia wat open house aritu.. tp kebetulan time kitorg sampai org dah xde.. tp makanan lak dah abis.. dia siap masak lagi..

Nadzirah.. masak mmg sedap.. pandai wat kek.. ni kira geng kamcing aku kat opis dulu.. tp sayangnya dia dah benti.. tu yg skrg aku dah xde geng dah.. huhu.. sedih.. ok, kitorg makan spegetti seafood dia masak.. nasi bukhari x sempat makan sbb kitorg dah kenyang makan speghetti.. tp cik nad ni siap tapau kan lagi.. huawaaa.. segan pulak ahkak.. kuikuikui.. tp memang sedap dia masak..

Last sekali kitorg gi open house rumah ex-roomate / classmate masa sekolah menengah dulu.. hah..kawan lama ni.. masa form 1 & form 5 kitorg 1 dorm.. pastu dapat matrik penang pun sama2.. skali gi utm pun sama gak.. hahaha.. cuma kos jer x sama masa kat utm dulu.. kg kitorg kat melaka tu pun x jauh..

Aida, masih peramah macam dulu.. banyak sgt cakap.. nasib baik kitorg datang dah lewat.. dah petang sikit, so org dah tinggal sikit.. dan yg best nya dapat la berborak panjang dengan aida.. kalo time org ramai kompem x dapat berborak2 kan..

Aida baru jer pindah rumah awal bulan 1 aritu.. rumah dia perghhhh... superb cantik ok.. sangat2 cantik dan besar.. husband dia wat sendiri tau.. kompem la boleh wat cantik2 kan.. yg tahan kitorg siap round sampai ke atas rumah dia.. hahah.. ini baru la namanya open house kan...

Apa2 pun terima kasih kerana sudi terima kunjungan kami.. len kali kite jumpa lagi ye.. dah tau dekat jer ngan umah, pasni leh terjah lagi.. hahaha..

Ok, weekend ni nak gi mana pulak???
hurmmm...




0 comments:

Aktiviti bersama family,

Donat oh donut!!

August 23, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat semua..

Sejak kakak imani dan adik faris demam bulan lepas, ibu perasan yg selera diorg berkurangan.. kadang2 minum 'iyo' pun kurang si kakak tu.. ni lagi la diorg demam last week, memang xnak makan sangat..

Sampai sedara yg datang raya pun tegur yg kakak makin kurus.. lagi2 time tu dia demam.. memang muka org sakit betul la.. time dia demam tu lagi la dia minum 'iyo' pun tak nak.. kadang2 dia ada minta, tp bila dah buatkan dia xnak minum.. panas la.. sejuk la.. ada jer alasan dia.. padahal dia yg xnak minum..

Kakak imani tu rasanya dia fobia kot nak minum iyo.. sebab time awal2 dia demam tu ada sekali ibu masukkan ubat dalam iyo dia.. pastu dia rasa lain terus xnak.. tu yg lepas2 tu dia minta iyo, tp dia x minum.. kadang2 sampai 4x sehari bg dia, tp dia x minum pun..

Alhamdulillah.. sejak 2, 3 hari ni kakak imani dah kembali berselera.. babysitter bagitau yg kakak pun dah nak makan skrg kat umah dia.. lega ibu dengar.. ni yg nak citer pasal donut ni..

Masa amik kakak 3 hari lepas, masuk jer kete dia nanges2.. nak itu nak ini.. ibu pujuk xnak.. tp still gerak jugak la.. skali kluar lorong dia nampak satu gerai.. tetiba dia jerit "nak nonat!!! kakak nak nonat!!!
Oh tidakkkk.. dia menjerit2 nak donut.. mana nak cari donut ptg2 ni.. gerai tu bukannya jual kuih donut.. padahal ibu penah bawak dia skali jer beli kuih donut time pagi masa hantar dia.. tu pun dah lama.. bole pulak dia ingat lagi kuih donut tu ye..

Balik rumah dia xnak masuk rumah.. dia cakap tak nak balik.. sebab dia nak ajak ibu cari donut.. last2 pujuk dia cakap mlm nanti ajak ayah cari donut.. benti la kejap nangesnya.. malam tu kitorg gi jusco taman U.. pegi kedai roti, mesti ada jual donut kan.. fuhh.. lega.. ada jual donut.. beli 2 biji..

Pastu kitorg gi makan.. time kitorg makan, kakak pulak makan donut.. habis 1 stgh biji.. tau je la, kalau donut kat kedai kek kan besar kan.. pastu balik rumah dia makan lagi habis kan..

Esoknya dia minta donut lagi.. adohai.. setiap hari minta donut.. ada skali tu dia 
terjaga dari tido, time tu dah subuh.. mula2 dia mcm ngigau.. dia minta donut.. pastu lama2 dia mangamuk2.. nak nonat..nak nonat.. sambil nanges2.. x boleh dipujuk dah.. sampai la kita alihkan perhatian dia ke benda lain... lama2 baru dia cool..


Semalam kitorg pegi Jusco lagi.. nak beli donut lagi.. dan juga urusan lain.. kali ni beli donut 4 biji untuk kakak sorg jer.. lepas beli donut, kitorg nak g makan.. tp kakak dah merengek2 minta donut.. so ibu masukkan dalam troli dan bagi dia makan donut.. hah.. senang sikit kan nak bergerak kalo kakak dalam troli.. 

Sementara kitorg tunggu makanan sampai, kakak habis makan sebiji donut.. lepas tu ibu suapkan dia makan pulak.. ibu order nasi ayam kicap.. 3/4 dari makanan ibu tu kakak yg makan.. tengok tu, selera dia dah datang.. lepas makan donut makan nasi lagi.. banyak lak tu..
Pas makan kitorg gi beli barang.. sementara tunggu ayah bayar, (time tu beratur panjang), kakak minta donut lagi.. ohhmaiii.. lapo lagi ke kakak ni?? nak tak nak bagi la dia makan donut lagi.. habis separuh.. pastu dia suruh simpan balik, nak makan kat rumah katanye..

Kakak  syok makan nonut..adik dah nanges2 dah.. cian adik..

Alhamdulillah.. seronok tengok kakak kembali berselera.. sebelum ni kakak mmg jenis yg pemakan.. pantang nampak org makan, dia mesti nak makan jugak.. tp yg tak tahan kalo dia merengek2 nak minta donut tengah2 malam.. mana nak cari donut malam2 kan..

Apa pun semoga anak ibu sihat2 selalu.. tambah berat badan balik.. tu citer pasal kakak, adik lain pulak citernya.. citer lain kali la ye.. 
bye...

p/s : weken ni nak berjalan raya.. boring xde jalan raya sejak balik jb aritu.. 

0 comments:

Babysitter,

Tukar Babysitter lagi!!

August 22, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..

Hari ni ari ke 4 anak2 di rumah babysitter baru.. kecian adik faris, dalam 8 bulan dah 4 kali tukar babysitter.. kakak tu xpela, dah besar kan.. ni adik kecik lagi, dah bertukar2 babysitter.. dulu kakak sampai 2 tahun ngan babysitter sama jer.. tu pun tukar babysitter sbb adik lahir dan company aku pindah ke kulai.. kalau x pindah rasanya sampai skrg still anta kat makcik tu lagi.. apa la nasib adik kan..


Kenapa kena tukar babysitter lagi??
semuanya bermula sebelum cuti raya aritu.. akak tu cakap dia nak balik raya hari isnin ptg.. so dia nak halfday aritu.. aku cakap aku x boleh nak halfday, bos aku x bagi.. bos cuma bagi tambah cuti sehari sebelum / selepas dari cuti yg company bagi jer.. tu pun aku terpaksa amik cuti ari selasa tu sebab dia nak balik kg dah.. (walaupun pada awalnya aku xde plan nak cuti)

Pastu aku dah inform akak tu maybe aku boleh balik awal sikit la.. tp akak tu cakap adik dia nak gerak kul 3.. dia suh aku amik anak2 kul 12.3o tghari.. camne aku nak amik, dah x leh cuti.. dari malam ahad sampai ke pagi isnin tu dia duk msg2 tanye cam ne.. aku cakap dia gerak balik kg lewat sikit la.. aku kan dah bgtau yg aku try balik awal.. tp dia cakap x boleh.. adik dia tetap nak balik kul 3.. 

Actually, dia tumpang adik dia balik kampung.. senang cakap adik dia ni x boleh nak bertolak ansur langsung.. bukannya dia x tau yg kite ni keje ngan org, bukan keje sendiri.. kakak dia pun kena la ikut kite.. akak tu cakap dia hampir bertekak ngan adik dia.. dah tu ko ngan adik ko bergaduh, aku lak yg kena berkorban?? aku ni mana yg aku bole tolong / boleh beralah aku dah buat dah.. tp kali ni mmg dah x boleh tolong dah..

Bila dah bising2 mcm ni, asben aku pun bising la.. mula la nak berkira kan.. padahal sblm ni aku x penah berkira pun, ngan babysitter sblm2 ni pun sama.. sampaikan dia nak pinjam duit pun aku bagi tau.. asben aku cakap, kalo cam tu dia halfday hari isnin tu tp unpaid.. so kena la tolak gaji akak tu jugak.. tolak rm50.. pasni bila xleh nak tolak ansur, asben aku cakap cuti raya tu pun dia nak tolak gaji akak tu kecuali public holiday..

Bila cakap macam tu dia mula la tanya nape aku wat dia mcm tu.. dahhh.. aku pulak yg kejam ke?? aku jugak yg salah??? adik dia yg xleh nak bertolak ansur, aku jugak yg disalahkan bila asben aku dah bising.. heii.. kalo la aku ni jenis yg berkira sgt, dia nak pinjam duit pun aku x bagi tau.. dah tu time dia nak g klinik pun nak pinjam duit aku jugak tau.. duit tambang teksi katanya.. yg tu aku dah halal kan tau..  dia cuti sbb anak demam, anak g klinik.. ade aku marah?? aku pun terpaksa cuti jugak.. aku x marah pun..

Tapi bila jadi mcm ni, aku minta dia consider balik kg lambat sikit jer, dia x boleh.. padahal tu adik dia, lom kawen lagi pun adik dia tu.. tu pun dia x leh nak bincang baik2 ngan adik dia.. pandai2 la dia pujuk adik dia..

Last2 asben aku yg halfday.. amik anak2... pastu kitorg ok la balik kan.. malas nak pk2 lagi.. dah mintak maap dah pun..

Then, lepas naik cuti raya, tetiba dia bg msg ari selasa tu.. aku start anta anak2 ari rabu.. dia bgtau yg mulai hari rabu dia minta aku hantar anak2 pukul 7.50 pg.. apaaa??? 7.50?? aku masuk keje kul 8 pagi, xkan kul 7.50 baru nak anta anak2.. logik tak??

Alasannya dia cakap mak dia bising sbb anta aku anta anak pagi2 dan dia x sempat nak kemas rumah lagi.. eh, ko mmg dah tau aku nak anta anak pagi2, ko bangun ler awal kemas2 umah dulu sblm anak aku sampai.. x bole ke? tak kan tu pun aku nak ajo.. heii.. geram tul aku..

Ko bayangkan ko kalo ko masuk keje pukul 7pg, xkan kul 6.50 ko baru bangun, nak mandi, nak anta anak2 then g keje.. sempat ke 10minit utk wat semua tu?? sempat tak?? so kalo ko dah tau x sempat sure ko bangun lagi awal kan.. x kan tu pun aku nak bgtau.. bukan sehari dua ko baru keje.. kata penah mengajar kat taska..

Pastu dia cakap mak dia dah lama bising dah, tp dia jer yg x bagitau kat aku.. bila aku berkeras nak anta anak aku pagi2 mcm biasa, dia cakap nanti jangan sampai mak dia sound sendiri kat aku.. time tu dia xleh nak tolong dah.. ehhh.. ko pulak yg warning kat aku ye.. dulu time mula2 aku nak anta anak kan dah deal aku anta 7pg sampai 7ptg.. so apa masalah lagi.. keje ko xleh setel, pandai2 ler ko ejas masa keje ko.. aku ni keje ngan company mana bole suka2 nak masuk lambat, nak balik awal.. banyak tul cekadak ko ek.. mentang2 aku ikutkan jer apa ko nak, ko pijak kepala aku ek..

Tu pun masa awal2 ko nak tambah lagi duit gaji rm50 pun aku bagi kan.. ape lagi yg x cukup??? duit nak lebih, bagi pinjam duit lagi.. tu pun kadang2 aku amik anak2 awal.. time bulan posa aku balik awal sikit, aku amik anak awal.. ada aku tolak gaji ko?? hamboiii.. naik lemak ko yer.. geram tul aku.. tak cukup baik lagi ke aku layan ko?? uhhhh...

Last2 bila anak2 demam last week, aku anta diorg pun halfday jer.. lg banyak x hantar dari hantar.. time x anta tu sempat jugak cari babysitter lain.. bila jumpa jer, terus kitorg decide utk benti dari anta anak2 kat akak tu..

Alhamdulillah.. arini dah 4 hari kat umah babysitter baru.. tp ada masalah lain pulak pd adik.. tp xdela kritikal sgt.. aku cite lain kali la.. pasal babysitter baru pun nanti aku  citer jugak..

OK, tu jer la.. mudah2an anak2 aku cepat serasi dengan babysitter baru.. amin..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Seronoknya budak-budak beraya..

August 21, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..

Arini nak citer pasal raya pulak.. walaupun tahun ni x banyak amik gambar raya, tp ada la jugak sikit2 gambar yg ada.. belas ehsan dari adik ku (auntie zaza) yg amik kan.. kadang2 aku yg paksa dia amik.. muahahaha... nasib la auntie oiii..

Ala.. lagipun auntie zaza kan penyayang.. memang suka budak2.. syg sgt kat anak buah-buahan dia semua kan.. mmg peveret dia duk amik gambar anak2 buah.. so, x jadi masalah la nak mintak tolong dia.. budak2 tu pun suka sgt kat auntie sbb auntie zaza rajin melayan diorg..

Jom layankan gambar2 yg ada..

Ni gambar masa 1st day raya.. kakak imani (kanan) dan kakak sofiya (kiri) - anak along.
kakak imani mmg suka sgt kat kakak sofiya.. apa kakak tu buat semua nak ikut.. kira geng la.. ni jela 2 org cucu perempuan bunda tokbah.. dan 2 org ni la yg paling kecoh.. (dah nama nya pompuan kan.. hehehe). umur diorg beza setahun jer.. kakak imani 3 thn dan kakak sopiya 4 thn.. sama tinggi, sama besar.. mcm kembar pulak.. hehehe

Ni pulak gambar ciksu (adik bongsu aku, tudung pink tu) dengan anak buah..
dari kiri : aiman (anak 1st along aku), kakak imani, sofiya, dan abg adam (anak 1st angah aku) 
Ni pulak gambar anak buah dengan auntie2 dan uncle..
yang pakai tudung tu auntie2  dan yg hujung skali baju merah ada no 8 tu uncle.. dah nak sebaya ngan anak buah kan.. dalam gambar ni hampir semua cucu bunda tokbah ada kecuali adik faris jer yg xde..

Abg Adam Maliq - baru 6 tahun tp mcm org dah sekolah rendah dah sebab tinggi dan besar..
Kakak Nur Diyana Imani - ayu bertudung..
Dhiya Nor Sofiya - pun ayu dan sopan bila bertudung..
Adik Faris Zakwan dengan tok mi..


Ibu dengan kakak imani, adik faris dan abg adam..

Abang adam ni antara fav abg yg kakak imani suka.. suka sebut nama dia.. suka main ngan abg adam.. tp kadang2 abg malas nak layan kakak imani sbb kakak banyak sgt cakap.. hehehe..

Okla.. tu je gambar raya budak2.. seronok kan jadi budak kecik.. x yah pikir apa, tau ajak mak ayah jalan raya jer.. hahaha..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Demam.. baik.. demam.. baik..

August 19, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..

Raya tahun ni adalah raya yg paling sedih sekali.. sudah la hp hilang di malam raya, gambar raya pun xde.. pastu anak2 demam sampai 5 hari termasuk ibunya skali.. anual leave pun abis dah.. huawaaa.. sedih betul aku..

Citer nye bermula bila ari Selasa lepas, sehari sebelum aku start naik keje, kakak dah start dedo dan demam.. nasib baik aku cuti lg aritu.. asben dah start keje.. so aku jaga anak2 kat umah.. bila aku naik keje ari rabu, aku anta adik jer kat umah bbsiter.. kakak ayah yg jaga kat umah, terpaksa ler asben cuti sbb aku xleh sambung cuti dah..


Time aku tgh lunch ari rabu tu, aku dpt sms dari bbsitter.. dia bgtau adik dah panas sgt.. oh noo... apa yg aku risaukan dah terjadi jugak.. aku dah agak mesti adik akan demam jugak, berjangkit ngan kakak.. dengan tebal muka, aku terpaksa minta bos cuti halfday.. balik la aku amik adik.. tp keadaan adik time tu xdela panas sgt.. baru start dedor jer.. cuma yg merunsingkan bila mana adik xnak minum susu.. maklum ler dah lama duk berkepit ngan ibu jer, dah lupa agaknya nak isap susu guna botol.. huawaa..

Balik rumah, kakak masih x baik lagi.. makin teruk lagi ada la.. ptg tu kitorg decide nak bawak kakak pegi hospital pulak.. ari selasa dah bawak pegi klinik dah.. dah masuk ubat bontot tp still x baik.. sebelum gi hospital tu dah siap mandikan kakak, tu pun bila check kat spital suhunya masih tinggi sgt 39.4 cel.. oh, risau sgt ok.. adik pun merengek jer..

Dalam pada demam tu, sempat lagi nak posing kat spital tau.. ni kakak yg request sendiri nak amik gambau tau.. ntah ikut perangai sape la tu.. miahahaha..

Malam tu kakak nampak dah ok sikit.. dah bole bangun.. sebab sblm gi hospital tu kitorg dah masukkan ubat bontot lg skali.. tu yg malam baru dia rasa ada tenaga sikit.. kalo x melepek jer.. tp si adik pulak yg panas sgt.. sampai ke pagi.. kitorg decide bawak adik pegi spital pulak.. 


 So, terpaksa la ibu ayah cuti lagi sehari.. bawak anak2 gi spital.. tp sebelum pegi tu dah mandikan adik and kakak.. so bila kitorg pegi hospital, suhu adik dah turun.. so, x jadi check up kat spital, pegi klinik jer.. sbb x kuasa nak tunggu ramai2 dgn anak yg x sihat sgt kan.. sempatla jugak aritu kitorg setelkan beberapa urusan skali..

Tengok tu.. time kakak sihat sikit nampak la ceria sikit muka dia.. tp tu pun kejap jer.. demam on off.. kejap ok kejap tak..

Pagi jumaat tu tengok anak2 macam dah kurang sikit.. dah x panas sgt.. so ingat nak hantar budak2 kat umah bbsitter dulu.. tp badan aku lak yg dah rasa panas2.. dah dedor.. tp nak xnak, terpaksa gak gi keje.. dah bape ari dah cuti.. pada mulanya ok lagi time kat tempat keje.. tp bila dah pukul 9.30am rasa badan makin panas.. bukan panas luar, tp panas dalam.. mata dah mula berair.. nak tak nak ckp ngan bos nak gi klinik lak.. bos cakap terus balik jer la.. xyah masuk balik..

Tengah tunggu turn jumpa doktor, dapat msg dari bbsitter lagi.. dia bgtau yg anak2 panas balik.. adik menanges jer.. minum susu muntah.. kakak pulak batuk x benti2 dan muntah2.. huawaaa... dah menitik air mata aku.. rasa nak pecut jer terus balik amik budak2.. tp kalo aku x jumpa doktor nnt aku sendiri pun demam teruk camna pulak nak jaga diorg kan.. tunggu la jugak.. jumpa doktor.. doktor check suhu badan aku dah 38.9 cel.. panas jugak tu..  dapat MC aritu..

Balik umah, nak drive pun x selesa.. risau.. x leh nak fokus dah.. mcm2 pk.. bole ker aku jaga budak2 dlm keaadaan aku sendiri pun cam tu.. last2 msg asben minta dia balik.. aku x larat.. lepas makan ubat 2x ibu rasa dah sihat sikit..

Ari sabtu asben kena keje pulak.. ganti cuti raya rasanya.. kira keje ganti la ni.. adik faris dah sihat dah cuma tinggal ragam dia jer.. merengek jer xleh ditinggal.. kakak pulak ada dedo sikit.. mlm tu balik keje ayah ajak g open house umah kawan dia.. lgpun saje nak bawak budak2 ni kuar umah jap, boring lak diorg duk terperap jer kat umah..

 
Time kat rumah kwn asben tu kakak x banyak makan.. cuma nak makan sup jer.. pastu sempat mengadu kat ibu.. "Kakak penat la datang sini.." Oh.. kecian anak ibu.. dia nak meluahkan yg ketidakselesaan diri dia pada waktu tu.. tu je yg mampu dia luahkan agaknya.. kitorg pun x lama sgt.. pastu terus balik umah.. sampai umah pun kakak melepek jer.. nak baring kat ayah.. anak manja ayah kan..


Berbeza pulak dengan si kecik ni.. dah sihat katenya kan.. menyengih jer ler.. tp kalo mood x elok, meragam jugak dia.. oh ye.. dah bz lama nau bercuti, x sempat nak apdet perkembangan adik faris masuk 10 bulan aritu.. sehari sebelum raya.. xpela, tunggu masuk 11 bulan jer la nanti..

Alhamdulillah, semalam kakak beransur baik..dan hari ni dah x demam dah.. mungkin sebab dah dapat upah kot.. hahaha.. ayah promise nak belikan kakak "pincess" bila kakak baik dan nak makan ubat.. lepas ayah belikan smlm terus kakak baik demam.. cuma tinggal batuk2 jer..

Hopefully arini kakak betul2 sihat.. boleh la kite gi raya nanti.. dan arini juga merupakan hari pertama anak2 di rumah babysitter baru... nantti aku share nape babysiter baru lagi.. panjang citer nye.. huhu..

ok..
bye..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Tragedi malam raya!!

August 14, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..

Selamat hari raya & maaf zahir dan batin kepada semua readers.. Wah!! raya sakan korang ye.. dah start keje ke belum ni? or masih dalam mood raya lagi?? hehee.. aku dah start naik keje dah arini.. tp masih bermalas2an.. hehe.. besa la kan.. mood raya dan mood coti x abis lagi..

Wahhhh... masing2 semua dok up gambar raya ye.. kat pesbok la.. instagram la.. kat belog la.. sume dok up gambo raya.. cantik2 belaka.. warna warni hari raya korang ye.. aku??? hurmm.. gambo raye ada sikit jer.. tu pun x dpt amik gambo yg puas hati sikit.. semuanya gara2 tragedi malam raya yg xkan aku lupakan..

Malam raya arini aku dah balik melaka.. umah bunda tokbah (mak & abah aku). nak dijadikan citer, malam raya tu asben ajak kuar jalan2 kat bazar.. biasa malam raya tu mmg ramai org... kitorg pegi yg x jauh dari rumah bunda, dekat telok mas.. 2 thn lepas pun aku ada pegi  jugak..

Kami pegi berempat jer.. jalan2 usha2.. asben nak cari songkok dia.. pastu hajat dihati dia nak cari songkok untuk si hero kecik tu sekali.. tp xde saiz pulak.. dah abis katanya.. maklum ler, saiz kecik x banyak kan.. aku lak duk usha2 tudung lagi.. sempat ler rembat selai tudung utk aku dan selai untuk anak dara kecik tu..

Lepas tu sambung cari songkok lagi.. bila x jumpa jugak, kitorg pun balik.. on de way balik aku terasa la nak tengok hp.. (biasa ler, nak apdet status kononnya) skali, cari2 x jumpa.. huawaaa... hp aku hilang!!! asben aku dah bising2.. aku yg mmg dah sedih bertambah sedih ler bila kena marah.. so berlaku la drama air mata syawal di malam raya... huawaaa..... (aku kan pompuan melayu terakhir, mesti touching bila kena marah ngan org yg kita syg kan... hahaha) tp aku redho, mmg salah aku.. careless kan..

kitorg pusing balik gi kat kedai last aku kuar hp.. kedai tudung yg aku beli tudung tu.. dah try call byk kali tp x berjawab, xde bunyi.. aku gi sorg2 time tu bertemankan air mata.. kuikui.. tragis betul time tu.. (skrg ni bole ler aku gelak kan..) tp dalam hati tetap sedih tau.. aku syg giler hp tu.. dah ler banyak gambau anak2.. xde transfer pun dlm laptop.. sedih tau..

Tu yg mood raya tahun ni lari sikit.. eh. bukan sikit tp banyak gak rasanya.. spoilt betul la.. wat jiwa ku kacau tul.. nak bergambar time raya tu pun  kurang.. slalu aku la sibuk duk amik gambar anak2 dan yg lain2.. (walaupun gambar sendiri x terambik- tu mmg kompem la kan..) tp bila xde hp, lagi ler xde gambar.. kamera mmg x bawak balik pulak..

So, harap belas ehsan org jer la nak amik gambar kitorg.. muahaha.. naseb la adik aku yg jadi mangsa.. sampai boring asyik2 ahkak dia ni minta amikkan gambo.. ala, bukan gambo org lain pun, gambo anak sedara dia yg encem & gorjes tu jugak kan.. hahaha..

Weken ni nak beraya ke umah mak sedara kat kota tinggi.. dah cakap ngan asben, jom kita pakai baju raya first aritu, asben & adik faris kena pakai baju melayu la.. nak amik gambo balik.. sebab ibu dah ada hp baru.. yehooo.. Note II pengganti S3 ku yg hilang.. walaupun 2nd hand jer Note II tu, tp still nampak cam baru, dan ada warranty lg, nak beli yg baru x mampu ahkak.. sudah pokai.. hihikhik..

Akhir kata, selamat hari raya lagi skali untuk semua.. maaf zahir batin untuk semua.. sedikit tatapan mata untuk korang gambar encem adik faris dan kakak imani yg gorjes dan kami sekeluarga.. hihi..




0 comments:

Aktiviti bersama family,

Selamat Hari Raya!!

August 05, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Selamat tengahari semua..

Arini merupakan hari terakhir bekerja.. esok dah start cuti raya!! Hurayyy!! Haha.. jangan ler nak ber'huraay' sgt ok.. rumah x siap kemas lagi hokey!! haha.. lagipun bukan nya nak balik kampung arini.. sok baru balik kampung sbb sok asben masih keje lagi.. (cian..hoho)

Tahun ni turn beraya di Melaka.. my kampung ok.. tu yg syok berganda.. sbb dapat balik kampung.. dah rindu sgt ni.. hampir 4 bulan x balik melaka.. dan yg bestnya jugak tahun ni kami beraya berempat..

Persiapan raya ala kadar jer.. beli apa yg perlu.. baju anak3 la yg banyak.. baju ibu ayah sikit jer.. pastu kuih raya cuma buat sejenis jer.. popia nestum.. hahaha.. dah ler sejenis, sonang lak tu.. binik saper la ni kan.. hahaha

Malam ni planning nak pi plaza Angsana.. nak cari tudung, kasut kakak dan ibu (setahun sekali jer beli kasut tau.. tu pun guna tiap2 hari). pastu nak cari kuih raya sikit.. wat bekal balik kampung dan bagi kat mak mentua.. yg lain kepek2 dah kirim dah along.. hah.. tu jer la kuih raya den.. kuikuikui..

Dikesempatan ni jugak nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua readers (ada ker org baca belog aku ni?) dan followers.. Maaf jika sepanjang penulisan ku ni ada banyak yg cacat cela, yg terguris rasa.. yg tak disengajakan.. harap diampunkan yer..

Berhati2 di jalan raya ketika pulang berhari raya di kampung tercinta.. kereta banyak skrg ni.. esok lagi la, sure jem punya.. pandu lah secara berhemah yer..

SELAMAT HARI RAYA!!
Maaf Zahir & Batin

dari,
Ibu dilah, ayah wan,
kakak imani dan adik faris..

p/s : nak upload gambo tapi ada problem xleh nak upload lak.. guna pc and hp dua2 x bleh.. lepas raya nanti kita up gambar raya banyak2 yer..



0 comments:

Demam,

Adik faris demam

August 01, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum semua..
Selamat datang bulan Ogos..cepat betul masa berlalu kan.. skrg dah masuk bulan ke 8.. bulan ramadhan pun dah nak sampai ke penghujungnya.. sedih pulak rasanya.. lagi2 bila pagi2 lagi 'bendera jepun' sudah datang.. mmg frust betul pagi tadi.. ingatkan, dapat la puasa penuh tahun ni.. tp sempat jugak 'dia' menyinggah di hujung2 ramadhan ni.. xpela.. redha.. pasti ada hikmah di sebaliknya kan..

Semalam aku terpaksa half day gara2 si kecik bambam tu demam.. tetiba jer tengah malam baru perasan yg dia demam.. tu pun sebab tersedar yg adik x tdo lagi.. dia merengek jer sambil menyusu.. pelik gak aku, biasanya dia xdela mcm tu.. memang style dia tido skrg ni dengan menyusu sambil meniarap atas dada aku.. so dia akan tertido dalam keadaan mcm tu..

Tapi smlm dalam dia menyusu, mulutnya bunyi.. aku syak mesti ada yg x kena.. bila check badan dia panas.. sudah!! demam pulak.. sepanjang malam x tdo sampai ler kitorg sahur.. lepas sahur aku sambung menyusukan dia lagi.. sambil tu tuam sikit2 dengan harapan adik boleh tdo.. tp harapan ku berkecai.. chewahh.. ayat x tahan kan..
hahaha..


Adik taknak tido jugak.. aku solat subuh pun dah hujung2 gara2 melayan si kecik ni.. mata toksah cakap ar, dah macam kung fu panda.. last2 decide aku half day jer.. nak full day coti dah xde.. dah habis tuk raya.. amek kaw.. hahaha

Dalam kul 8 lebih aku bagi adik ubat demam, balance ubat sblm ni.. tu la yg last, pastu habih dah.. dalam kul 9 lebih baru adik leh tido.. ngan mak2 dia skali tido.. nsaib baik x terlajak.. kalo x, x pasal2 aku terpaksa unpaid leave...

Alhamdulillah.. arini adik dah sihat.. ntah demam ape la tu.. nak kata demam alih bulan, next week baru nak masuk 10 bulan.. demam tambah akal agaknye.. tunggu jer la akal baru apa yg dia dapat bila demam kali ni.. ni demam kali ke-2 adik kena.. cian.. ngan selsema tu paling x tahan.. comot sana sini.. tp tetap comel okeh..

ok..tu jer.. jom sambung keje.. rehat 30 minit jer skrg ni..
 i love u adik..
(eh.. tetiba kan.. hahah)
rindu kat buudak kecit tu la..
k bai..

0 comments: