Demam.. baik.. demam.. baik..

August 19, 2013


Assalamualaikum semua..

Raya tahun ni adalah raya yg paling sedih sekali.. sudah la hp hilang di malam raya, gambar raya pun xde.. pastu anak2 demam sampai 5 hari termasuk ibunya skali.. anual leave pun abis dah.. huawaaa.. sedih betul aku..

Citer nye bermula bila ari Selasa lepas, sehari sebelum aku start naik keje, kakak dah start dedo dan demam.. nasib baik aku cuti lg aritu.. asben dah start keje.. so aku jaga anak2 kat umah.. bila aku naik keje ari rabu, aku anta adik jer kat umah bbsiter.. kakak ayah yg jaga kat umah, terpaksa ler asben cuti sbb aku xleh sambung cuti dah..


Time aku tgh lunch ari rabu tu, aku dpt sms dari bbsitter.. dia bgtau adik dah panas sgt.. oh noo... apa yg aku risaukan dah terjadi jugak.. aku dah agak mesti adik akan demam jugak, berjangkit ngan kakak.. dengan tebal muka, aku terpaksa minta bos cuti halfday.. balik la aku amik adik.. tp keadaan adik time tu xdela panas sgt.. baru start dedor jer.. cuma yg merunsingkan bila mana adik xnak minum susu.. maklum ler dah lama duk berkepit ngan ibu jer, dah lupa agaknya nak isap susu guna botol.. huawaa..

Balik rumah, kakak masih x baik lagi.. makin teruk lagi ada la.. ptg tu kitorg decide nak bawak kakak pegi hospital pulak.. ari selasa dah bawak pegi klinik dah.. dah masuk ubat bontot tp still x baik.. sebelum gi hospital tu dah siap mandikan kakak, tu pun bila check kat spital suhunya masih tinggi sgt 39.4 cel.. oh, risau sgt ok.. adik pun merengek jer..

Dalam pada demam tu, sempat lagi nak posing kat spital tau.. ni kakak yg request sendiri nak amik gambau tau.. ntah ikut perangai sape la tu.. miahahaha..

Malam tu kakak nampak dah ok sikit.. dah bole bangun.. sebab sblm gi hospital tu kitorg dah masukkan ubat bontot lg skali.. tu yg malam baru dia rasa ada tenaga sikit.. kalo x melepek jer.. tp si adik pulak yg panas sgt.. sampai ke pagi.. kitorg decide bawak adik pegi spital pulak.. 


 So, terpaksa la ibu ayah cuti lagi sehari.. bawak anak2 gi spital.. tp sebelum pegi tu dah mandikan adik and kakak.. so bila kitorg pegi hospital, suhu adik dah turun.. so, x jadi check up kat spital, pegi klinik jer.. sbb x kuasa nak tunggu ramai2 dgn anak yg x sihat sgt kan.. sempatla jugak aritu kitorg setelkan beberapa urusan skali..

Tengok tu.. time kakak sihat sikit nampak la ceria sikit muka dia.. tp tu pun kejap jer.. demam on off.. kejap ok kejap tak..

Pagi jumaat tu tengok anak2 macam dah kurang sikit.. dah x panas sgt.. so ingat nak hantar budak2 kat umah bbsitter dulu.. tp badan aku lak yg dah rasa panas2.. dah dedor.. tp nak xnak, terpaksa gak gi keje.. dah bape ari dah cuti.. pada mulanya ok lagi time kat tempat keje.. tp bila dah pukul 9.30am rasa badan makin panas.. bukan panas luar, tp panas dalam.. mata dah mula berair.. nak tak nak ckp ngan bos nak gi klinik lak.. bos cakap terus balik jer la.. xyah masuk balik..

Tengah tunggu turn jumpa doktor, dapat msg dari bbsitter lagi.. dia bgtau yg anak2 panas balik.. adik menanges jer.. minum susu muntah.. kakak pulak batuk x benti2 dan muntah2.. huawaaa... dah menitik air mata aku.. rasa nak pecut jer terus balik amik budak2.. tp kalo aku x jumpa doktor nnt aku sendiri pun demam teruk camna pulak nak jaga diorg kan.. tunggu la jugak.. jumpa doktor.. doktor check suhu badan aku dah 38.9 cel.. panas jugak tu..  dapat MC aritu..

Balik umah, nak drive pun x selesa.. risau.. x leh nak fokus dah.. mcm2 pk.. bole ker aku jaga budak2 dlm keaadaan aku sendiri pun cam tu.. last2 msg asben minta dia balik.. aku x larat.. lepas makan ubat 2x ibu rasa dah sihat sikit..

Ari sabtu asben kena keje pulak.. ganti cuti raya rasanya.. kira keje ganti la ni.. adik faris dah sihat dah cuma tinggal ragam dia jer.. merengek jer xleh ditinggal.. kakak pulak ada dedo sikit.. mlm tu balik keje ayah ajak g open house umah kawan dia.. lgpun saje nak bawak budak2 ni kuar umah jap, boring lak diorg duk terperap jer kat umah..

 
Time kat rumah kwn asben tu kakak x banyak makan.. cuma nak makan sup jer.. pastu sempat mengadu kat ibu.. "Kakak penat la datang sini.." Oh.. kecian anak ibu.. dia nak meluahkan yg ketidakselesaan diri dia pada waktu tu.. tu je yg mampu dia luahkan agaknya.. kitorg pun x lama sgt.. pastu terus balik umah.. sampai umah pun kakak melepek jer.. nak baring kat ayah.. anak manja ayah kan..


Berbeza pulak dengan si kecik ni.. dah sihat katenya kan.. menyengih jer ler.. tp kalo mood x elok, meragam jugak dia.. oh ye.. dah bz lama nau bercuti, x sempat nak apdet perkembangan adik faris masuk 10 bulan aritu.. sehari sebelum raya.. xpela, tunggu masuk 11 bulan jer la nanti..

Alhamdulillah, semalam kakak beransur baik..dan hari ni dah x demam dah.. mungkin sebab dah dapat upah kot.. hahaha.. ayah promise nak belikan kakak "pincess" bila kakak baik dan nak makan ubat.. lepas ayah belikan smlm terus kakak baik demam.. cuma tinggal batuk2 jer..

Hopefully arini kakak betul2 sihat.. boleh la kite gi raya nanti.. dan arini juga merupakan hari pertama anak2 di rumah babysitter baru... nantti aku share nape babysiter baru lagi.. panjang citer nye.. huhu..

ok..
bye..

You Might Also Like

0 komen