Aktiviti bersama family,

Donat oh donut!!

August 23, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam Jumaat semua..

Sejak kakak imani dan adik faris demam bulan lepas, ibu perasan yg selera diorg berkurangan.. kadang2 minum 'iyo' pun kurang si kakak tu.. ni lagi la diorg demam last week, memang xnak makan sangat..

Sampai sedara yg datang raya pun tegur yg kakak makin kurus.. lagi2 time tu dia demam.. memang muka org sakit betul la.. time dia demam tu lagi la dia minum 'iyo' pun tak nak.. kadang2 dia ada minta, tp bila dah buatkan dia xnak minum.. panas la.. sejuk la.. ada jer alasan dia.. padahal dia yg xnak minum..

Kakak imani tu rasanya dia fobia kot nak minum iyo.. sebab time awal2 dia demam tu ada sekali ibu masukkan ubat dalam iyo dia.. pastu dia rasa lain terus xnak.. tu yg lepas2 tu dia minta iyo, tp dia x minum.. kadang2 sampai 4x sehari bg dia, tp dia x minum pun..

Alhamdulillah.. sejak 2, 3 hari ni kakak imani dah kembali berselera.. babysitter bagitau yg kakak pun dah nak makan skrg kat umah dia.. lega ibu dengar.. ni yg nak citer pasal donut ni..

Masa amik kakak 3 hari lepas, masuk jer kete dia nanges2.. nak itu nak ini.. ibu pujuk xnak.. tp still gerak jugak la.. skali kluar lorong dia nampak satu gerai.. tetiba dia jerit "nak nonat!!! kakak nak nonat!!!
Oh tidakkkk.. dia menjerit2 nak donut.. mana nak cari donut ptg2 ni.. gerai tu bukannya jual kuih donut.. padahal ibu penah bawak dia skali jer beli kuih donut time pagi masa hantar dia.. tu pun dah lama.. bole pulak dia ingat lagi kuih donut tu ye..

Balik rumah dia xnak masuk rumah.. dia cakap tak nak balik.. sebab dia nak ajak ibu cari donut.. last2 pujuk dia cakap mlm nanti ajak ayah cari donut.. benti la kejap nangesnya.. malam tu kitorg gi jusco taman U.. pegi kedai roti, mesti ada jual donut kan.. fuhh.. lega.. ada jual donut.. beli 2 biji..

Pastu kitorg gi makan.. time kitorg makan, kakak pulak makan donut.. habis 1 stgh biji.. tau je la, kalau donut kat kedai kek kan besar kan.. pastu balik rumah dia makan lagi habis kan..

Esoknya dia minta donut lagi.. adohai.. setiap hari minta donut.. ada skali tu dia 
terjaga dari tido, time tu dah subuh.. mula2 dia mcm ngigau.. dia minta donut.. pastu lama2 dia mangamuk2.. nak nonat..nak nonat.. sambil nanges2.. x boleh dipujuk dah.. sampai la kita alihkan perhatian dia ke benda lain... lama2 baru dia cool..


Semalam kitorg pegi Jusco lagi.. nak beli donut lagi.. dan juga urusan lain.. kali ni beli donut 4 biji untuk kakak sorg jer.. lepas beli donut, kitorg nak g makan.. tp kakak dah merengek2 minta donut.. so ibu masukkan dalam troli dan bagi dia makan donut.. hah.. senang sikit kan nak bergerak kalo kakak dalam troli.. 

Sementara kitorg tunggu makanan sampai, kakak habis makan sebiji donut.. lepas tu ibu suapkan dia makan pulak.. ibu order nasi ayam kicap.. 3/4 dari makanan ibu tu kakak yg makan.. tengok tu, selera dia dah datang.. lepas makan donut makan nasi lagi.. banyak lak tu..
Pas makan kitorg gi beli barang.. sementara tunggu ayah bayar, (time tu beratur panjang), kakak minta donut lagi.. ohhmaiii.. lapo lagi ke kakak ni?? nak tak nak bagi la dia makan donut lagi.. habis separuh.. pastu dia suruh simpan balik, nak makan kat rumah katanye..

Kakak  syok makan nonut..adik dah nanges2 dah.. cian adik..

Alhamdulillah.. seronok tengok kakak kembali berselera.. sebelum ni kakak mmg jenis yg pemakan.. pantang nampak org makan, dia mesti nak makan jugak.. tp yg tak tahan kalo dia merengek2 nak minta donut tengah2 malam.. mana nak cari donut malam2 kan..

Apa pun semoga anak ibu sihat2 selalu.. tambah berat badan balik.. tu citer pasal kakak, adik lain pulak citernya.. citer lain kali la ye.. 
bye...

p/s : weken ni nak berjalan raya.. boring xde jalan raya sejak balik jb aritu.. 

You Might Also Like

0 comments: