Tukar Babysitter lagi!!

August 22, 2013


Assalamualaikum semua..

Hari ni ari ke 4 anak2 di rumah babysitter baru.. kecian adik faris, dalam 8 bulan dah 4 kali tukar babysitter.. kakak tu xpela, dah besar kan.. ni adik kecik lagi, dah bertukar2 babysitter.. dulu kakak sampai 2 tahun ngan babysitter sama jer.. tu pun tukar babysitter sbb adik lahir dan company aku pindah ke kulai.. kalau x pindah rasanya sampai skrg still anta kat makcik tu lagi.. apa la nasib adik kan..


Kenapa kena tukar babysitter lagi??
semuanya bermula sebelum cuti raya aritu.. akak tu cakap dia nak balik raya hari isnin ptg.. so dia nak halfday aritu.. aku cakap aku x boleh nak halfday, bos aku x bagi.. bos cuma bagi tambah cuti sehari sebelum / selepas dari cuti yg company bagi jer.. tu pun aku terpaksa amik cuti ari selasa tu sebab dia nak balik kg dah.. (walaupun pada awalnya aku xde plan nak cuti)

Pastu aku dah inform akak tu maybe aku boleh balik awal sikit la.. tp akak tu cakap adik dia nak gerak kul 3.. dia suh aku amik anak2 kul 12.3o tghari.. camne aku nak amik, dah x leh cuti.. dari malam ahad sampai ke pagi isnin tu dia duk msg2 tanye cam ne.. aku cakap dia gerak balik kg lewat sikit la.. aku kan dah bgtau yg aku try balik awal.. tp dia cakap x boleh.. adik dia tetap nak balik kul 3.. 

Actually, dia tumpang adik dia balik kampung.. senang cakap adik dia ni x boleh nak bertolak ansur langsung.. bukannya dia x tau yg kite ni keje ngan org, bukan keje sendiri.. kakak dia pun kena la ikut kite.. akak tu cakap dia hampir bertekak ngan adik dia.. dah tu ko ngan adik ko bergaduh, aku lak yg kena berkorban?? aku ni mana yg aku bole tolong / boleh beralah aku dah buat dah.. tp kali ni mmg dah x boleh tolong dah..

Bila dah bising2 mcm ni, asben aku pun bising la.. mula la nak berkira kan.. padahal sblm ni aku x penah berkira pun, ngan babysitter sblm2 ni pun sama.. sampaikan dia nak pinjam duit pun aku bagi tau.. asben aku cakap, kalo cam tu dia halfday hari isnin tu tp unpaid.. so kena la tolak gaji akak tu jugak.. tolak rm50.. pasni bila xleh nak tolak ansur, asben aku cakap cuti raya tu pun dia nak tolak gaji akak tu kecuali public holiday..

Bila cakap macam tu dia mula la tanya nape aku wat dia mcm tu.. dahhh.. aku pulak yg kejam ke?? aku jugak yg salah??? adik dia yg xleh nak bertolak ansur, aku jugak yg disalahkan bila asben aku dah bising.. heii.. kalo la aku ni jenis yg berkira sgt, dia nak pinjam duit pun aku x bagi tau.. dah tu time dia nak g klinik pun nak pinjam duit aku jugak tau.. duit tambang teksi katanya.. yg tu aku dah halal kan tau..  dia cuti sbb anak demam, anak g klinik.. ade aku marah?? aku pun terpaksa cuti jugak.. aku x marah pun..

Tapi bila jadi mcm ni, aku minta dia consider balik kg lambat sikit jer, dia x boleh.. padahal tu adik dia, lom kawen lagi pun adik dia tu.. tu pun dia x leh nak bincang baik2 ngan adik dia.. pandai2 la dia pujuk adik dia..

Last2 asben aku yg halfday.. amik anak2... pastu kitorg ok la balik kan.. malas nak pk2 lagi.. dah mintak maap dah pun..

Then, lepas naik cuti raya, tetiba dia bg msg ari selasa tu.. aku start anta anak2 ari rabu.. dia bgtau yg mulai hari rabu dia minta aku hantar anak2 pukul 7.50 pg.. apaaa??? 7.50?? aku masuk keje kul 8 pagi, xkan kul 7.50 baru nak anta anak2.. logik tak??

Alasannya dia cakap mak dia bising sbb anta aku anta anak pagi2 dan dia x sempat nak kemas rumah lagi.. eh, ko mmg dah tau aku nak anta anak pagi2, ko bangun ler awal kemas2 umah dulu sblm anak aku sampai.. x bole ke? tak kan tu pun aku nak ajo.. heii.. geram tul aku..

Ko bayangkan ko kalo ko masuk keje pukul 7pg, xkan kul 6.50 ko baru bangun, nak mandi, nak anta anak2 then g keje.. sempat ke 10minit utk wat semua tu?? sempat tak?? so kalo ko dah tau x sempat sure ko bangun lagi awal kan.. x kan tu pun aku nak bgtau.. bukan sehari dua ko baru keje.. kata penah mengajar kat taska..

Pastu dia cakap mak dia dah lama bising dah, tp dia jer yg x bagitau kat aku.. bila aku berkeras nak anta anak aku pagi2 mcm biasa, dia cakap nanti jangan sampai mak dia sound sendiri kat aku.. time tu dia xleh nak tolong dah.. ehhh.. ko pulak yg warning kat aku ye.. dulu time mula2 aku nak anta anak kan dah deal aku anta 7pg sampai 7ptg.. so apa masalah lagi.. keje ko xleh setel, pandai2 ler ko ejas masa keje ko.. aku ni keje ngan company mana bole suka2 nak masuk lambat, nak balik awal.. banyak tul cekadak ko ek.. mentang2 aku ikutkan jer apa ko nak, ko pijak kepala aku ek..

Tu pun masa awal2 ko nak tambah lagi duit gaji rm50 pun aku bagi kan.. ape lagi yg x cukup??? duit nak lebih, bagi pinjam duit lagi.. tu pun kadang2 aku amik anak2 awal.. time bulan posa aku balik awal sikit, aku amik anak awal.. ada aku tolak gaji ko?? hamboiii.. naik lemak ko yer.. geram tul aku.. tak cukup baik lagi ke aku layan ko?? uhhhh...

Last2 bila anak2 demam last week, aku anta diorg pun halfday jer.. lg banyak x hantar dari hantar.. time x anta tu sempat jugak cari babysitter lain.. bila jumpa jer, terus kitorg decide utk benti dari anta anak2 kat akak tu..

Alhamdulillah.. arini dah 4 hari kat umah babysitter baru.. tp ada masalah lain pulak pd adik.. tp xdela kritikal sgt.. aku cite lain kali la.. pasal babysitter baru pun nanti aku  citer jugak..

OK, tu jer la.. mudah2an anak2 aku cepat serasi dengan babysitter baru.. amin..

You Might Also Like

0 komen