Breastfeeding,

Sedih.. adik faris tak nak minum susu ibu lagi..

September 27, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum..

Salam jumaat semua..
Lately ni ibu dilah bizi sikit.. tu yg malas nak apdet belog ni..
Bizi sebab keje pun iye.. (banyak sample nak wat 1,2 minggu ni..)
Pastu bizi duk pikir nak celebrate besday pun iye jugak..
besday utk adik faris 1thn dan kakak 3 tahun..

Selain dari bizi ngan kije2 tu..
Skrg ni ibu dilah rasa down sikit..
sebabnya..
adik faris xmo minum susu ibu lagi..
huawaaaaaaaaaaa.....
dari last week minum 2 botol jer..
pastu this week minum 1 botol jer..
semalam lagi parah...
bekalkan 3 botol,
1 botol pun x abis..
huawaaaaa...
camner ni mommiessss????

Tapi dalam sedih adik xnak minum susu ibu tu..
ada berita gembiranya jugak..
sebabnya skrg adik dah nak makan sgt2..
time makan dia boleh makan nasi 1 mangkuk tau..
sekali hadap jer..
tu yg dia dah x nak minum susu lagi time kat umah babysitter..

Kalo kat umah adik still bf ngan ibu lagi..
Tp tula.. susu semua abis terbuang jer..
mujur stok ebm adik faris tu banyak..
kalo x, lagi sedih la ibu ni..

Kononnya baru semangat nak bawakkan adik punye susu ke umah bs..
sebab dah beli cooler box baru..
tp bila tgk keadaan semalam....
so sadddddddddd...

Kalau camni gayanya..
camna ibu nak abiskan stok ebm adik..
last week dok kemas2 deep freezer tu..
tgk2 ada lagi stok bulan 4 yg z abis lagi..
tu pun x banyak la..
semua dalam plastik bag..
tu yg x abis kot..
sebab dalam 2 bulan ni ibu asyik amik stok yg dalam botol jer..
sebab malas nak transfer2 susu masuk botol..
boleh gitu??
hahaha

Bila dah macam ni kan..
mula la timbul penyakit 'M' tu dalam diri ibu ni..
MALAS nak pam...
choiiiii....
tu la yg paling ditakuti sekali...
ibu harap walaupun adik x nak minum ebm kat umah bs lagi..
tp adik still nak bf ngan ibu lagi..
jangan la dipisahkan ibu dgn adik..
x sanggup rasanya...

So, wat masa ni..
ibu xkan stop pam dulu...
ibu takut kalo ibu stop mengepam susu,
susu akan makin berkurang..
dan lama2 xde...

Ohhhh... nooooo...
tu yg ibu xnak..
sbb ibu still nak bf adik sampai 2thn kalo boleh...
tu yg merapatkan dan menguatkan ikatan antara kita..

Tengok tu.. tengokkk..
ibu kalo dah dapat peluang meluahkan perasaan..
laju jer ayat ni meluncur..
panjang dah bebelan ibu..
kat sini la tempat nak meluahkan..

Thanks readers yg dengar dan baca..
ter'EMOSI' sikit arini...
huuhuhu..

okla..
sekian..
bye..

#x sabar nak celebrate besday adik dan kakak..

1 comments:

Breastfeeding,

Cooler box baru untuk adik faris

September 25, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum..

Dah petang2 ni baru ler nak mengapdate belog kan...
semalam pun x update jugak..
sebab semalam time rehat ibu dilah kuar gi bank..
pastu alang2 gi bank tu..
singgah ler kejap kat cowboy kulai..
sebab dah dekat nau ngan tabung haji tu..

Target asal nak beli termos jer pun..
sebab termos kat umah dah pecah..
ni semua keje adik faris tau..
dia yg tarik termos tu sampai jatuh kat lantai dan isi dalamnya pecah..
urut dada ibu dilah tengok termos tu pecah tau..
dah xde termos tu susah ler ibu nak wat kan susu kakak..
tiap kali nak wat kena masak air baru..
leceh kan..

so, dalam usha2 termos tu..
tetiba ternampak pulak cooler box...
wahhh... macam org ngantuk disorongkan bantal pulak..
dah lama ibu dilah nak cari cooler box baru..
untuk replace cooler box adik yg lama dah rosak tu..

Bila nampak dari jauh barang2 cooler box tu..
lagi laju la ibu melangkah ke tempat tu..
sekali nampak...
wahhhhh... ada cooler box kecik la..
sesuai sgt untuk isi botol susu adik..

godek2 cooler box tu lagi..
tengok penutup dia boleh tahan la..
memang boleh tutup rapat sgt..
sampai ketat sikit nak bukak..
tp oke lagi la..
xdela ketat sgt pon...


Tapi ibu x tau cooler box tu brand apa..
brand cap ayam jer kot..
hahaha...
ala, kira oke la tuh..
yg dulu punye pun made in taiwan
boleh tahan jugak guna dari zaman kakak sampai zaman adik...
hahaha.. zaman berzaman tuh...

harganya pun bole tahan murah..
cuma RM39.90 jer..
tu utk size yg 5L tau..
kira murah la tu..

Pagi tadi test isi cooler bag dan botol susu adik..
boleh la isi dalam 5 / 6 botol rasanya..
Sebab apa ibu cakap 'rasanya'??
sebab x sempat nak test betul2..
x sempat nak masukkan botol tu betul2..
adik faris dah mula nak kaco..


Adik tu pantang nampak benda2 gitu..
abis semua benda nak ditolaknya..
x kira benda kecik ke besau..
abis ditolak dan diseretnya tau..

Paling dia suka tolak bakul baju la..
sebab dia nak belajar berjalan kan..
tp kalo barang yg kecik dia tolak..
tertonggek2 la dia tolak barang tu..

Ada skali tu kan..
hp ayah dia dia tolak2 cam tu..
ala2 tolak car ler tu..
huawaaaa...
nanges ibu tengok adik tolak2 hp ayah gitu tau..

Nanti ibu dilah review pasal cooler box ni yer..
arini baru 1st day guna..
so, kalau ok nanti ibu dilah share k..

bye..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Al kisah budak nak tumbuh gigi lagi..

September 23, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Assalamualaikum..

Selamat ari isnin yg membosankan dan "kemengantukan"..
hahaha.. ntah bahasa apa ntah ibu dilah pakai ni..
main hembus jer kan..
mana x nye tdo lewat malam tadi..
ntah kul bape baru terlelap ntah..
yg pasti last skali tgk jam time tu kul 4 lebih..
tu yg jadi mata panda ngan kucing arini..
hahaha

kalau sebelum ni adik jer yg selalu dibuli oleh kakak..
tp lately ni adik makin menunjukkan taring nampaknya..
dah dah berani menggigit kakak skrg ni..
hahaha..

Paling x tahan bila mana dia gigit kakak time kakak tido..
hahaha.. teruk kan..
mengambil kesempatan masa pihak lawan x terdaya tu..

mula2 dia nak sayang2 gitu..
nak peluk2 kakak konon2nya..
nak tunjukkan rasa sayang kononnya..
nak cium kakak konon nya..
skali, dia ngapppp...
hahaha..
2 in 1 tu..
sambil menyelam minum air..
kakak terus terbangun dan menjerit sakit..
hahaha..

Adik pun tersengeh2 bila kakak dah bangun..
oohhhh.. nak kejut kakak ler tu kekdahnya..
nak ajak kakak main tp kakak tido..
macam tu adik oiiiii??
hahaha..

tula perangai anak bujang tu skrg..
time kakak tido dia suka nau nak kaco..
dipanjatnya badan kakak..

ada skali tu perasan dia nak gigit jari kaki kakak..
kot ye pun tgk kaki kakak tu comel sgt ye dik..
kakak pakai stokin time tu..
sedap jer dia menggigit jari kaki kakak..
bajet sedap sgt cam eskrem ke dik??
hahaha..


nasib baik pakai stokin.. 
geget2 dapat geget stokin jer..
kahkahkah..
padan muka kamu adik..
hahaha..
jahat ibu dilah ni duk gelakkan adik kan..

iyer la.. klako weh tgk gaya dia nak menggeget tu..
bersungguh2 ko..
beriya2 betul dia nak gigit..
penuh perasaan tuhhh...
muahahaha....

last2 dia x puas ati x dpt gigit jari kaki kakak..
dia panjat badan kakak pulak..
konon2 nak sayang2..
nak ngomol2 kakak gitu..


tup..tup...
ngappppppppppppppp...
omai.. dah kena ngap dah..
menjerit kakak tu oiii...
terkejut dia tgh tido kena gigit ngan adik..
cian anak ibu..

adik pulak boleh tersengeh2 henjut badan..
berjaya gak gigit badan kakak...
hahaha...
anak oh anak...
nak marah pun x jadi..
bila dia dah tersengeh tunjuk muka comel dia tu..
tayang gigi rabbit dia lagi..
cair mak oiii...
hahaha...

tu ler kesah adik yg suka buli kakak skrg ni..
bukan sekali.. bukan 2x..
tp berkali2 dah..

nak tau sebab ape??
sebab adik nak tambah gigi lagi..
2 batang gigi atas dah kuar..
tu yg asyik ngences jer lately ni..
pastu asyik nak cari mangsa jer utk diasah gigi tu..
muahahaha..

so total gigi adik skrg ni dah ada 6 btg..
4 atas.. 2 bawah...

tu dia kesah 2 minggu sebelum adik menginjak usia setahun..

nanti nak share citer pasal dia nak jalan pulak.. 



4 comments:

Homemade,

Roti Lapis Daging Berkeju lagi..

September 20, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum..

Salam jumaat.. penghulu segala hari..
semoga hari ini lebih baik dari semalam..
dan yg pasti, arini last keje..
esok dah weken lagi..
hoyehhh..
hehe..

Arini pagi2 nak citer pasal makan2..
hahaha.. pg dah up entry makan2 ek..
bukan apa, takut terlupa..
lagi2 bab resepi2 ni..
ayah wan tu kalo dah suke 1 jenis makanan,
dia x suka ibu dilah tukar2 resepi..

Kalo ibu dilah ni kadang2 nak la jugak tukar2 kan..
try tambah bahan tu sikit..
tuka style sikit..
saje nak try2..
tp kadang2 tu la..
ayah wan tu pulak x suka..
tp kite tuka sikit3 dia x perasan kot..
bila dia dah rasa sedap..
baru la bagi tau kan..
hehehe..

So, bila dia dah kata sedap tu,
kena la take note..
next time boleh wat cam tu lagi..


ok2.. back to topic..
apa yg ibu dilah masak aritu,
Roti lapis daging berkeju..
yg ayah suka sgt..
2nd time buat tu..
yg 1st time dia cakap sedap jugak..
kena dengan tekak dia yg high taste tu..
hahaha..

Yang 2nd time ni pun..
dia cakap sedap jugak..
bezanya cuma ibu dilah tambah letak kentang jer..
kentang tu potong dadu kecik2..
masak skali ngan daging sampai empuk..


Mudah dan sgt mengenyangkan..
Ni menu untuk dinner malam tu..
makan 3 org..
kakak imani pun suka sgt..

Kalau nak resepi boleh tengok kat entry sblm ni;


Sori la.. macam biasa tak leh nak wat link..
so share jer la link ni.. 

okla.. selamat berhujung minggu..
tata..
^__^

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Kakak imani dah boleh diajak solat bersama..

September 19, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum


 
Alhamdulillah.. semenjak ibu dilah belikan telekung untuk kakak imani aritu, nampaknya kakak imani dah pandai mengikut ibu dan ayah solat skrg ni.. pantang nampak ibu masuk bilik nak solat dan amik kain telekung, cepat jer dia follow.. pastu dia pun cakap kakak nak semayang jugak..

  
Kalau dulu dia sebut telekung tu 'sjadah' tp skrg dia dah tau sebut telekung..
Telekung tu pun dia dah pandai pakai sendiri.. kalau pakai pun xnak nampak rambut langsung.. sebab ibu dah terangkan kat kakak yg kita x bole nampak rambut bila pakai telekung tu.. so dia paham dah.. tu yg xnak nampak rambut langsung.. kalo nampak dia marah2.. huhu


Lepas tu nak bentang sejadah pun sendiri..jangan kite bentang kan.. semua dia nak buat sendiri.. cukup marah kalo kite watkan untuk dia tau.. perbuatan dalam solat pun dia dah pandai buat..

Ada skali tu kakak nak ikut ibu solat.. tp time tu ibu dah nak siap solat.. dia baru prasan agaknya.. so dia pun bising2 nak ikut jugak.. suruh amikkan telekung dia yg tergantung kat pintu..  lepas ibu solat baru amikkan telekung dia.. so disebabkan ibu dah siap dan adik nanges, ibu suruh la kakak solat sendiri... alhamdulillah.. dia bole solat sendiri.. walaupun tunggang telanggang dia solat.. huhu.. at least dia nak jugak..


Lepas tu solat magrib pulak.. time tu ibu dah cakap nak solat tp x gerak2 sebab duk melayan adik.. tau2 dia nak solat dulu.. usha2 tengok dia solat dalam bilik.. sejuk perut ibu mengandungkan kakak.. 


 
Sekarang kalo ayah solat pun dia nak ikut jugak.. dia solat sebelah ayah.. sebab ruang dalam bilik tu kecik.. yg penting 1 sejadah utk dia sorg.. x mo share2.. huhu.. 

La ni.. kalo time ibu tgh solat then adik datang kaco.. kakak dah pandai marah adik.. x bagi adik kaco ibu yg tgh solat.. makin bijak kakak ni la..

Alhamdulillah.. bila anak2 tengok kita sentiasa solat, lama2 dia akan ikut jugak..
yg penting bagi peluang kat mereka explore.. sediakan apa yg patut mcm telekung dan sejadah.. insyaAllah mereka akan ikut apa yg kita buat..

Semoga kakak menjadi anak yg solehah..
anak yg beriman, anak yg berbudi pekerti mulia.. 
dan anak yg bijak..
 amin.. 


2 comments:

Homemade,

Spaghetti Cabonara yg sgt mudah dan sedap!!

September 18, 2013 Ibu Dilah 3 Comments


Assalamualaikum..

Arini nak share satu resepi spaghetti cabonara yg paling mudah..
kira ni resepi yg paling basic la..
Boleh ikut bahan2 basic ni then boleh tambah bahan2 lain sendiri..
ikut sukahati nak tambah apa..
Ni pun jadi basic sebab ni jer bahan yg ada kat umah..
kalo x, memang mcm2 dah masukkan..
hehehe..

Spaghetti Cabonara


Bahan-bahannya:
(untuk 2-3org)

1/2 bungkus spaghetti
1 tin button mushroom
1 tin sos cabonara
1/2 tin air (guna tin sos cabonara tu)
3 btg sosej
125 ml susu fresh milk
2 slices cheese
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 sk serbuk lada hitam

sedikit olive oil utk menumis
sedikit daun oregano


Cara penyediaan :
1) Rebus spaghetti dalam periuk. Letak sedikit garam dan minyak.
2) Tumis bawang dan serbuk lada hitam.. then bila bawang dah layu, masukkan sosej dan cendawan yg telah dipotong kecil2.
3) Masukkan sos cabonara dan kacau2 sikit dan masukkan air.
4) Bila dah mendidih, masukkan air susu dan kacau sehingga sebati..
5) Lastly, masukkan cheese yg telah dicubit kecik2.. kalau guna pamesan cheese pun boleh jugak..
6) Tabur kan daun oregano.. Siap!!
7) Sedia utk dimakan..

Selamat mencuba resepi yg super simple ni!!

Kalo xnak rasa berlemak sgt, xyah guna fresh milk..
Tapi asben daku suka letak fresh milk..
kalo x letak dia rasa x sedap..
(bagi dia la..)
bagi ibu dilah ok ajer..

# Boleh juga tambah udang / kupang / sotong dan lain2..
# Tak perlu letak garam sebab cheese tu kan dah masin.

3 comments:

Aktiviti bersama family,

WW20 # Bedtime story

September 18, 2013 Ibu Dilah 0 Comments





0 comments:

Aktiviti bersama family,

Perjalanan yg tak dirancang..

September 17, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum..

Arini bermalas2an nak keje selepas melalui weekend yg panjang dan menyeronokkan.. pada awalnya, kitorg xde planning nak pegi memana pun memandangkan asben cakap dia nak keje ari sabtu ngan ahad.. so ibu dilah pun malas la nak pk pasal berjalan.. abis2 pun jalan2 kat area jb ni jer..

Tp malam jumaat tu tetiba ayah wan ckp dia x jadi keje weekend tu sbb xde keje..
alahai.. kalo tau boleh balik kg.. tp kat kg xde org pulak.. so, pk ari ahad ke bawak la anak2 pegi legoland ke.. sebab kakak asyik cakap nak gi legoland jer..

Tapi ayah wan cam x nak pulak.. dia cakap malas ar nak gi legoland sebab panas la.. malas nak beratur la.. x syok sebab byk game yg kakak x leh main la.. abis tu nak wat camna.. dah umo kakak pun lom masuk 3 thn.. main jer la tempat yg dia leh main..

Hmm.. apa2 pun ibu dilah cakap, ari sabtu adalah hari utk ibu kemas rumah dan basuh baju.. nak jalan2 ari ahad ok.. alhamdulillah.. dapat la basuh baju & kemas umah.. tp tu pun dah dekat malam ayah wan dah mula boring sbb duk kat umah jer.. last2 lepas magrib kitorg kuar jalan2 kat pekan rabu pastu terus ke bandar.. jalan2 kat danga bay.. ala.. saje amik angin malam.. bawak anak2 kuar.. dalam kul 10 lebih dah balik umah..

Ahad masing2 bangun lambat sebab tido lambat.. mana x nye, budak2 ni asyik nak main jer.. tido pun dah pukul bape ntah.. bangun2 pagi tu pun kitorg golek2 kat katil lagi.. saje tengok anak2.. suke ayah ibu dia ada kan.. sambil tu discuss apa aktiviti nak wat ari ahad tu..

Tetiba ayah wan cakap, jom pegi mersing.. hah?? pegi mersing?? time tu dah dekat nak tengahari dah.. nak bersiap2 lagi.. mersing tu bukan dekat sgt.. boleh tahan jugak la.. agak2 boleh sampai melaka jugak jauhnya tu.. hahaha

So, ibu dilah pun cakap, boleh jer kalo nak pegi.. lagipun kat sana kan area pantai kan.. boleh bawak anak2 jalan kat pantai.. tp kalo lewat sgt kite tido sana jer la.. cari la budget hotel ke.. tido semalaman.. so dah siap standby bawak baju lebih..

Ni 1st time kitorg drive sendiri ke mersing.. sblm ni penah la lalu jer mersing tu, tu pun naik bas dan jalan malam.. so x berapa cam la keadaan jalan tu.. rupa2 nya agak jauh jugak.. kitorg gerak kul 12.45pm sampai sana dalam kul 3 pm.. lama kan.. x tau la kalo org yg dah biasa ke sana kejap jer.. ni dengan jalan selekoh2.. tu yg berhati2 tu..

Sampai2 cepat2 cari tempat makan.. perot dah lapo dah.. x makan tghari lagi.. tp x jumpe kedai makan sgt.. ada pun lom bukak lagi.. biasa la, restoren seafood belah malam baru bukak.. last2 kitorg pegi makan kat jeti jer..

Tokeh kedai makan tu sgt peramah.. sempat la kitorg borak2.. tanya apa tempat menarik kat mersing tu.. dia cakap xde apa la yg menarik kat mersing.. kalau ke pulau2 area mersing tu memang best la.. tp kalo kat bandar mersing tu xde pape.. Abis2 pun tempat yg biasa diorg pegi pantai air papan.. tempat ni biasa gak ktorg dengar..

Oh ye.. time tu kitorg makan sotong besar dan udang besar.. total makan RM30 siap air.. boleh tahan la.. mula2 terkejut gak makan gitu jer dah rm30 tp bila pk2 balik sebab amik lauk sotong besar tu kan.. kira logik la.. nasib baik sedap.. huhu

Lepas makan kitorg jalan2 cari keropok lekor.. beli la 2,3 jenis utk bawak ke pantai.. dalam 15minit sampai ke Pantai Air Papan.. ramai org time tu.. tp keadaan kat situ x seperti yg ibu bayangkan.. pantai dan air laut nya xdela bersih sgt.. tp boleh la untuk mandi2.. 



Ibu dilah x mandi pun.. ayah wan jer yg bawak anak2 main kat gigi air.. kakak ngan adik main2 air sikit2 jer.. kakak tu takut air laut.. kalo kena tinggal kejap pun dia bole nanges.. mungkin dia takut ombak kot..

Yang adik pulak seronok dapat jalan2 kat pantai.. berjalan atas pasir.. dia kan memang tgh kemaruk nak belajar jalan.. walaupun diorg takut ngan air laut, tapi diorg nampak seronok sgt.. kakak asyik cakap dia mandi air laut jer.. padahal xdela mandi sgt.. hahaha.. yg penting kitorg hepi...


Kitorg kat situ x lama pun.. dalam sejam lebih jer.. lepas tu bersih kan anak2 dan bawak masuk kete.. memandangkan xde tempat yg menarik sgt kat mersing tu, so ayah wan decided utk terus balik jb jer.. kalo ada tempat yg lain yg bole kitorg pegi memang dah stay 1 malam kat mersing tu..

Kul 6.30ptg kitorg gerak balik jb. kalo pegi ikut kota tinggi, tp time balik kitorg  ikut kluang pulak.. jalan nya pun lebih kurang sama jer.. selekoh2.. perjalanan lebih kurang 2 jam lebih jugak.. hmm.. bila lalu kluang, x sangka bandar kluang tu besar jugak.. x macam mersing, kecik jer.. mcm xde pape..

Macam x caye kitorg dah buat keje giler ari ahad tu.. pegi balik mcm tu jer.. hahaha.. rasanya x penah kot gi berjalan cam ni.. lain la kalo keje kawen kan.. banyak habis masa kat jalan jer..

Tapi kan... ayah wan cakap, lepas ni ibu boleh survey2 lagi.. 2 bulan skali kite boleh gi jalan macam ni lagi.. tp tempat yg x jauh sgt la.. bajet dalam rm200 ke.. kalo nak jalan jauh tu kena planning betul2 la.. tau x, kitorg g mersing cuma habis RM150 jer.. tu pun duit petrol la yg banyak.. hehe..

Syok pulak wat aktiviti cam ni.. tp yg penting kain baju kat umah dah setel la, so xdela ibu dilah ni meroyan pulak nanti.. hehe..
Ok, next nak pegi mana pulak ye??

2 comments:

Anak-anak,

Gaya kakak imani tido

September 13, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum semua..

Syoknye, arini dah ari jumaat..
ari last day keje..
esok dah cuti..
3 hari lak tu..

Aku lom ada planning pape weekend ni..
tp yg pasti kemas umah lar..
dan mungkin jugak boleh bawak anak2 pegi legoland lagi..
anual pass tu habis hujung thn ni..
kitorg pegi pun baru bape kali jer..
tu pun bukan dapat main semua..
sebab ada budak kecik kan..
cam x puas jer nak main..

ok2.. back to topic..
lately ni kakak imani slalu jer x tdo siang..
maklum ler anak bbsitter tu cuti sekolah sbb upsr kan..
so sakan la kakak imani bermain..
tu yg x tdo siang tu..

Bila balik umah jer..
mintak 'iyo'..
pas minum mesti dah tertido..
tp anak2 aku ni jenis yg tdo kejap jer..
xleh nyer tdo sampai pagi..
dalam setengah / 1 jam pastu sure bangun..

Ada satu habit kakak ni kan..
dia kalo dah ngantuk sgt pun..
bila disuruh baring dia xnak..
pastu sanggup tahan mata tu..

Semalam, lepas minum iyo..
makan roti..
dia main2 jap..
pastu adik usik2 dia..
pelik jugak dia senyap jer..
rupa2nya dia dah tertido..
pastu asal boleh je dia tdo..
dengan tertonggeng la..
hahaha..
pelik..pelik..

Ni la gambar malam tadi.. asal bole jek dia tido camni..

Yang pada asal nye dia duduk kat belakang aku..
time ni aku tgh menyusukan adik sambil baring..
sambil2 tu aku main game kat hp..
so dia pun sibuk nak tengok jugak..
tp dia dah ngantuk sgt..
suruh baring x nak..
last2 tetido sambil duduk..
pastu jatuh tergolek..
huhu..
nasib baik kat tilam dah..
kalo tak...


Ni pulak time adik tgh main2 ngan kakak..
tengah main guling2 mcm ni tetiba kakak senyap..
pelik jugak..
time ni mmg x terpikir pun yg dia tido..
sebab x nampak dia mengantuk pun..
pulak tu tgh main wrestling2 kan..
xkan ler boleh tido..
tp tu la kakak..
kalo ngan ngantuk..
kat mana2 pun bole tido..

Ni pulak time balik kg rumah bunda.. tgh main2 buai boleh pulak dia tertido cam ni.. patut pun senyap jer..



Yang ni pulak time on the way balik dari umah bunda ke jb..
time ni malam.. kakak berdiri pandang kete luar..
panggil2 dia senyap jer.. dah agak mesti dia dah tertido..
so kitorg benti kat hentian kulai.. 
tengok2 memang betul dia dah tetido..

Keadaan tertido dalam kete ni slalu jer berlaku..
normally bila kat kete kakak duduk kat tengah2 bahagian seat belakang.. 
sambil tengok jalan..
tangan pegang seat ibu and ayah..
so, dalam keadaan duduk mcm tu dia akan tertido..
biasa aku akan perasan bila dia senyap jer..
mesti dia dah tetido..
tak pun mata dah layu sgt..
kejap2 dah tetutup..
tersengguk2 lawan ngantuk..

Bila aku tengok dia, mmg sah dah ttdo..
bila keta bergoyang sikit,
mata dia terbukak2 sikit..
kalo kita suruh dia baring mmg dia marah..
x nak dengo tu..
haippp.. dah ttdo pun degil lagi..

Kadang2 dia berdiri kat tengah2 seat tu pun boleh jugak tetido..
or duduk kat bawah seat pun boleh..
senang cakap asal boleh jer la..
kat mana2 pun bole..

Rasanya setiap kali kuar kalo dia ngantuk mmg dia akan tetido mcm tu..
cuma aku jer yg x dan nak amik gambo..
kalo tak, mmg mcm3 la aksi dia tido..
hahaha..


2 comments:

Aktiviti bersama family,

Jom Makan Besar!!

September 12, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Assalamualaikum..

Hari selasa lepas, balik jer keje tgk asben ku mcm bad mood.. ada ler tu yg x kena.. tension2 bila apa yg dirancang x menjadi.. kepala dok pusing asyik pikir itu ini.. iyela, sebagai ketua keluarga, dia la yg memain kan peranan penting untuk menjana ekonomi keluarga.. [cett.. ayat x bleh blah kan..hahah] iyela, sebagai isteri kite cuma boleh membantu mana yg boleh jer.. tp ketua keluarga tetap org yg diamanahkan utk mencari nafkah untuk keluarga kan..

Ok2.. tetiba dalam kusut2 dia cakap
"Jom makan luar!! Nak makan apa arini? Makan yg best2 sikit.. "
Wahhh.. ada org mau belanja makan besar la.. huhu

Planning asal nak pegi makan kat Malay Village dekat Nusa Bestari.. tp bila sampai sana tutup pulak restoren tu.. pikir2 lagi nak gi mana.. pastu cik abg syg tu bg suggestion pegi Marina Seafood dekat Danga Bay.. Berhadapan dengan Tune Hotel..

Sampai ler kami di sini.. dalam hati memang dah agak mesti kaw2 budget malam tu.. sebabnya tempat tu kira exclusive ler jugak.. mahal2 makanan nye.. boleh wat makan 2 minggu la.. hahaha.. tp cik abg syg ku tu cakap, xpe, sekali sekala makan mahal apa salahnya.. i ok ajer.. hehehe

Jom tengok apa yg kitorg makan.. Just order 2 jenis lauk jer.. Ketam masak cili dan ikan siakap australia masak stim.. seafood kat sini semua fresh2 tau.. boleh tangkap sendiri.. boleh pilih sendiri..
 


View dari table kitorg.. bebudak ni suka la sebab nampak ikan kan..

Tapi ada 1 je yg agak x memuaskan hati daku.. ketam!! al-maklum ler, aku ni x berapa nak suka makan ketam.. sebab leceh nak kopek2.. pastu isi pulak sikit.. aii.. tensi tul nak makan benda leceh2 ni.. lagi2 dengan nak menyuap anak lagi.. leceh ar..


So ketam tu asben je yg byk makan.. aku makan ikan tu sambil suap adik.. ohh.. adik suka sgt makan ikan tu ok.. lambat jer dia bising.. hahaha.. ikan tu masak stim.. so boleh la bagi adik makan..



Kakak pulak dia makan sendiri.. bagi dia makan nasi dengan ikan.. ibu dia jugak yg x sempat nak makan.. mana nak suap adik, mana nak 'kokak' ketam.. hahaha.. tu yg x suke nak makan ketam tu..



Suka la kakak ye dapat makan besar.. makan fish mahal.. ketam mahal..
oh ye.. nak tau x harga ketam tu bape.. RM98 hokehhh.. adohai.. aku rasa mcm x berbaloi ler pulak order ketam tu... harap besar jer tp isi xde.. kuah banyak pun bukan boleh makan semua kan.. haha.. rugi..rugi.. pasni aku boikot kalo laki aku nak makan ketam lagi.. hahaha.. boleh gitu??

Ehh.. pasni boleh cakap kat cik abg,
"abg kusut2 la lagi.. nanti boleh kita makan besar lagi.."
Hahaha...

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Bila kakak imani nak jadi baby balik...

September 11, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum semua..

Ni citer weekend lepas.. ntah apa mimpi si kakak imani ni pun x tau.. tetiba dia nak isap puting pulak.. ntah ceruk mana dia jumpa puting ni ntah..


Actually puting ni dulu adik yg punya.. tp adik x suka hisap pun puting ni.. jadi bahan mainan kakak jer la.. tp dah lama x nampak puting ni.. tetiba aritu dia cakap dia nak isap puting.. sbb dia dah terjumpa la tu..  nasib baik dia basuh dulu baru masuk mulut..

Lepas tu, kejap2 dia lari pegi bilik air.. ingatkan dia wat ape.. rupa2nya dia basuh puting tu.. tau x sebab apa dia asyik basuh jer??
sebab dah penuh air lio.. hahaha.. tau pulak tu rasa best bila puting penuh air lior.. kahkahkah..

Kakak ni memang pantang tul ngan air lior.. x nak share air ngan adik la, kalau suap makanan kat adik guna sudu, kalau ada balance sikit makanan adik tu kat sudu, dia xnak makan makanan tu.. sebabnya dia cakap ada air lior adik.. dah pandai geli skrg ni tau..
hahaha..

Berbalik pada topik, bila dah isap puting tu mula la dia wat gaya ala2 baby gitu.. bila kite panggil dia, dia pun 'ekkk...ekkkk..' wat macam baby tu.. hahaha.. drama betul la kakak ni..

Yang adik lak geram jer tengok puting tu kat mulut kakak.. asyik nak di tarik je puting tu.. bila dah cam tuh, kakak pulak merengek lagi.. dah 'baby' nama nya kan, mana boleh org cabut puting dia.. hahaha..


Lepas dari tu, dia wat projek lain pulak.. kakak ni memang suka dok punggah2 baju bajan dia ngan adik.. penat la maknya ni dok kemas & susun elok2.. datang dia main tarik jer.. dah tu pandai nak memiliih pulak.. dah beso kata ko kan.. tu yg pandai nak pilih baju apa nak pakai..

Time ni ibu tgh layan adik menyusu kt hall.. tetiba dia datang terjah dengan pakai baju sendat ni.. aku apa lagi.. 'hahhhhhhhhh....' meloponggggggg la tengok dia pakai baju tu..  tersentap ler kejap.. pastu terus ketawa berdekah dekah.....

Adohaii.. boleh pulak dia pakai baju kecit ni kan.. dia cakap apa tau,

"Ibu, baju adik ni kakak x muat la.. dah kecit sgt!!"

Hahaha.. mau nyer x kecik, kakak tu yg dah besar.. macam sarung nangka gaya nyer.. kahkahkah.. jangan kate nak butang romper tu, butang pun dah kat pusat camner nak dibutangkan.. hahaha... pampers pun tak mampu nak ditutup..

Lawak tul aku rasa.. camne la dia boleh terpikir nak pakai baju tu ek.. adohaiii.. penat mak ko ni gelak kan ko kakak... dah tu bila aku cakap ibu nak amik gambo jap, pandai lak dia berdiri betul2...

Tula dia perangai anak dara sorg ni.. mcm2 ragam dia sekarang ni..
kadang2 menggugat tahap kesabaran mak dia ni jugak..
uhhh.. urut dada banyak2...

2 comments:

Cerita ibu,

Faris Zakwan 11 months..

September 10, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Assalamualaikum..

Hari Sabtu lepas bersamaan 7 Sept 2013, usia adik faris genap 11 bulan.. tinggal lagi sebulan jer adik faris nak setahun... cepat tul masa berlalu kan..

Perkembangan adik faris sepanjang tempoh 10 ke 11 bulan..
 

1) Dah pandai berdiri lepas tangan - yg ni baru jer lagi.. adik dah boleh lepas tangan sekejap2.. mcm berdiri kat sofa pastu nak bergerak ke ibu.. dia dah boleh melangkah setapak dua tanpa berpaut.. tp cepat2 jer la.. dalam keadaan bukan berdiri tegak..
2) Dah pandai merangkak.. Ye, adik faris lambat merangkak, sbb dia pandai wat yg lain dulu.. dia merangkak dah 10 bulan lebih baru nak pandai merangkak.. walaupun masa 6 bulan adik dah boleh angkat montot dia betul2 cam org nak merangkak.. tp offically dia merangkak time 10 bulan.. huhu..

3) Panjat memanjat - dah makin aktif aktiviti panjat memanjat.. panjat sofa, katil, naik tangga.. oh ye.. umah kitorg xde tangga, tp kalo pegi umah org yg ada tangga, memang memanjat tangga jer la keje nya.. pastu kalau naik dan turun katil yg rendah mmg dah lama boleh.. cuma katil kitorg yg kat master bedroom ni tinggi, adik x sampai kalo nak naik / turun..

Biasa kalau dia nak turun dia pusingkan kaki menjulur arah bawah.. pastu dia tolak badan dia sikit2.. selagi x jejak dia wat la selow2.. tp kalo katil yg tinggi ni mmg kompem la x boleh.. separuh jalan dia kan naik katil tu balik bila dia x rasa kaki jejak kat lantai.. haha.. dia akan cuba dan cuba sampai boleh.. kalo x boleh dia mengesot sikit, cari tempat yg ada tilam kat tepi katil tu, kat situ jer la yg dia boleh turun.. hahaha.. bijak betul anak ibu ni..

4) Dah pandai naik basikal kakak - Skrg ni adik memang tgh kemaruk nak main beskal kakak.. pantang nampak jer cepat jer dia pegi kat beskal tu and berdiri.. pastu mula la angkat2 kaki nak naik beskal.. mula2 risau jugak takut dia jatuh kan sbb beskal tu ringan jer.. dia pegang2 pun kadang2 nak jatuh dah..


Tp sebab nak bagi adik belajar naik beskal tu, terpaksa la kita tolong pegang beskal tu.. so dpt la adik belajar sikit.. setelah berusaha bersungguh2 akhirnya adik berjaya naik beskal tu.. syabas adikkk!!! adik faris memang bijak!!


5) Semakin lasak!! - skrg adik dah tunjuk sifat kelelakian dia yg sebenar... hahahaha.. [ayat x tahan kan..] makin lasak anak bujang aku ni skrg.. asyik main wrestling jer ngan kakak imani.. yg kakak pulak menadah jer bila adik wrestling dia.. hahaha.. selagi dia x rasa sakit, boleh la 2 beradik ni tergelak2.. kalo dah sakit, nanges jer la.. hahaha

6) Dah makan nasi - sejak dari awal mmg adik x nak makan bubur.. kalo makan pun sikit jer.. sehari 2 makan bubur dah boring.. skrg adik suka makan nasi.. biasa time kite makan tu, boleh suapkan adik sekali.. tp nasi yg lembut sikit la.. jgn yg keras seketul2 tu..

Selain tu adik dah pandai makan biskut.. bukan biskut baby tu tau.. biskut tu mmg dia makan.. tp ni biskut tiger, jenis biskut yg senang lembik bila masuk mulut.. time dia makan biskut ni dia boleh duduk diam sekejap... boleh makan 2-3 keping skali makan.. makan biskut lemak  cicah air pun dia suka.. hahaha..



Lagi satu adik suka makan macaroni cheese.. bukan main suka lagi dia makan.. pantang lambat sikit kita suap, dia dah berbunyi2 mulut dia minta lagi.. haha.. kadang2 sampai tepuk2 meja bila kita lambat bagi..

7) Masih minum susu ibu sepenuhnya - walaupun aritu dah kurang minum susu lepas cuti hampir 2 minggu.. tp skrg adik dah minum 4 botol sehari.. gaya menyusu pulak toksah cakap ler.. mcm2 gaya.. kadang2 sampai tetido atas tek ibu.. mana tak nye kalo tek sambil tertonggeng2 atas badan ibu dia ni.. kadang2 tu, montot dia sedap jer kat muka ibu dia.. sabo jer la..


Ada satu tabiat dia skrg ni suka menggentel.. hahaha.. telinga ke.. kadang2 tek ayah dia pun jadi mangsa.. kahkahkah.. dia duduk2 tepi ayah dia, muka pandang tempat lain, tp tangan duk menggentel.. kahkahkah.. kalo time dia geram dia geget tek ayah dia tu skali.. lawok doh... hehehe..

kadang2 cian kat ayah.. tp kira fair la kan.. ibu dah slalu jer dia geget.. skali skala ayah kena la merasa jugak kan.. kihkihkih...
[tawa tutup molot]

okla.. beno nya banyak lagi perkembangan adik.. biasala budak tgh nak membesar kan.. setiap hari ada jer akal baru.. banyak benda yg dia nak belajar... selagi perkara yg dia nak buat tu x merbahaya, kita biarkan jer.. biar dia belajar.. yg penting kita monitor.. kalo dihalang sgt, mcmana akal dia nak berkembang kan.. kan..

x sabar nak tengok adik berjalan.. skrg ni pun kalo kite pimpim dia dah boleh jalan.. agak2 umur adik setahun nanti adik dah pandai jalan x ek??
hurmmm...

Semoga anak ibu menjadi anak yg soleh dan bijaksana..
love u so much adik..

4 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding # Susu 'PINK'??

September 09, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum semua..

Arini nak share citer pasal susu 'pink'.. Kejadian ni baru jer berlaku pagi tadi semasa sesi pertama mengepam.. dan yg pasti ni 1st time berlaku sepanjang menyusukan adik faris..

Citer nya macam ni.. masa aku tengah pam tadi, aku terasa nak tengok susu dalam botol tu.. ala, normal la tu kan, time pam nak tengok bape oz dah susu yg dah dapat.. lagi2 time tu tgh LDR.. susu pun agak laju sikit.. masa tu pun baru je stat mengepam..


Sekali bila aku tengok susu tu.. glupppp.. 'SUSU PINK'????? tersentap ler kejap... mana x nye, 1st time kan.. aku pun terus la off kan pam.. buka botol tengok memang betul kaler PINK.. terus aku tukar botol.. bersihkan corong dan pasang kat botol lain.. then continue pam cik B sebelah pulak..


Pastu baru teringat yg cik N aku semalam luka sikit gara2 digeget adik faris.. tengok2 kat cik N tu, sahhhh... memang ada darah kat tempat luka yg sama tu.. padahal sikit jer pun luka tu.. aku ingatkan dah kering dah.. [ ehh.. aku dah terlupa sebenarnya pasal luka tu ] sebabnya x rasa sakit pun masa mengepam tu..

Biasanya kalo adik faris geget xdela sampai berdarah gitu.. paling teruk pun cuma melecet jer.. tp time melecet tu mmg rasa sakit woo bila tengah pam.. tp kali ni x sakit pun, tu yg aku dah terlupa pasal luka tu..

Ehh.. ntah2 dari malam tadi time adik faris menyusu pun dia dah minum susu 'PINK' ni la... ohhhmaiii.. kesiannya anak ibu.. kecik2 dah minum darah.. 
ehh.. apa la ibu ko ni merepek dik... hahaha


Tapi nasib baik la aku cepat perasan tadi.. kalo x habis dah penuh botol tu campur susu 'PINK'.. tu pun tadi dah 1 oz susu 'pink' tu.. buang jer la.. terus x jadi pam sebelah cik B.. duk pam yg sebelah jer la.. hasilnya cuma dapat 3 oz jer utk sebelah cik B yg ok tu.. Tengok tu.. nampak sgt beza nya kan...

Tapi kan.. boleh ke adik minum susu berdarah ni?? xpe ker?? ada effect tak bila dia dah terminum susu ni??

Alhamdulillah.. setelah bertanya kepada beberapa org rakan dan juga meng'google' , tiada masalah jika baby terminum susu yg berdarah.. xde masalah pun.. lagi2 kalo direct feeding kan.. fuhhh.. lega sikit.. cuma yg susu 'PINK' yg aku pam tu aku tetap buang.. sebab rasa macam x syok pulak nak bagi adik minum.. kalo direct tu kan kite x nampak..

Hurmm.. ok, tu  je la citer arini.. sebenarnya nak up citer lain arini.. tp tetiba jadi cam ni, so up la citer yg fresh ni dulu.. huhu..

Ok.. till then..
bye..
^__^

2 comments:

Cerita ibu

Ceritera Ibu # New header

September 06, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Assalamualaikum..

Salam Jumaat semua..
tengok la, my belog ada header baru..
Shantek tak?? shantek tak?
Hehehe..

Dah lama rasa nak tukar header ni..
nak letak gambar adik ngan kakak sekali..
konon2nye nak ler wat sendiri..
tp apakan daya...
penyakit MALAS ni kuat sgt..
hahaha..

Last2 niat dari awal tahun nak tukar,
sampai dah nak akhir tahun baru dapat tukar..
tu pun sebab tempah kat org..
Kalo org peknen, skrg ni tgh tunggu masa nak beranak je la..
hahaha...
dasat tak dasat lama nye kan..


TQ to ummi SUE yg buat kan header baru utk ibu dilah..
tantek kan.. shomel2 jer..
ada rainbow2 lagi tu..
^__^

Semalam kul 5 lebih order kat Ummi Sue,
kul 6 lebih sue dah reply email cakap dah siap..
cepat betul sue buat..
caya la...
tp baru pg ni tengok header tu,
sebab guna email address opis smlm..

Pape pun,
TQ so much ummi sue..
len kali boleh order lagi..
korang pun kalo nak order sempat lagi ni..


korang gi tengok kat belog ummi sue tu ada banyak lagi contoh yg shantek2..
tp mahap ler yer, xleh nak wat link ler pulak..
lately ni mmg laptop ni xleh nak wat link2 bagai..
x tau ler, laptop yg problem ke hape..
geram tul.. cam nak hentak2 jer laptop ni..

Mentang2 ler laptop company,
sukati aku jer nak hentak2 kan..
hahaha..
iye ler,
kalo laptop sendiri sayang woo..
ajer giler aku nak hentak kan..
hahaha..

tengok2.. aku dah mula melalut..
x leh ler terkeluar sikit dari topik,
panjang berjela aku duk merapu..
hahaha..
dasar mak nenek..
pot pet pot pet jer keje nya..
hahaha..

dah..
xmo cakap lagi..
ok
bye..


p/s : pasni kalo ada masa nak tukar template lak..
kalo ada masa la.. hehe

4 comments: