Babysitter,

Breastfeeding # Bila cuti lama sgt, adik Faris refuse EBM

September 05, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum..

Problem yg paling aku ditakuti akhirnya terjadi jugak.. memang dah boleh agak dah.. mana x nye, seminggu cuti raya plus 2,3 hari terpaksa cuti sebab anak2 demam + weekend lagi.. hah.. total hampir 2 minggu si kecit tu berkepit jer ngan ibu dia ni.. tu yg bila anto adik ke rumah BS dia refuse EBM tu..

Mesti adik faris t'pikir kan," nape lak adik kena minum susu botol?? kan sebelum ni best jer adik dapat 'tek' ibu.. adik xnak minum susu botol.. adik xnakkkkk!!!!" sambil menanges2.. 


Hahaha.. pandai tul ibu ni wat drama ek.. tu la padahnya bila cuti lama sgt.. anak dah terbiasa direct.. bila anto umah bs dia xmo minum guna botol.. sanggup x tahan lapar tu.. cian anak ibu.. lagi2 tuka bs baru kan time tu..

2,3 ari pertama tu adik cuma minum 1 botol jer sehari.. bayangkan lah dari 7.15 am sampai 6.30 pm, dia cuma minum susu sebotol jer.. tu pun dia minum lepas dah penat menanges..

Hari ke 4 dan ke 5, adik minum 2 botol pulak.. ibu bukan main suka lagi bila dia dah tambah jadi 2 botol.. last week, tambah lagi 1 botol, so kira 3 botol sehari..
dan semalam dah bertambah jadi 4 botol.. alhamdulillah.. seronok sgt..

Tula.. bila lama cuti, anak pun lupa dah.. puting botol mana sama ngan ibu punye kan.. hehehe... tu pun siap kena tukar puting baru dia nak minum..

Alhamdulillah.. anak2 dah mula serasi dengan bs baru.. kakak imani tu pun dah kamceng dengan anak bs tu.. sampai nak mandi petang pun tunggu kakak tu balik baru dia nak mandi.. nak mandi sama2 katanya.. ahaha..

Lagi satu problem bila cuti lama sgt ni susu mula la merudum sikit.. gara2 x mengepam time cuti kan.. bila naik keje balik, macam malu2 susu tu nak kuar.. jadual pam pun dah x konsisten kan.. 

Ni hasil untuk semalam untuk kedua2 belah cik B.. cuma dapat 3 oz jer selama hampir setengah jam mengepam.. apa2 pun tetap bersyukur masih ada rezeki utk adik..

 Yang ni pulak hasil untuk hari ni.. dpt 7 oz untuk kedua2 belah..

Alhamdulillah.. syukur sgt.. tp memang hasil tenusu skrg ni x stabil.. kejap dpt sikit sgt.. tp dah lama x dpt 7 oz mcm ni semenjak aku kurangkan sesi mengepam.. kalo dulu senang jer dapat mcm ni.. tu yg sampai penuh deep freezer tu.. pastu aku kurangkan sesi mengepam.. akibatkan, susu makin kurang..

Adohaiii.. kena wat power pumping balik ni.. tp ntah biler ler leh buat tu kan.. penyakit 'M' ni kuat nau berjangkit kat aku.. hahaha... tp nasib baik stok yg ada masih mencukupi untuk adik faris.. kalo tak, memang aku dah gelabah kucin bila susu merudum.. hahaha..

Ok, ni ada 1 tips untuk merangsang susu keluar dengan banyak.. dengan kata lain nak merasa 'LDR' tu lama sikit.. apa yg perlu kita buat, time mengepam tu bayangkan si comel kite.. paling senang tengok la picture anak korang.. 


Contohnya tengok gambar adik faris mcm ni.. sure terbayang2 dah keletah dia ni depan mata kita kan.. tengok dia sengih2 cam tu.. cair aku wehh.. sape tak geram tengok muka comel cam ni kan.. [ibu  dah mula nak angkat bakul sendiri..hahaha]
Sape lagi nak puji kan kalo bukan mak paknye sendiri.. hahaha..

So, bila dah terbayang budak ni, LDR tu cepat la datang.. kadang2 mencurah2 tu.. tu la yg slalu aku wat bila agak2 susu malu2 nak kuar.. tp kalo susu ok biasanya sambil mengepam tu aku bw or main pesbok or main game candy crush..
Hahahaha...

Okla, mudah2an dapat menyusukan adik faris sepenuhnya sehingga 2 tahun..
Semoga Allah permudahkan perjalanan penyusuan ku untuk anakku..
aminn..

You Might Also Like

2 comments:

  1. akk since baru peod je..susu dah start kurang..huhu..but alhamdulillah..masih cukupla utk dak Aish

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la kak.. sejak peod aritu mmg susu dah kurang sikit.. lepas tu konsisten pam sehari dpt 2 or 3 botol jer.. insyaAllah, ada rezeki utk anak2 kita kan...

      Delete