Breastfeeding # Susu 'PINK'??

September 09, 2013


Assalamualaikum semua..

Arini nak share citer pasal susu 'pink'.. Kejadian ni baru jer berlaku pagi tadi semasa sesi pertama mengepam.. dan yg pasti ni 1st time berlaku sepanjang menyusukan adik faris..

Citer nya macam ni.. masa aku tengah pam tadi, aku terasa nak tengok susu dalam botol tu.. ala, normal la tu kan, time pam nak tengok bape oz dah susu yg dah dapat.. lagi2 time tu tgh LDR.. susu pun agak laju sikit.. masa tu pun baru je stat mengepam..


Sekali bila aku tengok susu tu.. glupppp.. 'SUSU PINK'????? tersentap ler kejap... mana x nye, 1st time kan.. aku pun terus la off kan pam.. buka botol tengok memang betul kaler PINK.. terus aku tukar botol.. bersihkan corong dan pasang kat botol lain.. then continue pam cik B sebelah pulak..


Pastu baru teringat yg cik N aku semalam luka sikit gara2 digeget adik faris.. tengok2 kat cik N tu, sahhhh... memang ada darah kat tempat luka yg sama tu.. padahal sikit jer pun luka tu.. aku ingatkan dah kering dah.. [ ehh.. aku dah terlupa sebenarnya pasal luka tu ] sebabnya x rasa sakit pun masa mengepam tu..

Biasanya kalo adik faris geget xdela sampai berdarah gitu.. paling teruk pun cuma melecet jer.. tp time melecet tu mmg rasa sakit woo bila tengah pam.. tp kali ni x sakit pun, tu yg aku dah terlupa pasal luka tu..

Ehh.. ntah2 dari malam tadi time adik faris menyusu pun dia dah minum susu 'PINK' ni la... ohhhmaiii.. kesiannya anak ibu.. kecik2 dah minum darah.. 
ehh.. apa la ibu ko ni merepek dik... hahaha


Tapi nasib baik la aku cepat perasan tadi.. kalo x habis dah penuh botol tu campur susu 'PINK'.. tu pun tadi dah 1 oz susu 'pink' tu.. buang jer la.. terus x jadi pam sebelah cik B.. duk pam yg sebelah jer la.. hasilnya cuma dapat 3 oz jer utk sebelah cik B yg ok tu.. Tengok tu.. nampak sgt beza nya kan...

Tapi kan.. boleh ke adik minum susu berdarah ni?? xpe ker?? ada effect tak bila dia dah terminum susu ni??

Alhamdulillah.. setelah bertanya kepada beberapa org rakan dan juga meng'google' , tiada masalah jika baby terminum susu yg berdarah.. xde masalah pun.. lagi2 kalo direct feeding kan.. fuhhh.. lega sikit.. cuma yg susu 'PINK' yg aku pam tu aku tetap buang.. sebab rasa macam x syok pulak nak bagi adik minum.. kalo direct tu kan kite x nampak..

Hurmm.. ok, tu  je la citer arini.. sebenarnya nak up citer lain arini.. tp tetiba jadi cam ni, so up la citer yg fresh ni dulu.. huhu..

Ok.. till then..
bye..
^__^

You Might Also Like

2 komen

  1. belum penah jadi kat akk..kalau akk pun sure buang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sy buang pun kak.. walaupun org kata boleh minum.. hehe.. tp kalau direct feeding tu kite x nampak xpela.. ni kita dah nampak susu tu cam tu, cam x sedap lak nak bg dia minum.. hehehe..

      Delete