Aktiviti bersama family,

Kakak imani dah boleh diajak solat bersama..

September 19, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum


 
Alhamdulillah.. semenjak ibu dilah belikan telekung untuk kakak imani aritu, nampaknya kakak imani dah pandai mengikut ibu dan ayah solat skrg ni.. pantang nampak ibu masuk bilik nak solat dan amik kain telekung, cepat jer dia follow.. pastu dia pun cakap kakak nak semayang jugak..

  
Kalau dulu dia sebut telekung tu 'sjadah' tp skrg dia dah tau sebut telekung..
Telekung tu pun dia dah pandai pakai sendiri.. kalau pakai pun xnak nampak rambut langsung.. sebab ibu dah terangkan kat kakak yg kita x bole nampak rambut bila pakai telekung tu.. so dia paham dah.. tu yg xnak nampak rambut langsung.. kalo nampak dia marah2.. huhu


Lepas tu nak bentang sejadah pun sendiri..jangan kite bentang kan.. semua dia nak buat sendiri.. cukup marah kalo kite watkan untuk dia tau.. perbuatan dalam solat pun dia dah pandai buat..

Ada skali tu kakak nak ikut ibu solat.. tp time tu ibu dah nak siap solat.. dia baru prasan agaknya.. so dia pun bising2 nak ikut jugak.. suruh amikkan telekung dia yg tergantung kat pintu..  lepas ibu solat baru amikkan telekung dia.. so disebabkan ibu dah siap dan adik nanges, ibu suruh la kakak solat sendiri... alhamdulillah.. dia bole solat sendiri.. walaupun tunggang telanggang dia solat.. huhu.. at least dia nak jugak..


Lepas tu solat magrib pulak.. time tu ibu dah cakap nak solat tp x gerak2 sebab duk melayan adik.. tau2 dia nak solat dulu.. usha2 tengok dia solat dalam bilik.. sejuk perut ibu mengandungkan kakak.. 


 
Sekarang kalo ayah solat pun dia nak ikut jugak.. dia solat sebelah ayah.. sebab ruang dalam bilik tu kecik.. yg penting 1 sejadah utk dia sorg.. x mo share2.. huhu.. 

La ni.. kalo time ibu tgh solat then adik datang kaco.. kakak dah pandai marah adik.. x bagi adik kaco ibu yg tgh solat.. makin bijak kakak ni la..

Alhamdulillah.. bila anak2 tengok kita sentiasa solat, lama2 dia akan ikut jugak..
yg penting bagi peluang kat mereka explore.. sediakan apa yg patut mcm telekung dan sejadah.. insyaAllah mereka akan ikut apa yg kita buat..

Semoga kakak menjadi anak yg solehah..
anak yg beriman, anak yg berbudi pekerti mulia.. 
dan anak yg bijak..
 amin.. 


You Might Also Like

2 comments:

  1. Alhamdulillah
    Sejuk perut ibunye mengandung
    Semoga kakk jadi anak yg soleh ye
    Salam perkenalan dari ida ye
    jemput singgah blog ida

    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan puan ida.. tq singgah blog sy.. insyaAllah sy akan wat kunjung balas k..

      Delete