Aktiviti bersama family,

Perjalanan yg tak dirancang..

September 17, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum..

Arini bermalas2an nak keje selepas melalui weekend yg panjang dan menyeronokkan.. pada awalnya, kitorg xde planning nak pegi memana pun memandangkan asben cakap dia nak keje ari sabtu ngan ahad.. so ibu dilah pun malas la nak pk pasal berjalan.. abis2 pun jalan2 kat area jb ni jer..

Tp malam jumaat tu tetiba ayah wan ckp dia x jadi keje weekend tu sbb xde keje..
alahai.. kalo tau boleh balik kg.. tp kat kg xde org pulak.. so, pk ari ahad ke bawak la anak2 pegi legoland ke.. sebab kakak asyik cakap nak gi legoland jer..

Tapi ayah wan cam x nak pulak.. dia cakap malas ar nak gi legoland sebab panas la.. malas nak beratur la.. x syok sebab byk game yg kakak x leh main la.. abis tu nak wat camna.. dah umo kakak pun lom masuk 3 thn.. main jer la tempat yg dia leh main..

Hmm.. apa2 pun ibu dilah cakap, ari sabtu adalah hari utk ibu kemas rumah dan basuh baju.. nak jalan2 ari ahad ok.. alhamdulillah.. dapat la basuh baju & kemas umah.. tp tu pun dah dekat malam ayah wan dah mula boring sbb duk kat umah jer.. last2 lepas magrib kitorg kuar jalan2 kat pekan rabu pastu terus ke bandar.. jalan2 kat danga bay.. ala.. saje amik angin malam.. bawak anak2 kuar.. dalam kul 10 lebih dah balik umah..

Ahad masing2 bangun lambat sebab tido lambat.. mana x nye, budak2 ni asyik nak main jer.. tido pun dah pukul bape ntah.. bangun2 pagi tu pun kitorg golek2 kat katil lagi.. saje tengok anak2.. suke ayah ibu dia ada kan.. sambil tu discuss apa aktiviti nak wat ari ahad tu..

Tetiba ayah wan cakap, jom pegi mersing.. hah?? pegi mersing?? time tu dah dekat nak tengahari dah.. nak bersiap2 lagi.. mersing tu bukan dekat sgt.. boleh tahan jugak la.. agak2 boleh sampai melaka jugak jauhnya tu.. hahaha

So, ibu dilah pun cakap, boleh jer kalo nak pegi.. lagipun kat sana kan area pantai kan.. boleh bawak anak2 jalan kat pantai.. tp kalo lewat sgt kite tido sana jer la.. cari la budget hotel ke.. tido semalaman.. so dah siap standby bawak baju lebih..

Ni 1st time kitorg drive sendiri ke mersing.. sblm ni penah la lalu jer mersing tu, tu pun naik bas dan jalan malam.. so x berapa cam la keadaan jalan tu.. rupa2 nya agak jauh jugak.. kitorg gerak kul 12.45pm sampai sana dalam kul 3 pm.. lama kan.. x tau la kalo org yg dah biasa ke sana kejap jer.. ni dengan jalan selekoh2.. tu yg berhati2 tu..

Sampai2 cepat2 cari tempat makan.. perot dah lapo dah.. x makan tghari lagi.. tp x jumpe kedai makan sgt.. ada pun lom bukak lagi.. biasa la, restoren seafood belah malam baru bukak.. last2 kitorg pegi makan kat jeti jer..

Tokeh kedai makan tu sgt peramah.. sempat la kitorg borak2.. tanya apa tempat menarik kat mersing tu.. dia cakap xde apa la yg menarik kat mersing.. kalau ke pulau2 area mersing tu memang best la.. tp kalo kat bandar mersing tu xde pape.. Abis2 pun tempat yg biasa diorg pegi pantai air papan.. tempat ni biasa gak ktorg dengar..

Oh ye.. time tu kitorg makan sotong besar dan udang besar.. total makan RM30 siap air.. boleh tahan la.. mula2 terkejut gak makan gitu jer dah rm30 tp bila pk2 balik sebab amik lauk sotong besar tu kan.. kira logik la.. nasib baik sedap.. huhu

Lepas makan kitorg jalan2 cari keropok lekor.. beli la 2,3 jenis utk bawak ke pantai.. dalam 15minit sampai ke Pantai Air Papan.. ramai org time tu.. tp keadaan kat situ x seperti yg ibu bayangkan.. pantai dan air laut nya xdela bersih sgt.. tp boleh la untuk mandi2.. 



Ibu dilah x mandi pun.. ayah wan jer yg bawak anak2 main kat gigi air.. kakak ngan adik main2 air sikit2 jer.. kakak tu takut air laut.. kalo kena tinggal kejap pun dia bole nanges.. mungkin dia takut ombak kot..

Yang adik pulak seronok dapat jalan2 kat pantai.. berjalan atas pasir.. dia kan memang tgh kemaruk nak belajar jalan.. walaupun diorg takut ngan air laut, tapi diorg nampak seronok sgt.. kakak asyik cakap dia mandi air laut jer.. padahal xdela mandi sgt.. hahaha.. yg penting kitorg hepi...


Kitorg kat situ x lama pun.. dalam sejam lebih jer.. lepas tu bersih kan anak2 dan bawak masuk kete.. memandangkan xde tempat yg menarik sgt kat mersing tu, so ayah wan decided utk terus balik jb jer.. kalo ada tempat yg lain yg bole kitorg pegi memang dah stay 1 malam kat mersing tu..

Kul 6.30ptg kitorg gerak balik jb. kalo pegi ikut kota tinggi, tp time balik kitorg  ikut kluang pulak.. jalan nya pun lebih kurang sama jer.. selekoh2.. perjalanan lebih kurang 2 jam lebih jugak.. hmm.. bila lalu kluang, x sangka bandar kluang tu besar jugak.. x macam mersing, kecik jer.. mcm xde pape..

Macam x caye kitorg dah buat keje giler ari ahad tu.. pegi balik mcm tu jer.. hahaha.. rasanya x penah kot gi berjalan cam ni.. lain la kalo keje kawen kan.. banyak habis masa kat jalan jer..

Tapi kan... ayah wan cakap, lepas ni ibu boleh survey2 lagi.. 2 bulan skali kite boleh gi jalan macam ni lagi.. tp tempat yg x jauh sgt la.. bajet dalam rm200 ke.. kalo nak jalan jauh tu kena planning betul2 la.. tau x, kitorg g mersing cuma habis RM150 jer.. tu pun duit petrol la yg banyak.. hehe..

Syok pulak wat aktiviti cam ni.. tp yg penting kain baju kat umah dah setel la, so xdela ibu dilah ni meroyan pulak nanti.. hehe..
Ok, next nak pegi mana pulak ye??

You Might Also Like

2 comments:

  1. bestnya dapat jejalan tgok pantai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah kak.. best jalan petang2 kat pantai.. tp budak2 la lagi syok.. hehehe..

      Delete