Anak-anak,

Adik Faris Yg Kecik Molek

October 31, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Assalamualaikum

Semalam ibu dilah half day sebab nak bawak adik faris pegi klinik..
Check up untuk 1 tahun..
dah lambat dah check up kali ni..
Adik faris dah 1tahun 3minggu baru sempat pegi klinik tau..

Sebabnya yg last check up tu ibu dilah x pegi..
so x dapat la date untuk check up yg 1thn ni..
pastu 2,3 minggu ni pulak bizi memanjang..
tambah ngan family day sane sini..
(ehh.. ada kena mengena ke family day tu?? huhu)
tambah lagi ngan boss cam muke kelat jer nak bagi cuti..
hahaha..
amboi.. banyak nauu alasan ibu dilah ni kan...
hahahhaaa..
dan atas sebab3 diatas tu la,
maka nya adik faris dah 1y 3w baru sempat gi klinik.. hihi

 
Muka kelat sebab pagi2 dah kena mandi air sejuk.. hahaha
tapi adik faris good boy tau..
sebab dia x nanges pun kena mandi air sejuk pagi2..

Adik faris ni memang jenis yg bangun awal..
biasanya dia dah bangun time ibu ayah tengah bersiap2 nak gi keje..
so xde masalah la nak kejut adik pagi2..
cumanya mandi pagi2 tu jer yg jarang..

Biasanya kalo kena mandi ngan air yg sejuk memang adik merengek sikit..
tapi pagi semalam dia ok pulak.. x nanges pun..
mungkin sebab air tu x sejuk sgt kot..

Lepas siap2, dalam kul 8.10am gitu baru kuar gi klinik..
ala.. 5 minit jer pun dah sampai klinik tu..dekat jer..
kalo ikut kan time cam tu dah kira lambat la..
biasa org kul 7.30am dah start datang klinik..
tp alhamdulillah.. aritu klinik x ramai org..

Sampai2 klinik, amik nombor, bagi buku..
5 minit lepas tu nurse dah panggil untuk timbang berat & tinggi adik..
Timbang kat tempat baby tu lagi..
tapi adik duduk jer la..

Nak tau bape berat adik faris??
Hurmm.. anak bujang ibu dilah ni memang comel loteh jer..
ringan ler sesangat..
1y3w beratnya baru 7.9kg jer..
hahhh.. berat x anak teruna i tu??
huhuhu..
ringan jer kan..

Alahai adikk.. ibu ingatkan dah setahun ni dah tambah berat la..
sebabnye terasa macam berat sikit time dukung dia..
tapi idok jugak ye..
makan nye banyak tapi beratnya x tambah pulak..
kalo x silap last check up berat adik 7.2kg kot..
tu time dia 8 bulan..

Mungkin sbb skrg ni kan adik tgh lasak kan..
so, makan banyak pun berat x tambah banyak la..
jadi tenaga jer..
xpela dik.. janji anak ibu ni sihat kan..
ibu x kesah pun kalo org cakap anak ibu ni kurus or kecik jer..
sebab anak ibu ni sihat2 jer..
lagipun dah ayah wan tu pun kan jenis yg kurus tinggi..
mungkin adik ikut genetik dari belah ayah la tu kan..

Tinggi pulak skrg ni dah 74cm..
time lahir dulu panjang adik 50cm jer..
ada potensi jadik cam ayah ni nanti..
tinggi xpe tp jangan kurus sgt ye dik.. hehe



Lepas timbang berat dan ukur tinggi,
kitorg dapat nombor baru untuk jumpa nurse pulak..
sementara tunggu giliran,
ibu dilah bawak adik faris masuk nursing room..

Sambil2 tu bf adik faris..
kejap2 dia main2 kat dalam tu sorg2..
kejap2 dia 'tek'..
kejap2 dia nak jalan..
kejap2 dia merangkak..
apa2 jer la adik..

tak sampai 15 minit, nombor giliran adik dah dipanggil..
masuk check up ngan nurse pulak..
nurse tanya perkembangan adik..
dah pandai jalan..
dah pandai bye-bye..
dah pandai tunjuk2..
dah pandai tepuk tangan..
dah pandai tepuk2 meja..
dah pandai ikut kita sebut sikit2..
makin bijak dah anak ibu ni..

pastu tunggu giliran untuk inject pulak..
tunggu x lama.. dalam 10 minit gitu..
time tu adik macam dah nak tido..
risau jugak takut dia nanges time injet tu..

tapi anak ibu ni memang kuat la..
adik x nanges langsung time kena injet tu..
time nurse tu cucuk jarum..
nampak muka adik cam blur..blur jer..
agaknye dia kompius apalah yg kakak ni nak wat kat aku kan..
hahaha..


Alhamdulillah.. semalam semua urusan lancar..
dalam 9.20am cam tu dah selesai..
biasa paling awal pun 10.30 pagi tau..
kira ni la yg paling cepat..

Ni la budak yg good boy tu..
duk elok jer dalam carseat tu..
selalunya kalo ibu amik adik ngan kakak dari umah babysiter,
dan duduk kan adik dalam carseat tu, dia dah x nak dah..
sebab carseat tu letak kat seat belakang kot..
dia boring x nampak jalan..

semalam ibu letak kat depan sebelah driver..
dia senyap jer duduk dalam tu..
sambil2 tengok jalan kat depan..

Tapi rasanya lepas ni kena pindah kan kat belakang balik kot..
sebabnye berebut ngan kakak imani..
dia pun nak duk dalam carseat tu..
acaner  tu??/
huhu

4 comments:

Anak-anak,

Susun Atur :: Almari Pakaian Anak

October 30, 2013 Ibu Dilah 10 Comments


Assalamualaikum

Sekarang bukan main lagi ye mommies gojes semua..
duk sibuk citer pasal playroom anak2 kan..
Ibu dilah pun dah lama nak wat playroom untuk anak2 ni..
memang dah ada pun cuma belum betul2 di'susunatur' sepenuhnya..
nanti ibu dilah share pasal ni later yer..

Hari ni nak share pasal lemari anak2 dulu..
Dulu masa mula2 nak beli lemari pakaian untuk anak2 ni ibu dilah kusut sikit..
Nak beli yg kecik yg memang khas untuk budak2 ke..
or beli yg besar terus..

Iyela.. baju anak2 bukannya sikit kan..
makin hari makin banyak..
pastu anak pulak makin bertambah..
bilik pulak kecik.. 
so x kan nak beli almari kecik khas untuk anak2 sorang satu pulak..
sure banyak makan space kan..

Last2 kitorg decide beli yg besar terus..
senang cakap kitorg beli set bilik tido skali la..
ada katil queen, almari, meja solek..
senang sikit.. beli yg murah2 jer pun..
lagipun senang sikit bila parents kitorg datang umah kan..
at least diorg leh jugak tdo kat bilik tu..

Ok.. back to topic.. 
macamana pulak nak susun baju anak2 bila almari besar ni ye??
Iyela.. kalo almari budak2 ke or jenis yg drawer tu senang la sikit kan..
baju budak2 ni dah la kecik2..
ruang lemari tu pulak besar2..
acaner tu??

   
Ni la almari pakaian kakak imani dan adik faris..
besar kan.. belah bawah skali ada ruang untuk letak barang..
kira ada divider la dan papan..
so nampak 2 tingkat la.. 
pastu atas ada tempat penyangkut baju..

Untuk memudahkan ibu dilah susun barang2 diorg..
kitorg order papan untuk wat 1 tingkat rak lagi..
so total jadi 3 tingkat..


1ST ROW / BARIS ATAS

Letak pakaian anak2 yg biasa digunakan..
Asingkan baju kakak dan adik..
belah kiri baju kakak..
belah kanan baju adik..
Tengah2 letak acessories anak2..
Tempat sangkut baju tu pun asingkan baju kakak dan adik..


LEFT SIDE FOR KAKAK IMANI
Hanger baju2 untuk jalan2..
baju gaun, blaus dan t-shirt2 jalan..
Guna hanger PINK untuk KAKAK..


RIGHT SIDE FOR ADIK FARIS
Sama macam kakak, baju2 jalan hanger kan saje..
Sluar jeans, t-shirt, kemeja semua hanger..
guna hanger BLUE untuk ADIK FARIS..
belah bawahnya baru letak baju basahan yg dilipat..


Bawah baju yg di'hanger'..
Susun baju basahan yg akan digunakan setiap hari..
tetap mengikut susunatur yg sama,
KIRI - KAKAK IMANI, KANAN - ADIK FARIS

Bagi memudahkan menyusun baju yg sudah dilipat,
ibu dilah DIY bekas baju tu..
dari kotak yg x digunakan lagi..
potong ikut size dan balut cantik2..

Pastu susun baju elok2 ikut kategori..
dalam bekas baju tu pun susun baju ikut dua bahagian..
sebelah untuk baju siang / t-shirt2..
sebelah lagi untuk baju malam/ baju tido/ seluar..
susunan yg sama untuk adik dan kakak..


BAHAGIAN TENGAH - BARIS ATAS

1st bakul - tuala2 kecik, selimut baby dan panties kakak imani
2nd bakul - Stokin adik & kakak, cutton buds, bedak,
losyen, baby oil, termometer dan mcm2 lagi..


ROW TENGAH

Baris tengah ni dia memanjang jer.. xde divider..
actually papan untuk row tengah ni adalah papan asal..
papan belah atas dia tu jer yg ibu dilah tambah..
so row tengah ni mmg xde divider..

Memandangkan baju kakak imani dan adik faris ni dah banyak sgt..
so ibu dilah dah sorting baju2 diorg yg dah kecik dan x muat..
pastu masukkan dalam container biru tu..
ada jugak dalam container merah dan jugak dalam beg..
banyak sgt tau..

So, container biru tu letak kat row tengah..
satu lagi container biru isi barang2 mandian, bedak or barang2 kecik yg jarang digunakan..
dengan kata lain miscellaneous storage..
dan hujung skali letak pampers..
(sebab dah x muat letak kat bawah)

ROW BAWAH

Row bawah skali ni ada divider kat tengah..
Belah kiri - baju2 kecik / x muat
Belah kanan - Pampers..

Buat masa ni, macam ni la susun atur dalam almari anak2..
Ni la yg paling mudah..
Mudah sebab dah simpan semua pakaian diorg yg kecik dan x muat..
kalo x, mak aiii.. banyak nauu baju diorg tau..
tu baru anak 2 org.. kalo anak ramai ntah macamana la rupanya kan..
hehehe..

Ok.. tu jer citer pasal susun atur lemari diorg..
nanti ibu dilah update pasal ruang lain di bilik anak2 pulak yer..

till then..
bye..
^__^

10 comments:

Aktiviti bersama family,

WW23 # Adik Pening Kepala La..

October 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



Semenjak 3,4 hari yg lepas..
adik faris suka wat gaya cam ni..
nape dik?? pening pale ker dik oiii??
Hahaha..

Kalo kite cakap adik pening pale, pening pale dik..
terus dia wat gaya cam tu..
hahha.. comel sangat okeh!!
dengan sengih dia tu x lepas kan..

Lagi 1 perasan kalo dia dengar bunyi bising2..
otomatik dia angkat tangan letak kat kepala..
pening gamaknye dengor bising2 tu..
hahaha..

Paling obvious bila dengor kakak bising2 la..
pening pale dengor kakak potpetpotpet kan adik..
hahaha..

Tu la ragam anak bujang ku skrg ni..
dan yg pasti dia dah pandai jalan skrg ni..
nanti lah kalo rajin ibu dilah upload video adik yer..
kalo rajin la..

Sori dah x wordless pulak..
terbebel panjang ler pulak kennn..
opssss.. 

0 comments:

Homemade,

Cheesekut Berperisa Kopi

October 29, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum

Ari sabtu aritu kitorg balik umah MIL kat sedenak..
balik kali ni ibu dilah memang dah niat nak wat cheesekut..
maklum ler, dah bape kali buat tp x penah bagi diorg rasa kan..
last buat time besday anak2 aritu pun diorg x dapat nak rasa,
sebab dah tertinggal kan..

Makanya, sebelum balik umah MIL aritu,
ibu dilah dah siap2 beli bahan2nya skali..
tapi kali ni ibu dilah wat guna biskut meri pulak..
memang dah lama niat nak wat guna biskut meri ni..
tp ingatkan aritu biskut meri perisa coklat,
tapi dah tersalah beli pulak yg perisa kopi..
taram jer la..
hahahaha..

Sampai2 umah jer malam tu terus la buat cheesekut tu..
semua step dan bahan sama mcm yg slalu ibu dilah wat..
cuma tukar biskut tu jer kpd biskut meri..
resepi ada kat sini --> Resepi Cheesekut 



Guna biskut meri ni leceh sikit la bab nak susun2 biskut..
sebabnya bentuk biskut tu bulat kan..
tapi kalo nak senang letak jer bulat2 cam tu..
tapi cam x best pulak kalo x penuh biskut tu..
banyak lompong2 pulak kan..
kalo guna biskut biasa tu senang sikit sebab mmg square kan..

Malam tu dah siap terus letak dah esbok..
sok pagi2 dah baru la bleh makan..


Ni la hasilnya.. sedap jugak guna biskut kopi ni..
sebab kopi kan pahit2 sikit..
cream cheese tu pulak dah manis sbb dah campur ngan susu pekat kan..
so rasanya balance la..
xdela rasa manis sangat..

Perghhhh.. sedapnya makan time sejuk2..
MIL and SIL semua puji sedap..
alhamdulillah...

Bila wat cheesekut guna biskut meri ni kan..
ibu dilah baru teringat..
dulu penah try wat kek lapis persona..
kalau x silap la namanya..
step dan bahan nya semua lebih kurang sama..
Tapi x tau nape time wat cheesekut ni rasa mudah sgt..
tu yg suka sgt buat tu..
hehehe..

ok..tu jer apdet arini..
byeee..
^__^

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Yeah!! Shopping time..

October 28, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum

Hai mommies.. Monday blues tak arini?
Boring kan.. Kejap jer dah ari isnin..
Rasa kejap jer dapat golek2 ngan anak2 aritu..
hehehe..

Hurm.. aper citer weekend korang?
Kitorg ni biasa la.. kalo hujung2 bulan dah gaji ni..
apa lagi benda yg best nak dibuat..
mesti lah SHOPPING!!!
Hahaha..

Ala.. bukan shopping apa pun..
biasa ar, beli barang2 rumah..
barang2 dapur sikit..
tapi yg lebih teruja kali ni nak beli rak buku..
yg kat giant tu la..

Dah beli pun ari sabtu aritu..
Tu pun hampir2 x jadi beli sbb ayah wan cakap x muat nak masuk kete..
huhhh.. ibu dilah dah frust dah mula2..
berdegil jugak nak beli.. siap ukur lagi kat kete muat x tau..
bersungguh2 ibu dilah nak beli tau..

Alhamdulillah.. last2 dapat beli jugak..
dan opkos la muat kan..
tapi kena la baringkan seat depan belah penumpang tu..
baru la muat dalam kete..
Nanti ibu dilah citer lagi ye..

Malam tu kitorg balik umah MIL kat sedenak pulak..
dah lama x balik sana sebab asal weekend ada jer aktiviti kitorg..
tak pun MIL lak gi jejalan cuti2 malaysia..
tu yg dah lama x balik..

As usual, target balik dari sedenak nak singgah Tesco Kulai..
Biasa memang kitorg beli barang dapur kat tesco..
beli banyak dapat point banyak..
pastu point tu ditukar dengan nilai RM..
dan kite akan dapat kupon ikut RM tu..
boleh la wat belanja barang2 lagi..

 Budak yg suka sgt bergambar..
Suka wat ekspresi muka yg macam2..


Tengok si kecik tu.. mentang2 la dah dapat kaki..
pantang dilepaskan kat bawah.. cepat jer dia nak berjalan..
walaupun lom betul2 jalan lagi..
10 - 15 langkah pastu stop..
tapi kalo ada tempat dia nak pegang macam troli tu..
memang laju la dia jalan..
lagi2 benda yg boleh ditolak..
suka la dia..

 Anak bujang ayah..
manja ngan ayah..

Selain dari beli barang dapur,
kali ni Ibu dilah nak beli Thermo Pot..
Maklum ler cerek kitorg kat umah tu dah x bape nak elok..
kebetulan ari jumaat tu duk usha2 promosi kat tesco,
nampak promosi thermo pot kat tesco ni murah..
tu yg terjah tesco tu..
huhu

 Thermo Pot brand Elba 3.2L
hanya RM69.90

Lepas ni senang la nak wat susu kakak..
tak yah nak simpan air panas dalam thermos lagi..

Balik dari tesco sambung mengemas umah pulak..
pasang rak buku tu..
ibu dilah lak kemas lemari baju anak2..
tido pun dekat kul 12 am..

OK..tu jer citer weekend kami..
weekend korang camner lak?

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Rambang mata bila ada offer / sale

October 25, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Salam Jumaat semua..

Syoknyer dah hari jumaat.. esok cuti!!
SUKE!! SUKE!!
Sape yg x suke cuti kan.. sure semua org suka..
sape yg x suka tu mesti ada something wrong somewhere tu..
hahaha..

Semalam kan ibu dilah ada kepoh2 kat geng gojes pasal giant ada offer..
rak buku murah.. lemari murah.. kusi meja murah..
semua cantik2 wehhh.. sesuai sgt untuk anak2..
mula la mak2 ni histeria pasal nampak barang cantik2 tu murah2..
hahaha.. harus la kan..
dah nama pun pompuan..
sure pantang tengok sale-sale dan offer2 ni..
kihkihkih..


Ibu dilah ni pun sama gak..
suka tengok offer2 gitu..
tapi slalunye napsu ai still leh control lagi..
hehehe..
Tapi kali ni nampaknya setan tu berjaya menggoda ai habis2an..
jahat tul setan ni kan..
so bila ibu dilah dah tergoda,
balik umah jer ibu dilah goda la ayah wan pulak..
duk rapat2 sikit.. kasi gosok2 sikit..
hahahaha..

Mula2 tunjuk katalog giant tu..
pastu bagi la mukadimah sikit..
"ibu dah serabut la tengok fail banyak2..
Kakak slalu la kaco kertas2 ayah..
tv kat dalam bilik tu dah rosak letak la tempat lain..
kat situ boleh letak rak buku ni..
boleh ibu susun elok3 barang2 ayah..
biasa rak buku ni mahal tau..
biasanya 100++ tau.. ni murah sgt..
bla.. bla..bla......"

Banyak tul alasan bagi kat ayah wan tau..
habis ibu dilah cakap, ayah wan pun jawab..
"kalo ibu ada duit beli la..."
Hah.. tengok tu.. senang jer dia jawab kan..
ada duit bole beli..
memang dah agak dah jawapan tu..
walaupun guna duit sendiri tp harus la minta izin suami kan..
isteri mithali ler kata kan.. hahaha..


Eh.. jangan x tau.. bukan takat rak buku tu jer tau..
bila ibu dilah tunjuk rak yg 3 tingkat tu pun dia bagi beli tau..
siap cakap kalo ada duit lebih beli lebih sikit pun x pe..
time tgh murah kan.. boleh guna utk letak barang2..

Hahhh.. ko tengok.. ko tengokkkk..
dalam pada cakap dah xde duit kan..
boleh lagi dia offer beli lebih sikit...
hahahaha.. sporting tak ayah wan?? sporting x??
Tapi syaratnye harus la guna duit sendiri kan..
hahaha.. nampak x permainannya di situ??
nak beli boleh tapi guna duit sendiri..
hahaha..

Bila dah dapat green light.. apa lagi.. dan dan tu jugak ajak ayah wan nak gi giant..
hahaha.. kebetulan memang kitorg nak kuar gi bank..
so sambil menyelam minum air la kan..

Makanya malam tadi pegi la kitorg ke giant..
biasa la kalo dah pegi tempat cam tu harus lah round2 dulu kan..
bila dah round2 tetiba nampak la benda alah ni..
apa nama dia ntah.. menan untuk budak2..
sorong2 gitu..
ayah wan yg nampak minat ngan menan tu..
sebab nye teringat yg adik ngan kakak selalu bergaduh nak naik beskal kakak..
so kalau ada benda ni hope xdela diorg gaduh2 lagi..

Sebelum beli kena la try kat tuan punya badan dulu..
tengok dia minat ke x kan..
kalo x minat wat membazir jer beli..
kita kasi try sikit letak budak kecit ni..



Just nice jer bila adik faris naik benda alah ni..
dia nak tolak pun senang..

 Ada tanduk untuk pegang lagi..
tapi nye benda alah ni ringan jer..
belah dalam tu kosong jer..

 Kasi posing sikit dik!!
Yeahh.. tu dia.. posing dari adik faris..
bila dia dah pandai tolak sikit3 guna kaki seronok la dia..


 Tak sah kalo kakak imani x try jugak..
mesti la dia jeles kan..
nak jugak dia naik benda ni..
padahal kaki dah panjang dah..hahaha..

Bila ditegur tau pulak malu..
tersengih-sengih pulak..
malu bila naik menan budak kecik..
drama la kakak ni..
tp yg penting dia tau yg ni menan adik..

Harganya RM29.99..
Kalo ikut ibu dilah cam mahal jugak sebab bawah dia kosong jer kan..
tapi sebab nak bagi adik main dan xnak diorg gaduh2 rebut2 beskal..
beli la jugak..

Last2 rak buku tu yg kitorg x jadi beli..
sebabnya rak tu panjang.. x muat nak masuk kete..
tu la, dah tau nak beli rak tu pi bawak kete comel ibu dilah sape suruh kan.
memang la x muat..
hurmm.. tengokla, mlm ni ke esok ke kitorg terjah la giant tu lagi..
lagi pun arini gaji masuk kot..
hehehe..

okeh.. panjang lebau dah ni..
nanti ibu dilah update pasal rak buku tu ye..
till then..
^__^

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Hadiah Birthday Kakak Imani dan Adik Faris

October 24, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
walaupun kitorg wat sambutan besday adik dan kakak kecil-kecilan saje,
tapi banyak juga hadiah yg mereka terima dari family dan rakan2 ibu..

Terima kasih banyak2 di ucapkan kepada semua..
Dapat hadiah ke tidak tu x kesah,
yg penting kitorg semua enjoy masa majlis tu..
dan juga doa2 kalian untuk anak2 kesayangan kami ni..



Antara hadiah yg sempat di'snap' oleh ibu dilah..
Yang lain dah selamat dimain2 oleh mereka..
lagi yg x berbalut kan..
yg mana berbalut elok dalam kotak diorg x dapat la nak main selagi ibu x bukak kan..
tu pun tengok la adik faris tu..
sesedap rasa jer dia pijak kotak hadiah tu..
hahaha...


 Ni hadiah pertama yg kakak imani bukak..
ekceli ibu dilah yg bukak kan.. hehehe..
ok ni hadiah dari opismate ibu dilah..
tabung bentuk kek..
cantik kan..
kakak imani suka sgt...
adik lagi la suka..
nak ditarik2nya buah ceri atas kek tu...
hahaha..
thanks to auntie linda..


Yang pulak hadiah dari babysitter kakak imani yg 1st..
Babysitter ni jaga kakak dari 2 bulan sampai la 2 tahun..
memang baik sgt family diorg ni..
selalu sgt bagi kakak imani macam2..
ibu dilah penah wat entry pasal diorg ni..
boleh baca kat sini --> Babysitter yg baik hati

Diorg 1 family ni bagi hadiah dalam 1 kotak besar..
dalam tu ada macam2 tau..
ada patung mickey mouse
ada beg hello kitty
ada patung princess
ada bear apa ntah nama dia yg kaler peach tu..
cantik jugak..
pastu ada lori2..
opkos la lori2 tu untuk adik kan..


Kolam ni pulak hadiah dari auntie pidah..
opismate ibu dilah jugak..
time bukak hadiah malam tu ayah wan dah tido..
so pagi2 keesokan harinya kakak dah tunjuk kolam tu kat ayah wan..
suh ayah wan bukak kan dan tiup..
nasib baik la kitorg penah beli pam untuk brg2 camni..
kalo x, jenuh gak nak meniup..
semput wehh..
hahaha..


Bila kolam ni dah dibuka dan di pam elok2..
akhirnya kolam bertukar jadi tempat letak segala bear2 kakak..
dan jugak barang menan diorg..
hahaha..
kakak bersama lautan menan..
suka tol budak berdua tu duk main dalam kolam ni..
adik tu pun kejap2 kuar masuk kolam..
tertonggeng2 ko..
hahaha..

Boleh dikatakan majoriti menan dalam kolam tu adala pemberian dari family babysitter kakak yg dulu..
memang dimanjakan betul kakak imani tu tau..


Ni hadiah feveret kakak imani..
patung mickey yg dipakaikan set pooh..
kakak imani wat mickey ni cam anak dia tau..
masa mula2 dapat tu kejap3 dia nak susukan mickey ni..
siap bf lagi mickey tu..
hahaha..

pastu nak tidokan mickey pulak..
suh semua org senyap mickey dia nak tido..
abis set bantal baby tu dia gunakan utk tidokan mickey tu..


Dia tidokan dalam kolam..
pastu dia marah2 kalo adik masuk dalam kolam tu..
sebab nanti adik amik mickey dia..

Mickey tu pun feveret adik jugak..
tu yg selalu bergaduh tu..
sebab masing2 rebutkan mickey..
yang peliknya kalo bagi bear yg lain kat adik dia x nak..
nak mickey tu jugak..
sabo jer la..

Selain dari tu ada jugak yg bagi baju..
Beg pun ada..
ball pun ada..
macam2 la yg diorg dapat..
Ibu dilah ni jer yg lom bagi hadiah pape kat diorg..
hehehe..
nanti la pikir kan nak beli apa..

Terima kasih lagi sekali kepada semua yg memberi hadiah..
terima kasih kerana memberi kegembiraan kepada anak2 kami..
terima kasih banyak2 ye..

Cerita pasal birthday celebration aritu ada di bawa ni..

2 comments:

Cerita ibu,

Bila Beg Baju Tertinggal

October 23, 2013 Ibu Dilah 3 Comments


Assalamualaikum..

Hurmmm.. penah x korang pergi bercuti pastu tu beg baju tertinggal??
Penah x?? penah x??
Bukan bercuti yg x dirancang tau..
ni yg dah betul2 dirancang baik punya..
tapi beg baju pulak tertinggal...
acaner tuuu??

Tu la yg terjadi kat kitorg masa  gi PD aritu..
walaupun kitorg confirm utk pegi PD tu last minute..
tapi ibu dilah still sempat lagi mengemas2 baju bagai..
2,3 ari before pegi tu ibu dilah memang bizi sgt mengemas baju bajan kitorg 1 family..
pack elok2 dalam beg lugagge tu..

Tu pun mengemas time budak2 dah tido..
ada skali tu dah pukul 11mlm budak2 ni lom ada tanda2 nak tido..
nak x nak terpaksa la kemas jugak dengan budak2 ni..
dugaan nya tok sah cakap la..
dengan duduk atas beg la..
kuar masuk baju la..
paling x tahan bila si adik faris masuk dalam beg tu..
adohaiii... anak oohh anakk..
sabo jo la mak eko ni..
tu pasal la 2,3 ari baru siap packing baju..

Dalam beg tu memang ngam2 baju ayah, ibu, adik dan kakak..
pampers masuk beg lain..
berus gigi dan barang mandian dan bedak2 bagai masuk dalam beg lain..
then skali kan beg pampers tu..
barang2 botol susu, susu, termos dan makanan beg lain..

Dah siap packing, semua beg tu ibu dilah letak siap2 kat tepi pintu..
kecuali beg lugagge tu sebab berat sgt nak angkat..
suh la ayah wan angkat kat bilik..

Biasa la kan, org pompuan ni terutamanya yg mak-mak org ni..
kalo nak gi bercuti diorg la yg paling sibuk kan..
siapkan semua keperluan anak2, suami isteri..
makanan dalam kete la..
barang anak2 la..
semua kena pikir..
semua kena buat..

Tapi dah siap2 kemas tu..
bab angkat2 barang sila serahkan pada en somi ye..
tapi jangan lupa sampai kan pesanan itu ini..
angkat yg tu bang..
yang ni jangan lupa masukkan bang..
hahaha..

Cam tu lah ibu dilah..
Tapi dah pesan banyak kali pun boleh tertinggal jugak..
camner tu??
sapa yg nak disalahkan bila barang tertinggal?

Huhhh... bengang tul bila perkara camni terjadi tau..

Citernye cam ni..
[aikkk.. dah panjang lebar duk membebel baru nak start citer ke??]
Hahaha... yg tu intro..
yg ni baru nak citer acaner beg tu boleh tertinggal..

Alkisahnya malam jemahat tu..
[bukan khamis malam jumaat jer puan2 dan tuan2.. hahaha}
sesampai jer kat PNB ILHAM Resort dan parking kete..
makanya memasing pun kuar kete untuk memunggah barang2..
 
Ibu Dilah la org 1st gi bukak bonet kete..
Bukak2 jer tetiba mata cam blur..blur...
Betul ke yg aku tengok ni??
apsal nampak cam beg lugagge tu cam xde jer..
gosok gosok mata 2,3 x cam x caye jer x nampak beg tu..
 
Agak2 korang kan, apa yg korang akan wat bila benda camni terjadi??
Ohhh...noooo... aku dah melopong kejap..
Terus ibu dilah panggil ayah wan..
tanya dia ada masukkan beg tu ke x?
walaupun memang dah sah2 xde beg tu kat dalam bonet tu..
tp still nak tanye lagi kan..
kot2 la dia mmg x letak kat bonet tp letak kat seat penumpang belakang kan..
sebab kadang mmg ayah wan suka susun barang kat seat blkg tu jer..
 
Tapi jawapan yg diterima amat menyedihkan..
dia cuma masukkan semua barang yg ibu dilah letak kat tepi pintu jer..
yang lain2 xde masukkan..
maknanya beg yg ibu dilah dah suruh dia angkat dari dalam bilik tu mmg dia x amik..
Ohh maii.. sentap mak tau!!!
 
Mula la memasing dok berbalah..
masing2 nak pertahankan diri sendiri..
kalo dah jadi kes cam ni kompem la ibu dilah yg kena mengalah..
nyampah aii tau.. 
time tu jugak hujan pun turun..
hahaha...
sob.sob...
hati tisu la kata kan...
 
Dah penat dok main gadoh2..
kitorg pun angkat barang yg ada masuk bilik..
pastu kat bilik duk pikir2 lagi apa yg kitorg nak buat..
pada mulanya ayah wan duk bagi idea supaya kitorg balik jb semula..
pastu duk kira2 kos kalo balik PD-JB-PD dah bape pulak kos nya..
tu lom kira masa lagi kan..
ahhhh.. x kuasa la nak patah balik-patah balik..
ibu dilah cakap kalo dah balik JB dah x yah datang PD semula..
 
Pastu bila dah reda sikit..
ibu dilah pun bagi cadangan supaya kitorg gi beli baju jer keesokkan harinya..
lepas kira2 kos, ayah wan pun setuju...
kitorg pun deal sok pagi2 kuar cari baju..
 
Alhamdulillah..
bila dah sejuk sikit dapat la kata sepakat..
yg penting jangan naik angin jer..
pikir tenang2..
 
Lepas tu ayah wan pun peluk ibu dilah..
huhuhu..
hujan turun lagi..
huawaaaa..
syahdu ler tuh..
mana idoknye bila si dia cuba meredakan hati ku yg bengang ni..
hahaha..
dalam pada tu sempat lagi ibu dilah paksa dia mengaku kesilapan dia..
hahaha.. kijam x ibu dilah?? kijam x??
iyela.. sape yg salah kena la mengaku kan..
kihkihkih..
 
Akibatnya bila x bawak beg baju ni..
melayang la RM.. RM..  RM....
bajet lari RM200 pada mulanya..
tapi sebab extend lagi 2 hari,
lebur lagi RM200...
nasib la...
 
Paling syok bila tiap2 ari asyik pakai baju baru jer..
hahaha... syok wehhh..
tapi kitorg beli baju murah2 jer pon..
nak pakai 4 org kan..
tu pun nasib baik ada gak pakcik makcik ayah wan yg bagi pinjam baju dan kain..
kalo idok.. lagi banyak ler melabur nya..
 
Yang x tahannya dah tahu beg baju tertinggal,
boleh pulak kitorg extend bercuti ke KL pulak..
tak hagak2 kan kitorg..
hahaha...
tu yg sampai beraya haji kat KL dengan pakai sluar track dan t-shirt jer tu..
boleh tengok entry ni --> RAYA KOBOI
 
Ehhh.. korang yg dok KL tu penah tak pegi KMC..
KENANGA WHOLESALE CENTRE..
Ibu dilah x tau la KMC tu kat mana tempatnya..
sebab kazen ayah wan yg bawak kitorg..
kitorg follow jer..
kat situ barang semua murah2..
tp kena beli banyak2 la baru leh dapat betul2 murah..
dengarnya org yg meniaga pun ramai yg beli kat situ..
baju org dewasa, baju & barang anak2,
barang2 rumah, tudung..
semua ada la..
sempat la ibu dilah melabur sikit kat KMC tu..
menipiskan poket seluar..
hahaha..
 

Hahhh.. ni la dia beg lugagge keramat tu..
pasai dia la ibu dilah 'TERPAKSA' menyoping..
hahhahaha..
sampai sekarang beg ni x bukak2 lagi..
bio kan jer la dia cam tu..
hujung bulan ni nak balik melaka pulak..
so x yah ler nak kemas2 lagi..
hihihi..
boleh gituuu..

Ibu dilah siap whatapps gambo beg ni kat group JR Family..
ni family ayah wan yg wat family kat PD tu..
ibu dilah bgtau diorg yg kitorg dah ready utk family 2014..
hahaha.. semua dok gelak kan..
siap cakap lagi kalau dah ready tp jgn tertinggal pulak..
hahaha..

Tu la dia penangan nya bila beg baju tertinggal..
kalau boleh biar tertinggal pampers ke hape,
berus gigi ke, pencuci muka ke..
yg ni slalu tertinggal..
tp kalo nak beli modal sikit jer..
tp kalo dah tertinggal beg baju..
hah.. ko memang sediakan jer la duit berkepok2 ye..

Baju dewasa kalo t-shirt pun kurang2 dah 10 hinggit..
budak2 dapat la 5 hinggit..
tu belum lagi yg dalam2annya..
x jer la bape pasang kena beli..
huhh... memang kopak wehhh cuti kali ni..
sadis....;)

Pasni kalo nak gi jalan mesti perkara paling penting check beg baju dulu ye..
peringatan untuk diri sendiri okeh..

okeh.. tu jer bebelan yg panjang lebau untuk petang ni..
trimas kasih sebab sudi baca bebelan dan luahan perasaan ku ni..
hihi..

3 comments: