Cerita ibu,

Bila Beg Baju Tertinggal

October 23, 2013 Ibu Dilah 3 Comments


Assalamualaikum..

Hurmmm.. penah x korang pergi bercuti pastu tu beg baju tertinggal??
Penah x?? penah x??
Bukan bercuti yg x dirancang tau..
ni yg dah betul2 dirancang baik punya..
tapi beg baju pulak tertinggal...
acaner tuuu??

Tu la yg terjadi kat kitorg masa  gi PD aritu..
walaupun kitorg confirm utk pegi PD tu last minute..
tapi ibu dilah still sempat lagi mengemas2 baju bagai..
2,3 ari before pegi tu ibu dilah memang bizi sgt mengemas baju bajan kitorg 1 family..
pack elok2 dalam beg lugagge tu..

Tu pun mengemas time budak2 dah tido..
ada skali tu dah pukul 11mlm budak2 ni lom ada tanda2 nak tido..
nak x nak terpaksa la kemas jugak dengan budak2 ni..
dugaan nya tok sah cakap la..
dengan duduk atas beg la..
kuar masuk baju la..
paling x tahan bila si adik faris masuk dalam beg tu..
adohaiii... anak oohh anakk..
sabo jo la mak eko ni..
tu pasal la 2,3 ari baru siap packing baju..

Dalam beg tu memang ngam2 baju ayah, ibu, adik dan kakak..
pampers masuk beg lain..
berus gigi dan barang mandian dan bedak2 bagai masuk dalam beg lain..
then skali kan beg pampers tu..
barang2 botol susu, susu, termos dan makanan beg lain..

Dah siap packing, semua beg tu ibu dilah letak siap2 kat tepi pintu..
kecuali beg lugagge tu sebab berat sgt nak angkat..
suh la ayah wan angkat kat bilik..

Biasa la kan, org pompuan ni terutamanya yg mak-mak org ni..
kalo nak gi bercuti diorg la yg paling sibuk kan..
siapkan semua keperluan anak2, suami isteri..
makanan dalam kete la..
barang anak2 la..
semua kena pikir..
semua kena buat..

Tapi dah siap2 kemas tu..
bab angkat2 barang sila serahkan pada en somi ye..
tapi jangan lupa sampai kan pesanan itu ini..
angkat yg tu bang..
yang ni jangan lupa masukkan bang..
hahaha..

Cam tu lah ibu dilah..
Tapi dah pesan banyak kali pun boleh tertinggal jugak..
camner tu??
sapa yg nak disalahkan bila barang tertinggal?

Huhhh... bengang tul bila perkara camni terjadi tau..

Citernye cam ni..
[aikkk.. dah panjang lebar duk membebel baru nak start citer ke??]
Hahaha... yg tu intro..
yg ni baru nak citer acaner beg tu boleh tertinggal..

Alkisahnya malam jemahat tu..
[bukan khamis malam jumaat jer puan2 dan tuan2.. hahaha}
sesampai jer kat PNB ILHAM Resort dan parking kete..
makanya memasing pun kuar kete untuk memunggah barang2..
 
Ibu Dilah la org 1st gi bukak bonet kete..
Bukak2 jer tetiba mata cam blur..blur...
Betul ke yg aku tengok ni??
apsal nampak cam beg lugagge tu cam xde jer..
gosok gosok mata 2,3 x cam x caye jer x nampak beg tu..
 
Agak2 korang kan, apa yg korang akan wat bila benda camni terjadi??
Ohhh...noooo... aku dah melopong kejap..
Terus ibu dilah panggil ayah wan..
tanya dia ada masukkan beg tu ke x?
walaupun memang dah sah2 xde beg tu kat dalam bonet tu..
tp still nak tanye lagi kan..
kot2 la dia mmg x letak kat bonet tp letak kat seat penumpang belakang kan..
sebab kadang mmg ayah wan suka susun barang kat seat blkg tu jer..
 
Tapi jawapan yg diterima amat menyedihkan..
dia cuma masukkan semua barang yg ibu dilah letak kat tepi pintu jer..
yang lain2 xde masukkan..
maknanya beg yg ibu dilah dah suruh dia angkat dari dalam bilik tu mmg dia x amik..
Ohh maii.. sentap mak tau!!!
 
Mula la memasing dok berbalah..
masing2 nak pertahankan diri sendiri..
kalo dah jadi kes cam ni kompem la ibu dilah yg kena mengalah..
nyampah aii tau.. 
time tu jugak hujan pun turun..
hahaha...
sob.sob...
hati tisu la kata kan...
 
Dah penat dok main gadoh2..
kitorg pun angkat barang yg ada masuk bilik..
pastu kat bilik duk pikir2 lagi apa yg kitorg nak buat..
pada mulanya ayah wan duk bagi idea supaya kitorg balik jb semula..
pastu duk kira2 kos kalo balik PD-JB-PD dah bape pulak kos nya..
tu lom kira masa lagi kan..
ahhhh.. x kuasa la nak patah balik-patah balik..
ibu dilah cakap kalo dah balik JB dah x yah datang PD semula..
 
Pastu bila dah reda sikit..
ibu dilah pun bagi cadangan supaya kitorg gi beli baju jer keesokkan harinya..
lepas kira2 kos, ayah wan pun setuju...
kitorg pun deal sok pagi2 kuar cari baju..
 
Alhamdulillah..
bila dah sejuk sikit dapat la kata sepakat..
yg penting jangan naik angin jer..
pikir tenang2..
 
Lepas tu ayah wan pun peluk ibu dilah..
huhuhu..
hujan turun lagi..
huawaaaa..
syahdu ler tuh..
mana idoknye bila si dia cuba meredakan hati ku yg bengang ni..
hahaha..
dalam pada tu sempat lagi ibu dilah paksa dia mengaku kesilapan dia..
hahaha.. kijam x ibu dilah?? kijam x??
iyela.. sape yg salah kena la mengaku kan..
kihkihkih..
 
Akibatnya bila x bawak beg baju ni..
melayang la RM.. RM..  RM....
bajet lari RM200 pada mulanya..
tapi sebab extend lagi 2 hari,
lebur lagi RM200...
nasib la...
 
Paling syok bila tiap2 ari asyik pakai baju baru jer..
hahaha... syok wehhh..
tapi kitorg beli baju murah2 jer pon..
nak pakai 4 org kan..
tu pun nasib baik ada gak pakcik makcik ayah wan yg bagi pinjam baju dan kain..
kalo idok.. lagi banyak ler melabur nya..
 
Yang x tahannya dah tahu beg baju tertinggal,
boleh pulak kitorg extend bercuti ke KL pulak..
tak hagak2 kan kitorg..
hahaha...
tu yg sampai beraya haji kat KL dengan pakai sluar track dan t-shirt jer tu..
boleh tengok entry ni --> RAYA KOBOI
 
Ehhh.. korang yg dok KL tu penah tak pegi KMC..
KENANGA WHOLESALE CENTRE..
Ibu dilah x tau la KMC tu kat mana tempatnya..
sebab kazen ayah wan yg bawak kitorg..
kitorg follow jer..
kat situ barang semua murah2..
tp kena beli banyak2 la baru leh dapat betul2 murah..
dengarnya org yg meniaga pun ramai yg beli kat situ..
baju org dewasa, baju & barang anak2,
barang2 rumah, tudung..
semua ada la..
sempat la ibu dilah melabur sikit kat KMC tu..
menipiskan poket seluar..
hahaha..
 

Hahhh.. ni la dia beg lugagge keramat tu..
pasai dia la ibu dilah 'TERPAKSA' menyoping..
hahhahaha..
sampai sekarang beg ni x bukak2 lagi..
bio kan jer la dia cam tu..
hujung bulan ni nak balik melaka pulak..
so x yah ler nak kemas2 lagi..
hihihi..
boleh gituuu..

Ibu dilah siap whatapps gambo beg ni kat group JR Family..
ni family ayah wan yg wat family kat PD tu..
ibu dilah bgtau diorg yg kitorg dah ready utk family 2014..
hahaha.. semua dok gelak kan..
siap cakap lagi kalau dah ready tp jgn tertinggal pulak..
hahaha..

Tu la dia penangan nya bila beg baju tertinggal..
kalau boleh biar tertinggal pampers ke hape,
berus gigi ke, pencuci muka ke..
yg ni slalu tertinggal..
tp kalo nak beli modal sikit jer..
tp kalo dah tertinggal beg baju..
hah.. ko memang sediakan jer la duit berkepok2 ye..

Baju dewasa kalo t-shirt pun kurang2 dah 10 hinggit..
budak2 dapat la 5 hinggit..
tu belum lagi yg dalam2annya..
x jer la bape pasang kena beli..
huhh... memang kopak wehhh cuti kali ni..
sadis....;)

Pasni kalo nak gi jalan mesti perkara paling penting check beg baju dulu ye..
peringatan untuk diri sendiri okeh..

okeh.. tu jer bebelan yg panjang lebau untuk petang ni..
trimas kasih sebab sudi baca bebelan dan luahan perasaan ku ni..
hihi..

You Might Also Like

3 comments:

  1. Kalau akk la kompen nangis tak berlagu..wuwu..haha..drama!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... memang dah wat drama pun malam tu kak.. nanges2, amok2, pujuk2.. hahaha.. drama la sgt kan..

      Delete
  2. Hahaha. Kdg2 bnd gini rs cm mustahil tapi itu la.. dah nak jadi. Hihi.

    ReplyDelete