Cheesekut Berperisa Kopi

October 29, 2013


Assalamualaikum

Ari sabtu aritu kitorg balik umah MIL kat sedenak..
balik kali ni ibu dilah memang dah niat nak wat cheesekut..
maklum ler, dah bape kali buat tp x penah bagi diorg rasa kan..
last buat time besday anak2 aritu pun diorg x dapat nak rasa,
sebab dah tertinggal kan..

Makanya, sebelum balik umah MIL aritu,
ibu dilah dah siap2 beli bahan2nya skali..
tapi kali ni ibu dilah wat guna biskut meri pulak..
memang dah lama niat nak wat guna biskut meri ni..
tp ingatkan aritu biskut meri perisa coklat,
tapi dah tersalah beli pulak yg perisa kopi..
taram jer la..
hahahaha..

Sampai2 umah jer malam tu terus la buat cheesekut tu..
semua step dan bahan sama mcm yg slalu ibu dilah wat..
cuma tukar biskut tu jer kpd biskut meri..
resepi ada kat sini --> Resepi Cheesekut 



Guna biskut meri ni leceh sikit la bab nak susun2 biskut..
sebabnya bentuk biskut tu bulat kan..
tapi kalo nak senang letak jer bulat2 cam tu..
tapi cam x best pulak kalo x penuh biskut tu..
banyak lompong2 pulak kan..
kalo guna biskut biasa tu senang sikit sebab mmg square kan..

Malam tu dah siap terus letak dah esbok..
sok pagi2 dah baru la bleh makan..


Ni la hasilnya.. sedap jugak guna biskut kopi ni..
sebab kopi kan pahit2 sikit..
cream cheese tu pulak dah manis sbb dah campur ngan susu pekat kan..
so rasanya balance la..
xdela rasa manis sangat..

Perghhhh.. sedapnya makan time sejuk2..
MIL and SIL semua puji sedap..
alhamdulillah...

Bila wat cheesekut guna biskut meri ni kan..
ibu dilah baru teringat..
dulu penah try wat kek lapis persona..
kalau x silap la namanya..
step dan bahan nya semua lebih kurang sama..
Tapi x tau nape time wat cheesekut ni rasa mudah sgt..
tu yg suka sgt buat tu..
hehehe..

ok..tu jer apdet arini..
byeee..
^__^

You Might Also Like

2 komen

  1. Nanti nk try plak dgn biskut merry plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la kak.. sedap gak tau guna biskut meri ni..

      Delete