Aktiviti bersama family,

Citer Raya Koboi Kami

October 18, 2013 Ibu Dilah 3 Comments

Assalamualaikum..

Salam Jumaat yg indah.. penghulu segala hari..
semoga hari ini lebih baik dari semalam.. amiinn..

Sana sini org dok citer pasal raya haji aritu..
balik kampung la.. ada jugak yg beraya sendiri sebab x dapat cuti lebih..
cuti singkat kan... camne nak balik kg kalo jauh..
pastu, masing2 duk upload gambo raya..
pakai baju raya cantik2..
menu raya yg best2..
ketupat, rendang, lemang bagai..
fuhhh... sedap betul..

Macamana pulak citer raya kitorg??
Hahh.. ni yg nak habaq ni pasai raya koboi kitorg..
kira cipta sejarah la raya tahun ni..
nasib raya baik raya haji jer..
kalo raya puasa la, meraung weyy...
huawaaaa...

Citer nye cenggini..
weekend lepas before raya haji tu kitorg gi family day kat PD..
Family day ni untuk family belah ayah wan..
kira anak-cucu-cicit kpd mak tok ayah wan ni la..
nanti ibu dilah update pasal family day ni later k..

So nak di jadikan citer, masa pegi family ni kitorg tertinggal beg lugagge kitorg...
hah.. korang dah leh bayangkan x citer seterusnya????
pegi bercuti tp x bawak beg baju.. ko hado???
hahaha.. penah x korg alami perkara cam ni??
tragis betul wehhh..
elok jer sampai2 nak bukak bonet nak amik barang..
skali tengok2 beg baju xde..
menangis aku weyyy...
sob..sob..sobs...
macam mimpi buruk rasanya..
penat aku dok bape hari mengemas beg baju tu..
boleh pulak tertinggal..
sabo jer la..
len kali la aku citer pasal ni lagi eh..

So, lepas gi family day tu, kitorg terus gi KL..
tu pun setelah dipujuk rayu dan diracun oleh makcik pakcik dan kazen2 ayah wan..
mana x nye, ari isnin tu patut nye ibu dilah keje..
tp terpaksa la EL sebab dah terpegi KL pulak..
hahaha.. boleh gitu??
ala.. lagipun kaki ayah wan dah injured aritu..
dia pun memang cuti isnin tu..
so redho jer la sambung cuti lagi..

Ibu dilah memang dah agak dah mesti terjadi camni..
tu sebab aritu dah siap standby bawak baju raya skali..
tapi dah beg baju tu tertinggal nak wat camne kan..

So, sepanjang bape ari tu kitorg asyik ler beli baju baru jer..
beli yg murah2 sudah.. nak pakai 4 org kan..
tu pun habis beratus2 jugak la..
ada jugak yg bagi pinjam baju dan kain..

Ok, back to topic.. citer pasal raya..
Raya tu kitorg berkumpul kat umah makcik ayah wan kat cheras..
disebabkan unplanned beraya kat situ..
last minute cari bahan untuk masak raya pun dah xde..
habis sudah..

Kesudahannya pagi raya tu xdela menu macam hari raya macam org lain..
Menu raya kitorg hanya lah nasi lemak, roti jala dan kuih apam..
haha.. korang ada menu raya camni??
hahaha..
xdenye rendang, ketupat, masak lodeh, sambal kacang, lemang...
semua xde hokeh..

Lagi tragis bilamana hari raya x pakai baju raya..
hahaha... tuan rumah jer ada pakai baju melayu, baju kurung..
tetamu2 pakai ler baju apa yg ada..
MIL ada gak la pakai baju kurung..
yg mana sama size boleh ler pinjam2..

Ayah wan lagi la.. dia pakai t-shirt ngan track bottom jer..
hahaha.. tragis wehh..
teringat kisah panggilan hangit kat radio hotfm dulu..
pasal 'raya pakai track bottom oren'..
hahahaha..

Nasib baik la baju ibu dilah sempat basuh dan kering..
dapat la pakai baju masa 1st day datang ritu..
kalo x, mesti kena pakai baju t-shirt jugak...
huawaaaa.... nanges aku...

Kakak imani pun mula2 meragam jugak..
nak pakai baju raya katenye..
maklum ler, yg dia tau kalo raya tu pakai baju kurung..
baju kurung tu dia panggil baju raya..
so bila dah xde baju kurung tp kata nak raya kan..
merengek ler dia nak pakai baju raya jugak..
puas2 dipujuk pakai blaus yg baru ibu dilah beli..
cakap tu ibu beli baju raya baru untuk kakak..
akhirnya baru dia nak pakai..
tu pun lepas tengok bebudak kecik yg lain x pakai baju kurung jugak..
hahaha.. budak2 kan..

Nasib baik la family ada semua time tu..
walau pun rasa kekurangan beraya tahun ni..
tp still rasa kemeriahannya bila semua dapat berkumpul bersama..
boleh dikatakan hampir semua adik-beradik MIL dapat berkumpul..
Tu yg meriah tu..
dan tu jugak la yg mencairkan aku supaya ikut serta ke KL..

Tengahari tu kitorg pegi beraya umah sepupu ayah wan pulak..
kat sana sama jugak.. xde lauk raya..
sebab semua last minute berkumpul..
nak beli bahan utk wat masak raya semua dah abis..
last2 diorg masak speghetti jer..
jadi la.. janji dapat berkumpul ramai2 kan..
tu yg lebih seronok dan bererti..


Ni jer la gambar raya yg kitorg ada.. perasan x ayah wan 2 dari kiri tu tgh dukung kakak imani.. dia pakai sluar track  ngan t-shirt jer tu..

 Ibu dilah ngan adik faris bergambar ngan makcik2 ayah wan..
sebelah ibu dilah tu MIL.. hujung sebelah kiri tu kakak ipar ibu dilah..
diorg ni semua kurus2 dan tinggi.. ibu dilah jer yg ketot..
opss bukan ketot.. tp comel.. hahaha.. perasannn..

Ni pulak gambar tuan rumah dengan tetamu..
Tuan rumah yg pakai baju biru tu..
2 dari kanan tu maktok aka nenek ayah wan..

Dalam kul 2 ptg tu, kitorg pun bergerak pulang ke JB..
4 kete semuanya..
4 kete yg berjaya diracun utk beraya kat KL..
hahaha..

Alhamdulillah.. walaupun raya koboi jer tahun ni..
tapi tetap meriah dan seronok bila bersama2 family..
ape ade hal setakat x pakai baju raya kan..
org Islam kat palestin sana xde dapat pakai baju raya time raya..
lagi sedih diorg beraya kat sana tu..
bersyukur la dengan apa yg ada kan..

Alhamdulillah... syukur Ya Allah..
masih sentiasa bersama family tercinta..

You Might Also Like

3 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah... asalkan ada family bersama mesti meriah kan..

      Delete
  2. Haha. Tapi betul Kalau bersama family nest meriah.

    ReplyDelete