Aktiviti bersama family,

Pancake yang mudah dan sedap!!

October 21, 2013 Ibu Dilah 88 Comments


Assalamualaikum

Ni nak citer pasal ari Sabtu lepas.. ayah wan kena keje sebab ganti cuti 14hb ritu..
ala.. cuti sehari sebelum raya haji tu.. company dia kan bagi cuti..
so sabtu tu kena la ganti cuti tu..

Tinggal 3 beranak jer kat umah.. mula la pikir nak wat breakfast apa pagi tu..
sajer nak wat yg lain sikit.. yg jarang masak kat umah kan..
so google punye google dapat la idea untuk wat pancake..

hah.. korang jangan ler gelak kan ibu dilah..
siyes.. memang ibu dilah x penah wat lagi pancake ni..
rupanya senang sangat nak watnye yer..
lebih kurang cam wat lempeng oat jugak..
or wat roti jala..
bahan lebih kurang jer..

Ok.. disebabkan 1st time watkan,
so kena lah tepek sikit resepinye kat sini supaya senang nak wat rujukan sendiri nanti..
maklum ler, tengok gayanya si kecik faris tu ngan kakak suka beno makan pancake ni..
diorg makan kosong jer pun..
x sempat nak letak pape dah kena rembat ngan kakak imani..
hahaha...

Moh ler kiter tengok resepi pancake yg super duper mudah dan senang ni..
Resepi asal amik dari Myresepi.com..

Pancake


Bahan-bahannya:
(7 keping saiz sederhana)

1 cawan tepung gandum
1 cawan susu fresh milk/low fat
1 biji telur
1 sk baking powder
1 1/2 sb gula
2 sb minyak jagung / majerin

Cara membuat:

1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk.. Kacau sehingga sebati.. Pastikan tiada tepung yg berketul2..



2. Panaskan non-stick pan.. tuangkan satu senduk kecik bancuhan tepung tadi ke dalam kuali.. biarkan seketika..


3. Bila pancake tu nampak berbuih2 sikit, terbalikkan pancake..


 4. Ini lah hasilnya bila diterbalikkan pancake tu.. kaler coklat2.. biar seketika dalam 1 minit kemudian boleh angkat..

5. Ulang langkah 2-4 sehingga bancuhan tepung abis.. SIAP!!

Sedia untuk dihidang.. boleh dimakan begitu sahaja atau dengan coklat or lain2 perisa..
Kalau ikut sukatan ni boleh dapat 7 keping pancake seperti saiz di atas..



Adik faris dan kakak imani makan macam tu ajer.. habis 2 keping adik makan..
suka la dia dapat makan sendiri..

Next time boleh buat lagi.. nak letak jagung pulak.. hehehe..

SELAMAT MENCUBA!!



Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..

You Might Also Like

88 comments:

  1. Pancake panas2 sedap. Arissa x berapa sgt kot mkn pancake. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik faris tu semua kita bagi dia nak makan.. kita je la yg kena control dia apa yg nak bg dia makan.. hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Betul tu fizah. . Ni lempeng moden. .

      Delete
  3. Sedap pancake ni... Ala2 mcd... Mudah dan cepat disediakan...

    ReplyDelete
  4. Salam, saya dh try pg tadi. Cukup mudah n cepat.. In 15 mins dah boleh mkn.. Tq 4 the recipe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. dah try ye,.. senang jer kan.. lepas ni boleh buat lagi.. hihi..

      Delete
  5. Anak2 saya pun suka pancake!!

    ReplyDelete
  6. hidangan ringkas untu anak-anak kan..mesti cuba.

    ReplyDelete
  7. ringkas dan best... jemput follow blog saya http://beautyhealthylifestyle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Salam kak. Knp ye saya buat pancake tak jd rata and warna mcm akak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biarkan seketika untuk adunan itu sebati dan kembang. Kemudian gunakan api sederhana.

      Delete
  9. Wow nampak sedap...blh try resepi ni...tq ye sis share resepi...

    Jemput singgah blog saya
    http://hotmamabiz.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Tq 4 the recipe sedap kl makan dgn madu anak2 suker sgt

    ReplyDelete
  11. boleh tak fresh milk tu tukar jadi santan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kot... tapi rasanya mesti lagi berlemak nanti...

      Delete
  12. As salam akak, knp pancake saya buat, warnanya tak coklat macam akak? Nak tanya mcm mana akak masak pancake akak smpi perfect mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dear.. maybe api kuali tu kecik sgt kot.. tu yg warna dia x jadi coklat sgt.. sy wat mcm yg step sy bagi tu la.. kadang2 buat jadi cantik jer.. kadang2 x cantik jugak.. huhu..

      Delete
  13. Sk & sb singkatan ape yer?

    ReplyDelete
  14. Salam,kak. Fresh milk xde kt rumah skrg,guna tepung susu anak boleh x?

    ReplyDelete
  15. Salam kak. Kalau xde fresh milk,guna tepung susu anak jadi x? Teringin sgt ni. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslm dear.. boleh jugak guna susu tepung anak.. tp bancuh dulu ngan air baru masuk kan.. try la nanti..

      Delete
  16. Na cbe la , mengidam na mkn pancake. Hehe. Arap2 jd la

    ReplyDelete
  17. Klu susu tu tukar pkai susu cair bley ke

    ReplyDelete
  18. Salam ibu dilah nak tanya ni kenapa saya buat cepat hangus dan tak jadi bentuk bulat

    ReplyDelete
  19. Terima Kasih atas resepinya..Sedap..

    ReplyDelete
  20. tq owner blog.sy dh try ikot resepi cmpak2 trus masak yakin trus je kan.haha. tp xde susu segar so saya ganti susu tepung. sdap jer hehe. .tq😊😊😊😊

    ReplyDelete
  21. Thank you 😁

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum.. jalan2 kat sini cari resipi pancake utk breakfast pagi ni.. thank u seb share :-)

    ReplyDelete
  23. sedap & gebu sgt sis.. br je try wat td. tq ye.. 😊

    ReplyDelete
  24. Assalam,, sis klau xde susu tu bleh gnti ape ye?? Ttba tringin nk buat,, tp krang 1bhan plak,, nk ke kedai jauh,,

    ReplyDelete
  25. Tq sharing.. nak try buat la jap lg.. mkn dgn peanut butter..

    ReplyDelete
  26. Hmm..mcm menarik je..xsabar nk try....kalau ada lagi resepi yg simple & mudah, kongsi lh lagi ye..tq

    ReplyDelete
  27. Dah try buat td..sedap..cuna xgebu sgt.mgkin sbb xletak telur sbb telur abes..tp rsnye sedap..hehe

    ReplyDelete
  28. Nak tanya..kalo tkr ngan susu cair..bole x?

    ReplyDelete
  29. Thanks for the recipe, dah try.. menjadi. : ))

    ReplyDelete
  30. Kadang bancuhan melekat kat pan... boleh kan gris sikit pan dengan majrin or butter kan..?

    ReplyDelete
  31. Terima kasih kak! Sedap pancake ni, menjadi jugak akhirnya. Huhuhu

    ReplyDelete
  32. Wah!!! Finally dapat pun resepin pancake ni...teringin nak makan...tak puas beli kt mcd....so mlm ni nk try buat sendri...

    ReplyDelete
  33. Sedap.jadi..tq sis resepi..sblum ni main buat je..x jd mcm ni.hehe

    ReplyDelete
  34. Nk try jgk buat ni,tu duk google dlu cara dia

    ReplyDelete
  35. Kalau tukar tepung gandum jdi tpung pancake bleh x ??

    ReplyDelete
  36. Klau tpung gndum tu tukr jdi tpung pancke bleh x ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah guna tepung pancake dah tak perlu letak baking powder.

      Delete
  37. Wah, nak kena cuba ni. Nak buat untuk suami. Mesti dia suka.
    Terima kasih berkongsi.

    ReplyDelete
  38. Tq resepi....pg nie takde idea nak sarapan apa...buat pancake ikut resepi awak....menjadi :)

    ReplyDelete
  39. sedapnyee..tq share resepi..

    ReplyDelete
  40. Da try ikot care akk ni.. me jadi.. hehe first time buat pancake..hahha

    ReplyDelete
  41. Assalam..mohon share resepi untuk sy cuba ye..tq

    ReplyDelete
  42. dh buat semalam untuk sahur. hehe senang tambah nutella je. dh siap ! easy,save time and delicious!!

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah menjadi! Dah banyak kali buat tapi tak penah secantik ni pancake saya. Thank you kak! :)

    ReplyDelete
  44. Kenapa pancake saya tak jadi warna camtu ek? Dah jadi cam rupa lempeng biasa plak.

    ReplyDelete
  45. Akk..nk tanye,sblom letak adunan dlm pan tu,kene letak minyak or pape x?..

    ReplyDelete
  46. sis,nak tanya bahan tu kena kacau guna mixer tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu mixer sis.. guna blender jer pun boleh.. x pun kacau biasa jer.. tp pastikan sebati dan tak berketul.. boleh tapis kalau berketul..

      Delete
    2. Ibu Dilah...yg majerin tu kena cairkan ya

      Delete
    3. ye sis.. majerin kena cairkan dulu..

      Delete
  47. Thanks ye sis....2x buat.. 2x menjadi.....peberet ayah saya...dia request nk makan pankek...google2 jmp recipe sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 sis.. alhamdulillah.. menjadi kannn... boleh buat selalu utk ayah sis.. hehe

      Delete
  48. Bru buat... sedappp... x sempat snap dh hbs... sy guna myk masak je.. cntk.. tq 4 da recipe..

    ReplyDelete
  49. tq sis..mudah jer:D

    ReplyDelete
  50. Sis kalo guna pan steel boleh x?

    ReplyDelete
  51. assalamualaikum, before kita nak masakkan tu , kene letak minyak sikit ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. x perlu letak minyak sis..

      Delete
  52. Kalau gnati susu uht dgn susu cair boleh tak?

    ReplyDelete
  53. First time buat pancake power! Thank u for the recipe! ❤

    ReplyDelete
  54. First time buat pancake power! Thank u for the recipe, memang senang sgt! ❤️

    ReplyDelete
  55. Comel pulak tengok pancake ni,,,boleh cuba resepi ni

    ReplyDelete