Anak-anak,

Susun Atur :: Almari Pakaian Anak

October 30, 2013 Ibu Dilah 10 Comments


Assalamualaikum

Sekarang bukan main lagi ye mommies gojes semua..
duk sibuk citer pasal playroom anak2 kan..
Ibu dilah pun dah lama nak wat playroom untuk anak2 ni..
memang dah ada pun cuma belum betul2 di'susunatur' sepenuhnya..
nanti ibu dilah share pasal ni later yer..

Hari ni nak share pasal lemari anak2 dulu..
Dulu masa mula2 nak beli lemari pakaian untuk anak2 ni ibu dilah kusut sikit..
Nak beli yg kecik yg memang khas untuk budak2 ke..
or beli yg besar terus..

Iyela.. baju anak2 bukannya sikit kan..
makin hari makin banyak..
pastu anak pulak makin bertambah..
bilik pulak kecik.. 
so x kan nak beli almari kecik khas untuk anak2 sorang satu pulak..
sure banyak makan space kan..

Last2 kitorg decide beli yg besar terus..
senang cakap kitorg beli set bilik tido skali la..
ada katil queen, almari, meja solek..
senang sikit.. beli yg murah2 jer pun..
lagipun senang sikit bila parents kitorg datang umah kan..
at least diorg leh jugak tdo kat bilik tu..

Ok.. back to topic.. 
macamana pulak nak susun baju anak2 bila almari besar ni ye??
Iyela.. kalo almari budak2 ke or jenis yg drawer tu senang la sikit kan..
baju budak2 ni dah la kecik2..
ruang lemari tu pulak besar2..
acaner tu??

   
Ni la almari pakaian kakak imani dan adik faris..
besar kan.. belah bawah skali ada ruang untuk letak barang..
kira ada divider la dan papan..
so nampak 2 tingkat la.. 
pastu atas ada tempat penyangkut baju..

Untuk memudahkan ibu dilah susun barang2 diorg..
kitorg order papan untuk wat 1 tingkat rak lagi..
so total jadi 3 tingkat..


1ST ROW / BARIS ATAS

Letak pakaian anak2 yg biasa digunakan..
Asingkan baju kakak dan adik..
belah kiri baju kakak..
belah kanan baju adik..
Tengah2 letak acessories anak2..
Tempat sangkut baju tu pun asingkan baju kakak dan adik..


LEFT SIDE FOR KAKAK IMANI
Hanger baju2 untuk jalan2..
baju gaun, blaus dan t-shirt2 jalan..
Guna hanger PINK untuk KAKAK..


RIGHT SIDE FOR ADIK FARIS
Sama macam kakak, baju2 jalan hanger kan saje..
Sluar jeans, t-shirt, kemeja semua hanger..
guna hanger BLUE untuk ADIK FARIS..
belah bawahnya baru letak baju basahan yg dilipat..


Bawah baju yg di'hanger'..
Susun baju basahan yg akan digunakan setiap hari..
tetap mengikut susunatur yg sama,
KIRI - KAKAK IMANI, KANAN - ADIK FARIS

Bagi memudahkan menyusun baju yg sudah dilipat,
ibu dilah DIY bekas baju tu..
dari kotak yg x digunakan lagi..
potong ikut size dan balut cantik2..

Pastu susun baju elok2 ikut kategori..
dalam bekas baju tu pun susun baju ikut dua bahagian..
sebelah untuk baju siang / t-shirt2..
sebelah lagi untuk baju malam/ baju tido/ seluar..
susunan yg sama untuk adik dan kakak..


BAHAGIAN TENGAH - BARIS ATAS

1st bakul - tuala2 kecik, selimut baby dan panties kakak imani
2nd bakul - Stokin adik & kakak, cutton buds, bedak,
losyen, baby oil, termometer dan mcm2 lagi..


ROW TENGAH

Baris tengah ni dia memanjang jer.. xde divider..
actually papan untuk row tengah ni adalah papan asal..
papan belah atas dia tu jer yg ibu dilah tambah..
so row tengah ni mmg xde divider..

Memandangkan baju kakak imani dan adik faris ni dah banyak sgt..
so ibu dilah dah sorting baju2 diorg yg dah kecik dan x muat..
pastu masukkan dalam container biru tu..
ada jugak dalam container merah dan jugak dalam beg..
banyak sgt tau..

So, container biru tu letak kat row tengah..
satu lagi container biru isi barang2 mandian, bedak or barang2 kecik yg jarang digunakan..
dengan kata lain miscellaneous storage..
dan hujung skali letak pampers..
(sebab dah x muat letak kat bawah)

ROW BAWAH

Row bawah skali ni ada divider kat tengah..
Belah kiri - baju2 kecik / x muat
Belah kanan - Pampers..

Buat masa ni, macam ni la susun atur dalam almari anak2..
Ni la yg paling mudah..
Mudah sebab dah simpan semua pakaian diorg yg kecik dan x muat..
kalo x, mak aiii.. banyak nauu baju diorg tau..
tu baru anak 2 org.. kalo anak ramai ntah macamana la rupanya kan..
hehehe..

Ok.. tu jer citer pasal susun atur lemari diorg..
nanti ibu dilah update pasal ruang lain di bilik anak2 pulak yer..

till then..
bye..
^__^

You Might Also Like

10 comments:

  1. Replies
    1. iyela kak.. lega rasanya lepas dah sorting baju diorg tu.. kalo x banyak sgt baju sampai pening nak susun banyak2 tu,. huhu

      Delete
  2. Haaaa. Jumpa jugak yg guna almari besar untuk anak2. Hehehehe. Kite plan nak gini jugak nanti. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh.. ada geng nanti guna almari besar.. hahaha... tula, slalu org guna lemari kecik & drawer jer kan.. susah gak nak cari yg guna lemari besar ni..

      Delete
  3. wah...sungguh kemas, tersusun dan efektif!! :)

    ReplyDelete
  4. kemaaaaaasssss....bende2 kemas ni memang suker tengok.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!! kak aty yg gojes ni dah komen, ni yg segan ni.. hehe

      Delete
  5. Cantek coz kemas n tsusun

    insyimanhafiz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq pn lesungpipit.. tq sebab sudi singgah di sini..

      Delete