Cerita ibu,

Mommycha 1st Giveaway

November 29, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Assalamualaikum

Salam jumaat semua..
Mengambil keberkatan hari jumaat ni,
arini ibu dilah nak join GA Mommycha..
actually ni 2nd time ibu dilah join GA cam ni..
Ala.. saje join suke2.. lagipun senang jer pun..
yg susahnya cuma nak cari gambar ibu ngan anak..
hahaha..
pelik kan.. tp tula, gambar ibu ngan anak ni mmg ada sikit sgt
biasa la.. ibu2 ni kan suka amik gambar..
tapi gambar sendiri???
hampehhh.. xde sape nak tolong amik kan..
kalo nak amik pun kena la wat muka sedih2 sikit kat ayah wan..
baru la dia tolong amik kan..
hahaha.. sadisss ko.. kena berdrama dulu baru dapat bergambarkan..
kahkahkah..

Theme:
  • mommy&baby moments
  • tak kisah sama ada korang ade sweet, sour, pahit, kelat, sugarcandy, candycrush, scrumptious sugar moment bersama anak-anak tersayang.
Syarat-syaratnya:
  • JOIN/FOLLOW blog Mommycha dulu.
  • Buat satu entry paling ringkas mengenai gambar yang korang hantar. 
  • Ikut KREATIF/INOVATIF masing-masing.
  • Silalah letak link di entry anda mengenai GA ini.
  • Dalam gambar tu mesti ade gambar korang & anak masing-masing. 
  • SATU gambar sahaja, okeh?
  • Kalo anak orang lain dikira DISQUALIFIED hahahahaha!
  • Pastu tinggalkan jejak link entry dekat RUANGAN KOMEN sticky post ini.
  • Tarikh Tutup: 1.12.2013 (AHAD)

  • Setelah mencari2 gambar dalam hp, akhirnya terjumpa la gambar ni..
    gambar ibu dilah dengan kakak imani

    
    Apa yg istimewanya gambar ni??
    Gambar ni di ambil di atas permintaan kakak imani sendiri..
    lepas ambil siap suh ibu upload kat 'work' ibu.. 'work' ibu tu facebook la... hihi..

    Time ni kitorg gi hospital sbb kakak imani demam panas on/off..
    walaupun sebelum pergi hospital ni kakak imani baru jer lepas mandi tapi bila doktor check suhu dia 39.4deg time tu..
    memang sedih sgt tengok keadaan kakak masa tu..

    Tapi yg tak tahan boleh request nak amik gambar sama2 ngan ibu pulak tu..
    hahaha.. klakar pun ada jugak..
    terhibur jugak ibu walaupun dalam kesedihan time tu..

    Dalam kesedihan ada kemanisannya..
    Dalam kerisauan ada kegembiraannya..

    Semoga kakak imani menjadi anak yg baik dan bijak ye sayang..
    love u so much..

    p/s : Micha.. ibu dila join yer..

    2 comments:

    Dapur,

    Susunatur :: Tempat Menyimpan Stok Bahan Kering

    November 28, 2013 Ibu Dilah 8 Comments


    Assalamualaikum

    Aritu ibu dilah dah citer pasal tempat menyimpan jajan kan..
    boleh tengok kat SINI
    Arini nak citer pasal tempat menyimpan bahan kering pulak..
    senang citer bahan2 untuk masak or untuk wat minuman la..

    Ada 2 tingkat jugak.. sama tempat mcm aritu..
    dekat kitchen cabinet rak bahagian atas..
    jom kite tengok cam ne ibu dilah susun..

     
    Full view untuk 2 tingkat rak untuk menyimpan stok bahan kering
     

    Kita mulakan dengan tingkat atas dulu ye..
    sebelah kanan ibu dilah susun stok gula, tepung gandum dan tepung serbaguna yg belum digunakan..
    sebelahnya ada milo yg dah buka.. milo tu x muat dalam bekas milo..
    bekas milo tu muat2 untuk 1kg jer.. tp biasa ibu dila beli bungkusan milo 2kg..
    ada jugak bungkusan speghetti kat situ..



    Bahagian tengah tu ada stok ketupat segera dan lain2..


    Sebelah kiri pulak stok bahan dalam tin..
    susu pekat, susu cair, sardin, buah-buahan dalam tin, sos cabonara & lain2 lagi..


    Ok, habis susunan sebelah atas kita tengok sebelah bawah pulak yer..


    Mulakan dengan sebelah kiri pulak..
    atas tu ibu dilah letak bakul untuk isi botol2 kecik rempah ratus..
    cthnya : oregano, chille flakes, lada sulah, black pepper dan sbgnya..


    Bawah bakul tu letak tippuware besar untuk isi barang2 kecik jugak..
    contohnya ada perencah instant nasi goreng maggi dan mcm2 perencah juga..
    perencah ni standby jer.. ibu dilah jarang guna yg instant..
    tu yg letak dalam tippuware tu.. hihi

    Selain tu ada juga perencah kiub ikan bilis, kiub tomyam dan kiub ayam..
    ada juga santan kotak..
    bahan-bahan dalam tippuware ni semua jenis yg ibu dilah jarang2 guna..
    tu sebab letak dalam tippuware..
    kalau bahan yg selalu kita guna kena la letak kat tempat yg senang diambil..


    Next sebelah kanan pulak tempat letak bahan2 untuk buat air dan juga tepung..
    Milo, gula, susu kakak imani (susu dutch lady coklat), teh, kopi dan juga tepung gandum..
    belah belakang bekas tu pun ada lagi..


    Seperti biasa, perlu la label bahan2 ni..
    takut kalau x berlabel karang kalau org lain nak wat air salah ambil pulak..
    nak ambil milo terambil susu kakak..
    ada satu bekas lagi susu kakak guna susu dutch lady plain..
    karang nak ambil susu terambil tepung gandum pulak..
    acaner tu???
    hahaha..

    Okla.. rasanya tu jer kot citer pasal rak untuk stok bahan kering ni..
    nanti kite citer pasal rak lain pulak ye..

    till then..
    bye..




    

    8 comments:

    Anak-anak,

    WW25 :: Mulut Adik Bising Vacuum Rumah

    November 27, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


    Assalamualaikum



    Video adik faris tgh vacuum rumah..

    Kejadiaan ni berlaku malam tadi..
    Ayah wan vacuum carpet kat hall..
    agaknya dia perhatikan jer ayah buat..

    Tak lama lepas tu  sanyup2 dengar bunyi suara dia..
    rupa2nya adik tgh tiru gaya ayah..
    tolak2 sudip sambil mulut bising bunyi vacuum kononnya..
    hahaha.. sangat comel tau..

    Cepat tangkap betul adik faris ni tau..
    cepat mengikut..
    cepat belajar..
    memang anak yg bijak..

    1 comments:

    Dapur,

    Susunatur :: Rak Menyimpan Bawang Dan Garam

    November 27, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


    Assalamualaikum

    Arini ibu dilah nak share rak yg paling penting dekat dapur ni..
    Apa lagi kalo bukan rak tempat menyimpan bawang2, garam dan sebagainya..
    Senang kata rak ekspress la..
    Sebabnya bahan2 yg ditempatkan di sini semuanya yg paling kerap digunakan..
    dan yg pasti mesti mudah nak dicapai dan cepat..

    Rak ni terletak bersebelahan dengan dapur dan atas kitchen cabinet..
    terdiri dari 3 tingkat..
    Tingkat atas - garam, ajinomoto, serbuk kunyit dan serbuk kari..
    Tingkat kedua - bawang putih, bawang besar
    Tingkat ketiga - bawang merah dan kentang


    Ni tingkat atas - letak garam, serbuk kunyit, ajinomoto, serbuk kari
    bekas ni beli kat daiso, 3 bekas tu RM5..
    Ibu dilah beli 2 set..

    Kenapa ibu dilah pilih bekas cam ni?
    1st sebab bekas ni ada tempat pemegang - senang nak pegang
    2nd sebab mudah nak bukak - just tekan hujung penutup kat atas pemegang tu, penutup dah terbuka
    3rd sebab ada sudu nya sendiri dan tempat letak sudu..


    Tengok tu sudu dan tempat letak sudu.. comel kan..
    hehhe.. senang dah ada sudu sendiri..

    so bekas ni sangat la praktikal untuk digunakan..
    mudah dan cepat..
    just pegang-angkat-tekan-ambil sudu- 'sudu'kan garam
    mudah kannnn...

    Size rak ni pulak memang ngam2 muat untuk letak 4 jenis bahan utama ni..
    tp hujung tu ada terjungkit sikit jer..
    tp still okeh pada ibu dilah..
    rempah ratus ibu dilah letak kat tempat lain..
    sebab yg tu jarang digunakan..
    4 bahan utama ni je yg paling kerap digunakan..
    tu yg kena letak kat tempat yg paling senang untuk dicapai..


    Label ni pulak baru jer ibu dilah buat..
    niat nak wat dah lama tp baru skrg sempat nak buat..
    perlu label supaya kita tak tersalah ambil nanti..
    lagi satu garam ngan ajinomoto pulak tak boleh letak sebelah menyebelah..
    kadang2 walaupun dah label tp kita bukan tengok sgt..
    kononnya dah tau kan..
    ni cuma langkah keselamatan jer..
    hihi..


    Tingkat kedua pula letak bawang putih, bawang besar dan halia..


    Last sekali tingkat ketiga letak bawang merah..
    biasa letak kentang jugak kat sini.. tp kentang dah habis..
    hihi.. x sempat lagi nak beli yg baru..
    baru2 ni pun baru sorting bawang2 ni kot2 ada yg dah rosak or busuk..
    tp jarang la sampai busuk sbb biasanya mmg beli sikit2 jer..

    Rak ni ibu dilah letak berdekatan dengan dapur memasak..
    letak kat atas kitchen cabinet jer..
    kira open concept la ni..

    okla.. tu jer citer pasal rak yg paling penting sekali..
    ok.. till then
    bye..
    ^__^


    P/S : ibu dilah update gambar sudu kat dalam bekas letak garam tu..

    4 comments:

    Anak-anak,

    Homeschooling :: Playtime :: Junior Engineer

    November 26, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


    Assalamualaikum

    Aritu ibu dilah ada share citer pasal kakak main doktor2 ngan adik kan..
    boleh tengok kat SINI 
    skrg ni kalau tanya kakak dah besar nak jadi apa??
    mesti dia jawab nak jadi doktor..
    alhamdulillah.. kecik2 lagi dah bercita2 besar..
    tapi ayah wan awal2 lagi dah cakap..
    kalo kakak jadi doktor nanti, mesti kakak bizi jer..
    huhu..

    Last week ibu dilah beli menan baru untuk adik dan kakak..
    ala.. menan murah jer pun.. cuma RM7.90..
    tp ibu dilah memang tertarik sangat ngan menan ni..
    memang dah lama cari tp x jumpa..
    dulu ingat nak beli set menan lego junior engineer ni..
    tp tak terbeli2 lagi sampai skrg..
    hahaha..

    So, bila jumpa menan ni terus la ibu dilah beli..
    apa yg ibu dilah suka sgt ngan menan ni? 


    1st skali sebab menan ni boleh membina motor skill anak2..
    sebab menan ni ada mcm skru2 gitu..
    boleh bukak skru dan pasang balik..
    kakak imani dah pandai buka buka skru kat roda tu dan pasang balik..


    2nd sebab menan ni kete bajak..
    hahaha... biasa ar.. budak2 kan suka tengok kete bajak..
    pantang gi mana2 nampak kete bajak, mesti diorg teruja kan..
    padahal mak pak nye x suka kete bajak sebab jalan selow..
    kahkahkah..
    tp tu la budak2 kan..
    yg nampak bentuk lain sikit tu yg diorg suka..
    lain dari yg lain kan..


    3rd sebab menan ni kaler2 dan besar..
    ibu dilah ni x bape suka sgt belikan anak2 menan yg kecik2 ni..
    nanti dia main kejap jer pastu bersepah2 jer lebih..
    pastu semua dah terabur ntah kemana2..
    kalo menan yg besar2 ni senang nak main..
    nampak sebiji cam tu.. nak kemas pun senang..
    pastu kaler pun menarik kan.. colourful gitu..


    Mula2 bawa balik menan ni kakak yg rebut dulu..
    biasa ar kakak mana boleh kalah..
    adik pulak banyak mengalah..
    dah puas kakak main duk buka skru dan pasang balik skru dan roda tu..
    adik perhatikan jer dari jauh..
    kesian adik selalu kena mengalah ngan kakak..
    kakak memang x bagi adik pegang kalo dia tengah main..
    terjerit2 la cik kak tu nanti suh ambik adik..

    Alahai... comel jer tgk tangan kecik dia tgh men'skru' roda tu.. haha

    Adik memang pemerhati yg baik..
    biasanya dia akan tengok kakak main dulu..
    pastu bila dia dapat peluang dia akan main pulak..
    dia akan wat perkara yg sama dengan kakak..
    adik pandai nak gaya kan macamana nak buka skru tu..
    cuma dia x cukup kuat untuk pusingkan screwdriver tu untuk bukak screw..
    tapi kira okeh la kan..
    maknanya dia paham dan dah tau apa fungsi dan cara nak guna screwdriver tu..
    memang tu tujuan ibu dilah beli menan tu..

    Kalau kakak nak jadi doktor,
    adik pulak nak jadi engineer cam ibu ngan ayah ke??
    ada gaya dah tu nak jadi mechanical engineer cam ibu.. hihi
    [perlu ker nak mention keje ibu ayah? hahaha]
    iyela.. skru2 tu kan mechanical engineer yg buat kan..
    hihi..

    Welcome Junior Engineer!!
    Mudah-mudahan..
    Ibu sokong adik 100% kalo nak jadi engineer..
    apa2 pun kita tunggu dan lihat nanti..
    Kitorg x kan memaksa..

    

    0 comments:

    Aktiviti bersama family,

    TEASER :: Playroom In Progress - Cat Bilik

    November 25, 2013 Ibu Dilah 23 Comments


    Assalamualaikum..

    Impian untuk mempunyai playroom untuk anak2 dah lama dah..
    tapi tengok keadaan rumah kami yg kecil,
    dan bilik pun kecil..
    rasa macam x dapat nak merealisasikan jer impian tu..

    Ala.. impian tu xde ler besor mana..
    bukan la playroom yg grand2 pun..
    setakat ada bilik untuk mainan anak2 cukup la..
    tp yg penting susunatur dan ada deco yg menarik..
    baru la nampak gaya playroom kan..
    hihi..

    Sebelum ni dalam bilik anak2 ni ada katil queen..
    tu yg lagi nampak sempit.. [dah la mmg bilik kecik kan]
    niat hati nak alihkan katil tu kat bilik kitorg..
    tp rasa cam x muat jer.. sempit sgt rsanya..

    2 minggu lepas saje jer la cakap kat ayah wan niat tu..
    time tu hari minggu.. kitorg berjaga sampai tgh malam gara2 anak2 xnak tido..
    dalam berangan2 sambil baring2 kat katil bilik anak2 sambil layan diorg main2..
    [sambil gentel2 hujung rambut..<-- okeh, yg ni tipu..hihi]
    ayah wan pulak duk layan internet kat meja sebelah katil..
    dengan secara x sengaja tercakap ler idea tu kat ayah wan..
    sajer borak2 dan citer angan2 ibu dilah ni yg konon2nya nak wat bilik tu jadi playroom..
    nak pindahkan katil tu kat bilik kitorg..

    Tetiba ayah wan cakap BOLEH.. jom kite ukur..
    Wahhh.. seronoknye rasa.. tetiba ayah wan rajin nak melayan impian ibu dilah ni..
    time tu jugak kitorg ukur2.. bila muat terus kemas2..
    pastu angkat katil masukkan bilik kitorg..
    wah.. terus nampak luas sikit bilik tu..
    suke.. suke.. ;)

    Bila nampak bilik tu dah kosong dan luas..
    Mula la berangan nak mengecat pulak..
    guna strategi yg sama cam sebelum ni untuk memancing ayah wan..
    [sambil gentel2 rambut lagi.. tangan melakar2 kat awangan..]
    chewahh.. tak tahan gaya ibu dilah ekspesi kan impian tu kan..
    hahahaha..
    kalau kita cat bilik ni mesti cantik kan..
    kalo kaler hijau mesti cantik..
    wat strip2 lagi.. fuhh.. memang cantik la..
    hahahha..

    Tetiba ayah wan jawab.. boleh jer..
    tapi ibu kena la kuar bajet beli cat.. ayah boleh tolong cat jer..
    wahhh.. umpan dah mengena lagi nampaknya.. hehehe
    so weken lepas kitorg pun pulun la duk pikir kaler yg sesuai dan menarik..
    nampak gayanya kaler hijau macam menarik perhatian kitorg..
    pastu tambah lagi ada balance cat kaler peach aritu..
    kaler peach wat cat luar rumah masa nak raya..
    so memang kena la hijau-peach tu..
    try beli 1 tin kecik yg 1 liter jer dulu untuk kaler hijau..

    Aktiviti weken kami aritu mengecat bilik..
    [eh.. ayah wan yg cat sorang.. ibu dilah jadi mando jer.. haha]
    dan jugak sebab kena jaga anak2..
    kalo tak boleh jer ibu dilah nak mengecat..
      

    Gigih gak la kitorg memikir design camne nak buat..
    ibu dilah siap lakar2 lagi kat kertas idea2 yg ada..
    sama2 kitorg pikir..
    kalo ikutkan ibu dilah nak ada 1 wall yg banyak2 strip..
    tp x kesampaian sebab takut cat x cukup dan masking tape tu x cukup..
    adehh.. nak gi kedai ari ahad tu kedai x bukak pulak..
    last2 ini la hasil nya setelah bergaduh2 manja nak kan jugak strip tu tp x dapat..
    hahaha..
    layan kan jer la idea ayah wan ni..
    nasib baik cantik jugak..
    [tp xnak ngaku kat ayah wan..]


     Ni wall yg ibu dilah nak wat strip tp tak dapat..
    sebab masking tape dah abis pulak..
    x leh nak wat stripe banyak2..
    kuciwa.... sob..sob..

    
    Cat kaler peach tu ngam2 jer untuk 2 dinding + 2 dinding yg ada strip..
    kaler hijau pun cam tu jugak..
    ngam2 choi jer untuk 2 wall yg ada stripe.


    Testing letak menan pulak kat atas rak pulak..
    ecehh.. macam matching pulak bear2 tu kaler hijau-peach kan..
    hehehe...

    Tp rasanya ibu dilah xnk letak bear2 kat situ..
    mungkin akan letak buku2 or menan2 lain..
    sebabnya bilik ni jugak tempat kitorg solat..
    kiblatnya memang mengadap rak tu..
    so mcm x elok la pulak kalo letak bear2 tu atas tu kan..


    Wall ni betul2 mengadap pintu masuk bilik..
    jam tu ganti ngan jam yg comey2 sikit..
    yg sesuai untuk playroom ni..

    Hurmm.. ok tak kaler playroom ni?

    23 comments:

    Anak-anak,

    Playtime :: Main Doktor-doktor

    November 21, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


    Assalamualaikum

    Bila anak-anak dah pandai bermain sama-sama,
    suka pulak kita yg melihatnya..
    iya la.. melihat perkembangan anak depan mata kan..
    sapa yang tak suka kan..

    Malam semalam kakak imani dan adik faris main doktor-doktor..
    adik jadi pesakit.. kakak jadi doktor..
    pastu mickey mouse jadi patient dia jugak..



    Doktor bagi baby mickey mouse makan ubat..
    pastu dia bagi adik makan ubat pulak..
    ni semua gara2 kakak terjumpa picagari ngan botol susu la..
    semalam ibu kemas2 botol susu yg lama2..
    lepas dia nampak picagari tu, dia pun amik..
     main doktor-doktor ni kat bilik..



    Pemerhatian budak-budak ni sangat tajam sebenarnya..
    dan diorg ni cepat ingat apa yg diorg lihat..
    dia belajar dari apa yg dia lihat..
    dari situ dia akan ikut dan tiru gaya yg dilihat..

    So bila dia tengok cara kita bagi anak2 makan ubat..
    tengok gaya doktor kat klinik tu macamana..
    dari situ dia terjemahkan dalam bentuk "lakonan semula"
    kira dia main2 la tu..

    Tu la yg terjadi semalam..
    main dengan adik faris..
    ehh.. yang adik pulak ikut jer apa yg kakak cakap..
    kakak suruh nganga nak bagi makan ubat - adik nganga
    suruh isap - dia isap
    hahaha.. comel sangat okeh..




    Tengok tu adik faris.. beriya-iya dia tengok apa yg kakak buat..

    Apa yg ibu dilah perasan skrg ni adik suka tiru gaya kakak..
    apa kakak buat dia akan ikut..
    bila kakak nak main sama2 ngan dia lagi la dia suka..
    mana tak nye.. kalo x kena gaya kakak tu bukannya nak main ngan adik..
    dia suruh adik pegi main jauh2...
    huhhh.. kesian adik kan..
    tapi adik still nak main ngan kakak jugak..
    tu la budak2 kan..



    Seronok sangat la tengok diorg main sama2..
    nampak comel sangat tau..

    Bila nak tido tu ibu dilah tanya kakak..
    kakak dah besar nak jadi apa??
    nak jadi doktor ke??
    kakak cakap kakak nak jadi doktor..
    bila ibu tanya tak nak jadi cikgu ke??
    [hahaha.. kan kat skolah dulu2 biasa bila cikgu tanya nak jadi apa, masing2 cakap nak jadi cikgu.. hahaha]
    tapi kakak jawab nak jadi doktor jugak..

    InsyaAllah.. ibu dilah tak kan menyekat minat anak2..
    apa cita-cita dia nanti biar la ikut yg dia minat..
    tapi kita kena monitor la jugak kan..
     semoga anak-anak ibu menjadi anak yg berguna kepada agama, bangsa dan negara..
    amin..
     
     
     

    0 comments:

    Anak-anak,

    Homeschooling :: Kakak Imani Excited Nak Gi School

    November 19, 2013 Ibu Dilah 3 Comments


    Assalamualaikum

    Alhamdulillah.. last week ibu dilah dah dapat tadika untuk kakak imani..
    nak kata ada survey sangat pun idok ler..
    sebab bila check senarai tadika/taska yg berdaftar dibawah JKM,
    ada sikit jer yg berada di area tempat tinggal kitorg..
    pastu yg ada pun mahal2, NURI, GENIUS QAYYUM..

    Disebabkan tahun depan kakak imani baru nak masuk 4 tahun..
    So ibu cari tadika biasa dulu..
    lagipun kena la tgk poket kita jugak kan..
    tu pun kena adjust2 jugak monthly expences kitorg..

    Walaupun x hantar anak kat tadika yg grand2,
    tak bermakna tadika tu x bagus kan..
    yang penting tadika ni berdaftar under JKM dan silibus ikut KPM..

    InsyaAllah, tahun depan kakak imani dah boleh pegi school di
    TADIKA JAMI'AH AL INSAN
    Yang bagusnya, sistem pembelajaran di tadika ni siap ada kelas fardhu ain lagi..
    memang ni la yg ibu dilah cari..
    Semoga kakak serasi belajar di sini nanti..


    Malam tu ibu dilah bagitau kakak yg ibu dah jumpa sekolah kakak..
    Wahhh.. bukan main suka lagi dia tau..
    terlompat2 dia gembira..
    mana x nye.. dah bape minggu dia asyik tanya ibu dilah jer..
    "ibu, ibu dah jumpa skolah kakak lom?"
    "ibu dah cari sekolah kakak lom?"
    hai la kakak.. xcited betul kakak imani nak gi school ye..
    Lepas bagitau dia yg ibu dah jumpa school untuk kakak,
    ibu dilah cakap kakak kena rajin2 belajar..
    baru boleh pegi school..
    Pastu dia terus amik buku..
    minta ibu dilah kaler..
    terus nak meng'kaler'.. hahaha..
    bijak betul anak ibu ni..


    Nak tau x, kakak imani ni kidal tau..
    kitorg perasan yg kakak imani ni kidal masa dia berumur 1 thn lebih..
    time kalo dia pegang barang ke nak makan ke mesti pegang tangan kiri..
    dari situ la yg kitorg tau dia kidal..
    lagi obvious bila dia pegang pensil tu tangan kiri jugak..
    kalau suruh dia tukar tangan,
    nanti dia tukar tangan kanan kejap jer..
    pastu dia guna tangan kiri balik pegang pensil tu..
    cuma yg susah nk handle tu bila dia makan pun nak guna tangan kiri jugak..
    tu yg payah tu...

    Eh.. penah dengar org cakap org kidal ni biasa nye pandai..
    betul ke??
    Kalau betul syukur alhamdulillah..
    Misi seterusnya nak sediakan meja study untuk kakak..
    tunggu yer..

    3 comments:

    Aktiviti bersama family,

    Family Day :: JR Gathering @ PNB Ilham Resort, PD (11-13 Oct 2013)

    November 14, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


    Assalamualaikum

    Hari ni nak citer pasal family gathering kitorg kat PD aritu..
    dekat2 cuti raya aritu aritu la..
    dah basi pun citer ni pasal dah lama dah kan..
    tapi x kira, nak gak citer.. hahaha
    bukan apa, sebagai kenangan untuk diri sendiri jugak..

    Ok.. family day ni adalah family belah ayah wan..
    dari maktok, anak menantu, cucu dan cicit..
    semua generasi ada.. eh..tu pun x semua dapat join..
    lebih 70 org dewasa dan kanak2..

    Family gathering ni diadakan di Port Dickson..
    Venue : PNB Ilham Resort, PD
    Date : 11~13 Oct 2013

    Day 1 : Friday (11 Oct 2013)

    Petang jumaat tu memasing dah start check in..
    tapi ramai yg sampai malam sebab hari bekerja kan..
    ada jugak yg half day..

    Kitorg dari JB, Sedenak, Kota tinggi dan Muar ada 5 kete..
    Janji berkumpul dekat RnR Ayer Keroh..
    Pastu baru konvoi ramai2 ke Ilham Resort..
    Sampai sana lebih kurang pukul 10mlm..

    Malam tu dah ada 1st activity iaitu birthday celebration..
    Birthday mak tok dan cicit2nya.. termasuk la adik faris sekali..
    Kek coklat moist tu makcik ayah wan yg buat..
    dia memang part time buat kek.. 
    kek dia semua cantik2 dan sedap2 belaka tau..

    Lepas acara potong kek, acara makan2 dan ucapan..
    setiap family kena ada wakil untuk bagi ucapan..
    setiap family jugak kena bawa makanan utk mlm tu..
    kira potluck la.. makanan byk sgt tau..sampai x terabis nak makan..
    hahaha..

    Day 2 : Saturday (12 Oct 2013)

    Ingat tak ibu dilah penah share pasal ibu dilah tertinggal beg aritu kat SINI 
    korang nak tau baca la kat entry link tu..
    disebabkan kitorg sehelai sepinggang, pagi tu kitorg kena la kuar gi cari baju..
    tapi nak kuar awal2 pun kedai lom bukak kan..
    so lepas sarapan pagi, memasing pun terjun kolam dulu..

    Eh.. kakak imani excited sgt tau nak mandi kolam..
    tp xde banyak gambar dia mandi kolam..
    gambar adik faris jer yg ada..
    sebab kakak imani ada auntie2 dia yg volunteer nak jaga..
    sebab kitorg keluar gi cari baju tu x bawa kakak.. cuma bawak dik jer..


    Eh.. kalo x silap ni 2nd time adik mandi kolam tau..
    dia suka sgt.. sampai bila dah kuar pun nak masuk lagi tau..
    pagi tu ibu dilah ngan ayah wan mmg x mandi kolam la..
    cuma anak2 jer yg mandi kolam..
    Dalam kul 10 tu kitorg pegi cari baju..
    banyak gak la perabih tuk beli baju tu..
    tengahari tu kitorg balik..
    makanan sepanjang family day tu memang diorg dah uruskan..
    tinggal amik jer kat restoren tu..
    makan semua kat apartment..
    lepas makan masing2 berehat kepenatan dan tido..

    Dalam kul 3.30 ptg semua dah turun padang..
    ada aktiviti sukaneka pulak..
    semua peserta dibahagikan kepada 5 group,
    kumpulan - kura-kura, lebah, ikan, kucing dan zebra..
    setiap group mesti ada tagline masing2..
    wahh.. time ni seronok sgt wehhh..
    lucu dan best sgt tagline yg diorg wat..
    kreatif tul.. dalam masa x sampai 10minit dah dapat idea yg best2 tau..



    Kitorg yg ibu2 yg ada anak2 kecik ni x join sukaneka..
    tapi kitorg jadi pengendali sukaneka tu..
    memang best hoiii..
    memasing sporting tul..
    memang happening betul la..


    Sukaneka org dewasa diselangi dengan sukaneka kanak2..
    kakak imani sempat join 1 game jer..
    pastu dia dah tetido kepenatan..
    hahaha.. 
    kakak kan.. di mana2 pun bole dia tetido..

    Last skali kitorg wat game mumia..
    hahaha.. bagi 4 roll tisu.. pilih sorg jadi model dan bungkus la dia..
    macam2 gaya ada.. hahaha..

    Time sukaneka tu masing2 dah intai2 kolam..
    tengok kolam dah full.. takut x dapat mandi nanti..
    habis jer sukaneka terus terjun dalam kolam..
    Eh.. x lama lepas kitorg masuk jer, 
    orang lain ramai yg kuar..
    mana x kuar kalo kitorg dah konker tempat tu..
    hahaha..

    paling x tahan siap wat barisan panjang2 lagi..
    macam ular bergerak..
    tu yg org lain kuar tu..
    ikut sukati kitorg jer kan...
    tapi memang best sgt la..

     Memang terbaekkk la....

    Malam tu kitorg wat bbq pulak..
    bahan2 ayam, ikan, udang, daging, kentang semua SIL yg sedia kan..
    biasala, time gathering2 cam ni mesti dah bahagi2 tugas kan...
    SIL ngan hubby dia ni mmg pakar wat BBQ ni..
    tp sayang malam tu x sempat nak amik gambar,
    sbb ibu dilah sibuk melayan adik ngan kakak..
    tp kazen2 yg ditugaskan utk amik gambar mmg dah ada..

    Sementara ber'BBQ'.. majlis diteruskan dgn penyampaian hadiah pulak..
    hadiah sukaneka.. hadiah2 special..
    boleh dikatakan semua family dapat hadiah la..
    kakak imani pun suke sgt sbb dia dapat hadiah..
    walaupun cuma sempat main 1 game jer.. hahaha
    group ayah wan, group lebah dapat no.3
    kura-kura no. 2
    zebra no. 1
    tak kesah la sapa yg menang kan..
    yg penting kemeriahan tu yg lebih menyeronokkan..

    Day 3 : Sunday (13 Oct 2013)

    Last day xde aktiviti..
    sarapan.. borak2.. kemas barang..
    check out..

    Family gathering ni memang TERBAEKKKK la...
    next year kite wat lagi yer..
    lokasi still under discussion lagi..

    4 comments: