Family Day :: JR Gathering @ PNB Ilham Resort, PD (11-13 Oct 2013)

November 14, 2013


Assalamualaikum

Hari ni nak citer pasal family gathering kitorg kat PD aritu..
dekat2 cuti raya aritu aritu la..
dah basi pun citer ni pasal dah lama dah kan..
tapi x kira, nak gak citer.. hahaha
bukan apa, sebagai kenangan untuk diri sendiri jugak..

Ok.. family day ni adalah family belah ayah wan..
dari maktok, anak menantu, cucu dan cicit..
semua generasi ada.. eh..tu pun x semua dapat join..
lebih 70 org dewasa dan kanak2..

Family gathering ni diadakan di Port Dickson..
Venue : PNB Ilham Resort, PD
Date : 11~13 Oct 2013

Day 1 : Friday (11 Oct 2013)

Petang jumaat tu memasing dah start check in..
tapi ramai yg sampai malam sebab hari bekerja kan..
ada jugak yg half day..

Kitorg dari JB, Sedenak, Kota tinggi dan Muar ada 5 kete..
Janji berkumpul dekat RnR Ayer Keroh..
Pastu baru konvoi ramai2 ke Ilham Resort..
Sampai sana lebih kurang pukul 10mlm..

Malam tu dah ada 1st activity iaitu birthday celebration..
Birthday mak tok dan cicit2nya.. termasuk la adik faris sekali..
Kek coklat moist tu makcik ayah wan yg buat..
dia memang part time buat kek.. 
kek dia semua cantik2 dan sedap2 belaka tau..

Lepas acara potong kek, acara makan2 dan ucapan..
setiap family kena ada wakil untuk bagi ucapan..
setiap family jugak kena bawa makanan utk mlm tu..
kira potluck la.. makanan byk sgt tau..sampai x terabis nak makan..
hahaha..

Day 2 : Saturday (12 Oct 2013)

Ingat tak ibu dilah penah share pasal ibu dilah tertinggal beg aritu kat SINI 
korang nak tau baca la kat entry link tu..
disebabkan kitorg sehelai sepinggang, pagi tu kitorg kena la kuar gi cari baju..
tapi nak kuar awal2 pun kedai lom bukak kan..
so lepas sarapan pagi, memasing pun terjun kolam dulu..

Eh.. kakak imani excited sgt tau nak mandi kolam..
tp xde banyak gambar dia mandi kolam..
gambar adik faris jer yg ada..
sebab kakak imani ada auntie2 dia yg volunteer nak jaga..
sebab kitorg keluar gi cari baju tu x bawa kakak.. cuma bawak dik jer..


Eh.. kalo x silap ni 2nd time adik mandi kolam tau..
dia suka sgt.. sampai bila dah kuar pun nak masuk lagi tau..
pagi tu ibu dilah ngan ayah wan mmg x mandi kolam la..
cuma anak2 jer yg mandi kolam..
Dalam kul 10 tu kitorg pegi cari baju..
banyak gak la perabih tuk beli baju tu..
tengahari tu kitorg balik..
makanan sepanjang family day tu memang diorg dah uruskan..
tinggal amik jer kat restoren tu..
makan semua kat apartment..
lepas makan masing2 berehat kepenatan dan tido..

Dalam kul 3.30 ptg semua dah turun padang..
ada aktiviti sukaneka pulak..
semua peserta dibahagikan kepada 5 group,
kumpulan - kura-kura, lebah, ikan, kucing dan zebra..
setiap group mesti ada tagline masing2..
wahh.. time ni seronok sgt wehhh..
lucu dan best sgt tagline yg diorg wat..
kreatif tul.. dalam masa x sampai 10minit dah dapat idea yg best2 tau..



Kitorg yg ibu2 yg ada anak2 kecik ni x join sukaneka..
tapi kitorg jadi pengendali sukaneka tu..
memang best hoiii..
memasing sporting tul..
memang happening betul la..


Sukaneka org dewasa diselangi dengan sukaneka kanak2..
kakak imani sempat join 1 game jer..
pastu dia dah tetido kepenatan..
hahaha.. 
kakak kan.. di mana2 pun bole dia tetido..

Last skali kitorg wat game mumia..
hahaha.. bagi 4 roll tisu.. pilih sorg jadi model dan bungkus la dia..
macam2 gaya ada.. hahaha..

Time sukaneka tu masing2 dah intai2 kolam..
tengok kolam dah full.. takut x dapat mandi nanti..
habis jer sukaneka terus terjun dalam kolam..
Eh.. x lama lepas kitorg masuk jer, 
orang lain ramai yg kuar..
mana x kuar kalo kitorg dah konker tempat tu..
hahaha..

paling x tahan siap wat barisan panjang2 lagi..
macam ular bergerak..
tu yg org lain kuar tu..
ikut sukati kitorg jer kan...
tapi memang best sgt la..

 Memang terbaekkk la....

Malam tu kitorg wat bbq pulak..
bahan2 ayam, ikan, udang, daging, kentang semua SIL yg sedia kan..
biasala, time gathering2 cam ni mesti dah bahagi2 tugas kan...
SIL ngan hubby dia ni mmg pakar wat BBQ ni..
tp sayang malam tu x sempat nak amik gambar,
sbb ibu dilah sibuk melayan adik ngan kakak..
tp kazen2 yg ditugaskan utk amik gambar mmg dah ada..

Sementara ber'BBQ'.. majlis diteruskan dgn penyampaian hadiah pulak..
hadiah sukaneka.. hadiah2 special..
boleh dikatakan semua family dapat hadiah la..
kakak imani pun suke sgt sbb dia dapat hadiah..
walaupun cuma sempat main 1 game jer.. hahaha
group ayah wan, group lebah dapat no.3
kura-kura no. 2
zebra no. 1
tak kesah la sapa yg menang kan..
yg penting kemeriahan tu yg lebih menyeronokkan..

Day 3 : Sunday (13 Oct 2013)

Last day xde aktiviti..
sarapan.. borak2.. kemas barang..
check out..

Family gathering ni memang TERBAEKKKK la...
next year kite wat lagi yer..
lokasi still under discussion lagi..

You Might Also Like

4 komen

  1. happeningnya..sangat..
    best sekali sekala ada gathering ngn family camnikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula kak.. memang happening sgt la.. lagi2 semua org sporting.. memang best sgt..

      Delete
  2. Salam.. Kak, nak tanya.. Bahagian alatan untuk sukaneka tu pihak hotel sediakan ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. yg sukaneka ni kitorg arrange sendiri.. so barang2 dan alatan semua kitorg yg bawak.. tp kalo minta pihak hotel yg arrangekan utk sukaneka tu mesti diorg yg sediakan alatan sekali..

      Delete