Dapur,

Susunatur :: Rak Menyimpan Bawang Dan Garam

November 27, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Assalamualaikum

Arini ibu dilah nak share rak yg paling penting dekat dapur ni..
Apa lagi kalo bukan rak tempat menyimpan bawang2, garam dan sebagainya..
Senang kata rak ekspress la..
Sebabnya bahan2 yg ditempatkan di sini semuanya yg paling kerap digunakan..
dan yg pasti mesti mudah nak dicapai dan cepat..

Rak ni terletak bersebelahan dengan dapur dan atas kitchen cabinet..
terdiri dari 3 tingkat..
Tingkat atas - garam, ajinomoto, serbuk kunyit dan serbuk kari..
Tingkat kedua - bawang putih, bawang besar
Tingkat ketiga - bawang merah dan kentang


Ni tingkat atas - letak garam, serbuk kunyit, ajinomoto, serbuk kari
bekas ni beli kat daiso, 3 bekas tu RM5..
Ibu dilah beli 2 set..

Kenapa ibu dilah pilih bekas cam ni?
1st sebab bekas ni ada tempat pemegang - senang nak pegang
2nd sebab mudah nak bukak - just tekan hujung penutup kat atas pemegang tu, penutup dah terbuka
3rd sebab ada sudu nya sendiri dan tempat letak sudu..


Tengok tu sudu dan tempat letak sudu.. comel kan..
hehhe.. senang dah ada sudu sendiri..

so bekas ni sangat la praktikal untuk digunakan..
mudah dan cepat..
just pegang-angkat-tekan-ambil sudu- 'sudu'kan garam
mudah kannnn...

Size rak ni pulak memang ngam2 muat untuk letak 4 jenis bahan utama ni..
tp hujung tu ada terjungkit sikit jer..
tp still okeh pada ibu dilah..
rempah ratus ibu dilah letak kat tempat lain..
sebab yg tu jarang digunakan..
4 bahan utama ni je yg paling kerap digunakan..
tu yg kena letak kat tempat yg paling senang untuk dicapai..


Label ni pulak baru jer ibu dilah buat..
niat nak wat dah lama tp baru skrg sempat nak buat..
perlu label supaya kita tak tersalah ambil nanti..
lagi satu garam ngan ajinomoto pulak tak boleh letak sebelah menyebelah..
kadang2 walaupun dah label tp kita bukan tengok sgt..
kononnya dah tau kan..
ni cuma langkah keselamatan jer..
hihi..


Tingkat kedua pula letak bawang putih, bawang besar dan halia..


Last sekali tingkat ketiga letak bawang merah..
biasa letak kentang jugak kat sini.. tp kentang dah habis..
hihi.. x sempat lagi nak beli yg baru..
baru2 ni pun baru sorting bawang2 ni kot2 ada yg dah rosak or busuk..
tp jarang la sampai busuk sbb biasanya mmg beli sikit2 jer..

Rak ni ibu dilah letak berdekatan dengan dapur memasak..
letak kat atas kitchen cabinet jer..
kira open concept la ni..

okla.. tu jer citer pasal rak yg paling penting sekali..
ok.. till then
bye..
^__^


P/S : ibu dilah update gambar sudu kat dalam bekas letak garam tu..

You Might Also Like

4 comments:

  1. bila dah label ni mcm comel je hasilnya..terbaik ibu dilah..!! :)

    ReplyDelete
  2. bekas garam, kunyit etc tu comel. selalu nengok juge kat daiso. xperasan pula tempat letak sudu tu..menarik2 !!

    ReplyDelete
  3. Comellnye bekas letak garam, kunyit etc..selalu juge nengok2 kat daiso tapi xperasan pula bekas yg siap ada tempat letak sudu ni..menarik2 !!

    ReplyDelete