Dapur,

Susunatur :: Rak Menyimpan Makanan @ Jajan

November 11, 2013 Ibu Dilah 6 Comments


Assalamualaikum

Hari ni ari yg super duper bizi..
Weekend lepas pun bizi jugak..
walaupun x ke mana2 tp duk umah tu pun mcm x cukup masa jer rasanya..
hehehe.. boleh pulak gitu ye??

Iye la.. kalo dah namanya org perempuan, ibu dan isteri kan..
keje memang x abis2 kat umah tu..
ade jer benda nak dibuat.. nak kemas itu ini..

Semalam dapat lipat baju 2 bakul besar..
huhu.. dahsyat kan..
al maklum la.. weekend2 yg sebelum ni asyik xde kat umah jer..
tu yg x sempat nak lipat baju..

Lepas tu dapat mengemas stok makanan jugak..
stok jajan / biskut2 dan segala macam..
@ dengan kata lain stok kudap-kudapan..
hahahaha..

Ayah wan memang suka makan jajan..
Ibu dilah pun sama.. tp sejak kawin dah ada anak lagi ni,
macam dah xde masa pulak nak makan jajan ni..
hihihi.. boleh ek camtu..
Bukan apa, bila rasa nak makan tp nampak si kecik tu, x jadi ibu nak makan..
sebabnya x nak ajar @ xnak la bagi baby tu makan jajan..
tapi kalau biskut2 tu boleh la bagi adik makan..
tu yg stok biskut pun banyak..

Pastu konsep ayah wan pulak suka beli makanan tu banyak2..
buat stok katanya.. anytime nak makan dah ada..
Biasa balik2 dari keje jer mesti ayah wan gi usha rak tu..
usha nak makan apa sambil relax2 tengok tv..
hahh.. gitu la kekdah nya..
maka nya banyak la stok makanan kitorg..




Ni la area ibu dilah letak segala macam jajan dan makanan..
Sebelum ni lagi banyak.. tp bila dah banyak2 tu kena la rajin2 cek kan..
kot2 la ada yg dah expired ker..

Pas tu yg mana dalam plastik tp isi dah x banyak tu..
buang ler plastik tu.. jadikan dalam 1 bekas lain..
baru la nampak kemas..
tapi make sure sebelum buang plastik tu check dulu expired date..
kadang2 expired date tu tulis kat plastik kan..

Kebetulan pulak dalam sebulan ni kitorg dapat banyak hamper..
dah la stok sendiri pun banyak..
pastu ada aktiviti family day la..
tu yg dapat lagi banyak jajan2..

Kadang2 pikir bila la nak abis makan2an ni kan..
tengok banyak sangat..
tapi lepas di'sorting' dan disusun elok2..
tadaaa.. tinggal ni jer rupanya..
hahaha.. idok ler banyak mana kan..


Ni tingkat belah bawah..
Letak segala macam biskut..
Cornflake pun ada.. [dah lama beli tp x bukak2 lagi]
biskut susun macam tu supaya senang nampak jenis biskut..
dalam balang plastik tu pulak letak jajan2 yg dalam bungkusan kecik2..
so kalo nak amik senang, angkat --> pilih --> letak..
 xdela sekali tarik terabur yg lain nanti..
belakang mickey layer kek tu pun ada lagi biskut2 yg dalam kotak..
jajan2 dari dapat hamper..


Tingkat atas pulak letak minuman belah kiri..
megi belah kanan..
Nampak x banyak air gas tu.. [air potong kaki tu] hahaha
sebenarnya ibu dilah mmg x minum air gas mcm tu..
memang dari dulu x suke minum..
tapi bila dapat hamper kan biasanya mesti ada air gas kan..
tu yg berderet tu.. x bukak2 pun..
ayah wan ada jugak minum air tu..
tapi bukak sebotol ntah bape lama la baru nak abis.. hahaha..
jangan sampai expired sudah..

Belah kanan tu pulak stok megi..
alahai.. megi ni memang ler sedap..
tp sejak2 dah ada anak ni kena la kurangkan makan megi..
kalo ibu dilah nak makan pun time tinggal sorang2 baru ler makan..
bukan kedekut ngan anak..
tapi xnak la ajar anak makan benda2 yg tak berkhasiat cam tu..
time kemas2 tu tengok ada la 4,5 bungkus yg dah expired..
hahaha.. nasib la..

Disebabkan ibu dilah cam 'xde masa' nak makan jajan ni kat umah kan..
Ibu dilah slalu bawak bekal jajan ni pegi keje..
biasanya time on the way balik keje tu la ibu dilah makan..
time tengah drive tu kan.. perut pun dah lapar..
memang sedap ler makan jajan2 ni..hihihi

Tula citer pasal tempat penyimpanan makanan instant ibu dilah kat umah..
tempat ni adalah salah satu part kat kitchen cabinet..
part lain?? nanti ibu dilah share lagi ye..

Korang pulak camne cara korang simpan jajan2?

You Might Also Like

6 comments:

  1. Kite pun byk gak stok jajan smpai expired. Hahaha. Kite susun ats banquet table dlm bilik belakang jek sbb bila duduk weekend xd feel nak susun atur. Huuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. sama la kan.. kadang2 ada jer yg terlepas pandang sampai expired kan.. ada gak yg letak kat table makan tp kalau anak2 nampak mula la dia amik & bersepah diorg wat main.. haha..

      Delete
  2. Akk pun suka bila ada stok byk2 camni..tpkan sis umh akk ada ank2 dah besar..mmg xsempat nk smpn stok..haha..sat je dh licin..haru!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la sis.. anak2 dah besar dah pandai amik sendiri.. tu yg cepat jer licin.. mcm sy, si kakak tu tau kat rak tu tmpt simpan makanan.. kalo dia nak nanti dia tunjuk la kat rak tu, dia cakap dia nak, dia nak... so boleh la kita pilih kan apa yg dia boleh makan or tak..

      Delete
  3. banyak nye jajan!
    kalau ciknaa tak sempat simpan kot.. hehe.

    ReplyDelete
  4. kita ada up citer rumah jajan gak tp jajan kita 1 per 10 je dari awak punya...hihi...;))

    ReplyDelete