Aktiviti bersama family,

TEASER :: Playroom In Progress - Cat Bilik

November 25, 2013 Ibu Dilah 23 Comments


Assalamualaikum..

Impian untuk mempunyai playroom untuk anak2 dah lama dah..
tapi tengok keadaan rumah kami yg kecil,
dan bilik pun kecil..
rasa macam x dapat nak merealisasikan jer impian tu..

Ala.. impian tu xde ler besor mana..
bukan la playroom yg grand2 pun..
setakat ada bilik untuk mainan anak2 cukup la..
tp yg penting susunatur dan ada deco yg menarik..
baru la nampak gaya playroom kan..
hihi..

Sebelum ni dalam bilik anak2 ni ada katil queen..
tu yg lagi nampak sempit.. [dah la mmg bilik kecik kan]
niat hati nak alihkan katil tu kat bilik kitorg..
tp rasa cam x muat jer.. sempit sgt rsanya..

2 minggu lepas saje jer la cakap kat ayah wan niat tu..
time tu hari minggu.. kitorg berjaga sampai tgh malam gara2 anak2 xnak tido..
dalam berangan2 sambil baring2 kat katil bilik anak2 sambil layan diorg main2..
[sambil gentel2 hujung rambut..<-- okeh, yg ni tipu..hihi]
ayah wan pulak duk layan internet kat meja sebelah katil..
dengan secara x sengaja tercakap ler idea tu kat ayah wan..
sajer borak2 dan citer angan2 ibu dilah ni yg konon2nya nak wat bilik tu jadi playroom..
nak pindahkan katil tu kat bilik kitorg..

Tetiba ayah wan cakap BOLEH.. jom kite ukur..
Wahhh.. seronoknye rasa.. tetiba ayah wan rajin nak melayan impian ibu dilah ni..
time tu jugak kitorg ukur2.. bila muat terus kemas2..
pastu angkat katil masukkan bilik kitorg..
wah.. terus nampak luas sikit bilik tu..
suke.. suke.. ;)

Bila nampak bilik tu dah kosong dan luas..
Mula la berangan nak mengecat pulak..
guna strategi yg sama cam sebelum ni untuk memancing ayah wan..
[sambil gentel2 rambut lagi.. tangan melakar2 kat awangan..]
chewahh.. tak tahan gaya ibu dilah ekspesi kan impian tu kan..
hahahaha..
kalau kita cat bilik ni mesti cantik kan..
kalo kaler hijau mesti cantik..
wat strip2 lagi.. fuhh.. memang cantik la..
hahahha..

Tetiba ayah wan jawab.. boleh jer..
tapi ibu kena la kuar bajet beli cat.. ayah boleh tolong cat jer..
wahhh.. umpan dah mengena lagi nampaknya.. hehehe
so weken lepas kitorg pun pulun la duk pikir kaler yg sesuai dan menarik..
nampak gayanya kaler hijau macam menarik perhatian kitorg..
pastu tambah lagi ada balance cat kaler peach aritu..
kaler peach wat cat luar rumah masa nak raya..
so memang kena la hijau-peach tu..
try beli 1 tin kecik yg 1 liter jer dulu untuk kaler hijau..

Aktiviti weken kami aritu mengecat bilik..
[eh.. ayah wan yg cat sorang.. ibu dilah jadi mando jer.. haha]
dan jugak sebab kena jaga anak2..
kalo tak boleh jer ibu dilah nak mengecat..
  

Gigih gak la kitorg memikir design camne nak buat..
ibu dilah siap lakar2 lagi kat kertas idea2 yg ada..
sama2 kitorg pikir..
kalo ikutkan ibu dilah nak ada 1 wall yg banyak2 strip..
tp x kesampaian sebab takut cat x cukup dan masking tape tu x cukup..
adehh.. nak gi kedai ari ahad tu kedai x bukak pulak..
last2 ini la hasil nya setelah bergaduh2 manja nak kan jugak strip tu tp x dapat..
hahaha..
layan kan jer la idea ayah wan ni..
nasib baik cantik jugak..
[tp xnak ngaku kat ayah wan..]


 Ni wall yg ibu dilah nak wat strip tp tak dapat..
sebab masking tape dah abis pulak..
x leh nak wat stripe banyak2..
kuciwa.... sob..sob..


Cat kaler peach tu ngam2 jer untuk 2 dinding + 2 dinding yg ada strip..
kaler hijau pun cam tu jugak..
ngam2 choi jer untuk 2 wall yg ada stripe.


Testing letak menan pulak kat atas rak pulak..
ecehh.. macam matching pulak bear2 tu kaler hijau-peach kan..
hehehe...

Tp rasanya ibu dilah xnk letak bear2 kat situ..
mungkin akan letak buku2 or menan2 lain..
sebabnya bilik ni jugak tempat kitorg solat..
kiblatnya memang mengadap rak tu..
so mcm x elok la pulak kalo letak bear2 tu atas tu kan..


Wall ni betul2 mengadap pintu masuk bilik..
jam tu ganti ngan jam yg comey2 sikit..
yg sesuai untuk playroom ni..

Hurmm.. ok tak kaler playroom ni?

You Might Also Like

23 comments:

  1. cantikla...berkenan betul kombinasi warna tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ.. alhamdulillah,, warna ni matching kan..

      Delete
  2. cantik nyer pink hijau..suker..sangat sweet..

    ReplyDelete
  3. Kombinasi yg sgt2 menarik utk si anak...ya Allah umi Qi tgk bilik nih cantik sgt2...rajin betul u ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Umi Qi.. ala.. hubby jer yg rajin.. sy tukang arah jer.. hehehe

      Delete
  4. aduhhh lawanya! sweet je warna tu

    ReplyDelete
  5. Mata akk dah CANTIK sgt sis hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sis.. alhamdulillah.. semua suke tgk kaler ni..hihi

      Delete
  6. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaa.....;))

    ReplyDelete
  7. mcm cantik jeee..mcm comel jeee..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Zira.. wey.. rindu ar kat ko..

      Delete
    2. zira..ko pon rajin berblog ker..hehe

      Delete
  8. bestnya. umah sndri ke af? kalau umah sndri mmg syok la nak deco ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah ejau.. alhamdulillah dah duk umah sendiri skrg.. tu yg baru nak deco2 ni.. hihi

      Delete
  9. bestnya.. dok umah sndri syok la nak deco..

    ReplyDelete
  10. tq af memberi inspirasi nk cat bilik ank aku ni..nk ajar dorg tdo sendri tp nk deco dulu bilik..hope dorg suka..tp ank aku boy..pink x nak la..nk try hijau-biru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlcm ipah.. ala, anak aku pun still tido bekepit lagi ngan aku.. bilik saje wat tempat diorg main2 ngan lepak2.. eh.. anak aku pun ada boy jugak.. mula2 ingat nk kaler biru jugak tp hubby aku xnak.. pastu pilih kaler hijau.. then ada balance kaler peach, tu yg matchkan ngan kaler hijau tu..

      Delete