Homeschooling :: Flash Card ABC / 123 / Jawi

December 23, 2013


ASSALAMUALAIKUM

Selamat pagi semua...
Isnin datang lagi..
Jangan malas2 ye pada yg bekerja..
hihihi..

Skrg ni ibu dilah tgh pulun nak mengajar kakak Imani ABC betul2..
Umur kakak dah masuk 3 thn bulan lepas..
Jadi kena la belajar betul2..
Kakak dah pandai dan hafal ABCDEFG..
OPQRST pun cam dah hafal..
tapi still terbalik2 lagi KLMN dgn OPQRST..
hohoho..
cuma A - G tu jer yg betul...

Sebelum ni ibu dilah ajar dia dgn cara menyanyi2 gitu..
ngehh..ngehhh..ngehhh...
biasanya time nak tido malam tu..
sambil baring2 ajar dia..
kadang2 time dalam kete masa otw amik dari umah babysitter..
nyanyi2 ABC jugak..
suruh kakak ikut.. dia ikut la nanti..

Sebagai bahan tambahan untuk mengajar,
ibu dilah beli flash card pulak skrg ni..
mula2 ajar dia 1 round sebut ABC dan kenal huruf..
pastu bagi dia tulis ABC tu pulak..
kalo x dia boring kan asyik nak sebut jer.. 


Bila kakak dapat belajar menulis abc,
nampak dia lebih seronok..
iyela..budak2 kan cepat boring..
So kena la pelbagai kan cara mengajar tu..


Kalau tak guna marker pen tu pun dia ikut guna jari kat huruf tu..
tp marker pen tu ibu dilah kena simpan baik2 la..
kalo dia nak belajar tulis mesti ibu dilah duduk sekali ngan dia..
bukan apa, takut dia conteng2 kat tempat lain pulak..
marah ayah wan nanti..

Lagi satu takut dia tengah leka nak padam ke apa..
dia rampas marker tu pulak..
Abis adik masuk dalam mulut nanti..
bahaya la kan..


Tengok la budak kidal ni menulis..
setakat ni dah bukak flash card ABC dan 123 jer..
123 kakak dah hafal sampai sepuluh..
tapi nombor2 tu dia belum dapat bezakan la..
dia cuma tahu sebut jer..
skrg ni tgh misi mengajar dia kenal huruf dan nombor..


Total set mini flash card ni ada 3 - ABC, 123 dan jawi
tapi baru bukak 2 set jer..
jawi belum lagi..
tunggu sikit masa lagi nak bukak yg jawi pulak..

Ada satu lagi alat bantu mengajar yg ibu dilah baru beli..
hahahaha..
baget macam cikgu ko ekkk..
siap alat bantu mengajar segala bagai..
kahkahkah...

Ala.. ibu kan serba boleh..
ibu/mak/mama boleh jadi cikgu, chef, doktor, penyanyi, pelakon..
dan macam2 lagi kan..

Okeh.. nanti ibu dilah share lagi ye..
till then..
bye..

You Might Also Like

2 komen

  1. Wow..xsaba nk tggu aish plak punya flash card..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. dak aish pun dah boleh stat tunjuk2 flash card dah.. sama la ngan faris.. ajar kakak adik pun join ikut blaja skali..

      Delete