Jom Ikut Kakak Pergi Zoo

December 26, 2013


ASSALAMUALAIKUM

Semalam public holiday auntie2 pegi mana??
Ibu dilah bawak kakak ngan adik pegi zoo smlm.
pagi2 bila kakak bangun tido kakak dengar ibu ngan ayah tgh discuss..
 ayah wan tanya ibu dilah ada planning apa arini??
ada nak pegi mana2 tak??
wahh.. mesti ibu ayah nak bawa kitorg kuar jalan2 kan..
bestnyeee..

Tetiba kakak dengar ibu cakap nak gi zoo..
Ehh.. zoo tu apa ekk?
macam pelik jer bunyi nye..
macam kakak x penah pegi jer..
Ibu dilah cakap zoo tu tempat binatang banyak2..
kat situ kite boleh kenal pelbagai jenis haiwan tau..
Wahhhhhh.. mesti best kan..
kakak suke..kakak suke..


So, tengahari tu pun kitorg kuar..
cuaca elok jer time tu.. x terlalu panas sgt..
bila nak balik baru betul2 panas..
sampai dalam kul 12.30 tghari..
org ramai sgt.. parking pun penuh..
maklum ler public holiday kan..


Harga tiket masuk ke zoo johor sgt murah..
RM2 untuk dewasa
RM1 untuk kanak2 2-12thn
Adik faris free jer..

Memang la harga tiket ni murah sbb zoo ni under goverment..
kalo zoo yg dikendalikan oleh swasta mahal la sikit..
mcm zoo melaka.. tiket masuk mmg mahal..
tp keluasan zoo nye pun besar..
binatang pun banyak..
ehh.. pandai lak kakak ckp pasal zoo kan..
ala.. ibu dilah yg bagitau kakak la..
kalau x kakak pun x tau.. hihi
Jom kite layan gambar jer la..
sebelum jalan2 tengok binatang kite posing dulu ye..
ngehhngehhngehh..





Sekarang kite kenal binatang pulak..
Sebab banyak sgt gambar binatang, so ibu dilah combine jer jadi satu gambar..
binatang baru yg kakak belajar adalah UNTA..
tp kakak takut tengok unta..
sbb unta ni besar dan tinggi..
kakak tengok diorg bagi makan kat unta tu tau..
makanan sayur2 tu ada disediakan..
cuma bayar jer la..
ehh.. diorg x takut ke kat unta tu ekk???

Ular kakak dah kenal dah..
ni la haiwan yg paling dia nak tengok..
asyik cakap kakak nak tengok ular, harimau, gajah..
time tengok ular tu mmg masa makan ular..
ada 2 ekor ayam menjadi habuan cik ular..
tp sekor ular tu tgh makan..
memang ramai yg kerumun nak tengok ular makan tau..

Lagi apa binatang yg ada ye kat zoo??
Harimau.. ye harimau pun ada..
kakak nampak harimau senyap jer time tu..
tp dia x tdo tau..

Kakak nak tengok singa.. tp singa xde..
nak tengok gajah pun gajah xde..
mcm banyak jer binatang yg xde..

Hahhh.. kakak dapat tengok buaya tau..
besar sgt buaya tu tau..
buaya tu senyap jer.. x bergerak2 pun tau..

ehh.. banyak lagi la binatang yg kakak nampak kat zoo..
ada bird, monkey, badak air, burung kasawari..
rusa pun ada tau.. ada banyak sgt rusa tau..


Kakak dapat bergambar dengan kijang..
comel x kakak wat gwiyomi??
hihihi


Tengok la adik faris tu..
bila dapat lepas laju jer dia jalan..
dia x tengok dah ibu, ayah n kakak kat belakang..
penat ibu dilah ngan ayah wan kejo dia tau..
hisshhh.. adik ni kan, bahaya tau..
len kali tunggu ibu ngan ayah tau adik..


Encem x adik faris pakai spec ayah??
omei kan.. omei kan..
adik mmg omei sgt.. hihi..

okla.. tu je cite kakak pasal jalan2 kat zoo semalam..
nanti kalo kakak gi jalan2 lagi kakak share ye..

bye-bye auntie2 semua..
daa..

-kakak imani-

You Might Also Like

3 komen

  1. Rm2 jep..beshnya!!
    Klu zoo negara mahal..
    Binatang xbyk sgt pong..uhuk

    ReplyDelete
  2. Af ok tak zoo johor?..dulu kan cam busuk...binatang pon tua2..hahah

    ReplyDelete
  3. cante kali kaka ni rupanya , di tunngu lg ka je cite nye

    ReplyDelete