Cerita ibu,

Macam Blog Masakan Pulak..

January 30, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Cuba korang tengok kat popular post kat belog ibu dilah ni..
apa yg korang perasan???

Kalau korang tak perasan kan..
meh sini che nak habaqqq..
7/10 daripada fofular post dlm blog ceriteraibu ni adalah pasal masakan..
senang cakap post pasal resepi la..


Tetiba fefeeling cam masterchep pulak..
hahahaaaa...
macam belog chep-chep pulak..
hahahahaaa...
macam la ibu dilah ni rajin nau memasak kan..
senang cakap bukan pandai masak pun..
tapi suka la jugak nak terai2 resepi2 ni..

Kalo korang nak tau ibu dilah ni bukan ler terror memasak..
Dulu time sebelum kawen slalu ngelat nak masak tau..
adik beradik 4org pompuan sorang laki..
so kalau time masak slalu kakak dan adik yg bawah ibu dilah jer yg rajin ke dapur..
ibu dilah??? slalu ngelat.. konon2 nak wat keje lain..
pemalas ko...
hahaha..

lagi2 time raya kan..
bab sediakan masakan pagi raya biasa kakak ngan adik tu jer la..
ibu dilah pulak ditugaskan kemas umah dan pasang langsir ke..
hahahhhh.. memang spesis x rajin masuk dapur la..

Sekali bila dah kawen dapat laki yg high taste pulak bab makanan ni..
hahhh.. harus lah kelam kabut dibuatnya..
mula la meng'google' segala mak nenek resepi..
jangan x tau, resepi2 simple pun kadang2 ibu dilah google jugak tau..
hahahha.. ambikk kaww..
kang tanya mak kena kutuk pulak kan..
tula.. dulu mak suh masuk dapur malas...kihkihhh
malu ar nanti..
nasib baik semuanya dihujung jari jer..
search jer kat internet.. mcm2 resepi kuar..

Ala.. kadang2 ada resepi yg dah tau tp still nak google gak..
nak tengok cara org lain wat camne..
kot la lagi senang ker...
lagi sedap kerrrr...
boleh la kita terai kan..
baru la variasi sikit masakan kita kan..
eleehhhh variasi ler sgttt kan...
hahaha...

Dan disebabkan tu jugak ibu dilah rajin share resepi kat belog ni...
sebagai panduan dan rujukan untuk diri sendiri..
dan juga rujukan kepada org lain..
ehh.. ibu dilah cuma share resepi yg sedap jer tau..
kalo ibu dilah dah try tp x sedap dan x jadi..
ibu dilah xkan share..
mesti korg cakap sendiri masak mesti la puji sedappp..
noo..no..no...
pengkritik utama adalah ayah wan..
dia kan high taste..
so kalo dia cakap sedap baru ibu dilah share...
hehehehe..

ok.. selain masakan popular post yg lain mengenai breastfeeding..
post pasal penyusuan ni lebih kepada pengalaman sendiri la..
lepas ni ibu dilah akan cuba buat entri yg menjurus kepada ilmiah entri..
amboii.. ilmiah tu..
iyela... biar ilmu dikongsi bersama kan...
InsyaAllah...

okla.. selamat bercuti semua..

2 comments:

Breastfeeding,

Penyelesaian Bila Adik Faris Tak Nak Minum Susu Ibu

January 29, 2014 Ibu Dilah 4 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Alahai.. lamanya rasa x update belog ni..
dekat seminggu dah..
last week memang minggu yg bizi..
this week ok sikit..

Ehhh.. arini ada sekolah yg dah cuti la..
patut pun jalan lengang jer..
kejap jer dah sampai opis..
kakak imani lak arini last sekolah..
esok dah cuti sampai hari selasa..


Arini nak share sikit pasal adik faris dan susu ibu..
Adik faris ni kan kadang2 minum ebm kat umah babysitter banyak..kadang2 sikit.. mcm bermusim pulak..
aritu minum banyak sgt..
tetiba sebulan lepas dia tak nak minum susu..
la ni minum banyak balik..
hahaha.. mcm ikut mode pulak kan..

Time dia xnak minum aritu memang risau sgt la..
walaupun adik jenis yg pemakan..
tapi dia minum air sikit.. sikit jer..
tapi kerap la.. nasib baik lagi..
cuma kalo makan tu kita x pasti la cukup ke zat yg dia terima tu.. kalsium tu cukup ke idok kan..
adik pun baru setahun 4 bln..
so susu tu masih penting lagi..
walaupun bukan la yg paling utama kan..
Masalah adik xnak minum susu ni berlarutan dekat seminggu..
sampai la 1 kali tu babysitter sesaje try bagi minum susu kakak..
terus dia nak, abis 1 botol..
hari kedua abis 2 botol..
ketiga habis 3 botol susu kakak..
susu kakak tu susu dutch lady coklat..

Pada mulanya memang la mcm frust jugak sbb bbsitter tu bagi adik minum fm..
without my permission pulak tu..
mmg sedih dan frust sgt..
tp bila pikir2 balik, xpela janji adik nak minum..
ibu dilah ni bukan la terlalu Obses dgn susu ibu..
tapi dah kita sendiri tau kebaikan susu ibu kan..
tu yg sebolehnya nak adik minum susu ibu..
tp dalam keadaan tertentu mcm ni ibu dilah xdela la marah sgt..asalkan adik nak minum..
redha la dah 'tercampur'..  sob..sob..
setiap ibu nak lakukan yg terbaik untuk anak mereka kan..
Tapiii.. ibu dilah x terus mengalah tau sebab..
1) kan dah niat nak bf adik sampai 2thn kan..
2) lagipun susu pun ada lagi..
bukan sebab susu ibu dah xde..
3) pastu ibu dilah pun masih nak pam susu lagi..
lain la kalau ibu sendiri pun rasa dah malas nak pam kan..

Atas sebab-sebab di atas ni menguatkan semangat ibu untuk terus bf adik..
walaupun adik dah tercampur fm sikit..
ala.. kadang2 kat umah pun ada jugak ibu dilah bagi minum susu kotak tu sikit2 kan..
bezanya kalo babysitter bagi tu mcm terus mengantikan susu ibu..
tu yg ibu xnak..
so ibu dilah pun cari la langkah penyelesaiannya..

Penyelesaiannya dengan meletak sedikit susu kakak dalam ebm..
caranya, larutkan sikit susu coklat tu dalam air suam..
dalam setengah scoop jer..
ala.. untuk bagi kaler coklat2 jer kat ebm tu nanti..
sajer nak saiko adikkk.. huhu
pastu campurkan dalam ebm yg dah dipanaskan (suam2 kan..)
pastu goyangkan sikit kiri ke kanan secara perlahan2..
supaya susu coklat tu sebati dengan ebm..
jangan goncang tau..

Try bagi adik minum..
adik minum habis..
see... nampaknya adik sebenarnya saiko ngan susu kakak...
dia xnak minum susu putih rupanya..
agaknya dia nampak susu coklat tu sedap sgt kot..
sejak dari tu macam tu cara adik minum susu..
sehari 4 botol dia minum..
dlm sukatan 3.5 ke 4 oz..
dah 2 minggu lebih dah..

Tapi sekarang timbul masalah lain pulak..
stok ebm adik hampir habis..
aritu sampai expired ebm sbb adik minum sikit kat umah babysitter..
stok bulan april dan may byk yg expired..

Ibu pun dah kurangkan mengepam bila stok penuh deep freezer..
Bila dah kurang mengepam, susu pun mula berkurangan..
tu memang satu KESALAHAN tu..
ibu dilah sedar tu..
tapi terpaksa sebab susu banyak sgt tapi adik minum kurang..
skrg susu dah kurang adik minum byk pulak..


Skrg ni sehari pam 2x jer..
dapat 2 botol jer..
tapi skrg ni lagi teruk nampaknya..
sehari 2 botol tu pun x penuh..
kadang2 sekali pam dpt 3.5 ke 4 oz..
pam kali ke 2 dpt 2 ~ 3 oz jer..
memang kompem ler x cukup untuk adik
Stok in 2 botol stock out 4 botol..
tak balance kan...

So.. ibu dilah kena cari langkah penyelesaiannya lagi..
apa yg ibu dilah buat??
tungguuuuuuuu...
nanti ibu dilah share ye..
  

4 comments:

Aktiviti bersama family,

WW28 :: Outing hujung minggu

January 29, 2014 Ibu Dilah 0 Comments






Last weekend punya citer..
jalan2 kat pontian bersama family mentua..
berpicnic di tepi laut dekat pontian..
pastu gi taman permainan kanak2 pulak..
melayan anak2 dan anak2 buah bermain..

Pastu diorg wat photoshoot..
hahaha.. photoshoot ler sgt..
diorg la sibuk bergambar..
ibu dilah malas nak join..
jaga adik faris ngan jaga barang..
tu yg gambar sikit jer..

last  photoshoot jer join..
amik gambo kat pokok tu..
ehhh.. MIL i pon join tolak pokok tu tau..
sporting tau my MIL..
hehehe..

Malam ni balik melaka pulak..
mode holiday dah ni..
hati dah kat kampungggg wehhhh...
byeee..

0 comments:

Cerita ibu,

Sentimental Value Ler Sangatttt

January 23, 2014 Ibu Dilah 1 Comments


ASSALAMUALAIKUM..

Minggu ni minggu yg sgt bizi..
Banyak sample nak kena buat..
tp lupa kan kejap pasal hal keje..
nak release tension jap..

Tengah verangan2 tetiba ternampak pulak benda ni..
Selipar yg dah lama ibu dilah pakai..
Sudah puas ku lenjan ini selipar..
hahahahaha
(ketawa jahat)


Apa yg korang terpikir kalo tengok selipar ni??
Selipar BURUK???
Whattt?? Selipar buruk??
Pasal selipar buruk pun nak citer dalam belog ke??
Huuhhhhh...

Ehh.. seburuk2 selipar ni tinggi nilainya tau..
bukan nilai harga.. harga opkos la murah kan..
tapi sentimental value nya yg tinggi..

Alahaiii.. selipar buruk ni pun ada nilai nya tau..
selipar ni ayah wan belikan utk ibu dilah masa kat spital..
time nak beranakkan kakak imani..
time pegi spital tu pakai sandle yg biasa pakai wat g jalan2..
so bila kena tahan wad, dan opkos kena duduk 3,4 ari lagi..
terus suh ayah wan carikan selipar biasa2 jer..
wat pakai dalam wad, utk gi toilet..

Tapi yg kelakarnya ayah wan beli selipar mcm ni..
biasa la, org laki bukan nye alert sgt kan..
lepas bersalin kan kita kena pakai stokin..
pastu bila pakai selipar ni mmg susah la..
dah la sempit... alahai... rasa nak tertanggal jer bila jalan..
but.. ibu dilah diam kan jer la..

Lepas balik umah, selipar tu duk tinggal dalam kete ayah wan..
berbulan2 jugak la.. hampir2 setahun kot..
then bila perasan selipar tu, ibu dilah bawak g opis..
pakai kat opis jer..
sampai dah berpindah ke tempat baru ni pun masih pakai lagi..

Ehhh.. cer teka dah bape lama selipar ni ibu dilah pakai??
lama sgt tauuu...

**

**

**

**

**





**

3 tahun lebih tauuuu..
sebaya ngan umur kakak imani la..
hampir 3 thn 3 bln..


Keadaan selipar ni skrg dah buruk sgttt..
dah nipisssss sgtttt
dan dah putusssssss
tapiiiiiiiii


Sayang nak buangggg...
masih pakai lagi..
solotip jerrr..
Wahhh.. kedekut gilosssssssss!!!
Bukan kedekkk..
tapi kan dah cakap tadi..
selipar ni ada sentimental value nye..
hahahha..
sentimental ler sgt kannnn..

Tunggu la kalo teringat nanti beli la sliper yg baru..
tp tunggu punya tunggu tu x tau ler bila..
cuma yg pasti KASI TUKAR itu seliper..
eeven syg sgt ponn x kan ler nak disimpan jer kan sliper buruk tuuu..
kalo dah syg sgttt pi frame sliper tu..
pastu gantung kat dindingggg..
leh jadi hiasan..
hahahhaaa.
choiiii...

dah la..dah la..
malas ar nak tulis lagi..
nanti lagi banyak ibu dilah merapu kang..
hahaha..

daaaaa...
tata....

1 comments:

Homemade,

Resepi :: Buttermilk Chicken

January 22, 2014 Ibu Dilah 2 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Arini ibu dilah nak share 1 resepi yg sgt mudah..
ibu dilah pun 1st time try dan alhamdulillah menjadi..
ayah wan pun suka..
dan bila ayah wan suka harus la ibu dilah share kat blog ni kan..
sebagai rujukan sendiri di kemudian hari..
maklum ler.. bila jarang2 wat kadang2 mula la lupa..
dah tu ayah wan tu pulak jenis kalo dah suka yg tu nak yg sama mcm tu jugak kan..
dah high taste katenya kan..
so, sbg isteri kena ler mengikut kata suami kennn..
isteri solehah la kate kan..
hahahaha...

Ok2.. pertama kali ternampak resepi ni kat blog kak Ana..
suka tengok blog dia sbb kak ana rajin sgt masak yg best2 utk family dia..
selalu jugak rujuk blog beliau kalau nak cari resepi yg simple2..
lagi best sbb dia slalu tunjuk step by step..
memang best..

Bila tengok bahan2 dia terus ckp dalam hati..
"mesti try resepi ni.."
lagi pun semua bahan ada kat umah..
kalo sekali tengok mcm ayam masak lemak..
kalo org dulu2 biasa guna santan jer kan..
resepi modern ni guna tukar guna susu pulak..
pastu tambah kan ngan cheese...

Perghhh.. memang bertambah la lemak2 tu kan..
untuk org kurus cam ayah wan tu ok la kan..
[dah kate nak tambah berat kan..]
tp utk org yg 'comel' cam ibu dilah ni mmg saje cari nahas la kan..
saje tambah 'pemangkin' untuk menggemuks kan badan..
hahahaaaa..
xpe.. sekali sekala boleh.. jarang masak selalu la cam ni...
hehehe

Jom kite tgk resepinya

CHICKEN BUTTERMILK
Resepi asal : Kak Ana Suzana


Bahan-bahannya :

Untuk perapan;
Ayam potong kecik
tepung gandum
serbuk kunyit
1 sb serbuk kari
garam secukup rasa

# guna tepung serbaguna / tepung KFC tu pun boleh..
lagi sonangggg.. hehehe

Bahan2 lain;
Bawang besar sebiji *hiris
bawang putih 4 ulas *hiris
cili api (kalo nak pedas letak byk) *potong kecik2
cili merah [ibu dilah x letak]
daun kari [ibu dilah letak 2 tangkai]
susu cair [ibu dilah guna fresh milk - 2 cawan]
garam secukup rasa
2 keping keju **optional [ibu dilah letak]
 

Cara memasak:

1) Goreng ayam yg telah disalut tepung KFC / bahan perapan, separuh masak..
kemudian, angkat dan toskan..

2) Dalam kuali lain, cairkan butter/ majerin.. bila dah cair, tumiskan bawang merah, bawang putih, cili api dan daun kari sehingga naik bau wangi..

3) Tuangkan susu cair/fresh milk.. then, masukkan keju.. gaul sehingga sebati..

4) Masukkan ayam dan gaul sekejap bagi kuah dan ayam sebati..

5) Tambahkan sedikit air.. sebab kuah akan pekat bila dah tambah keju.. kalo xnak pun xpe.. Letak garam secukup rasa..

SIAP.. Sonang jer kan.. very simple..

SELAMAT MENCUBA..

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Selamat Hari Jadi Ayah Wan

January 20, 2014 Ibu Dilah 4 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah, semalam 19 Jan genap usia ayah wan 29 tahun..
Beza setahun jer kitorg..
ehhh.. setahun ke??
kalo ikut tahun ibu dilah tua 2thn dari ayah wan..
tp kalo ikut tarikh betul2 tua setahun jer..
sbb ibu dilah lahir hujung thn 17dec..
ayah wan pulak 19jan..

Kami xde sambut gempak2..
just small celebration ngan anak2..
konon3 nak surprise la..
 tp x menjadi sebab kakak imani asyik ckp jer..
haippp.. xleh simpan rahsia betul itu budak..
ibu ckp jgn bgtau ayah or ckp kuat2..
tp boleh pulak dia ckp kat ayah depan2..
spoillll betul la...
hahahahha..

tp ape adahal...
ibu dilah pun xde la wat suprise mana..
2,3 ari before tu ada wat kek coklat moist..
wat 2 ketul, bakar 1, kukus 1..
yg bakar dah makan...
sebab yg kukus ada lg so smlm ibu dilah masak coklat lagi..
pastu deko2 sikit...


Deko ler sgttt kennn..
ala.. mlm sabtu tu just wat coklat tu lagi..
pastu letak kek dalam pinggan then curah coklat..
meleleh abissss..
pastu letak coklat cip atas dia..
letak buah kiwi sikit..
hahaha..
sempoi giler kek besday ni...
dah la kecik jerrrr..
jadi la kan.. wat syarat potong kek..
kakak imani la paling suka..


Masa yg dinanti2.. tepat jam 12 tgh mlm..
kitorg kejut ayah wan yg tgh tido..
sambil kakak bawa kek..
kitorg nyanyikan lagu happy birthday kat ayah wan..
tergelak2 suka kakak dan adik...



Lepas ayah potong kek, turn kakak pulak potong..
abis dikerjakan kek yg sekangkang kera tu..
hahahah..
nasib baik boleh makan lagi..
ehhh.. harus la boleh makan..
walaupun dipotong kecik2, ibu tetap akan makan..
sebabbbb kek ni sgt sedappp...
hahaha..
(sori ler terpuji diri sendiri..)
hahaha
tp siyes beb.. memang sedap...
lagi2 yg kukus.. dengan coklat yg banyak dan pekat..
perghhhh... terbayang2 dah ni wehhh..
terlioqqq dah ni...
hahaha...
balik nanti nak makan lagi..
tinggai sikit jer tu..


Last skali ajar kakak tulis happy birthday kat blackboard dia..
sibuk nau nak tulis hapi besday ayah...
tulis ABC pun x betul lagi..
terpaksa la pegang tangan dia ajak tulis sama2..
siap tulis tunjuk kat ayah wan..
excited dia tau..
hehehe..



SELAMAT HARI LAHIR HUBBY..
Semoga Allah memberkati hidup ayah sentiasa..
semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki selalu..

We love u so much..
-ibu dilah, kakak imani & adik faris-


4 comments:

Homestay,

Homestay :: Lavender SD

January 20, 2014 Ibu Dilah 6 Comments


Assalamualaikum

Lavendar Homestay skrg dah ada lagi satu cawangan tau..
Lavender Homestay SD
terletak di Duyong, Melaka..
Lavender SD ni sudah bersedia untuk menerima tempahan..


Serba sedikit info mengenai Lavender SD,

Sebuah Rumah Semi D
1) Mempunyai 4 bilik tidur
- Master Bedroom (1 x King Bed + 1 x Single Bed)
- Bilik ke 2 (1 x Queen Bed)
- Bilik ke 3 (1 x Queen Bed)
- Bilik ke 4 (1 x Single Pullout Bed)
2) Mempunyai 2 bilik air
3) Dapur dan ruang makan



Kelengkapan rumah;

- Ruang tamu dilengkapi dengan sebuah TV (ASTRO -coming soon), set kerusi, seterika.
- Dapur dilengkapi dengan set meja makan, sebuah peti sejuk, dapur gas, kettle dan pinggan mangkuk..
- Homestay ini juga dilengkapi dengan alarm system.
- Garaj kereta boleh memuatkan 3 buah kereta.



Harga;
Harga untuk 1 mlm hanya RM300
if 3H2M - RM580
Sebarang pertanyaan boleh hubungi,
Whatsapp/sms/call,
Pn Siti (Bunda) - 017-6297715
Selamat Datang ke Melaka Bandaraya Bersejarah..
Sekian, terima kasih..
Notakaki : Akan update gambar terkini dari masa ke semasa..

6 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM :: Restoren Ayam Penyet House

January 17, 2014 Ibu Dilah 2 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Salam jumaat semua..
ari ni nak share pasal JJCM lagi..
kali ni kite ke sebuah restoren ayam penyet..


Nama restoren : Ayam Penyet House
Lokasi : Nusa Bestari, Bukit Indah, Johor.
Landmark : Berdekatan dengan Tesco & Giant Bukit Indah,

Last week kitorg kuar JJCM lagi..
niat asal nak pegi ke Malay Village dekat Nusa Bestari..
tp restoren tu tutup pulak..
(actually ni kitorg JJCM ni sebelum kitorg pegi Malay Village yg kat Kolam Air tu..)
so, kitorg pun main jalan jer la cari kedai2 makan yg lain..
tetiba lepas dari Giant tu kitorg masuk traffic light ke kiri..
[dekat traffic light simpang empat tu, giant sblh kiri kitorg]
main redah jer dalam tu.. 
tetiba hujung jalan tu nampak kedai makan..

AYAM PENYET HOUSE
La.. kat sini rupanya ayam penyet house ni..
penah jugak dengar org kata ayam penyet kat situ..
so.. kitorg pun try la makan kat situ..

Sebelum tengok makanan, jom tengok deco restoren ni dulu..
decoration restoren ni memang cantik okehhh..
tengok lampu tu cantik sgt kannn..
kat dinding tu diorg letak gambar makanan yg terdapat di restoren mereka..
tp susunatur meja makan tu x berapa cantik la..
sbb penuh sgt, mcm serabut pulak..
for me la.. hihi




Memandangkan nama restoren ni Ayam Penyet House..
so menu utama dah tentu la ayam penyet kan..
selain ayam, ada jugak daging penyet, puyuh penyet..
semua yg penyet2 la..
hihi...
tapi kalo nak order tom yam pun ada jugak..
tom yam dia perggghhhh... pedas gilosss okehh..
tp mantap arrr... x tahan leh mengalir air mata ooiii..
hahahaha..



Ni set ayam penyet, harganya RM9
ada ayam, sup dan sambal belacan.. dan nasi putih..
dekat plate ayam ada tempe, tauhu goreng, kacang panjang, kobis, dan kopok..
[keropok monii.. keropok moni.. hahaha]


Ni set Daging Penyet pulak..
sama mcm nasi ayam penyet cuma bezanya letak daging jer la..
Harga nasi daging penyet ni kalo x silap RM8.50 kot..
[x perasan pulak harganya aritu]

Rasanya pulak boleh tahan la nasi ayam penyet tu..
tp yg daging penyet tu x berapa mantap la..
[bagi ibu dilah ngan ayah wan la..]

Ok.. last sekali opkos mesti ada gambar anak2 yg suke interprem..





Ok.. tu jer JJCM untuk arini..
selamat menjamu selera.. 


2 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM :: Restoren Malay Village

January 15, 2014 Ibu Dilah 1 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Salam Maulidur Rasul semua..
mari la kita sama2 berselawat ke atas nabi junjungan kita..
Nabi Muhammad SAW..

Kalo korang nak tau, semalam hari lahir ibu dilah jugak tau..
dalam bulan Islam ibu dilah lahir 12 rabiulawal..
alhamdulillah.. dpt lahir pada tarikh yg sama dgn nabi Muhammad kesygan kita..
bersyukur sgt..

Ok.. arini nak citer JJCM lagi..
sebelum ni kan ibu dilah penah ckp ayah wan nak belanja makan kat Malay Village..
tp bila pegi asyik tutup jer..
rupa2nya Malay Village ni ada jugak kat tempat lain..
kat Jalan Kolam Air.. dekat ngan RTM Johor..
dan rasanya yg kat sini dah bukak lagi lama dr yg kat Nusa Bestari (yg kitorg nak pegi tu)

Bila dapat tau yg kat Kolam Air pun ada jugak..
pe lagi, terus la inform kat ayah wan..
kebetulan lak ari isnin aritu ayah wan ajak makan luar..
hurmm.. mcm org ngantuk disorongkan bantal la..
moh ler kite pegi ke Malay Village tu..


Nama Restoren : Malay Village
Lokasi : Jalan Kolam Air
(bersebelahan Masjid Kolam Air)
- berdekatan dengan RTM Johor.

Restoren Malay Village ni berkonsepkan makan dalam taman..
eceehhh... dalam taman tu..hihihi
Deko2 dalam Malay Village ni memang cantik dan sgt menarik..
dipenuhi dengan kehijauan pokok2..
ditemani dengan bunyi deruan air kolam buatan..
ecehh..cehhh.. bukan main lagi kan..
dengan lampu suram2..
ala..ala.. romantik gitu tau..
hihihi



Next kite tengok makanan pulak..
kat sini ada western food, masakan goreng2 ada..
seafood ada.. bakar2 ada..
bak kata pakcik astro tu "mcm2 adaa.." hihi

Kali ni kitorg try order untuk makan 3org dulu.. 
next time baru try goreng2 pulak ye..
menu pilihan : ayam lemon, sayur brokoli + udang dan ikan pari bakar..
(tak lupa nasi putih 3 pinggan)
air order yg biasa2 jer, air milo ngan laici..
+ air suam - untuk awet muda cam ibu dilah..
kahkahakahhhh
(malu totop muka ;) ) 
 
 Ayam Lemon..
mmg sedap sgt..
ibu dilah mmg suka ayam masak lemon ni..
tp biasanya kalo kat tempat lain rasa manis sgt..
tp kat sini x manis sgt tau.. just nice jer..
tu yg wat kitorg suka sgt..

 Ni sayur brokoli + udang..
sedap jugak.. udang pun banyak..
fresh pulak tu..
kakak imani la paling suka sbb puas makan udang..
(fav kakak - udang )

Next.. ikan pari bakar..
pilihan ayah wan..
memang sedap dan mantapppp!!

Tapi perut ayah wan kecik.. makan sikit jer..
pas dia setel makan, turn ibu dilah pulak makan..
perrghhhhh... kena perabih semua makanan..
memang dasar perut tong betui la ibu dilah ni..
hahahaha...
sebenonya ibu dilah ni jenis yg x makan banyak..
dan x memilih makan..
tapi kalo makan x suka x abis..
so mmg tugas ibu dilah perabih kan semua makanan tiap kali kitorg kuar makan..
sedap ke x sedap mesti ku abiskan jugakkk!!
tapi kalo sedap wajibbb la licinkan.. kan....
kalo x sedap pulak, ku makan la sekadar yg mampu..
kihkihkih... 



Sebelum balik layankan dulu anak dara ni nak bergambar..
Ohhh..ye.. harga di sini kira berpatutan la..
dengan rasa yg sedap dan keadaan restoren yg selesa dan cantik..
kami berpuas hati..

so.. apa lagi, pada sape2 yg datang jb nak cari teman makan best..
sila la datang ke Malay Village ni..
(ni iklan x berbayar okehhh)

Notakakitangan : Lepas ni pasti datang lagi..


1 comments: