1st Day And 2nd Day Kakak Imani ke Sekolah

January 06, 2014


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. arini 2nd day kakak imani pergi ke sekolah tadika..
tahun ni kakak imani masuk 4thn..
walaupun hakikatnya kakak imani baru jer masuk 3thn bln november aritu..
kalo tengok anak ibu ni mcm kecik jer lagi..
x sangka dah masuk sekolah dah sekarang ni..

Memandangkan tahun ni johor start cuti jumaat - sabtu..
so kakak akan bersekolah dari ari ahad sampai khamis..
So dapat la kitorg antar kakak pegi school tanpa perlu amik AL..
Jom ibu dilah share citer kakak imani di hari pertama dan kedua bersekolah..

Ahad - hari pertama bersekolah..
Kakak bangun awal.. belum kul 6.30pg kakak dah bangun..
mungkin terbawak2 rasa excited nak gi school membuatkan tido kakak x lena..
tu yg boleh bangun awal.. padahal mlm tu dia tido kul 12 tghmlm..
muka bangun pagi pun ceria.. xde macam org baru bangun tido..

Ibu dilah mandikan kakak dan siapkan kakak pakai baju sekolah..
sempat buatkan susu 'iyo' dia.. tp kakak xnak minum..
x tau nape dia x nak minum..
maybe sblm ni ibu dilah ada ckp kat dia mcm ni..
"segan la kakak nak g school pun masih minum susu botol lagi.."
sebab tu kot dia xnak minum susu lagi..

Dah siap pakai baju dan tudung cantik2..
pakai stokin dan kasut pulak..
jom ibu amik gambar kakak dulu..
dia pun suka amik gambar dia..
siap request itu ini lagi..
hihihi..


Siap buat peace lagi.. hihi..


 Sopan dan ayu betul anak ibu ni...
cantik jer pakai tudung...
senyum malu2 gitu..
hihi..

Pakai beg sekolah pulak..


Lepas bergambar kitorg pun kuar rumah dlm kul 7.15 pagi..
kelas start kul 7.30pagi..
dalam 5 minit jer perjalanan ke sekolah..
lagi2 ari ahad kan, memang lengang jer la jalan raya kan..


Sebelum turun kereta amik gambar lagi..
kakak pun sporting jer bila ibu nak amik gambar dia..
dah paham perangai ibu dia yg suka amik gambar ni kan..
hahahaha..

Muka ceria jer..


Masuk jer kawasan taska pelajar2 lain dah start berkumpul..
kira tempat berkumpul diorg kat taska ni la pastu baru pegi tadika sebelah jer..
aktiviti pagi2 bila sampai pelajar2 akan nyanyi2 dulu..
macam2 lagu diorg nyanyi tau..
kakak imani terpinga2 jer tengok diorg nyanyi..


 Time ni semua pelajar bercampur..
utk tadika 4-6thn dan juga pelajar2 transit..
mereka akan nyanyi2 dulu sementara menunggu pelajar2 yg lain sampai..
ada beberapa lagu yg memerlukan diorg berdiri utk buat gaya2..
time semua org berdiri tu kakak sorg jer duduk..
hahaha.. kelakor wehhh.. dia terpinga2 agaknya tengok org lain berdiri..
sampai cikgu tegor dia baru dia berdiri..

Time tu ada la jugak budak2 yg nangis bila ibu bapa diorg antar..
nasib baik kakak x nanges..
tp dia terpinga2 jer tengok budak2 yg nangis tu..
risau jugak takut dia nangis..
tp alhamdulillah.. dia x nangis pun..
kitorg usha dia dari luar pagar ni jer..

 Lepas nyanyi2 masa untuk bersarapan pulak..
murid2 akan pegi amik makanan ikut kelas..
tp bagi murid 4thn dan pelajar baru ticer yg akan ambil kan..
time diorg tgh bersarapan ni kitorg dah balik..
tengok dia ok jer kan..

Bila kakak tgh sarapan kitorg pun pegi sarapan jugak..
pastu balik umah mandikan adik faris..
then keluar pegi tesco pulak..
hahaha.. sempat lagi g tesco tu..
kalo kakak tau mesti dia marah sbb x bawak dia..
dalam kul 11.30 tu kitorg pun amik kakak..

Mula2 masa ambil tu muka dia masih terpinga2 lagi..
blur..blur jer dia.. mungkin baru lagi kan..
masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..

Ibu pun tanya2 la kakak mcmana sekolah arini..
dia pun cerita la kat sekolah mcmana..
satu hari tu cerita2 semua berkisarkan aktiviti sekolah okehhh..
klimaks nye dia bercerita time nak tido..
so.. ibu dah boleh hapal aktiviti dia kat school..
hahahaha..

Ibu : Tadi kat school kakak ada nyanyi2 ye??
Kakak : A'ah... ada nyanyi banyak2.. pastu semua org berdiri.. kakak duduk jer..
pastu 'ticers' cakap kat kakak, "imani kenapa x berdiri?? imani berdiri ye"..
pastu baru kakak berdiri..
Ibu : oo.. yeke.. nape kakak x berdiri??
Kakak : ntah la.. 'owang' pun x tau..
Hahahaha..

Ibu : Tadi kat school kakak sarapan apa??
Kakak : Kakak makan mihun.. cikgu yg amikkan..
lepas makan 'ticers' cakap pinggan letak sini, cawan letak sini..
Ibu : Pedas x mihun tu??
Kakak : tak pedas pun.. kakak makan habis..

Hahh.. nampak x?? ibu dilah tanya sikit jer dia akan citer panjang lebar..

Ibu : Lepas makan kakak pegi mana?
Kakak : kakak masuk kelas.. blaja ABC.. tadi kakak tido kat sekolah..
kakak ngantuk sgt.. pastu 'kakak' marah kakak imani tido..
Ibu : cikgu bukan marah, tp cikgu bgtau kakak imani jangan la tido dekat dalam kelas..
kalau nak tido, tido la kat rumah.. sayang la kalau pergi sekolah tp tido kan..
pegi sekolah kan nak belajar.. nak jadi pandai kan..
Kakak : cikgu x marah la.. 'kakak' yg marah..
Ibu : Oooo.. 'kakak' ye.. 'kakak' bukan marah tu, dia cuma bagitau jer..
Kakak : ooooo..

Agaknya 'kakak' tu cikgu untuk kelas 4 tahun kot..
dan masih muda lagi kot tu yg panggil kakak..
kalau owner tadika/taska tu dia panggil 'ticers'
hahaha..

Korang bayangkan la citer2 ni dia duk repeat 4,5 kali kat tepi telinga ibu dilah ni..
mula2 jer ibu tanya, yg kendian2 tu dia repeat tanpa ditanya okeh...
hahaha.. tapi seronok jugak dia bercerita..
sikit hari lagi mesti dia banyak cakap kat school kan.. 


Harini 2nd day kakak pegi school..
bangun dah mula liat sikit..
kul 7 baru nak bangun..
tu pun punya la pujuk dia bangun..
last2 ibu dilah umpan dia dgn tanye pasal sekolah semalam..

Ibu : Semalam kakak sarapan apa ye?? sarapan nasi lemak ehh??
Kakak : tak la.. makan mihun...
(sambil terpisat2 nak bukak mata)

Tapi akhirnya dia bangun jugak..
siap cepat2 anta gi school..
dia masuk jer taska ibu pun balik..
Alhamdulillah.. memang xde drama air mata dekat sekolah..

Niat hati nak skodeng kakak balik school arini..
tu yg half day sbb nak tengok dia ok x naik van time balik..
tp x dapat pulak..
punya la ibu tunggu dekat setengah jam kakak x kuar2 kelas jugak..
rupa2nya dia dah balik naik van utk 1st trip..

Semalam mmg ada jumpa pakcik tu tanya dia,
dia ckp biasa budak2 area tmn kitorg tu balik dlm kul 12tghari..
kira 2nd trip la.. sbb dia anta budak yg nak pegi sekolah ptg dulu..
ibu dilah pulak sampai school kakak tadi lewat 5minit la lepas dia abis kelas..
so dalam hati pikir masih sempat lagi la..
alih2 tunggu dekat stgh jam x kuar lagi..
tengok ada 1 van dah balik ke taska tu..
ingatkan dia akan naik van tu la..
tunggu2 x kuar jugak..

Last2 call babysitter tanya kakak dah balik lom..
dia cakap kakak dah balik..
tp kakak menangis sampai tersedu2..
la.. pasai apa plak dia nangis arini??
xkan sebab ibu x amik dia nangis kot..
Tp nasib baik time ibu dilah call tu dia dah reda dari menangis..
hurmm.. balik nanti ibu dilah korek citer nye pasai apa dia nangis..

okla.. tu jer update untuk arini..
citer pengalaman pertama hantar hantar pegi school mmg excited sgt..
pengalaman pertama kakak pegi school..

You Might Also Like

4 komen

  1. seronoknya kakak imani ke sekolah,Smga jadi pelajar yg baik ye ;)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. 4 tahun ok tak dia sekolah? anak saya no 2 umur 4 tahun. Tengah berkira2 (sampai skrg -_-!) untuk hantar ke sekolah atau tak. haha sebab takut kecil sgt. Tapi xtau la..huhu

    salam kenal dari www.goldenlounge.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. hai kekman..salam perkenalan. saya pun x pasti ni cakap mcmana, sbb kakak imani ni anak 1st, baru 2 hari hantar gi school.. insyaAllah, lepas ni sy akan review perkembangan kakak imani bila dia dah ke sekolah ye..

      Delete