Adik Faris Dah 1 Tahun 3 Bulan

January 07, 2014


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. arini genap usia adik faris 1 tahun 3 bulan..
Wahhh.. kejap jer dah setahun lebih kan..
cepatnya masa berlalu...
tp bila tengok muka adik yg baby face tu rasa cam adik ni baby2 jer lagi..
hahaha.. baby ler sgt kan..

Sekarang ni adik faris makin lasak..
makin aktif.. semua benda kalo boleh nak wat sendiri..
dan terbaru kalo naik kete adik dah pandai duduk kat seat belakang dengan kakak..
tp bukan duduk kat carseat tau..
dia suka berdiri kat belakang sambil menikmati pemandangan luar..
mcm x percaya pulak adik boleh berdiri statik sambil bersandar kat seat tu..
mulut pulak berbunyi jer.. ala2 mcm bunyi kete gitu..
hahaha...
bila ibu ayah panggil pun dia buat dekkkk jer tau..
eee.. geram tul ibu dilah tau..
ggrrrrrr.. rasa cam nak geggggetttt gegetttt jer dak kecit tu tau..

Bila dia dah pandai duk kat belakang tu kan..
ibu dilah rasa cam missing something...
iyelah.. sebelum ni asyik berkepit jer..
asyik duk kat pangku ibu jer kat depan...
dengan lasak dia kejap2 nak duduk kat kaki ibu..
kejap2 nak kaco ayah drive..
kejap2 nak main tekan2 radio..
tp tu la yg wat ibu dilah rindu tauuuu..
padahal budak kecit tu ada jer kat situ..
tp tu la naluri ibu kan..
mudah sgt tersentuh...
rasa mcm jgn la adik cepat sgt membesar..
bila dia cepat besar dan dah pandai wat semuanya sendiri,
rasa mcm ibu dah x diperlukan lagi nanti...
huaaawaaaa..

Apsal la boleh pikir mcm tu kan..
bila anak asyik nak berkepit suh cepat2 besar..
bila dah besar ckp jangan la cepat2 besar..
hahaha... mcm2 ibu ni kan..
Bila dah macam tu cepat2 ibu dilah amik adik faris dan pangku dia..
cium dia byk2.. rasa rindu sgt wehhh walaupun kejap je dia duk kat belakang tu..
walaupun bau masham2.. bau elior dia yg penuh 1 muka dan jari tu..
tapi tetap nak cium jugak masham2 ibu tu..
hehehe..

Nasib baik la adik masih bf lagi ngan ibu..
itulah bonding time yg terbaik sekali antara ibu dan anak..
tu sebab la ibu dilah nak adik faris bf sampai 2thn..
kalau boleh.. insyaAllah..
walaupun dah pandai wat benda sendiri,
leka bermain.. leka makan..
tapi bila nak tek mesti dia akn cari ibu jugak..
tu la istimewa nya penyusuan susu ibu tu..
Tapi lately ni adik faris tak nak minum ebm kat umah babysitter..
(i will share later ok)

Selain tu adik faris skrg ni suka sgt ngences..
elior tu asyik nak meleleh jer..
pastu jari asyik nak masuk mulut jer..
dok gosok2 jari tu kat celah gigi mcm tgh gosok biola..
hahaha.. sure korg leh bayangkan kan...
adehhhh... memang masham la budak tu..
pastu nanti elior penuh kat pipi..
pastu bila cium pipi dia sure la bau elior dia..
hahaha... masham pun masham la adik..
rasanya dia nak tumbuh gigi lagi tu..
tu yg ngences jer tu..



Tengok la tu bukan main menyengihhh lagi dia..
ko x geram ke bila tengok dia sengih2 cenggitu..
ehhh.. geram tau.. rasa cam nak geget2 jer tau.. gggrrrr..
dengan rambut serabut dia tu..dah pjg dah jambul tu dik..
tp tetap comellllll..
tetap menjadi pojaaannnn hatikuu..
hahaha..
[puji anak sendiri.. sape lagi nak puji kalo bukan mak pak dia kan.. hehehe]


Kadang2 saje tolak tepi rambut dia cam gini..
rambut halus.. nipis dan jarang2..
sama cam kakak imani dulu..

Lagi 1 fav budak ni skrg adalah makan..
ehhh.. bukan sekarang jer...
sblm2 ni pun suka makan jugak..
sume benda dia makan..
tp ibu la kena bataskan apa yg dia makan..



Fav mainan adik sekarang ni main beskal kakak..
dah pandai naik sendiri dah skrg ni..
tp still terkial2 jugak la..
kadang2 kaki tersangkut la..
risau gak dia terjatuh..
tp biar kan la dia belajar kan..
kita tengokkan ajer ye..


Lagi satu skrg ni adik obses dengan kasut sekolah kakak..
pantang nampak sure dia nak pakai punya..
merengek2 kejo ibu kakak dia suh pakaikan..
pas dah pakai jalan2 round 1 umah..
hahahha..
comel sgt tengok dia pakai kasut sekolah tu..
dah la besar dan longgar..
kejap2 tercabut..


Ko tengok tu.. dengan pakai kasut sekolah gigih dia naik benda alah tu..
sebelum ni adik tolak jer 'binatang kecik' ni..
tolak sama berdiri tau..
adik cepat jalan pun sebab dia rajin tolak benda ni..
tp skrg sejak2 dia gi kidzoona aritu..
kan ada naik car tu kan..
dari situ dia dah pandai duduk sambil tolak guna kaki..
mula2 ke belakang jer..
tp sekarang dah pandai maju ke depan..
memang round 1 umah la dia dgn benda ni..
ngan kasut sekolah tu sekali..
hahaha..

Lucu sgt tengok ragam adik ni tau..
Gelagat dia sentiasa mencuit hati ibu ayah dan kakak tau..
ada jer benda2 comel yg dia buat..

okla.. tu je update terkini adik..
bye...

You Might Also Like

0 komen