Breastfeeding,

Penyelesaian Bila Adik Faris Tak Nak Minum Susu Ibu

January 29, 2014 Ibu Dilah 4 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Alahai.. lamanya rasa x update belog ni..
dekat seminggu dah..
last week memang minggu yg bizi..
this week ok sikit..

Ehhh.. arini ada sekolah yg dah cuti la..
patut pun jalan lengang jer..
kejap jer dah sampai opis..
kakak imani lak arini last sekolah..
esok dah cuti sampai hari selasa..


Arini nak share sikit pasal adik faris dan susu ibu..
Adik faris ni kan kadang2 minum ebm kat umah babysitter banyak..kadang2 sikit.. mcm bermusim pulak..
aritu minum banyak sgt..
tetiba sebulan lepas dia tak nak minum susu..
la ni minum banyak balik..
hahaha.. mcm ikut mode pulak kan..

Time dia xnak minum aritu memang risau sgt la..
walaupun adik jenis yg pemakan..
tapi dia minum air sikit.. sikit jer..
tapi kerap la.. nasib baik lagi..
cuma kalo makan tu kita x pasti la cukup ke zat yg dia terima tu.. kalsium tu cukup ke idok kan..
adik pun baru setahun 4 bln..
so susu tu masih penting lagi..
walaupun bukan la yg paling utama kan..
Masalah adik xnak minum susu ni berlarutan dekat seminggu..
sampai la 1 kali tu babysitter sesaje try bagi minum susu kakak..
terus dia nak, abis 1 botol..
hari kedua abis 2 botol..
ketiga habis 3 botol susu kakak..
susu kakak tu susu dutch lady coklat..

Pada mulanya memang la mcm frust jugak sbb bbsitter tu bagi adik minum fm..
without my permission pulak tu..
mmg sedih dan frust sgt..
tp bila pikir2 balik, xpela janji adik nak minum..
ibu dilah ni bukan la terlalu Obses dgn susu ibu..
tapi dah kita sendiri tau kebaikan susu ibu kan..
tu yg sebolehnya nak adik minum susu ibu..
tp dalam keadaan tertentu mcm ni ibu dilah xdela la marah sgt..asalkan adik nak minum..
redha la dah 'tercampur'..  sob..sob..
setiap ibu nak lakukan yg terbaik untuk anak mereka kan..
Tapiii.. ibu dilah x terus mengalah tau sebab..
1) kan dah niat nak bf adik sampai 2thn kan..
2) lagipun susu pun ada lagi..
bukan sebab susu ibu dah xde..
3) pastu ibu dilah pun masih nak pam susu lagi..
lain la kalau ibu sendiri pun rasa dah malas nak pam kan..

Atas sebab-sebab di atas ni menguatkan semangat ibu untuk terus bf adik..
walaupun adik dah tercampur fm sikit..
ala.. kadang2 kat umah pun ada jugak ibu dilah bagi minum susu kotak tu sikit2 kan..
bezanya kalo babysitter bagi tu mcm terus mengantikan susu ibu..
tu yg ibu xnak..
so ibu dilah pun cari la langkah penyelesaiannya..

Penyelesaiannya dengan meletak sedikit susu kakak dalam ebm..
caranya, larutkan sikit susu coklat tu dalam air suam..
dalam setengah scoop jer..
ala.. untuk bagi kaler coklat2 jer kat ebm tu nanti..
sajer nak saiko adikkk.. huhu
pastu campurkan dalam ebm yg dah dipanaskan (suam2 kan..)
pastu goyangkan sikit kiri ke kanan secara perlahan2..
supaya susu coklat tu sebati dengan ebm..
jangan goncang tau..

Try bagi adik minum..
adik minum habis..
see... nampaknya adik sebenarnya saiko ngan susu kakak...
dia xnak minum susu putih rupanya..
agaknya dia nampak susu coklat tu sedap sgt kot..
sejak dari tu macam tu cara adik minum susu..
sehari 4 botol dia minum..
dlm sukatan 3.5 ke 4 oz..
dah 2 minggu lebih dah..

Tapi sekarang timbul masalah lain pulak..
stok ebm adik hampir habis..
aritu sampai expired ebm sbb adik minum sikit kat umah babysitter..
stok bulan april dan may byk yg expired..

Ibu pun dah kurangkan mengepam bila stok penuh deep freezer..
Bila dah kurang mengepam, susu pun mula berkurangan..
tu memang satu KESALAHAN tu..
ibu dilah sedar tu..
tapi terpaksa sebab susu banyak sgt tapi adik minum kurang..
skrg susu dah kurang adik minum byk pulak..


Skrg ni sehari pam 2x jer..
dapat 2 botol jer..
tapi skrg ni lagi teruk nampaknya..
sehari 2 botol tu pun x penuh..
kadang2 sekali pam dpt 3.5 ke 4 oz..
pam kali ke 2 dpt 2 ~ 3 oz jer..
memang kompem ler x cukup untuk adik
Stok in 2 botol stock out 4 botol..
tak balance kan...

So.. ibu dilah kena cari langkah penyelesaiannya lagi..
apa yg ibu dilah buat??
tungguuuuuuuu...
nanti ibu dilah share ye..
  

You Might Also Like

4 comments:

  1. takpe kak, usaha lagi.. asalkan masih susu akak masuk ke dalam tubuh dia..budak ni kadang2 dh besar dia nak rasa yg lain plak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula cikna.. so far kalo kat rumah mmg df jer.. penah try bagi susu kakak time kat rumah dia xnak.. so maknanya kat umah bbsitter je la campur sikit.. tp nasib baik dia still nak minu ebm tu lagi kan..

      Delete
  2. Saya dah lama x mengepam kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpela fi.. tp time fi kat umah rissa still nak bf jugak kan..

      Delete