Faris Zakwan,

Persiapan Kakak Imani Ke Sekolah

January 02, 2014 Ibu Dilah 1 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Selamat Tahun baru 2014 semua..
Semoga tahun 2014 memberikan seribu kebaikan kepada kita semua..
 keimanan, kebahagiaan, kegembiraan, kejayaan, kesihatan dan etc..
yg penting semua yg baik2 belaka la kan..
minta dijauhkan dari segala musibahah yg tak baik..

ok2.. 1st entry untuk tahun baru ni..
Arini dengar macam2 cerita pasal anak2 masuk sekolah kan..
yg pertama kali masuk darjah 1 or tadika..
kelakar dengar gelagat anak2 ni kan..
anah buah ibu dilah pun ada yg masuk darjah 1 jugak tau..
adam namanya..
tadi my sis bgtau dia mengamuk kat sekolah...
lepas hantar adam gi school my sis tunggu la kejap..
time tu tengok mata adam pun dah merah..
asyik pandang ibu dia jer dari jauh..
pastu sementara adam dalam kelas ibu dia gi bawa baby gi check up kat klinik pulak..
sekali sekolah call my sis cakap adam mengamuk dlm kelas..
adohaiii.. acaner tu??

Tu citer abg adamm..
kakak imani mcmana la pulak nanti kan...
hari jumaat lepas ibu dilah dah register kakak imani kat tadika..
last minute tu.. dah sebey lama dah..
tp sbb x dan nak pi amik gambo passport,
last minute la baru dpt register..
bayar RM800 untuk yuran tahunan..
dapat sepasang sekolah, baju kurung siap tudung..
+ sepasang baju sukan, t-shirt and seluar track..
pastu ibu dilah beli sepasang baju sekolah lagi sebagai tambahan..
dan dapat beg sekolah juga..


Balik dari amik anak2 terus kakak nak test try baju sekolah dia..
ingatkan nak simpan dulu tp dia dah nampak pulak..
so, alang2 tu try kan je la..
bukan main sopan lagi anak ibu ni..

Ari sabtu tu kitorg cari kasut sekolah pulak..
Alang2 dah follow SIL cari barang sekolah anak dia kan..
carikan la sekali kasut sekolah kakak..
eehhh.. jumpa kasut sekolah murah sgt..
RM8.00 jer sepasang tau..
ala.. budak baru nak sekolah tadika,
beli yg murah2 jer sudah.. dia pakai pun kejap jer..
lain la kalo dah sekolah kebangsaan n agama kan..
sentiasa pakai kasut sekolah..
ni sekolah tadika kan biasa dalam kelas x pakai kasut..
kasut sekolah tu syarat jer pegi sekolah kan..
pastu belikan kakak botol air sekali..

Gambar atas- kakak amik sendiri gambar kasut dia
gambar bawah - kakak & kasut sekolah (kiri), adik ngan kasut kakak (kanan)
Hari isnin lepas ibu dilah x keje..
layan la anak2 kat umah..
malam tu kakak nampak kasut sekolah dia..
dia nak pakai lagi.. biasa la budak2 kan..
mcm kite jugak masa kecik2 dulu..
dapat kasut baru asyik nak cuba jer..
pastu round 1 rumah...
hahahhaa.. teringat zaman budak2 dulu..


Bila adik nampak kakak pakai kasut, dia pun nak pakai jugak..
haa.. jeles ler tu tgk kakak pakai kasut sekolah..
bukan main suka lagi adik bila ibu pakaikan dia kasaut kakak yg sepasang lagi..
ehhh.. nak tau dia punya suka abis 1 rumah dia round..
kalah kakak imani tau..
excited betul adik..
jalan bukan main laju lagi.. non-stop ko..


Dah la kasut tu longgar, kejap2 terbukak sebelah..
nanti dia dtg kat kitorg suh pakaikan kasut tu..
erkkk.. erkkkk... sambil tunjuk kasut..
bila dah pakaikan dia jalan2 lagi satu rumah..
hahahha.... comel sgt okehhh..
gerammmm jer tengok budak kecik tu tau....
mcm nak gegeettt gegettt jer..


Tengok la dua beradik ni..
dah la pakai kasut sekolah sama2..
pastu ajak adik naik beskal pulak..
adohaiii.. macam2 ragam budak dua org ni tau..


Yang ni pulak kakak paksa adik pakai beg sekolah dia..
sibuk ar kakak ni.. asyik kaco adik jer..
mana la budak tu nak..
dah la beg tu besar...
susah betul nak amik gambar budak kecik ni..
asyik lari jer, bergegar semua gambar tau..
Macam2 la ragam anak2 nak masuk sekolah ni kan..
ari isnin pagi tu sempat bawak kakak pegi school dia..
tp kakak imani tu mmg jenis yg lambat panas..
diam jer dia.. kelu.. kaku...
ticer tanya dia senyap jer..
suh salam pun tak nak...
tp kuar jer dari pintu pagar terus jer dia potpetpotpet..
adohaiiii... acaner tu nanti???

Kakak imani start masuk school 5hb jan ni nanti..
nasib baik hari ahad.. ibu ayah cuti..
kakak pulak school.. 
iyela, kan johor dah start cuti jumaat - sabtu..
tu utk gomen la.. kitorg keje swasta still cuti sabtu-ahad..

Hurmmm.. mcmana pulak citer anak2 korang pegi school??

You Might Also Like

1 comment:

  1. Wahh mst penat uruskan kmsukkan anak2 ke sek kan.Hmmm turn sy lmbt lg.heheheh

    ReplyDelete