Homemade,

Resepi :: Buttermilk Chicken

January 22, 2014 Ibu Dilah 2 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Arini ibu dilah nak share 1 resepi yg sgt mudah..
ibu dilah pun 1st time try dan alhamdulillah menjadi..
ayah wan pun suka..
dan bila ayah wan suka harus la ibu dilah share kat blog ni kan..
sebagai rujukan sendiri di kemudian hari..
maklum ler.. bila jarang2 wat kadang2 mula la lupa..
dah tu ayah wan tu pulak jenis kalo dah suka yg tu nak yg sama mcm tu jugak kan..
dah high taste katenya kan..
so, sbg isteri kena ler mengikut kata suami kennn..
isteri solehah la kate kan..
hahahaha...

Ok2.. pertama kali ternampak resepi ni kat blog kak Ana..
suka tengok blog dia sbb kak ana rajin sgt masak yg best2 utk family dia..
selalu jugak rujuk blog beliau kalau nak cari resepi yg simple2..
lagi best sbb dia slalu tunjuk step by step..
memang best..

Bila tengok bahan2 dia terus ckp dalam hati..
"mesti try resepi ni.."
lagi pun semua bahan ada kat umah..
kalo sekali tengok mcm ayam masak lemak..
kalo org dulu2 biasa guna santan jer kan..
resepi modern ni guna tukar guna susu pulak..
pastu tambah kan ngan cheese...

Perghhh.. memang bertambah la lemak2 tu kan..
untuk org kurus cam ayah wan tu ok la kan..
[dah kate nak tambah berat kan..]
tp utk org yg 'comel' cam ibu dilah ni mmg saje cari nahas la kan..
saje tambah 'pemangkin' untuk menggemuks kan badan..
hahahaaaa..
xpe.. sekali sekala boleh.. jarang masak selalu la cam ni...
hehehe

Jom kite tgk resepinya

CHICKEN BUTTERMILK
Resepi asal : Kak Ana Suzana


Bahan-bahannya :

Untuk perapan;
Ayam potong kecik
tepung gandum
serbuk kunyit
1 sb serbuk kari
garam secukup rasa

# guna tepung serbaguna / tepung KFC tu pun boleh..
lagi sonangggg.. hehehe

Bahan2 lain;
Bawang besar sebiji *hiris
bawang putih 4 ulas *hiris
cili api (kalo nak pedas letak byk) *potong kecik2
cili merah [ibu dilah x letak]
daun kari [ibu dilah letak 2 tangkai]
susu cair [ibu dilah guna fresh milk - 2 cawan]
garam secukup rasa
2 keping keju **optional [ibu dilah letak]
 

Cara memasak:

1) Goreng ayam yg telah disalut tepung KFC / bahan perapan, separuh masak..
kemudian, angkat dan toskan..

2) Dalam kuali lain, cairkan butter/ majerin.. bila dah cair, tumiskan bawang merah, bawang putih, cili api dan daun kari sehingga naik bau wangi..

3) Tuangkan susu cair/fresh milk.. then, masukkan keju.. gaul sehingga sebati..

4) Masukkan ayam dan gaul sekejap bagi kuah dan ayam sebati..

5) Tambahkan sedikit air.. sebab kuah akan pekat bila dah tambah keju.. kalo xnak pun xpe.. Letak garam secukup rasa..

SIAP.. Sonang jer kan.. very simple..

SELAMAT MENCUBA..

You Might Also Like

2 comments:

  1. terliur tengokk...dah lama x memasak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. boleh la nana try nanti ye.. sonang jer..hihi

      Delete