Aktiviti bersama family,

Rindu Anak-anak

February 28, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum. .

Salam jumaat semua..
Tengah keje tetiba rasa rindu lak kat anak2..
Teringat adik yg makin bijak. .
Banyak akal skrg ni..
Geram pulak tgk ragam dia skrg ni..
Ada jer benda dia nak wat tau..


Kakak imani pun sama..
Makin pandai..
Dah pandai jaga adik faris..
Kalo adik nanges dah pandai pujuk adik. .
Dah pandai suap kan adik makan. .
Bagi adik minum air..
Tapi tu time dia okeh la..
Time angin putting beliung dia dtg,
Langsung x nak kawan ngan adik..
Kadang2 suka hati dia jer tolak adik..
Sabo je la...
(Urut dada laju2 tau..)


Tapi, keletah diorg yg mcm2 ni la yg wat ibu rindu...
Teringat time diorg main sama2..
Terkekek gelak sama2..
Sweet sgt tau...


Tak sabar nak balik..
Esok  cuti.. boleh luang kan masa dgn anak2...
Rindu nya pada diorg ni....


Ni gambar last week bawak anak2 main kat kidzoona, aeon kulaijaya. .
Balik dari aeon terus dpt perkhabaran yg atok belah Abah sakit..
Kitorg balik umah atok.. lepas Magrib sampai umah dia..
Mlm tu jam 11.20mlm atok meninggal..
Sedih sgt..
Semoga atok ditempatkan dikalangan org yg beriman. .
Al fatihah..


0 comments:

Makan-makan,

Resepi :: Cara Buat Jagung Manis yg Mudah dan Sedap

February 26, 2014 Ibu Dilah 22 Comments

Assalamualaikum

Sape suke makan jagung manis???
Kalo suke angkat sila angkat keybord...
Hahaha....
Ibu dilah suke sgtttttt..
Anak2 pun sgt suke...
Tapi kalo nak beli kat gerai rasa x puas makan kan..
1 cup dah rm2.50.. 
beli 2 cup pun rasa cam x cukup kan...

Kalo nak puas makan buat la sendiri..
Dapat jimat banyakkkk..
Dapat buat banyakkk..
Dapat makan pun banyakkkk..
Hahaha..

Ibu dilah dah try buat 2x.. 
buat dlm kuantiti yg sikit dulu.. sbb nak try kan..
So bila dah dpt sukatan yg sesuai, 
Kite share la diblog ni..
Boleh dijadikan rujukan kite bersama kan..

Senang sgt la nak wat jagung manis ni..
Meh sini ibu dilah share resepi  & cara buat jagung manis yg super duper senang ni...
Semudah abc tau..
Ngehhngehhh..


Jagung Manis

Bahan2 : 
250g @ 2 cwn jagung frozen
2 sb majerin
1 1/2 sb susu pekat manis
Sedikit garam

Cara2 penyediaan:
a- Kukus jagung sekurang2nya 20 min.. Lagi lama lg best...
b- Dah siap kukus, gaulkan jagung bersama majerin, susu pekat dan garam.. gaulkan sebati..
c- siap...  boleh la makan..

Hahhh.. senang sgt kan..
Semudah abc kan..
Lepas ni boleh la try wat byk2 pulak.
Ibu dilah buat kejap jer licin. .
Sempat rasa 1 sudu jer..
Pastu anak2 ngan ayah wan dah abis kan..
Sabo jer la...

Selamat mencuba!!



Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..


22 comments:

Bilik Anak,

DIY :: Notice Board Untuk Meja Kerja

February 25, 2014 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum. .

Penting tak notice board di tempat kerja/study??
Pada pendapat ibu dilah, Ianya penting sgt..
Sebab kat notis board ni kita boleh letak mcm2 info @ nota penting..

Time study dulu suka sgt letak nota2 kaler2. .
Rasa mcm cantik jer.. Mcm menarik jer..
Hahaha..
Lagipun mudah untuk kita baca dan ingatkan. .
Lagi -lagi kalo formula penting kan..

Kalo kat tempat kerja pun ibu dilah suka opis yg ada divider tu..
Nanti senang nak lekat nota2 penting.. 
Info-info penting yg perlu diambil perhatian. .
Tp kat opis skrg ni xde divider, 
susah dah nak tampal2..
Kena letak kat buku jer notes penting tu..
Leceh la sikit nak selak2 kan...

Kat rumah pun ibu dilah suka ada notis board.. 
Sebelum ni dah ada white board..
Tp lepas tu ibu dilah nak cari soft board pulak utk dijadikan notis board..
Tp dah lama cari x jumpa pon yg sesuai. .
Last2 ibu dilah decide utk DIY jer notis board sendiri..
Jom ibu dilah share cara buat notis board yg super simple.

Bahan2 : polisterin,  pembalut hadiah, dan solotape. .



Pilih pembalut yg cantik sikit..
Pastu balut kemas2. .
Dah siap.. senang jer kan..
Tp ibu dilah nak balut ni bukan main lama lagi tau..
Sebab ada 2 org asst rajin nay nak tolong. .
Keje yg kejap boleh siap jadi lambat..
Sabo jer la..


Bila dah siap balut kemas2,
 boleh la lekat kan kat dinding. .
Ibu dilah guna double tape jer..
Jenis yg kaler hitam tu..


Ni meja kerja kitorg kat umah..
Sebelum di makeover kan..
Bersepah dan x ceria kan..


Keadaan selepas letak notis board..
Nampak lebih ceria kan..
Kalo perasan kat tepi laptop tu pun ada bekas pensel yg ibu dilah diy sendiri..
Guna pembalut yg sama jer..



Tadaaaa. .. dah siap lekat2 dah..
Letak bil letrik dan air yg termini yg belum bayar lagi..
Pastu letak kalender mini skali..
Ehh... kalender kuda gojes la..
Just nice jer letak kat situ..


Sekali lagi.. before and after...

Mudah kan.. lepas ni senang la nak lekat info2 penting yg lain..
Ehh. .lupa nak inform, meja kerja ni terletak kat balik anak2 @ playroom diorg..
Senang la sikit nak monitor anak2 bila laptop ni letak kat bilik diorg..
Sambil wat keje boleh layman diorg main.. Keje 2 in 1 kan..

Ok.. sampai sini dulu..
Bye. .

 # atok ibu dilah baru meninggal 23 Feb lepas..sedih sgt.. Al fatihah buat arwah. .


4 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding :: Konsep Demand vs Supply dalam Penyusuan

February 21, 2014 Ibu Dilah 8 Comments

Assalamualaikum

Pernah tak korang alami keadaan mcm ni..
Bila usia baby semakin meningkat, ibu mula runsing bila susu semakin kurang..
Mula la runsing, cukup ke susu untuk baby nanti..
Anak dah masuk 6 bln.. kemudian 1 thn.. 1 thn setengah..
Susu makin hari makin berkurang..
Bila pam dapat sikit jer..
Risau nye hati ni..
Hahhh.. pernah tak?? Pernah tak rasa cam ni??

Rasa nya normal kot bila kita mempunyai perasaan mcm ni..
Risau anak x cukup susu.. x cukup khasiat untuk tumbesaran anak..
Ibu dilah pun penah rasa mcm tu jugak..
Malahan skrg ni pun tgh alaminya jugak tau..

Tapi kita kena balik kepada konsep sebenar penyusuan susu ibu..
Konsep Demand vs Supply..
Bila demand tinggi, kita pun perlu supply banyak jugak..
Bila baby kuat menyusu direct atau kita mengepam susu secara konsisten,
Maka makin banyak la susu yg terhasil.. 
Semakin kerap kita mengosongkan breast,
Semakin banyak susu yg akan terhasil..
Tu la yg dinamakan Demand vs Supply


Disamping tu kita kena tahu jugak keperluan susu ibu itu mengikut peringkat usia:

Pada usia 6 bulan pertama
- baby hanya bergantung sepenuhnya kepada susu ibu (mengandungi nutrisi yg lengkap)
- tiada makanan tambahan
- tiada minuman selain susu ibu

Usia 6 bulan ke 12 bulan
- anak mula mengenali makanan pejal (solid food)
- memberi solid food mengikut keperluan, 2/3 kali sehari
- anak masih memerlukan susu ibu lagi bagi melengkapi keperluan nutrisi anak

Usia 12 bulan ke 18 bulan
- anak mula makan dalam kuantiti yg banyak
- susu ibu sebagai tambahan (anak mula kurang menyusu)
- susu ibu diperlukan untuk melengkapi keperluan nutrisi anak

Usia 18 bulan ke atas
- makanan adalah sumber tenaga/khasiat yg utama
- susu ibu sebagai tambahan tp mungkin dalam kuantiti yg sedikit

Berdasarkan keperluan susu ibu yg dinyatakan di atas,
Kita boleh paham bahawa semakin meningkat usia anak,
Permintaan susu ibu semakin berkurangan.
Disebabkan demand makin kurang, maka supply pun berkurangan la kan..


Ini ibu dilah sedang alami skrg.. adik faris kurang minum susu sbb dia lebih banyak makan.. jadi ibu dilah tak perlu risau bila susu berkurangan.. namun, jangan terus berhenti mengepam sebab jika tak pam dikhuatiri susu akan lagi berkurang..

Sebab apa??
Sebab breast dapat signal yg xde demand lagi, so x perlu la supply.
Padahal anak masih menyusu lagi tapi dalam kuantiti yg sedikit.
Bila malam anak boleh direct feeding tapi siang mcmana pulak???
Itu la perlunya kita mengepam susu..
Supaya kita boleh bagi respon kat breast yg perlu produce susu lagi..


So, kena rajin2 pam ye..
Yang penting kita dah berusaha utk pastikan susu kita sentiasa ada..

Tau tak skrg ni adik faris hanya minum 2 botol jer di rumah babysitter. .
Dan ibu dilah pulak pam boleh dpt 2 botol jugak..
So in dan out sama..
2 in - 2 out..

So, ibu-ibu  jgn risau sgt ye bila susu sikit..
Check balik konsep demand vs supply..
Kita ikut x konsep tu??
Jangan stress ye, nanti lagi mengganggu proses penghasilan susu..

Ok, tu jer sedikit pengkongsian pasal demand vs supply dalam penyusuan..

Semoga ceria slalu. . ;)


8 comments:

Aktiviti bersama family,

Pokok Anggur Berbuah Juga Akhirnya..

February 17, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. alhamdulillah..
Akhirnya, setelah 2 tahun menanam pokok anggur,
Dapat jugak ktorg merasa buah anggur yg ditanam sendiri..
1st time pokok anggur ni berbuah tau..
Rasanya lain sangat…
Rasa satu kepuasan sgt tau..


Pokok anggur ni ktorg beli 2 thn lepas semasa pergi Cameron Highland..
Time tu kitorg wat family day trip ke cameron highland..
Family sebelah ibu dilah la..
Biasa la.. kalo ke Cameron x sah kalo x beli tanaman segar kan..
Kat sana kan pokok2 bunga cantik2.. segar2..
Kitorg pun ada beli jugak beberapa jenis pokok bunga..
Pokok anggur dan strawberry pun beli jugak..
Tapi pokok2 yg lain semuanya dah mati..
Yg masih hidup Cuma pokok anggur ni jer la..

Pokok anggur ni pun dulu hampir2 nak mati jugak..
Ibu dilah la yg kuat nak tanam..
Suruh ayah wan pindah kan ke tanah..
Pastu pokok anggur ni memang subur sgt..
Dah besar dah.. berkembang dengan cepat..
Ibu dilah siap suh ayah wan wat ala2 pergola lagi tau..
Nak tempah mahal sgt.. ayah wan buat la sendiri..

Walaupun pokok anggur tu lebat tapi lom penah berbuah lagi..
Sebab kitorg x buang pun daun2 tu..
Sampai la satu hari tu ibu dilah suh ayah wan buang semua daun..
Pastu boh baja buah…
Memang tu jer cara untuk pokok anggur berbuah..
Tapi tunggu punya tunggu.. xde pun buah keluar..
Rasa frust la jugak..


Hari sabtu lepas, kitorg lepak2 kat luar rumah..
Ayah wan siap cakap mcm nak potong jer pokok anggur tu..
Dah serabut sangat kan..
Sambil tu usha2 la daun2 dia..
Memang banyak yg dah kering sbb cuaca panas sgt kan skrg ni..


Tetiba ayah wan cakap dah berbuah la..
Tengok2 memang betul ada setangkai..
Dah masak dah pun…
Memang kitorg x perasan langsung sblm ni..
Sbb kedudukan buah tu terlindung dekat tepi kayu..

Wahhhh.. memang excited sangat la kitorg…
Try check kat tempat lain xde pulak..
Ayah wan pun petik la sebab dah masak dah..



1 tangkai ada 5 biji..
4 biji elok, sebiji lagi dah lembik…
Memang ngam2 jer la kitorg dapat merasa sorg sebiji..
Adik faris tgh tido, kitorg simpan kan untuk dia..

Alhamdulillah.. akhirnya dapat jugak makan buah anggur sendiri..
Semalam ayah wan buang semua daun lagi..
Pastu letak baja lagi..
Kita tengok lepas ni berbuah lagi tak..

Apa yg menyebabkan ibu dilah yakin kitorg boleh tanam anggur??
Sebab kawasan rumah kitorg tu mcm sejuk sikit..
Tak terdedah pada cahaya matahari sgt..
Kalo pagi depan rumah yg panas..
Pastu depan rumah kitorg tu tanah rezab..
Mmg ada pokok2 besar..
So mmg redup jer la kan.. sejuk jer…


Tips untuk buah anggur berbuah lebat..
Kena rajin buang daun2 nya..



0 comments:

Giveaway

1st Giveaway Ctmah Rahim

February 14, 2014 Ibu Dilah 3 Comments


ASSALAMUALAIKUM


Arini ibu dilah nak join GA by Ctmah Rahim..
Sangat mudah dan senang..

Jom kite tgk apa syarat2nya

1) korang kena follow blog aku imaginasictmah 
2) korang kena follow jugak blog business ikan bilis aku ctmahcorner
3) tajuk entry korang ialah 1st Giveaway Ctmah Rahim
4) korang just copy gambar tema, gambar hadiah dan tarikh tutup dan pastu paste dalam entry GA korang tu (tak yah rajin sangat copy seluruh entry aku k)
5) lepas tu baru korang letak gambar aksi anak-anak korang dalam kereta. INGAT, gambar anak je aku terima k. anak jiran ke anak buah ke aku tak terima tau! =)
6) bawah gambar anak, korang boleh cerita sikit pasal gambar tu. tak kisah la anak tu tengah nangis ke, tengah ketawa terbahak-bahak ke, tengah mengelamun ke. just a few words, tak mau panjang sangat na
7) last sekali, sila paste link entry GA korang ni kat ruang komen entry aku ni tau. senang sikit aku trace 1-1



## 4 orang pemenang akan dipilih berdasarkan pada gambar yang dirasa comel kelakar or buat juri aku tersenyum




untuk design beg dan thermos bia aku pilih yek, based on yang menang tu anak lelaki or anak perempuan
## 1st Giveaway ctmah bermula dari 23 Jan 2014 dan tamat pada 17 Feb 2014 (genap Alisha 1y 6m)

Ok.. Ni gambar yg ibu dilah pilih..



"Best nye roti ni ibu.."
Ni la keje si kecik ni.. bila masuk jer kete terus geledah beg ibu.. cari makanan. .
Pastu slumber jer dia ambik sendiri dan makan.. dpt mkn terus senyap..
Baru ibu boleh focus nak drive..
Kalo x, selagi tu la dia Kaco ibu nak drive tau...








3 comments:

Anak-anak,

WW 30 :: Pergelutan Antara Kakak dan Adik

February 12, 2014 Ibu Dilah 2 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Habit terbaru adik faris skrg ni..
Kaco kakak tgh minum susu. .
Untuk mengelakkan dia ambik susu kakak,
Ibu dilah buatkan utk adik skali..




Mula-mula elok jer la diorg baring minum susu sama2. ..
Nampak sweet sgt time ni..



Dah mula tunjukkan belang. .
Pergelutan berlaku..
Kakak dah jerit2 dah time ni.



Akhirnya. . Dapat gak adik rampas botol susu kakak..
Tanpa rasa bersalah,  slumber jer dia isap botol kakak..
Kakak dah menangis2 dah...
Memang huru-hara...
Mcm ni la keadaan kat umah tiap2 ari..
Riuh betul.. dah mcm tarzan dah mak dia ni asyik terpekik sana sini. .
Hahaha. ..

2 comments:

Anak-anak,

TIPS Sebelum Keluar Berbelanja /'Shopping'

February 10, 2014 Ibu Dilah 6 Comments


ASSALAMUALAIKUM

Time yg ditunggu2 sampai juga...
Jommm gi shoppinggggg!!!
biasanya ktorg pegi hujung bulan or awal bulan..
lepas gaji la kan..
tapi CNY aritu kan balik kampung..
so baru weekend lepas la baru sempat kuar shopping...

Tempat yg biasa kitorg pegi adalah TESCO..
Samada Tesco Bukit Indah or Tesco Kulaijaya..
kalo dari umah MIL kitorg akan gi tesco kulaijaya jer la..

Best sgt ker shopping kat tesco ni??
bagi ibu dilah ok la.. harga berpatutan..
ada jugak yg mahal sikit..
kalo rasa mahal tu x yah la beli kan..
hahaha..
Lagi 1 kalo kita beli barang kat tesco ni..
kita boleh kumpulkan point dari TESCO card..
setiap 3 bulan skali diorg akan bagi voucher..
bergantung kpd berapa point yg kita dpt..
selalunya ibu dilah dpt RM20 ke RM30 voucher..
dan beberapa voucher lain lagi untuk brg tertentu..
dah boleh jimat byk tu..
ehhh.. penah sekali tu RM40 tau..

Di sini ibu dilah nak share sedikit tips sebelum kita berbelanja..
kira perkara2 yg biasa ibu dilah buat la sblm kuar shopping..
benda ni penting untuk kita merancang perbelanjaan kita..
supaya tak over budget or tak cukup bajet..
kan susah jadinya kalo dah beratur panjang2..
pastu bila turn nak bayar barang tengok2 total harga lebih... dah tu duit x cukup pulak..
hahhhh.. tak gelabah ko jadinya nanti.. hahaha
so.. jom kita amalkan perancangan awal mcm ni..


 Sedikit TIPS sebelum keluar berbelanja..


1) Buat list senarai barang yg hendak dibeli

Biasanya sebelum pegi tu ibu dilah akan wat list dulu..
apa barang yg nak dibeli.. yg mesti dibeli..
kalo setakat jajan2 or biskut tu kat sana nanti baru amik jerrr..
amboiii.. cam banyak sangat duitnya kannn..
main ambik jer kate ko..
hahaha
List dibuat bagi mengelakkan kita terlupa membeli barang yg harus dibeli..
dan jugak mengelakkan dari kite membeli barang yg x patut dibeli..
over budget la nanti kan..
"beli ikut keperluan.. bukan ikut kemahuan..."


2) Bandingkan harga barang

Ok.. yg ni biasanya sehari dua sebelum nak pegi shopping perlu dibuat..
Ibu dilah akan check kat internet promosi dekat dekat tesco / giant / econsave..
dari situ kita boleh compare harga mana lagi murah..
barang wajib yg perlu ibu dilah check adalah susu dutch lady kakak..
dan jugak pampers - PETPET, Huggiess.. lain2 whoopee or drypers..
2 barang ni wajib check sebab akan menyumbang belanja yg besar..
dan jugak kan beli dalam kuantiti yg banyak.. 2~4 bags..
so kalau 1 paket susu boleh jimat RM5.. kalo 3 paket dah RM15 kan..
sama jugak mcm pampers...


3) Check Promosi Mingguan/Harian

Selain dari tu bila kita check promosi ni kita boleh tau apa barang yg dipromosikan..
contohnya.. dah lama kita nak beli rak buku..
so minggu ni ada promosi rak buku tu dgn harga yg jauh lebih murah..
time ni la kita boleh beli.. <- bajet..="" cukup="" itu="" kalo="" pun="">
kalo tak kita dah boleh plan next time kita boleh beli kalo ada promosi lagi..
sebab biasa harga promosi brg2 kat tesco or giant ni sama jer..
selang sebulan sekali diorg akan buat promosi yg sama rasanya..


4) 'Set'kan bajet untuk setiap kali berbelanja..

Biasanya kitorg akan berbelanja around RM250~RM300 untuk sekali shopping..
Ni kira monthly shopping la..
memang xde kuar shopping time lain kecuali ada barang yg betul2 diperlukan..
budget ni termasuk barang dapur (bahan kering), keperluan rumah yg lain,
keperluan anak2 seperti susu dan pampers..
RM50 lagi untuk barang basah seperti lauk2, sayur2..
ni biasa beli kat pasar 2 minggu sekali..

oK.. 4 perkara ni la antara major things yg biasa ibu dilah buat before keluar gi shopping..
bila kita dah buat check list ni, kita akan dapat gambaran bape byk duit yg kita akan keluar secara roughly la..
Perancangan awal tu penting ok!!

Zaman skrg ni semua barang dah mahal..
RM50 cuma boleh beli apa jer kan..
3,4 barang dah rm50..
so, rancang la perbelanjaan kita..

Bila dah sampai shopping complex tu pulak..
jgn rambang mata tengok promosi sana sini..
amik barang yg perlu dibeli dulu..
pastu baru tengok barang kemahuan..
'kemahuan' ni bermaksud kalo x beli pun xpe..
lebih kepada napsu jer tu..
@ beli lain kali pun boleh lagi..
tapi barang keperluan ni mmg mesti beli..
contoh susu dan pampers anak
kalo baju anak lebih kepada kemahuan..
tp sekali sekala xpela..
jgn asal shopping asyik nak beli baju anak jer..
sudahnya baju anak banyak yg x terpakai lagi..
haahhh.. tu yg x nak tu..

Wahhh.. panjang pulak dah entry ni..
fefeeling cam pakar ekonomi pulaks kan...
hahahaha...
ala.. x pakar mana pun..
setakat jadi timbalan menteri kewangan untuk family sendiri jekkk..
heheheee..
cara nak ringan kan beban keluarga..
ni jer la cara yg boleh ibu dilah bantu ayah wan..
rancang perbelanjaan keperluan rumah dan keluarga...

ok.. tamat entri ni..
jom layannnn gambar anak2 time kuar shopping..
sampai tetido2 kakak dalam troli tu..
ehhh.. korg nampak ke kat ne kakak imani??
hehehe







6 comments:

Faris Zakwan,

Faris Zakwan 1thn 4mths

February 07, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. arini adik faris genap 1thn 4bulan..
Cepat nye hai rasa adik ni membesar..
kejap jer dah setahun lebih..
dah boleh lari..
dah pandai bermain ngan kakak..
dah pandai tiru gaya org..
dah pandai macam2..

paling tak tahan..
adik dah pandai mengamok kalo x dapat apa yg dia nak..
dah pandai hempas badan bila x dapat..
dah pandai rampas barang kakak..
dah pandai tarik rambut kakak kuat..
dah pandai macam2..


kalo naik kete pulak..
pantang driver kuar kete..
dia cepat jer tuju kat tempat driver..
abis semua dia mainnya..
stereng.. lampu.. wyper..


pastu bila dipanggil..
menyengehhh jer keje nyerrrr...
suka jelir lidah..
suka isap jari..
suka men ailio...

tapi lom pandai cakap lagi..
cuma penah dengar dia sebut ayah jer..
tu pun secara x sengaja..
memang jenis lambat cakap kot..


senyuman dia buat org x tido malam..
keramahan dia buat semua org geram..
kecomelan dia buat org terbayang2..

sangat manja dengan ayah..
sangat manja dengan ibu..
sangat manja dengan kakak juga..
adik faris kesayangan kami semua...

0 comments: