Pokok Anggur Berbuah Juga Akhirnya..

February 17, 2014

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah.. alhamdulillah..
Akhirnya, setelah 2 tahun menanam pokok anggur,
Dapat jugak ktorg merasa buah anggur yg ditanam sendiri..
1st time pokok anggur ni berbuah tau..
Rasanya lain sangat…
Rasa satu kepuasan sgt tau..


Pokok anggur ni ktorg beli 2 thn lepas semasa pergi Cameron Highland..
Time tu kitorg wat family day trip ke cameron highland..
Family sebelah ibu dilah la..
Biasa la.. kalo ke Cameron x sah kalo x beli tanaman segar kan..
Kat sana kan pokok2 bunga cantik2.. segar2..
Kitorg pun ada beli jugak beberapa jenis pokok bunga..
Pokok anggur dan strawberry pun beli jugak..
Tapi pokok2 yg lain semuanya dah mati..
Yg masih hidup Cuma pokok anggur ni jer la..

Pokok anggur ni pun dulu hampir2 nak mati jugak..
Ibu dilah la yg kuat nak tanam..
Suruh ayah wan pindah kan ke tanah..
Pastu pokok anggur ni memang subur sgt..
Dah besar dah.. berkembang dengan cepat..
Ibu dilah siap suh ayah wan wat ala2 pergola lagi tau..
Nak tempah mahal sgt.. ayah wan buat la sendiri..

Walaupun pokok anggur tu lebat tapi lom penah berbuah lagi..
Sebab kitorg x buang pun daun2 tu..
Sampai la satu hari tu ibu dilah suh ayah wan buang semua daun..
Pastu boh baja buah…
Memang tu jer cara untuk pokok anggur berbuah..
Tapi tunggu punya tunggu.. xde pun buah keluar..
Rasa frust la jugak..


Hari sabtu lepas, kitorg lepak2 kat luar rumah..
Ayah wan siap cakap mcm nak potong jer pokok anggur tu..
Dah serabut sangat kan..
Sambil tu usha2 la daun2 dia..
Memang banyak yg dah kering sbb cuaca panas sgt kan skrg ni..


Tetiba ayah wan cakap dah berbuah la..
Tengok2 memang betul ada setangkai..
Dah masak dah pun…
Memang kitorg x perasan langsung sblm ni..
Sbb kedudukan buah tu terlindung dekat tepi kayu..

Wahhhh.. memang excited sangat la kitorg…
Try check kat tempat lain xde pulak..
Ayah wan pun petik la sebab dah masak dah..



1 tangkai ada 5 biji..
4 biji elok, sebiji lagi dah lembik…
Memang ngam2 jer la kitorg dapat merasa sorg sebiji..
Adik faris tgh tido, kitorg simpan kan untuk dia..

Alhamdulillah.. akhirnya dapat jugak makan buah anggur sendiri..
Semalam ayah wan buang semua daun lagi..
Pastu letak baja lagi..
Kita tengok lepas ni berbuah lagi tak..

Apa yg menyebabkan ibu dilah yakin kitorg boleh tanam anggur??
Sebab kawasan rumah kitorg tu mcm sejuk sikit..
Tak terdedah pada cahaya matahari sgt..
Kalo pagi depan rumah yg panas..
Pastu depan rumah kitorg tu tanah rezab..
Mmg ada pokok2 besar..
So mmg redup jer la kan.. sejuk jer…


Tips untuk buah anggur berbuah lebat..
Kena rajin buang daun2 nya..



You Might Also Like

0 komen