Makan-makan,

Resepi :: Cara Buat Jagung Manis yg Mudah dan Sedap

February 26, 2014 Ibu Dilah 22 Comments

Assalamualaikum

Sape suke makan jagung manis???
Kalo suke angkat sila angkat keybord...
Hahaha....
Ibu dilah suke sgtttttt..
Anak2 pun sgt suke...
Tapi kalo nak beli kat gerai rasa x puas makan kan..
1 cup dah rm2.50.. 
beli 2 cup pun rasa cam x cukup kan...

Kalo nak puas makan buat la sendiri..
Dapat jimat banyakkkk..
Dapat buat banyakkk..
Dapat makan pun banyakkkk..
Hahaha..

Ibu dilah dah try buat 2x.. 
buat dlm kuantiti yg sikit dulu.. sbb nak try kan..
So bila dah dpt sukatan yg sesuai, 
Kite share la diblog ni..
Boleh dijadikan rujukan kite bersama kan..

Senang sgt la nak wat jagung manis ni..
Meh sini ibu dilah share resepi  & cara buat jagung manis yg super duper senang ni...
Semudah abc tau..
Ngehhngehhh..


Jagung Manis

Bahan2 : 
250g @ 2 cwn jagung frozen
2 sb majerin
1 1/2 sb susu pekat manis
Sedikit garam

Cara2 penyediaan:
a- Kukus jagung sekurang2nya 20 min.. Lagi lama lg best...
b- Dah siap kukus, gaulkan jagung bersama majerin, susu pekat dan garam.. gaulkan sebati..
c- siap...  boleh la makan..

Hahhh.. senang sgt kan..
Semudah abc kan..
Lepas ni boleh la try wat byk2 pulak.
Ibu dilah buat kejap jer licin. .
Sempat rasa 1 sudu jer..
Pastu anak2 ngan ayah wan dah abis kan..
Sabo jer la...

Selamat mencuba!!



Pssttt... nak jana pendapatan di rumah?? Klik >> Jobdirumah untuk info selanjutnya..


You Might Also Like

22 comments:

  1. Anak2 suka makan..tp kena g Langat baru boleh beli jagung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan.. anak2 mmg suka mkn benda camni.. lain kali beli la lebih jagung frozen tu.. boleh wat stock nnt.. hehe

      Delete
  2. aisy suka. tp x bole letak susu n garam.. sedap ni makan time hujan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau utk anak kecik x yah letak garam.. sbb majerin tu pun dah main kan..

      Delete
  3. Kukus nk Kena Guna air ker??
    Kalau x letak susu boleh x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukus memang kena guna air.. tp air tu asing la kan.. sy guna steamer elektrik jer.. pastu kena letak susu.. kalo x letak nnt rasa masin jer.. sbb majerin tu kan masin sikit.. pastu ada letak garam lagi.. so bila letak susu rasa la jagung tu manis2 masin..

      Delete
  4. kalo guna jagung dalam tin tu boleh tak??

    ReplyDelete
  5. saya bru beli jagung frozen semlm...ptg nie nk buat utk ank2..aiman suka jagung sweet cup nie...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum..:) tq untk resipi sedap ni..hehe..Syida ada jagung raw tu..kene sagat dulu la jap gi..hehe..

    nurulsyahidaali.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. kukus dalam air tu nak masuk gula atau garam ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak perlu letak gula atau garam.. bila dah siap kukus tu keluarkan jagung.. then barus letak garam sikit, susu pekat dan gaul bagi rata.

      Delete
  8. Kalo guna jgung freshh mcm mne yer.. kne kukus or rebus

    ReplyDelete
  9. 2 sb tu ape ye?? Hehee...bru nk bljr memasak

    ReplyDelete
  10. 20 min tu masa air start menggelegak @ belum??

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. rebus pun boleh jugak kottt sis... tp sy x penah try rebus.. biasa sy steam jer

      Delete
  12. Mnna nak dapat jagung frozen tu ea?? Mahal ke?? 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat pasaraya biasa ada sis.. harga dlm +/- rm5 kalau tak silap

      Delete