TIPS Sebelum Keluar Berbelanja /'Shopping'

February 10, 2014


ASSALAMUALAIKUM

Time yg ditunggu2 sampai juga...
Jommm gi shoppinggggg!!!
biasanya ktorg pegi hujung bulan or awal bulan..
lepas gaji la kan..
tapi CNY aritu kan balik kampung..
so baru weekend lepas la baru sempat kuar shopping...

Tempat yg biasa kitorg pegi adalah TESCO..
Samada Tesco Bukit Indah or Tesco Kulaijaya..
kalo dari umah MIL kitorg akan gi tesco kulaijaya jer la..

Best sgt ker shopping kat tesco ni??
bagi ibu dilah ok la.. harga berpatutan..
ada jugak yg mahal sikit..
kalo rasa mahal tu x yah la beli kan..
hahaha..
Lagi 1 kalo kita beli barang kat tesco ni..
kita boleh kumpulkan point dari TESCO card..
setiap 3 bulan skali diorg akan bagi voucher..
bergantung kpd berapa point yg kita dpt..
selalunya ibu dilah dpt RM20 ke RM30 voucher..
dan beberapa voucher lain lagi untuk brg tertentu..
dah boleh jimat byk tu..
ehhh.. penah sekali tu RM40 tau..

Di sini ibu dilah nak share sedikit tips sebelum kita berbelanja..
kira perkara2 yg biasa ibu dilah buat la sblm kuar shopping..
benda ni penting untuk kita merancang perbelanjaan kita..
supaya tak over budget or tak cukup bajet..
kan susah jadinya kalo dah beratur panjang2..
pastu bila turn nak bayar barang tengok2 total harga lebih... dah tu duit x cukup pulak..
hahhhh.. tak gelabah ko jadinya nanti.. hahaha
so.. jom kita amalkan perancangan awal mcm ni..


 Sedikit TIPS sebelum keluar berbelanja..


1) Buat list senarai barang yg hendak dibeli

Biasanya sebelum pegi tu ibu dilah akan wat list dulu..
apa barang yg nak dibeli.. yg mesti dibeli..
kalo setakat jajan2 or biskut tu kat sana nanti baru amik jerrr..
amboiii.. cam banyak sangat duitnya kannn..
main ambik jer kate ko..
hahaha
List dibuat bagi mengelakkan kita terlupa membeli barang yg harus dibeli..
dan jugak mengelakkan dari kite membeli barang yg x patut dibeli..
over budget la nanti kan..
"beli ikut keperluan.. bukan ikut kemahuan..."


2) Bandingkan harga barang

Ok.. yg ni biasanya sehari dua sebelum nak pegi shopping perlu dibuat..
Ibu dilah akan check kat internet promosi dekat dekat tesco / giant / econsave..
dari situ kita boleh compare harga mana lagi murah..
barang wajib yg perlu ibu dilah check adalah susu dutch lady kakak..
dan jugak pampers - PETPET, Huggiess.. lain2 whoopee or drypers..
2 barang ni wajib check sebab akan menyumbang belanja yg besar..
dan jugak kan beli dalam kuantiti yg banyak.. 2~4 bags..
so kalau 1 paket susu boleh jimat RM5.. kalo 3 paket dah RM15 kan..
sama jugak mcm pampers...


3) Check Promosi Mingguan/Harian

Selain dari tu bila kita check promosi ni kita boleh tau apa barang yg dipromosikan..
contohnya.. dah lama kita nak beli rak buku..
so minggu ni ada promosi rak buku tu dgn harga yg jauh lebih murah..
time ni la kita boleh beli.. <- bajet..="" cukup="" itu="" kalo="" pun="">
kalo tak kita dah boleh plan next time kita boleh beli kalo ada promosi lagi..
sebab biasa harga promosi brg2 kat tesco or giant ni sama jer..
selang sebulan sekali diorg akan buat promosi yg sama rasanya..


4) 'Set'kan bajet untuk setiap kali berbelanja..

Biasanya kitorg akan berbelanja around RM250~RM300 untuk sekali shopping..
Ni kira monthly shopping la..
memang xde kuar shopping time lain kecuali ada barang yg betul2 diperlukan..
budget ni termasuk barang dapur (bahan kering), keperluan rumah yg lain,
keperluan anak2 seperti susu dan pampers..
RM50 lagi untuk barang basah seperti lauk2, sayur2..
ni biasa beli kat pasar 2 minggu sekali..

oK.. 4 perkara ni la antara major things yg biasa ibu dilah buat before keluar gi shopping..
bila kita dah buat check list ni, kita akan dapat gambaran bape byk duit yg kita akan keluar secara roughly la..
Perancangan awal tu penting ok!!

Zaman skrg ni semua barang dah mahal..
RM50 cuma boleh beli apa jer kan..
3,4 barang dah rm50..
so, rancang la perbelanjaan kita..

Bila dah sampai shopping complex tu pulak..
jgn rambang mata tengok promosi sana sini..
amik barang yg perlu dibeli dulu..
pastu baru tengok barang kemahuan..
'kemahuan' ni bermaksud kalo x beli pun xpe..
lebih kepada napsu jer tu..
@ beli lain kali pun boleh lagi..
tapi barang keperluan ni mmg mesti beli..
contoh susu dan pampers anak
kalo baju anak lebih kepada kemahuan..
tp sekali sekala xpela..
jgn asal shopping asyik nak beli baju anak jer..
sudahnya baju anak banyak yg x terpakai lagi..
haahhh.. tu yg x nak tu..

Wahhh.. panjang pulak dah entry ni..
fefeeling cam pakar ekonomi pulaks kan...
hahahaha...
ala.. x pakar mana pun..
setakat jadi timbalan menteri kewangan untuk family sendiri jekkk..
heheheee..
cara nak ringan kan beban keluarga..
ni jer la cara yg boleh ibu dilah bantu ayah wan..
rancang perbelanjaan keperluan rumah dan keluarga...

ok.. tamat entri ni..
jom layannnn gambar anak2 time kuar shopping..
sampai tetido2 kakak dalam troli tu..
ehhh.. korg nampak ke kat ne kakak imani??
hehehe







You Might Also Like

6 komen

  1. wah betul2 shopping secara berhemah2...kita klu balik kulai mesti pergi tesco kulai...tapi sekarang dah bukak jusco kulai...ke sana plak la kita...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bersyukur la sy duit x banyak, so dpt la belajar belanja secara berhemah.. kalo duit banyak agaknya ikut sukahati jer nak shopping kan.. mesti byk membazir nanti.. hehehe.. kayrol, jusco kulai tu tempat sy window shopping jer.. hehe..

      Delete
  2. Sis, cer try p shopping kt NSK kucai lama..lg murah kot berbanding tesco..sbb dulu pun sblom sy tau NSK sy pun shopping kt tesco...mmg berbeza sgt...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak sis.. sy duk kat jb la... kat sini xde NSK.. btw, thanks bg info pasal NSK ni.. nnt boleh share kat kawan2 yg duduk area sana ye..

      Delete