Info,

Mom and Baby Expo, Danga City Mall 2014

March 27, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum

Mom and baby expo muncul lagi weekend ni di JB..
28 ~ 30 March 2014..
Bertempat di Danga City Mall JB. .
Macam biasa, ibu dilah mesti terjah punya..
Maklum ler, kat jb ni jarang ada expo mcm ni.. setahun 2 or 3 kali jer..
Lagi la kat KL nu.. mcm2 warehouse sale ada kan..



As usual. . Sebelum pegi shopping kena wat list dulu.. 
Banyak kebaikan yg boleh kita perolehi dgn membuat wishlist ni tau..

Kena ikan wishlist
1) elak pembaziran dan rambang mata
Bila ada expo mcm ni mesti kita rambang mata kan.. tengok tu rasa cam nak..
Tengok ni rasa cam nak jugak..
So bila kita dah wat wishlist awal2, xdela kita tergoda dgn barang lain..
Ni jugak salah 1 cara utk elakkan pembaziran.

2) Jimat masa
Kalo dah nama expo tu kompen la mesti ramai org.. Mesti bersesak sesak  kan..
So dgn ada nya list ni kita boleh skip mana2 booth yg xde jual barang yg kita target nak beli.. 
So dpt la jimat kan masa kita kan..

3) dapat bajet perbelanjaan
Dgn ada nya list ni kita dah boleh budget bape anggaran perbelanjaan  kita tu nanti..
So xdela over budget nnt kan..

Ok.. Ni wishlist dilah utk expo kali ni.
1) pampers adik (petpet/huggies)
2) toiletries - shower foam, syampu, wet tissue kecik, cotton buds
3) baju kakak dan adik - prepare utk raya..
4) baju basahan kakak - byk dah kecik

Memandangkan raya pun ada lagi 3,4 bln..
So boleh ler kite sebey2 baju time expo ni..
Kalo ada yg berkenaan, murah dan cantik boleh la beli utk diorg. .

So apa lagi org2 jb, moh ler kite terjah expo tu nanti..
Eh.. ada 1 lagi tips, korang yg keje gomen tu pegi esok or sabtu ye.. Supaya ari ahad tu x ramai org.. akak plan nak g ari ahad.. hahaha.. 

Ok bye.. 

0 comments:

Faris Zakwan,

WW 31 # Aksi Faris Makan Kopok

March 26, 2014 Ibu Dilah 0 Comments

Assalamualaikum






0 comments:

Anak-anak,

Ragam Adik Faris Demam

March 21, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum

Dah lama adik faris x demam..
Tetiba malam selasa aritu rasa badan faris dedor. .
Time tido mlm tu mmg dah start panas dah..
Bila check guna thermometer suhu nya dah 38.2 °C..
Tu sblm tido.. time tido lagi panas..

Paling x tahan adik faris nak ngempeng jer sepjg mlm..
Byk kali dia terjaga mungkin sbb dia x selesa kan..
Tp yg merisaukan ibu bila adik asyik tunjuk2 jari dia arah alamri baju..
Banyak kali tau sampai mulut dis bising2 mcm nak bgtau kita ada sesuatu kat situ..
Bila ibu dilah tgk xde pape pun..
Se ram pulak ibu dilah tau..
Kot..kot la dia ada nampak apa2 kat situ..
Seram weyyy. .

Disebabkan sepjg mlm adik asyik ngempeng jer, maka pagi tu bangun pampers dia mmg penuh sgt la..
Dah lama rasanya pampers dia x berat gitu time tido mlm..

Demam kali ni adik manja sikit..
Dia x boleh ditinggal langsung..
Nak berkepit jer dgn ibu dia ni..
Asal tinggal kejap je pun dia boleh nanges meraung-raung.  Mmg menguji betul la..
Time demam2 yg sebelum ni adik ok jer.
So disebabkan tu jugak ibu terpaksa EL ari rabu tu..

Memang syok la dia berkepit jer ngan ibu..
Kakak ayah hantar umah babysitter. .
Tgh ari tu kitorg mandi sama2..
Lepas tu demam adik pun reda..

Tak tau nape tiba2 adik boleh demam..
Mungkin sebab perubahan cuaca kot..
Sebelum ni kan panas sgt.. Tetiba asyik hujan jer skrg ni.. tp xpela kan. .

Atau sebab adik tumbuh gigi lagi???
Kali ni gigi adik kuar byk pulak..
tumbuh gigi 6 gigi serentak. .
Gigi bawah tambah gigi graham kanan kiri tumbuh 2 barang. .
Atas tumbuh geraham sebatang kat kanan dan kiri..
So total gigi adik skrg dah ada 14 btg..
6 atas 8 bawah..
Patut la makin rancak dia makan..
Gigi dah byk rupanya.. hihi


Dalam demam2 pun adik tetap aktif..
Pastu dah pandai nak usik2 ibu..
Paling barang pun boleh tahan jugak
Adik suka nau main2 suis bukak tutup..
Suis TV tu slalu jer dia tutup time org tgh tgk TV. .
Memang berangin la ktorg. .
Dah tu bila kite dah on balik boleh pulak dia off balik suis tu.. 
Saje je tau budak kecik ni nak main2 kan kitorg..
Pastu tayang muka sengih dia bila kita marah.. Geram tul ibu tau..
Cam nak  geget jer tau.. hahah..

Pastu skrg suka baling remote TV. .
Bila kita terus or kejar dia,
Nnt dia baling jer remote tu..
Sabo jer la ibu ko ni dikkk. .
Bila kena marah mula la tercebik2. .
Hahaha..
Comel jer tgk muka dia tercebik2 tu..


Ni la time kena marah..
Muka cebik2. . Pastu jari masuk mulut..
Syadu beno rupanya.. haha..
Berjujuran air mata tu weyyy. 
Cian anak ibu...


Ko tengok sampai merah2 hidung dia..
Haha..
Apa pun, alhamdulillah. . Ptg tu dah ok dah.. sihat dah anak bujang ibu..
Demam nak manja2 ngan ibu ni.. hihi..


Adik la penghibur hati ibu, ayah dan kakak..
Tak kira adik nanges ke gembira,
Adik la buah hati kami semua..
Ibu sayang sgt kat encem boy ibu ni..
Mmmuuuaahhhhh...

1 comments:

Kakak Diyana,

Alas Tandas Untuk Kanak2

March 20, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Ingat tak last week ibu dilah ada share tips melatih anak ke tandas @ potty training? 
Kalau korang nak tgk entry tu boleh tgk kat SINI dan SINI

Ok, dalam tips persediaan utk melatih anak ke tandas tu kan ibu dilah ada bgtau salah satu tips tu adalah alas bantu mengajar. .
Ala.. cam cikgu gak kan.. sblm mengajar kena wat preparation dulu.. 

Kali ni ibu dilah nak share la lagi satu alas bantu belajar anak potty training tu..
Benda nya adalah alas tandas duduk untuk kanak2. .
Sepatutnya kita sedia kan benda ni sebelum train anak.. tp ibu dilah mmg x sempat nak cari benda ni lebih awal..
Tp alhamdulillah,  walaupun xde benda ni awal2, proses melatih kakak imani dapat berjalan dgn lancar dan jayanya. .


Alhamdulillah. . Akhirnya dapat jugak cari alas duduk untuk budak2 ni..
Ni kakak pilih sendiri tau..
Beli kat DIY jer.. harga nya murah jer, hanya Rm12.90.. ada jugak yg harga RM21..
Tp yg tu kena skru. . 
Yg ibu dilah beli ni x payah skru skru bagai.
Just letak jer atas tandas tu..
Senang jer. . Nak guna letak, dah siap guna boleh angkat.. 

Kakak imani pun boleh wat semuanya sendiri tau...
Sebab ibu dilah ajar dia, nak guna buka penat up tandas duduk tu dan letak alas..
Lepas guna angkat alas tu dan jirus sikit dan simpan.
Pam air tandas dan tutup penutup tandas
. Senang jer kan.. kakak boleh ikut semua step tu..

Nak tau x apa kesan nya lepas ada alas ni?
Kakak imani makin rajin g tandas tau..
Kadang2 kalo bukan betul2 nak kencing pun dia boleh ckp nak kencing jugak.. 
Sebab nak guna benda ni la..
Hahaha.. cam tu pun boleh gak ek..
Xde dah nak kencing cangkung kat bawah..
Nak jugak dia duk bertenggek atas tu..
Sabar jer la..

So kalau korg yg tgh plan nak potty train anak tu boleh la beli alas ni siap2.  .
Boleh jugak dijadikan salah satu daya tarikan utk anak2 pegi ke tandas..

Oh ya.. aritu lupa nak bgtau..
Sambil mengajar anak membuang kat tandas tu jgn lupa ajar diorg sekali mcmana nak mencuci kencing @ cebok. .
So senang la diorg ni paham, lepas kencing @ Berak kena bersih kan sendiri..
Tapi kalo x konfiden tu korang bersih kan la balik..

Cara ibu dilah ajar kakak imani,
1) Lepas kencing, jirus air kencing tu 2@3 kali..
2) cuci tut..tut.. (kemaluan)
3) bangun dan jirus lagi 2@3 kali..
4) cuci tangan dan kaki..

Suruh anak buat sendiri, lama2 dia akan pandai..
Alhamdulillah,  skrg ni kakak imani dah pandai cebok sendiri.. Tp kalo Berak x lepas lagi la.. tengok tai sendiri pun dah nanges.. hahah..
But, ibu dilah still perhatikan lagi cara dia cebok.. x terus lepas gitu jer.. Iyela,  Kalau x betul2 bersih kan susah jugak.. nnt habis tempat lain pun kotor jugak nnt..
Tp kalo anak masih bawah 2 thn tu better korang cebok kan la..

Ok, tu jer la citer arini..
Bulan ni banyak citer pasal kakak imani jer kan.. pasal adik faris xde pun..
Next entry citer pasal adik pulak yer..
InsyaAllah..

#prayformh370

2 comments:

Print Gambar Murah

March 18, 2014 Ibu Dilah 4 Comments

Assalamualaikum

Wahhhh. . Dah berhabuk dah blog ni..
Dah seminggu x berhapdet. .
Bulan ni mmg slow sikit update blog..
Sbb ada problem nak bukak blog dari laptop.. 
Ni pun update kat hp jer...
X suke update kat hp ni.. Leceh. .
Ala.. update ke idok ada ke org kisah? ??
Hahaha...

Bulan lepas ibu dilah ada order print gambar murah dari kak rajiah. .
Boleh tengok kat belog beliau SINI
Memang murah sgt print gambar size 4R. .
Hanya RM 0.35 jer sekeping.. 
kalo kat luar mmg mahal dah.. mau 60 sen ke singgah kot..
Tp kalo kat akak ni 35 sen jer.. x kira la bape keping ko nak cuci tetap 35 sen sekeping..
So ibu dilah minta cuci 100 pcs.. 
Hanya rm41 siap pos.. tu pun kira murah lagi..


Order dah lama tp last week baru dapat transfer gambar bagi akak tu..
Haha.. Ni semua laptop tu punya pasal.. 
kalo x lama dah dapat gambar tu..
So smlm dah dapat gambar yg di cuci..
Memang puas hati..
Gambar cantik.. tp ada gak yg x cantik..
Tp x cantik tu bukan salah diorg..
Tu sbb camera dilah yg x bape canggih kan..
So gambar yg di hasil kan pun kurang kulit la..


Ehh. . Buat apa nak cuci gambar byk2 ni??
Skrg kan org lagi suka guna soft copy jer kan.. Senang. .

Ala.. Ibu dilah nak wat deco - deco sikit ngan gambar2 ni..
Nak letak kat dinding rumah..
At least bila soft copy dah hilang or rosak,
Kita still ada lagi gambar2 ni utk di buat kenangan kan..

Benda ni penah terjadi kat ibu dilah,
Hp sblm ni hilang, gambar anak2 time kecik byk dlm hp tu..
Pastu ada yg x transfer lagi..
Rasa sayang sgt weh. .frust sgt time tu..
Nasib baik ada sikit2 yg dah upload kat blog ni.. or kat fb.. so boleh la Tengok2 balik gambar tu kan..


So bila jumpa tempat cuci gambar yg murah..
Mula la godek2 balik blog dan fb..
Pilih gambar time kakak dan adik kecik2..
Bila tgk balik rasa rindu pulak time tu.. time diorg kecik2 dulu..
Comel jer 
Huhu..

Tak sabar nak hias rumah ngan gambar ni la..
Tunggu la hasil nya nanti ye...
Nanti ibu dilah share ye..

#prayformh370




4 comments:

Homeschooling,

TIPS Melatih Anak Ke Tandas @ Potty Training

March 11, 2014 Ibu Dilah 23 Comments

Assalamualaikum

Ok.. hari ni ibu dilah nak berkongsi serba sedikit tips dan cara bagaimana nak potty train anak kecil..
Ni adalah sambungan dari kisah kejayaan ibu dilah potty train kakak imani..
Boleh baca di SINI

Jom ibu dilah share sikit beberapa tips yg boleh dijadikan panduan utk potty train anak.. TIPS ni terbahagi kepada 2 tau, persediaan sebelum mula training dan semasa potty training..

Ibu bapa perlu betul2 bersedia dari segi fizikal dan mental..
Kalau kita belum betul2 bersedia, tu yg training tu x jadi dan stop setengah jalan..

TIPS Persediaan sebelum memulakan potty training

1) Persediaan mental 
 Ibu bapa perlu kuat dan banyak bersabar.. sabar dan sabar..
sebab kita kena kerap tanya anak dan bawa anak pergi tandas.. kena control amarah bila anak kencing terabur.. memang sgt menguji kesabaran kita nnt.. So sblm start training tu, mind set kite kena set dulu.. 
Jgn mudah putus asa. .

2) Persediaan fizikal 
Kita tau potty train ni akan ambil masa.. kalau anak kite cepat belajar, sekejap jer dia dah pandai.. dan sebaliknya.. 

So, for sure serba sikit akan menggaggu rutin harian kita yg lain..  akan terkejar2 nak wat itu, nak jaga yg ni.. nak awasi anak yg tgh potty train tu lagi.. so mmg akan penat sikit la..pastu kena kerap bawa anak ke tandas.. kalo anak kencing terabur pulak, kena cuci.. So jgn mudah mengalah..

3) Bahan bantu belajar 
eceehhh.. cam cikgu pulak kite kan..hehe.. contohnya untuk memudahkan kita melatih anak, beli panties utk potty train, alas tandas utk letak kat mangkuk tandas duduk..



Pada peringkat permulaan, ibu dilah bagi kakak imani pakai panties ni.. 
panties ni dapat menyerap air kencing dlm kuantiti yg sikit.. 
Kalau banyak mmg lencun jugak.. 
so utk permulaan,  kalo kakak x sempat nak cakap dan terkencing, 
xdela terabur 1 rumah.. 
mmg byk membantu pakai panties ni.. tp skrg dah x pakai dah..

Sumber Google. .

Selain tu boleh guna alas tandas utk anak..
Jgn guna portable mangkuk tu..
Ajar anak guna tandas yg betul..

FYI, sebenarnya ibu dilah dah start wat potty train kakak imani masa usia kakak imani 2 thn lebih..
 time tu adik faris pun kecik lagi.. baby2 lagi.. 
disebabkan ibu dilah belum betul2 ready untuk potty train kakak, 
ibu dilah x berjaya.. 
ibu dilah x cukup bersedia dari segi mental dan fizikal.. 
dengan anak kecik lagi time tu, bila kakak kencing terabur ibu dilah mula stress.. dengan nak handle baby faris lagi.. 
lepas tu x dapat bawak kakak pegi bilik air dengan kerap.. 
so, training tu terputus setengah jalan..

Tu sebab ibu dilah cakap persediaan dari segi fizikal dan mental tu sgt penting.. tapi x bermakna bila kita ada anak kecik yg lain kita x boleh lakukan potty train.. kalau dah betul2 ready, 
boleh la buat ye..
Ikut la kemampuan diri sendiri..

Next, tips untuk melatih anak cerai pulak.. apa yg perlu kita buat untuk potty train anak.

Tips untuk melatih anak potty train

1) Kerap tanya anak dan bawak anak ke tandas..

untuk permulaan, setiap 5 ~10 minit tanya anak nak kencing tak.. 
kalo dia xnak pun bawak jer pegi tandas.. suruh dia kencing.. 
tp kalo x kencing pun xpe.. 
tunggu la dalam 2-3 minit gitu.. 
dalam stgh hari boleh jarakkan masa pergi ke tandas.. 
setiap 20 minit, 30 minit, 40 minit.. bergantung kepada tahap kecepatan anak boleh ikut arahan kita..

2, 3 hari pertama merupakan hari yg sgt mencabar..
Pastikan selepas minum susu or air, suruh anak kencing @ tanya anak nak kencing tak.. sebelum tido malam, suruh anak kencing dulu..

2) Ajar anak untuk bercakap

"Ibu, kakak nak kencing.." or 
"ibu, kakak nak verak"
Ajar anak bercakap bila dia ada rasa nak terkencing.. 
mula2 memang kita jer yg kena tanya dia.. 
ajar dia supaya bercakap..
 tp lama2 anak2 akan cakap sendiri bila dia nak kencing.. 
kadang2 anak cakap nak kencing, 
tapi bila bawak pegi tandas dia x kencing pun.. 
xpe.. jangan marah.. 
sebaliknya, bagi kata2 semangat.. 
"xpe, lain kali kakak cuba lagi ye.. lama2 nanti mesti kakak pandai.." 
tu contohnye la.. 
tapi sekurang2nya dia dah boleh bagitau kita yg dia dah ada rasa nak kencing, or verak kan.. 
kira ok le tuh..

3) Lakukan secara konsisten

Bila dah start wat potty train, lakukan secara konsisten.. 
jangan arini buat, esok x buat, lusa buat balik.. 
ehh.. main2 ko yerrr.. hahaha..
Buat straight 2,3 minggu, baru kita boleh lihat berjaya ke x..

Ibu dilah mula2 dulu buat time weekend jer.. 
weekday x buat, konon nye susah sbb kita keje.. 
x ready nak train time weekday.. 
so mmg x jadi la.. 
tu la yg dikatakan hangat2 taik ayam.. kahkahkah..

Tapi bila ibu dilah dah betul2 ready, 
time tu ibu dilah mmg cakap nak wat straight 2 minggu, 
walau rebut taufan melanda, akan ku paksa kakak tu cerai pampers jugak.. 
hahaha… akhirnya berjaya jugak..

4) Jangan mudah cair ngan anak..

Hah.. camner pulak tu?? 
Ala.. kadang2 bila dah asyik ulang alik ke tandas, anak2 akan mengadu penat la.. 
kita pun sama jugak.. 
so, jangan sesekali mengalah sebelum berjuang.. eceeehhh..

Cam kakak imani aritu, ada sekali dua dia cakap nak veraks dalam pampers.. mungkin sebab dia geli tengok ‘tai' dia yg berketul2 tu.. hahah.. 
ehh.. dia penah nangis tau masa mula2 nampak ketulan ‘emas' tu.. hahaha.. 
so, dia penah merayu nak veraks dalam pampers..

Pujuk2 xnak.. sampai nak nanges2.. 
kalo ikut hati nak jer pakaikan pampers tu, sebab malas nak dengor dia merengek2.. 
tapi  kite kena kuatkan hati.. 
paksa jugak dia veraks kat tandas.. 
kalo tak lagi la lama process nak cerai pampers nanti..

5) Bagi kata-kata semangat dan pujian kat anak

Ala.. cam pompom gurl gitu.. hahaha.. tapi idok ler ibu dilah ni terlompat2 kan.. burok benor ler gayanye nanti.. hahaha..

"ok kakak.. kakak cuba lagi.. xpe, selow2.. nanti keluar la tu…"

Tu contoh jer la.. tapi bila anak dah berjaya kencing or verak.. 
kita bagi kata pujian… 
"Wahhh.. good.. bagus.. kakak dah pandai kencing..", 
Atau
"Hah.. tengok tu, kakak dah pandai veraks la.. good girl la anak ibu ni.."

Sambil tepuk2 tangan.. 
wat la muka excited sikit.. hahaha.. walaupun nampak cam drama, tapi benda ni penting untuk menaikkan semangat anak tau.. 
dia akan rasa suatu kejayaan yg amat besar bagi dia..

Ehh.. jangan tak tau.. kakak imani penah jawab mcm ni tau kat ibu dilah..

"Ibu, kakak dah pandai kencing.. 
banyak sgt tau..
 kakak hebat kan ibu.. kakak hebat.. " 
tengok tu, betapa dia bangga dengan pencapaian dia.. 
so, kita pun sebagai ibu bapa perlu bangga dengan dia..

6) Bagi reward sebagai ganjaran dan penghargaan..


Pada mulanya ibu dilah x menjanjikan apa2 pada kakak imani..
 tapi bila dah 2,3 hari kakak imani berjaya cerai pampers, ibu dilah pun cakap kat dia.. 
"kalau kakak dah x pakai pampers lagi, nanti ibu belikan panties baru untuk kakak..
 nanti kakak kena ada banyak panties kan.."

Hah.. yg ni kira ganjaran untuk dia bila berjaya.. 
dan jugak boleh dijadikan sebagai penguat semangat untuk dia terus berusaha.. 
ala, kadang2 budak2 ni kan excited kalo nak kan sesuatu.. 
jadi dia kena bersungguh-sungguh belajar potty train.. 
nanti boleh la dapat panties baru..

Ni la 6 tips yg boleh ibu dilah share untuk panduan kita semua..
Mungkin korang ada tips lain, boleh la share jugak..
Iyela, lain org lain caranya kan..
Setakat ni, ni jer la yg ibu dilah buat..

Alhamdulillah.. kakak imani dah berjaya potty train dalam masa kurang dari seminggu..
Sungguh, ibu dilah x sangka semudah ni dapat potty train kakak..
Pada awalnya ibu dilah rasa mesti susah sgt..
Iyela, time tu belum betul2 ready kan..
But, once kita dah betul2 ready,
Otak kite dah set untuk potty train anak betul2..
Kita jadi kuat dan sabar untuk menghadapi sebarang cabaran..
Ye.. mind set tu penting..

Dan sampai ke hari ni, kakak imani dah tak pakai pampers lagi..
Siang dan malam.. sepanjang hari..
Alhamdulillah.. jimat banyak dah..
Ada tinggal 1 bag jer lagi pampers kakak yg x habis guna tu..
Campur2 dgn yg kat umah dan umah babysitter..
Dah sumbat masuk lemari..
Simpan untuk adik guna..
Tapi entah bila la adik boleh guna..
Montot adik kan kecit jer..
dari 3 bulan tukar pakai saiz M sampai la skrg x tukar2 lagi..
hahaha..

For my lilttle baby, faris zakwan..
Ibu ingat nak potty train adik awal sikit..
Kalau dapat before umur 2 thn lagi better..
But, adik sampai skrg lom pandai cakap..
Acaner nak suh dia cakap adik nak terkucil nanti???
Hurmmm.. 

Semoga korang semua berjaya potty train anak korang..
Amin.. 

23 comments:

Isu semasa,

Pray For MH370

March 10, 2014 Ibu Dilah 1 Comments

Assalamualaikum 

Hari Sabtu lepas, 8 Mac 2014, 
negara kita digemparkan dengan kehilangan pesawat MAS MH370..
Kehilangannya yg sangat misteri.
Pelbagai persoalan yg bermain di fikiran kita semua..


Tak dapat dibayangkan kalau ianya terjadi kepada salah seorang ahli keluarga kita..
Sedih dan kesian sangat kepada ahli keluarga mangsa..
semoga mereka tabah menghadapi dugaan ini..
kalau excident ke, sakit ke, at least kita tahu punca kematiannya..
tapi skrg ni pesawat tu pun belum dijumpai lagi..
kita x tau apa yg terjadi kepada semua penumpang dan anak kapal..

Hentikanlah sebarang spekulasi yg tak betul mengenai kehilangan pesawat MH370 ini.. 
Kasihani lah ahli keluarga mereka ini..
Amat berat dugaan yg sedang mereka alami ketika ini..


Sesungguhnya, secanggih mana pun teknologi yg kita ada,
sehebat mana pun pilot yg kita ada,
tapi jika Allah dah kata jadilah.. maka jadi lah ia..
KUN.. FAYAKUN..
apa yg Allah kehendaki akan terjadi juga..

Tak lena tidur ibu dilah malam tadi..
Sampai termimpi-mimpi kehilangan MH370 ni..
Bangun2 pun terus nak tengok update terkini mengenainya..

Mungkin juga Allah nak beri petunjuk kepada kita semua..
Terutama kepada mereka yg seakan terlupa kepada Nya..
Dan juga keadaan Negara yg seakan berpecah belah..
Saat diuji sebegini.. baru lah nampak semua nya bersatu..
Semua bekerjasama, bantu membantu..
Semua berdoa bersama memohon petunjukNya..
Semua berdoa memohon keajaiban dari Nya..
Ya.. baru kini Malaysia kembali bersatu..


Mari lah kita sama2 mendoakan agar pesawat MH370 ini dijumpai..

"Ya Allah, Kau permudahkan lah urusan mereka yg mencari pesawat MH370 itu.. Kau berikan lah petunjuk kepada kami Ya Allah,
Jika ia berada di langit, Kau turunkan la ia..
 jika ia berada di lautan, maka Kau timbul kan lah ia.. 
dan jika di daratan, Kau buka kan la mata..
 kami agar kami dapat melihatnya..
Aminnn"

#PrayForMH370

1 comments:

Anak-anak,

Berjaya Potty Training Kakak Imani

March 06, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah..alhamdulillah.. 
bersyukur sgt..
Sudah lebih 2 minggu kakak imani tak pakai pampers..
Akhirnya berjaya jugak potty training kakak..
Rasa lega sgt tau..
Kalau ikutkan dalam 3,4 ari jer dah nampak keputusannya..
Sekarang kakak dah tak pakai pampers langsung..
Sepanjang hari.. siang malam..
Keluar jalan pun tak bawak..

Lebih seronok lagi bila kakak boleh tahan bila masa dia nak terkucil..
Tak perlu kita tergesa2 bawa dia pegi tandas..
Dan ibu pun dah x perlu tanya2 sangat dan suruh dia pegi tandas..
Dia tau sendiri bila dia rasa nak terkucil..
Dia akan pegi sendiri..
Kadang2 dia bagitau jugak tp dlm masa yg sama dia dah pegi tandas..


Wahhh… rasa mcm x caya sgt tau..
Dah besar dah anak ibu..
Rupanya x sesusah yg dibayangkan..
Yg penting perlu ada kesabaran dan kepercayaan..
Jom tengok kronologi potty training kakak..
Hahaha.. (kronologi x tahan kan..)

Kronologi potty training kakak Imani

2, 3 minggu sebelum
2, 3 minggu sebelum betul2 wat potty train tu, ibu dah start ajar kakak kencing di tandas tp sempat wat weekend jer.. tu pun dalam setengah hari time siang jer.. @ sepjg siang hari.. tu dapat try hari sabtu aje, or hari ahad jer.. sbb kitorg selalu kuar jalan time weekend.. ngehhngehh..
Takut kang terkucil kat luar lagi parah oiiii…

17 feb 14 - 1st day
Ibu dilah beri kekuatan untuk try hantar kakak pegi school tanpa pakai pampers.. Alhamdulillah.. berjaya sampai ke ptg.. kakak langsung x kencing time waktu sekolah.. kat rumah babysitter pun dia hanya kencing time nak mandi ptg jer.. kakak terlalu control untuk kencing ke?? Balik jer rumah mlm tu terus pakaikan pampers..

18 feb 2014 - 2nd day
2nd day hantar ke sekolah tanpa pakai pampers.. kat sekolah tak kencing.. ptg tu terkucil kat rumah babysitter.. sebelum sempat mandi ptg.. mlm tu pakai pampers time nak tido jer.. nak veraks pakai pampers.. ngehhngehhh

19 feb 2014 - 3rd day
Tak pakai pampers sepanjang hari di sekolah dan rumah babysitter. Malam tu try x pakaikan kakak pampers.. sebab 2,3 ari tu tgk bila pakai pampers time tido, pagi tu mandi pampers kering jer.. Alhamdulillah.. berjaya.. kakak tak ngompol pon..

20 feb 2014 - 4th day
Sepanjang hari tak pakai pampers.. nak ‘verak' pun dia cakap.. ajar dia verak kat tandas.. tapi kat bawah jer.. tapi ayah wan kena temankan dia.. hahaha.. yg ni mmg kelakar sbb kakak xnak ibu temankan.. dia nak ayah jugak.. ayah pun teman la dia kat tandas.. bagi kata2 semangat.. kakak dah nanges2 dah.. geli agaknya tengok taik sendiri.. hahaha.. 
nasib la ayah wan, dia pilih awak utk temankan dia disaat2 dia nak melepaskan hajat.. tahan hidung jer la.. pandai kakak wat pilihan kan.. kahkahhkahhh… Ibu love u la kakak…

Weekend
Weekend kitorg ada kuar jalan.. tak pakaikan pampers jugak.. tapi risau gak takut dia xleh nak tahan kalo dia tetiba rasa nak terkucilkan.. maklum ler nak kena cari toilet dulu.. takut x sempat masuk toilet kakak dah melepas pulak.. standby bawak baju lebih..  tp Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar..

Alhamdulillah..  berjaya tanpa pampers sampai hari ni..
Belum pernah ngompol time tido malam..
Penah sekali terkucil sbb dah lama sgt x kencing..
Time tu kazen2 dia ada, syok sgt main sampai kul 2 pg..
Sedar2 dia dah terkencing..

Sekarang ni pampers kakak dah boleh simpan dalam lemari..
Simpan utk adik nanti.. nasib baik ada 1 bungkus jer..
Time plan nak potty training aritu mmg dah x beli pampers kakak byk2..
Mmg xnak wat stok…
Ni yg ada sebungkus tu entah bila la adik boleh gune..

Jimat sikit duit belanja pampers skrg..
Dan ibu ayah pun rasa free sikit sbb x yah salin2kan pampers kakak..
Kalo sebelum ni time nak salin pampers kena beratur 2 beradik tu..
take turn okeh nak cebok.. hahaha.

oklah.. tu la serba sikit citer pasal anak dara I yg dah besar tu..
insyaAllah.. nanti ibu dilah akan share tips bagaimana ibu dilah wat potty training kakak imani..
semoga dapat dijadikan panduan untuk kita bersama nanti..


2 comments:

Aktiviti bersama family,

Homeschooling :: Didik Anak Basuh & Kapur Kasut Sekolah Sendiri Dari Awal

March 04, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Orang kata melentur buluh biarlah dari rebungnya. .
Ehh.. bukan org yg kata tp tu peribahasa kan..
Kalau nak didik anak, ajar la dari kecik lagi..
Time anak2 kecik ni la mereka mudah utk dibentuk dan mudah utk mengikut perbuatan kita..

Itula yg cuba ibu dilah terapkan dalam mendidik anak2. .
Walaupun x senang nak ajar budak2 kecik ni sbb diorg ni kadang2 bukan nya paham arahan kite..
Tp diorg ni jugak suka mencuba sesuatu yg baru..
So, kite boleh tarik minat diorg dgn ajak diorg buat sesuatu keje tu bersama2. .

Dulu time ibu dilah kecik2 kan, kitorg adik beradik basuh kasut sekolah sendiri.. gosok baju sendiri..
X penah mak yg basuh kan tau..
Bila ibu dilah dah sekolah menengah/ dah kerja, ada dengar yg ada ibu basuh kan kasut sekolah anak2. .
Baju sekolah pun mak yg gosok kan..
Wahhhh. . Manja betul diorg ni kan..
Naik lemak la kalo semua mak nak wat kan. 

Tu sbb budak zaman skrg slumber jer nak marah2 & kurang ajar kat mak bapak Diorg dah biasa semua mak yg buatkan..
Tu yg sampai ada citer mak dijadikan org gaji kat umah...
Kalau iye pun sayangkan anak, biarlah berpada2 kan..

Ari ahad lepas ibu dilah planning nak ajar kakak imani basuh kasut sekolah sendiri..
Ala.. basuh kasut bukan nya merbahaya pun..
Saje nak wat aktiviti bersama2 kakak imani..
Mesti dia seronok kan...

Ptg tu cakap la ngan kakak yg kita nak basuh kasut sekolah kakak.. dah kotor dah..
Lama x basuh kasut.. sbb budak tadika kan, bukan pakai kasut spjg masa.. jadi jarang la basuh kasut tu.. hahaha..
Biasa la, kalo aktiviti baru ni kakak mmg excited sgt.. Kejap2 tanya bila nak basuh..


So ptg tu suh la kakak bawak kasut masuk bilik air.. turun kan berus dulu..
Sementara tu ibu dilah pegi adik sabun basuh..
Skali datang balik tgk dia tgh basuh kasut..
Ehh. . Siap dah bukak baju lagi tau..
Mcm tau2 jer nnt basah. .
Pandai betul dia, belum di ajar dia dah buat sendiri..
Pastu ibu dilah tunjukkan la mcmana nak basuh kasut tu..
Ibu buat sebelah.. kakak buat sebelah..
Pandai kakak basuh sendiri.. Tp xdela bersih sgt..  tp yg penting dia tau mcmana nak basuh.. nnt bila dia dah biasa buat sendiri mesti dia pandai kan..
Siap basuh jemur pulak..

Memandangkan kitorg basuh dah ptg sgt,
Kasut tu x sempat nak kering..
So, smlm pegi school x pakai kasut sekolah..
Actually kakak ada 2 pasang kasut..
Konon nye boleh la pakai yg sepasang lagi.. Tp time nak pakai tu la cari2 x jumpa..
Sbb diorg dah buat main2 kasut tu..
Kasut tu mmg pakai dlm rumah jer.. konon kasut adik ler..


Malam tadi cakap ngan kakak kite nak kapur kasut pulak..
Siap mkn malam, suh dia kemas menan dulu..
Pastu baru boleh wat aktiviti kapur kasut pulak..


Ajar kakak mcmana kapur kasut sekolah dia..
Pandai dia buat sendiri..
Ajar sekali dah boleh ikut..

Alhamdulillah. . mmg betul, melentur buluh biarlah dari rebungnya..
Senang sebenar nya nak ajar anak2 ni..
Lagi2 benda yg jarang dia buat kan..
Memang excited.. 
Selagi benda tu x merbahaya, kita ajar la mereka dari kecik.. Lebih mudah..
Kalau diorg dah terbiasa semua mak ayah yg buatkan, bila dah besar baru nak latih wat sendiri mmg agak sukar la..


Pagi tadi pegi sekolah pakai kasut dah putih. .
Seronok kakak.. tgk hasil keje dia sendiri kan..
Harap2 lepas ni kakak rajin2 basuh kasut sendiri ye..


2 comments: