Kakak Diyana,

Alas Tandas Untuk Kanak2

March 20, 2014 Ibu Dilah 2 Comments

Assalamualaikum

Ingat tak last week ibu dilah ada share tips melatih anak ke tandas @ potty training? 
Kalau korang nak tgk entry tu boleh tgk kat SINI dan SINI

Ok, dalam tips persediaan utk melatih anak ke tandas tu kan ibu dilah ada bgtau salah satu tips tu adalah alas bantu mengajar. .
Ala.. cam cikgu gak kan.. sblm mengajar kena wat preparation dulu.. 

Kali ni ibu dilah nak share la lagi satu alas bantu belajar anak potty training tu..
Benda nya adalah alas tandas duduk untuk kanak2. .
Sepatutnya kita sedia kan benda ni sebelum train anak.. tp ibu dilah mmg x sempat nak cari benda ni lebih awal..
Tp alhamdulillah,  walaupun xde benda ni awal2, proses melatih kakak imani dapat berjalan dgn lancar dan jayanya. .


Alhamdulillah. . Akhirnya dapat jugak cari alas duduk untuk budak2 ni..
Ni kakak pilih sendiri tau..
Beli kat DIY jer.. harga nya murah jer, hanya Rm12.90.. ada jugak yg harga RM21..
Tp yg tu kena skru. . 
Yg ibu dilah beli ni x payah skru skru bagai.
Just letak jer atas tandas tu..
Senang jer. . Nak guna letak, dah siap guna boleh angkat.. 

Kakak imani pun boleh wat semuanya sendiri tau...
Sebab ibu dilah ajar dia, nak guna buka penat up tandas duduk tu dan letak alas..
Lepas guna angkat alas tu dan jirus sikit dan simpan.
Pam air tandas dan tutup penutup tandas
. Senang jer kan.. kakak boleh ikut semua step tu..

Nak tau x apa kesan nya lepas ada alas ni?
Kakak imani makin rajin g tandas tau..
Kadang2 kalo bukan betul2 nak kencing pun dia boleh ckp nak kencing jugak.. 
Sebab nak guna benda ni la..
Hahaha.. cam tu pun boleh gak ek..
Xde dah nak kencing cangkung kat bawah..
Nak jugak dia duk bertenggek atas tu..
Sabar jer la..

So kalau korg yg tgh plan nak potty train anak tu boleh la beli alas ni siap2.  .
Boleh jugak dijadikan salah satu daya tarikan utk anak2 pegi ke tandas..

Oh ya.. aritu lupa nak bgtau..
Sambil mengajar anak membuang kat tandas tu jgn lupa ajar diorg sekali mcmana nak mencuci kencing @ cebok. .
So senang la diorg ni paham, lepas kencing @ Berak kena bersih kan sendiri..
Tapi kalo x konfiden tu korang bersih kan la balik..

Cara ibu dilah ajar kakak imani,
1) Lepas kencing, jirus air kencing tu 2@3 kali..
2) cuci tut..tut.. (kemaluan)
3) bangun dan jirus lagi 2@3 kali..
4) cuci tangan dan kaki..

Suruh anak buat sendiri, lama2 dia akan pandai..
Alhamdulillah,  skrg ni kakak imani dah pandai cebok sendiri.. Tp kalo Berak x lepas lagi la.. tengok tai sendiri pun dah nanges.. hahah..
But, ibu dilah still perhatikan lagi cara dia cebok.. x terus lepas gitu jer.. Iyela,  Kalau x betul2 bersih kan susah jugak.. nnt habis tempat lain pun kotor jugak nnt..
Tp kalo anak masih bawah 2 thn tu better korang cebok kan la..

Ok, tu jer la citer arini..
Bulan ni banyak citer pasal kakak imani jer kan.. pasal adik faris xde pun..
Next entry citer pasal adik pulak yer..
InsyaAllah..

#prayformh370

You Might Also Like

2 comments:

  1. thanks for the tips. sangat membantu. saya belum train anak lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq uni aqilah. . Try la nanti bila nak train anak... hope awak berjaya nanti ye..

      Delete