Berjaya Potty Training Kakak Imani

March 06, 2014

Assalamualaikum

Alhamdulillah..alhamdulillah.. 
bersyukur sgt..
Sudah lebih 2 minggu kakak imani tak pakai pampers..
Akhirnya berjaya jugak potty training kakak..
Rasa lega sgt tau..
Kalau ikutkan dalam 3,4 ari jer dah nampak keputusannya..
Sekarang kakak dah tak pakai pampers langsung..
Sepanjang hari.. siang malam..
Keluar jalan pun tak bawak..

Lebih seronok lagi bila kakak boleh tahan bila masa dia nak terkucil..
Tak perlu kita tergesa2 bawa dia pegi tandas..
Dan ibu pun dah x perlu tanya2 sangat dan suruh dia pegi tandas..
Dia tau sendiri bila dia rasa nak terkucil..
Dia akan pegi sendiri..
Kadang2 dia bagitau jugak tp dlm masa yg sama dia dah pegi tandas..


Wahhh… rasa mcm x caya sgt tau..
Dah besar dah anak ibu..
Rupanya x sesusah yg dibayangkan..
Yg penting perlu ada kesabaran dan kepercayaan..
Jom tengok kronologi potty training kakak..
Hahaha.. (kronologi x tahan kan..)

Kronologi potty training kakak Imani

2, 3 minggu sebelum
2, 3 minggu sebelum betul2 wat potty train tu, ibu dah start ajar kakak kencing di tandas tp sempat wat weekend jer.. tu pun dalam setengah hari time siang jer.. @ sepjg siang hari.. tu dapat try hari sabtu aje, or hari ahad jer.. sbb kitorg selalu kuar jalan time weekend.. ngehhngehh..
Takut kang terkucil kat luar lagi parah oiiii…

17 feb 14 - 1st day
Ibu dilah beri kekuatan untuk try hantar kakak pegi school tanpa pakai pampers.. Alhamdulillah.. berjaya sampai ke ptg.. kakak langsung x kencing time waktu sekolah.. kat rumah babysitter pun dia hanya kencing time nak mandi ptg jer.. kakak terlalu control untuk kencing ke?? Balik jer rumah mlm tu terus pakaikan pampers..

18 feb 2014 - 2nd day
2nd day hantar ke sekolah tanpa pakai pampers.. kat sekolah tak kencing.. ptg tu terkucil kat rumah babysitter.. sebelum sempat mandi ptg.. mlm tu pakai pampers time nak tido jer.. nak veraks pakai pampers.. ngehhngehhh

19 feb 2014 - 3rd day
Tak pakai pampers sepanjang hari di sekolah dan rumah babysitter. Malam tu try x pakaikan kakak pampers.. sebab 2,3 ari tu tgk bila pakai pampers time tido, pagi tu mandi pampers kering jer.. Alhamdulillah.. berjaya.. kakak tak ngompol pon..

20 feb 2014 - 4th day
Sepanjang hari tak pakai pampers.. nak ‘verak' pun dia cakap.. ajar dia verak kat tandas.. tapi kat bawah jer.. tapi ayah wan kena temankan dia.. hahaha.. yg ni mmg kelakar sbb kakak xnak ibu temankan.. dia nak ayah jugak.. ayah pun teman la dia kat tandas.. bagi kata2 semangat.. kakak dah nanges2 dah.. geli agaknya tengok taik sendiri.. hahaha.. 
nasib la ayah wan, dia pilih awak utk temankan dia disaat2 dia nak melepaskan hajat.. tahan hidung jer la.. pandai kakak wat pilihan kan.. kahkahhkahhh… Ibu love u la kakak…

Weekend
Weekend kitorg ada kuar jalan.. tak pakaikan pampers jugak.. tapi risau gak takut dia xleh nak tahan kalo dia tetiba rasa nak terkucilkan.. maklum ler nak kena cari toilet dulu.. takut x sempat masuk toilet kakak dah melepas pulak.. standby bawak baju lebih..  tp Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar..

Alhamdulillah..  berjaya tanpa pampers sampai hari ni..
Belum pernah ngompol time tido malam..
Penah sekali terkucil sbb dah lama sgt x kencing..
Time tu kazen2 dia ada, syok sgt main sampai kul 2 pg..
Sedar2 dia dah terkencing..

Sekarang ni pampers kakak dah boleh simpan dalam lemari..
Simpan utk adik nanti.. nasib baik ada 1 bungkus jer..
Time plan nak potty training aritu mmg dah x beli pampers kakak byk2..
Mmg xnak wat stok…
Ni yg ada sebungkus tu entah bila la adik boleh gune..

Jimat sikit duit belanja pampers skrg..
Dan ibu ayah pun rasa free sikit sbb x yah salin2kan pampers kakak..
Kalo sebelum ni time nak salin pampers kena beratur 2 beradik tu..
take turn okeh nak cebok.. hahaha.

oklah.. tu la serba sikit citer pasal anak dara I yg dah besar tu..
insyaAllah.. nanti ibu dilah akan share tips bagaimana ibu dilah wat potty training kakak imani..
semoga dapat dijadikan panduan untuk kita bersama nanti..


You Might Also Like

2 komen

  1. berapa umur kakak? sybas ..berjaga free drypers

    ReplyDelete
  2. Tq rizziela. . Umur kakak imani 3 thn 4 bln skrg..

    ReplyDelete